-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 10

G.Nausėda panaikino buvusiam KGB pareigūnui V.Jakuninui prieš 20 metų skirtą ordiną

„Rusijos geležinkeliams“ daugiau nei dešimtmetį vadovavęs buvęs KGB pareigūnas ir artimas Vladimiro Putino bičiulis Vladimiras Jakuninas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi buvo apdovanotas 2002 metais. Po aštuonerių metų Konstitucinis Teismas pripažino, kad apdovanojimą suteikęs prezidento Valdo Adamkaus dekretas prieštaravo Konstitucijai, tačiau prireikė dar 12 metų, kad ordinas iš V.Jakunino būtų atimtas.
Vladimiras Jakuninas
Vladimiras Jakuninas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Sprendimą panaikinti ordiną trečiadienį priėmė prezidentas Gitanas Nausėda, nusprendęs, kad V.Jakuninas pažemino apdovanotojo vardą. Rusijos bankininkas ir verslininkas įpareigotas grąžinti ordiną ir apdovanojimo dokumentus.

Taip pat trečiadienį buvo panaikinti ir šokėjų ant ledo Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago apdovanojimai, gauti prieš 22 metus.

Tokias rekomendacijas prezidentui pateikė Valstybės apdovanojimų taryba.

Gabrieliaus Jauniškio nuotr./„Roko simfonija ant ledo“
Gabrieliaus Jauniškio nuotr./„Roko simfonija ant ledo“

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi V.Jakuniną 2002 metais apdovanojo prezidentas Valdas Adamkus, nurodęs, kad taip atsidėkoja jam už Lietuvos ir Rusijos dialogo skatinimą.

Su V.Putinu ir dabartinio Rusijos režimo valdžios aparatu siejamas bankininkas tuo metu ėjo Rusijos transporto ryšių viceministro pareigas.

Tuometinis valstybės vadovas anuomet teigė, kad ordiną V.Jakuninui įteikė kaip atsaką už tais pačiais metais iš jo gautą šv. Andrejaus žvaigždę už indėlį į tarptautinio dialogo bei taikos plėtrą.

Vis dėlto 2010 metais Konstitucinis Teismas pripažino, kad „Rusijos geležinkelių“ vadovas buvo apdovanotas ordinu, kuris teisiškai į apdovanojimų sąrašą buvo įtrauktas tik po keleto dienų – iki tol Komandoro kryžius neegzistavo.

Žiniasklaidoje tuomet rašyta, kad apdovanojimas galėjo būti įteiktas tuometinio Prezidentūros Užsienio politikos grupės vadovo Albino Januškos iniciatyva, esą ir ordino pavadinimas pakeistas jo nurodymu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas (kairėje) ir Vladimiras Jakuninas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas (kairėje) ir Vladimiras Jakuninas

Nustačius aplinkybes dekretas buvo pripažintas prieštaraujančiu Konstitucijai, tačiau, kaip portalui tv3.lt neseniai sakė G.Nausėdos atstovas Ridas Jasiulionis, pats apdovanojimas automatiškai nebuvo panaikintas.

Todėl, svarstant Kremliaus atstovo Dmitrijaus Peskovo žmonos renginyje pasirodžiusių šokėjų ant ledo apdovanojimų likimą, Prezidentūra inicijavo ir ilgą laiką neišspręsto V.Jakunino ordino panaikinimo klausimą.

Rusijai įvykdžius Krymo aneksiją ir pradėjus karą Ukrainoje, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga pritaikė sankcijas V.Jakuninui.

Vėliau jis buvo išbrauktas iš Lietuvai nusipelniusių asmenų sąrašo, pasitraukė iš „Rusijos geležinkelių“ vadovo posto ir bent kuriam laikui buvo persikėlęs gyventi į Vokietiją, kur vadovavo savo paties įkurtai organizacijai „Civilizacijų dialogas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius