TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 11 04

Giedrius Vanagas: karantinas tikrai netruks tik tris savaites

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentas, visuomenės sveikatos mokslų daktaras Giedrius Vanagas Giedrius Vanagas savo paskyroje „Facebook“, komentuodamas Vyriausybės sprendimą nuo šeštadienio įvesti Lietuvoje karantiną ir premjero bei sveikatos apsaugos ministro viltis, jog jis truks tik tris savaites, tvirtina, jog šie raminimai tik optimistams arba neišmanėliams, nes karantinas truks daug ilgiau.
Karantinas Vilniuje
Karantinas Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nemeluokime vieni kitiems

„Vyriausybė šiandien priėmė sprendimą įvesti 3 savaičių karantiną, su tam tikroms išimtimis sportininkams, laidotuvininkams, prekeiviams. Galvokite kaip norite, bet tai tik bus pradžia, jei tikslas yra suvaldyti dabar jau nebevaldomą viruso plitimą. 3 savaitės bus tik pradžia, nes per tiek laiko nieko nesuvaldysime. Ateinančias kelias savaites ne tik kad nematysime atvejų mažėjimo, bet ir toliau matysime sergamumo augimą“, – rašo G.Vanagas.

Mums visiems gi svarbu suprasti ir pasiruošti mažiausiai 6-8 savaičių karantinui. Šiai dienai, manau tai minimalus reikalingas terminas jei šio karantino tikslas yra suvaldyti viruso plitimą

Anot jo, augimą matysime dėl paprastų ir suprantamų priežasčių – nes iki šiol, jau kurį laiką, turėjome nevaldomą ir eksponentinį atvejų augimą.

Karantinas 3 savaites - tik optimistams arba neišmanėliams.

„Taigi, ateinančias kelias savaites ir toliau diagnozuosime tuos atvejus, kurie plito dar iki karantino įvedimo. Tai, kad stebuklingai ir per kelias savaites pamatysime karantino priemonių efektą – sunku tikėtis, tuo gali tikėti tik optimistai arba neišmanėliai.

Šią prielaidą patvirtina ir karantino priemonių įvedimo statistika, kurią stebėjome pirmos bangos metu ir tai stebėta ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse, įsivedusiose karantiną kovo mėnesį (pasižiūrėkite epidemines kreives kovo-balandžio mėnesiais). Taigi, ateinančias kelias savaites ir toliau matysime ne mažėjimą, o greičiau naujus nustatytų atvejų rekordus.

Mums visiems gi svarbu suprasti ir pasiruošti mažiausiai 6-8 savaičių karantinui. Šiai dienai, manau tai minimalus reikalingas terminas jei šio karantino tikslas yra suvaldyti viruso plitimą iki tokio lygio, kad NVSC vėl galėtų valdyti epidemiologinę situaciją nebalansuodama ant savo galimybių ribos, o gydymo įstaigose nepritrūktų lovų ir nereikėtų stabdyti kitų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo pacientams.

Tad būkime malonūs, nemeluokime vieni kitiems, nes tiek verslui, tiek kiekvienam iš mūsų yra svarbu turėti teisingą informaciją ir lūkesčius, žmonių kantrybė juk nebegalinė, kad taip juos maustyti“, – rašo G.Vanagas.

S.Skvernelis su A.Veryga tikisi, kad užteks trijų savaičių

Lietuvoje nuo šeštadienio vidurnakčio įsigalios visuotinis karantinas, įvedami nauji ribojimai koronaviruso plitimui stabdyti. Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad sprendimas dėl karantino paskelbimo buvo neišvengiamas. Jis tikisi, kad priimtos priemonės leis stabilizuoti situaciją. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad apie ribojimų švelninimą bus galima kalbėti, kai infekcijos plitimas ims mažėti ir į normalų režimą grįš sveikatos sistema.

VIDEO: Vyriausybė nusprendė Lietuvoje nuo šeštadienio nakties įvesti karantiną

„Matome švelnaus optimizmo. Netgi ir tos priemonės, kurios buvo įvestos vadinamosiose raudonose savivaldybėse, irgi jau duoda rezultatus. Tai šitas neišvengiamas žingsnis, ir tikiuosi, kad mums pakaks trijų savaičių. Po to galėsime vėl gyventi galbūt šiek tiek laisviau, bet neatsipalaidavę, tol, kol grėsmė, ypač grėsmė mūsų sveikatos priežiūros sistemai, bus išlikusi“, – pažymėjo Vyriausybės vadovas.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga sakė, kad kol kas nėra patvirtinti konkretūs karantino nutraukimo kriterijai.

Anot jo, matyt, po trijų savaičių bus bendrai vertinama situacija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga

Jis minėjo, kad turi sustoti naujų užsikrėtimų skaičiaus augimas ir plitimas.

„Tai – mažiausia, kas turėtų įvykti tam, kad būtų galima ką nors peržiūrėti į švelninimo pusę. Ir, aišku, situacija turi pagerėti tiek, kad mums nebereikėtų sveikatos sistemos perorientuoti į pagalbą COVID-19 pacientams. Tai aš galiu tik priminti tą mūsų tokį pirminį skaičių lovų, kurios galėjo būti tiesiogiai skiriamos COVID-19 pacientams, – kalbame maždaug apie 400 lovų, kurių užimtumą skaičiavome – turbūt prisimenate, ne kartą minėjome 70 proc. Tai, kai sveikatos sistema grįš į normalų režimą, ir jeigu plitimas sustos ir pradės mažėti, tada bus galima kalbėti apie priemonių švelninimą“, – po Vyriausybės posėdžio sakė A.Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?