Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 09

Gyventojai pasiekė savo: Avižieniuose po jų langais turėjusi išdygti gamykla planų atsisako

Metus kovoję Vilniaus rajono Avižienių gyventojai gali kiek ramiau atsikvėpti – po jų langais sklype Sudervės gatvėje langų gamykla neturėtų išdygti. Bent jau taip sako ją statyti ketinusios bendrovės direktorius, teigdamas, kad verslui mieliau rinksis kurią nors laisvąją ekonominę zoną, o planus keisti jį esą privertė Vilniaus rajono savivaldybės biurokratizmas ir dalies kaimynų priešinimasis.
Šioje vietoje Avižieniuose ketinama statyti gamyklą.
Šioje vietoje Avižieniuose ketinta statyti gamyklą. / Avižienių gyventojų nuotr.

Apie užmojus sklype šalia gyvenamųjų kotedžų statyti langų gamyklą 15min rašė pernai lapkritį. Avižienių gyventojai tuomet piktinosi, kad statybos numatomos po jų langais, tačiau jie esą nebuvo tinkamai informuoti, todėl praleido kelias svarbias pasiruošimo stadijas.

Statytojas – UAB „D&D Ingroup“ – tuomet gynėsi, kad projektą viešina laiku, tada, kai jau turi ką pristatyti visiems besidomintiems. Bendrovės direktorius Teodoras Ūdras 15min pernai lapkritį sakė suprantąs, kad nepatenkintų visada būna, esą normalu, kad pokyčiai gali ne visiems patikti. Vis dėlto pozicijos žadėjo nekeisti ir gamyklą statyti.

„Mes pirkome pramonės ir sandėliavimo paskirties sklypą. Sklypo paskirties nekeičiame, naudojame pagal paskirtį, kokia buvo nuo senų senovės. Ten kažkada yra buvęs ir mėsos apdirbimo cechas, ir dar kažkokie seni statiniai“, – sakė T.Ūdras, teigdamas, kad šioje vietoje planuojama pastatyti langų ir fasadinių konstrukcijų surinkimo, pakavimo ir sandėliavimo patalpas, taip pat atsiras administracinis pastatas su komercinėmis patalpomis.

Tačiau Avižienių gyventojai nuleisti rankų nebuvo nusiteikę. Jie rado daugybę neatitikimų, kodėl šis projektas netinka jų gyvenamojoje aplinkoje, kreipėsi ne tik į Vilniaus rajono savivaldybę ir tarybą, bet ir Aplinkos ministerija, Aplinkos apsaugos agentūrą, Seimo narius ir t.t.

Plačiau skaitykite čia: Šalia Vilniaus planuojamos langų gamyklos kaimynai: mes apie tai sužinojome atsitiktinai.

Investuos kurioje nors LEZ

Apie tai, kad gamyklos statybos atšaukiamos, socialinių tinklų grupėse paskelbė politikas Mindaugas Skaraitis. Jis rėmėsi minėtos bendrovės advokatu, kuris teigė, kad statytojas atsisakė projektą toliau vystyti. Norėdamas įsitikinti jis teigė pasikalbėjęs ir su pačiu T.Ūdru, kuris taip pat patvirtino, kad Avižieniuose šito projekto nebus.

Daug metų darbo nuėjo veltui, o Vilniaus rajonas prarado daug darbo vietų ir investicijų. Tai ir visa istorija, gaus kažkuris kitas rajonas, jeigu Vilniaus rajonui to nereikia, – teigė T.Ūdras.

Vilniaus rajono savivaldybė irgi pranešė, kad vystytojas šios idėjos išties atsisakė: „Bendrovė „D&D Ingroup“ informavo mus, kad atsižvelgus į savivaldybės pateiktas pastabas ir gyventojų nepasitenkinimą, planuotas projektas nebus rengiamas.

Tačiau šis sklypas, kaip ir buvo, taip ir lieka pramoninės paskirties. Apie būsimus vystytojo planus savivaldybė informacijos kol kas neturi.“

15min T.Ūdras taip pat patvirtino, kad langų gamyklos Avižieniuose nebestatys: „Kadangi susidūrėme su visiška biurokratija rajono savivaldybėje ir tam tikru gyventojų pasipriešinimu, tai nusprendėm neeskaluoti to klausimo, o pasirinkti tokį paprastesnį variantą.“

Paklaustas, kur iškels projektą, T.Ūdras labai konkrečiai neatsakė, esą greičiausiai tai bus kuri nors laisvoji ekonominė zona (LEZ). „Daug metų darbo nuėjo veltui, o Vilniaus rajonas prarado daug darbo vietų ir investicijų. Tai ir visa istorija, gaus kažkuris kitas rajonas, jeigu Vilniaus rajonui to nereikia“, – teigė T.Ūdras.

Kas atsiras šiame sklype, jis sakė dar negalįs pasakyti, bet kai sugalvos, žada informuoti visuomenę.

Avižienių gyventojų nuotr./Šioje vietoje Avižieniuose ketinta statyti gamyklą.
Avižienių gyventojų nuotr./Šioje vietoje Avižieniuose ketinta statyti gamyklą.

Gyventojai – nepatiklūs

Tuo metu vietos bendruomenė net negalėjo patikėti, kad išties viskas taip išsisprendė. Avižieniuose, šalia planuotos gamyklos, gyvenantis Donatas Bukelis kelis kartus perklausė, ar išties žinią apie atšauktą projektą patvirtino T.Ūdras. Įmonės advokatu gyventojai nelabai pasitikėjo.

Kaip pasakojo D.Bukelis, visiškai neseniai Avižienių seniūnijos patalpose jis pamatė skelbimą apie būsimą poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitos viešinimo visuomenei procedūrą – tai būtų jau ne pirmas toks renginys, tačiau nustebino, kad informacija apie tai pakabinta seniūnijos skelbimų lentoje, kur ją pamatyti pavyko visiškai atsitiktinai.

Tada seniūnijoje mums paaiškino, kad skambino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas ir nurodė nuimti tą pranešimą, – prisiminė D.Bukelis

Gyventojai kartu su teisininkais suskubo domėtis procesu Vilniaus rajono savivaldybėje ir paaiškėjo, kad pastarosios specialistus skelbimas irgi nustebino. Užėjus į seniūniją kitą kartą pranešimo jau nebebuvo, tačiau gyventojai teigė ramiai miegoti negalėję – nuolat tikrino visus jiems žinomus šaltinius, kur toks ar panašus skelbimas galėjo pasirodyti.

„Tada seniūnijoje mums paaiškino, kad skambino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas ir nurodė nuimti tą pranešimą“, – prisiminė D.Bukelis, tikindamas, kad gyventojai jau buvo pasiruošę kreiptis į teismą ir skųsti šitą PAV ataskaitą kaip negaliojančią.

Pastabų turėjo daugybę

Rugpjūčio pradžioje vykusiam eiliniam šio projekto svarstymui su visuomene gyventojų bendruomenė pateikė visą sąrašą pastabų, kas projekte yra padaryta netinkamai. Tarkim, kad pagal teritorijų planavimo dokumentus šitam sklypui užstatymo tūrio tankis čia gali būti 2,5, tačiau gyventojai tikina, jog jis pagal projektą numatytas net 4,8, o intensyvumas nuo 0, 59 padidėja iki 0,69.

Gamyklos Avižieniuose vizualizacija
Gamyklos Avižieniuose vizualizacija

Gyventojų tvirtinimu, per mažai numatyta ir želdynų, o poveikio aplinkai vertinimas atliktas ne pagal tuos parametrus, kurie dabar nurodomi gamyklos projekte: projektiniuose pasiūlymuose nurodytas pastato tūris sudaro 71 350 kub. m, tačiau atrankos procedūra buvo vykdyta pagal pateiktą informaciją, jog planuojamas pastato tūris sudaro 58 225 kub. m.

Savo pasiūlymuose bendruomenės atstovai norų negailėjo. Tarkim, pirmasis yra keisti statytojui veiklos pobūdį sklype – statyti ne gamyklą, nors tai leidžiama pagal teritorijos paskirtį, o verslo centrą ar biurus. O kartu su Vilniaus rajono savivaldybe esą galbūt būtų galima rasti alternatyvų žemės sklypą gamybai.

„Turi būti atliekamas poveikio aplinkai vertinimas, kadangi pramoninis objektas iškreips natūralų gyvenamosios teritorijos vystymą, pakenks gyvenimo kokybei, be to, neatitinka prioritetinės vystymo krypties. Tokią poziciją patvirtina ir Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo 2 priedo 10.2 punktas, pagal kurį urbanistiniams objektams, kurie užima (užstatoma, išasfaltuojama) didesnę kaip 1 ha teritoriją, turi būti daroma poveikio aplinkai vertinimo atranka. Šiuo atveju objektas yra gamybinis, tačiau jis yra urbanizuotoje teritorijoje. Tai reiškia, kad jam turi būti taikomos urbanistinio objekto taisyklės ir turi būti vykdoma poveikio aplinkai vertinimo atranka“. – įsitikinę kaimynai.

Taip pat bendruomenė reikalavo pateikti planus, kaip bus užtikrinamas vandens, dujų tiekimas statybų metu, kaip evakuojami gyventojai gaisro atveju, kokių atsiras papildomų apsaugos priemonių gyventojams, jų vaikams, turtui, jeigu valdos nuo objekto atitolusios mažiau nei 20 metrų ir t.t.

Buvo prašoma ir nurodyti, ar atlikti oro taršos matavimai, suplanuoti triukšmo, kurį skleis atvažiuojantys lengvieji ir krovininiai automobiliai, krautuvai, katilinė, medienos mechaninio apdirbimo mechanizmai, matavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius