Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 24

„Hamas“ neigia, kad pranešimas apie bombą „Ryanair“ lėktuve gautas iš jų karių

Palestiniečių judėjimas „Hamas“ neigia, jog buvo susijęs su pranešimais apie sprogmenis „Ryanair“ lėktuve, kuris sekmadienį buvo priverstinai nutupdytas Minske, rašo BBC.
Lėktuvų stebėjimas Vilniaus oro uoste
Lėktuvų stebėjimas Vilniaus oro uoste / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Anksčiau pirmadienį Baltarusijos transporto ir ryšių ministerijos Aviacijos departamento direktorius Arciomas Sikorskis pareiškė, kad Palestinos kovotojų grupuotės „Hamas“ laiške buvo grasinama bombarduoti „Ryanair“ skrydį ir priversti jį nukreipti į Minską.

Tačiau į tokį pareiškimą buvo žvelgiama skeptiškai. Vokietijos kanclerė Angela Merkel Baltarusijos paaiškinimus pavadino „visiškai neįtikėtinais“, rašo BBC.

Naujienų agentūrai „Reuters“ „Hamas“ atstovas Fawzi Barhoumo teigė, kad grupė „neturi nieko bendro“ su įvykiu Baltarusijoje.

„Mes nenaudojame šių metodų, tai gali būti kai kurių įtartinų partijų, siekiančių demonizuoti „Hamas“ ir sumenkinti požiūrį į Palestinos žmones ir jų teisėtą pasipriešinimą, veikla“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę „Hamas“ ir Izraelis po 11 dienų trukusio smurto susitarė dėl paliaubų. Žuvo daugiau nei 250 žmonių, dauguma jų – „Hamas“ kontroliuojamoje Gazoje, rašo BBC.

Priverstinai nutupdė lėktuvą

Sekmadienį iš Atėnų į Vilnių skridęs bendrovės „Ryanair“ keleivinis lėktuvas buvo priverstinai nutupdytas Minske, ten sulaikytas lėktuvu skridęs Aliaksandro Lukašenkos režimo ieškomas baltarusių opozicijos aktyvistas Romanas Protasevičius.

„Ryanair“ lėktuvas, būdamas Baltarusijos oro erdvėje ir priartėjęs prie Lietuvos sienos netikėtai pasuko Minsko link ir ten nusileido.

Bendrovė nurodė, kad laineris nusileido, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Atlikus lėktuvo patikrą ši informacija nepasitvirtino.

VIDEO: Generalinėje prokuratūroje – spaudos konferencija dėl Baltarusijos priverstinai nutupdyto lėktuvo

Baltarusijos opozicija sako, jog lėktuvas buvo priverstinai nutupdytas siekiant sulaikyti šiuo lėktuvu skridusį aktyvistą ir tinklaraštininką, informacinio kanalo „Nexta“ vieną įkūrėjų R.Pratasevičių.

Drauge su juo Minske buvo sulaikyta jo draugė, Rusijos pilietė ir Vilniuje veikiančio Europos humanitarinio universiteto (EHU) teisės studentė Sofija Sapega.

A.Lukašenkos spaudos tarnyba savo „Telegram“ kanale nurodė, kad jis davė nurodymą nukreipti skrydį ir įsakė keleivinį lėktuvą lydėti naikintuvui MiG-29.

Vėlų pirmadienio vakarą režimui artima žiniasklaida išplatino vaizdo įrašą, kuriame matomas R.Protasevičius, kalbantis apie savo sveikatos būklę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ramanas Pratasevičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ramanas Pratasevičius

Vaizdo įrašu feisbuko paskyroje taip pat pasidalijo „Belsat“. Vaizdo įraše R.Protasevičius sako, kad neturi problemų dėl sveikatos, teigia, kad šiuo metu duoda „prisipažinimo parodymus dėl masinių neramumų organizavimo Minske“, – girdima įraše.

Tačiau neaišku, kokiomis sąlygomis jis turėjo kalbėti į kamerą.

Europos Sąjunga ir JAV pasmerkė priverstinį lainerio nutupdymą Minske ir pareikalavo paleisti R.Pratasevičių.

Generalinė prokuratūra sekmadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl orlaivio užgrobimo ir draudžiamo elgesio su žmonėmis.

Taip pat Vyriausybė uždraudė į Lietuvą ir iš jos skrendantiems lėktuvams kirsti Baltarusijos oro erdvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius