Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 27

Į EP su partija nepatekęs Naglis Puteikis kaltina save: „Tai fatalinė klaida dėl apsižioplinimo“

Lietuvos centro partija, surinkusi 4,85 proc. balsų, neiškovojo mandato Europos Parlamente (EP), nors jos sąrašo viršuje buvo Antanas Guoga, partijos vadovas Naglis Puteikis ir laidų kūrėjas Kristupas Krivickas. N.Puteikis atsakomybės dėl tokių rezultatų nesikrato, tačiau jo pasiteisinimas gana savotiškas – anot Centro partijos vadovo, tai buvusi „fatalinė klaida“.
Naglis Puteikis
Naglis Puteikis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Padariau didžiulę klaidą – galvojau, kad į EP koalicijoms yra 7 proc. (patekimo slenkstis – red.past.), kaip ir Seimo rinkimams. Aš suklydau, pasirodo, tik dabar pamačiau, kad 5 proc. Tai būčiau kvietęs „Lietuvos sąrašą“ ir Tautininkų partiją į koaliciją ir būtume vieną mandatą turėję“, – pirmadienį popiet kalbėjo N.Puteikis.

Jo partija liko pirmoji už patekusiųjų į EP brūkšnio. Už ją balsavo 64 091 rinkėjas, o tai yra 5 tūkst. balsų mažiau nei atiduota už mandatą iškovojusį „Valdemaro Tomaševskio bloką“. Nepadėjo čia ir „kviestinė sąrašo žvaigždė“, kaip galima pavadinti A.Guogą, pastarąją kadenciją dirbusį EP, kai ten pateko 2014 m. rinkimuose su Liberalų sąjūdžiu.

„Pasirodo net ir politikoje toks žodis yra – fatalinė klaida dėl apsižioplinimo. Tik dabar perskaičiau, prieš 10 minučių“, – tikino politikas.

Paklaustas, kad galbūt klaida buvęs ir sprendimas prieš prezidento rinkimų pirmąjį turą paskutinę akimirką savo rinkėjus paraginti balsuoti už kitus kandidatus – Arvydą Juozaitį arba Saulių Skvernelį – ir taip atbaidyti dalį sekėjų, N.Puteikis tai neigė. Esą šią žinutę jo rinkėjai puikiai išgirdo, ką parodė, kad išankstiniame balsavime jį palaikė daug žmonių, o atėjusieji prie urnų gegužės 12-ąją jau rinkosi kitus kandidatus.

„Turėjau perskaityti įstatymą ir suvokti, kad vieninteliai rinkimai, kuriuose koalicinis formatas nepakelia procento, yra EP. Tikrai būčiau sujungęs tas politines jėgas ir tikrai būtume turėję mandatą. Tai mano kaltė didžiulė ir dabar man būtina ją išpirkti Seimo rinkimuose“, – apgailestavo N.Puteikis. Tiesa, nei „Lietuvos sąrašas“, nei Tautininkų sąjunga, nei A.Juozaitis su kokia nors jėga EP rinkimuose nedalyvavo.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Antanas Guoga
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Antanas Guoga

Šie rinkimai tikrai nebus jo kaip politiko ir jo vadovaujamos Centro partijos politinė mirtis, tikina N.Puteikis. Suvienijęs jėgas su minėtais „Lietuvos sąrašu“ ir Tautininkų sąjunga bei A.Juozaičio planuojama kurti politine jėga, jis žada patekti į Seimą. Žada ir tolesnį bendradarbiavimą su A.Guoga, kuris, anot N.Puteikio, vienintelis rinkimų kampanijoje kalbėjęs apie tai, kad EP galias reikia naudoti turtinės ir pajamų nelygybės mažinimui ir tam reikia skirti Europos Sąjungos lėšas. O tai esą sutampa su Centro partijos pastarųjų penkerių metų žinute, kad didžiausia Lietuvos problema yra būtent pajamų ir turtinės nelygybės didėjimas.

Problemų N.Puteikis nemato ir dėl to, kad jį patį pagal pirmumo balsus sąraše aplenkė K.Krivickas, esą taip nutikę dėl pastarąjį mėnesį jam adresuotos kritikos, jog jis „pardavęs“ partiją A.Guogai.

„Šitos apkalbos, šitas šmeižtas turėjo poveikį. Dalis rinkėjų patikėjo, kad aš tikrai parsidaviau, pardaviau, gavau kažkokią naudą, pinigus. Nežinau, ką aš ten gavau, bet...“ – kalbėjo N.Puteikis.

Po sekmadienį įvykusių EP rinkimų paaiškėjo, kad Lietuvai Europos Parlamente atstovaus 3 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, po 2 Lietuvos socialdemokratų partijų ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos narius, taip pat „darbietis“, liberalas, po vieną „Aušros Maldeikienės traukinio“ ir „Valdemaro Tomaševskio bloko“ atstovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius