Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 26 /18:19

Į Vilniaus merus kandidatuosiantis R.Šimašiaus pavaduotojas V.Benkunskas žada patirtį, o ne cirką

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) apsisprendė dėl kandidato kitų metų kovą vyksiančiuose Vilniaus mero rinkimuose. Apie tai partija nusprendė pranešti renginio „Koks bus kitas Vilniaus meras?“ Energetikos ir technikos muziejuje metu. Jame, be partijos vadovo Gabrieliaus Landsbergio, dalyvavo ir keturi partijos nariai, iki šiol minėti kaip realiausi kandidatai mero rinkimuose.
Valdas Benkunskas
Valdas Benkunskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Renginį „Koks bus kitas Vilniaus meras?“ surengė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Vilniaus miesto skyrių sueiga. Kaip rašyta anonse, renginio metu bus kalbama „apie sostinės problemas, praeities darbus, klaidas, pamokas ir ateitį, kurios nori vilniečiai“.

Dalyviai – TS-LKD pirmininkas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, TS-LKD frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, Seimo pirmininkės pavaduotojas Paulius Saudargas.

Abejonių jau nėra

Vis dėlto laukiamiausia naujiena – kas taps šios partijos kandidatu į sostinės merus.

Neoficialiai jau kurį laiką kalbama, kad tai bus būtent vicemeras V.Benkunskas.

Tai patvirtino ir TS-LKD Vykdomojo rinkimų štabo vadovas, Seimo narys Andrius Vyšniauskas, teigdamas, kad V.Benkunskas apsisprendė kandidatuoti į Vilniaus merus, o kiti kandidatai jo sprendimą palaiko.

„Galutinį sprendimą, patvirtinimą priimsime per šią savaitę, tačiau abejonių, kad Tėvynės sąjunga kels Valdo Benkunsko kandidatūrą kaip ir nėra“, – sakė A.Vyšniauskas.

Abejonių, kad Tėvynės sąjunga kels V.Benkunsko kandidatūrą kaip ir nėra.

Atsisakys pijarinių paveiksliukų

Pats V.Benkunskas dar prieš renginį kalbėdamas su žurnalistams įgėlė ir dabartiniam merui Remigijui Šimašiui.

„Mes siūlome labai aišku dalyką vilniečiams – mes siūlome patirtį, konkrečius darbus ir stabilumą, atsisakant tų pijarinių paveiksliukų, kurie pastaruosius metus Vilniuje vyko ir kurie žmones tikrai nuvargino.

Mano patirtis dirbant savivaldybėje iš viso yra 12 metų, iš jų 7 metai vicemero pareigose, ir yra ta varomoji jėga, su kuria mes einame į šituos rinkimus, žadėdami žmonėms ne cirką, o konkrečius darbus“, – sakė V.Benkunskas, vicemero pareigose dirbantis ir pastaruosius trejus su puse metų.

Mes siūlome patirtį, konkrečius darbus ir stabilumą, atsisakant tų pijarinių paveiksliukų, kurie pastaruosius metus Vilniuje vyko ir kurie žmones tikrai nuvargino.

Paklaustas apie galimus pirmuosius darbus, V.Benkunskas pabrėžė: „Bus didžiulis akcentas transportui, visai judumo politikai, pradedant nuo gatvių tvarkymo, baigiant viešuoju transportu, jo pertvarka tam, kad žmonėms mieste būtų iš tikrųjų patogu. Po to visi didieji projektai, kurie Vilniui kaip sostinei yra privalomi, bet kurių dar mes neturime.

Tai tie didieji projektai, kuriuos aš pats dabar asmeniškai kuruoju – nacionalinis stadionas, nacionalinis plaukimo baseinas, kiti projektai. Ir perimti tai, ką dabar, na – ne itin sėkmingai, kuruoja ir vykdo kiti kolegos.“

Nori pastebėti ne tik ryškiausius darbus

Kalbėdamas renginyje V.Benkunskas minėjo, kad kitąmet Vilnius švęs 700-ąjį gimtadienį ir žengs į naują šimtmetį, o kartu miestui prasidės ir naujo mero era.

„Per ateinantį pusmetį turėsime nuspręsti, kokia bus mūsų miesto ateitis – leisimės į dar vieną avantiūrų karuselę, ar pagaliau rinksimės svarbių darbų kryptį. Esu pasiruošęs asmeniškai prisiimti atsakomybę dėl Vilniaus ateities.

Aš miestui dirbu daugiau nei dešimtmetį. Per šiuos metus vilniečiai mandatą sostinės Taryboje man patikėjo jau tris kartus. Ir turiu pasakyti, kad mūsų sostinė nuo pirmųjų mano žingsnių savivaldybėje reikšmingai pasikeitė. Šiuolaikiškas, gyvybingas ir be galo perspektyvus – tokį Vilnių matau šiandien.

Pasižvalgykite aplinkui – už šio pastato sienų per visą Vilnių driekiasi nauji dviračių takai. Vedame savo vaikus į naujas mokyklas ir darželius. Kuriasi nauji rajonai Paupyje, Markučiuose, Šnipiškėse. O Baltojo tilto ar Kaukysos aikštynuose net ir prastu oru gausu sportuojančių.

Šie pasiekimai – dideli ir, be abejo, svarbūs. Tačiau neramina tai, kad, vaikydamiesi skirtingų miesto vizijų, Vilniuje ėmėme pastebėti tik didžiausius ir ryškiausius darbus. Tarsi ryškūs, pavieniai projektai būtų miesto esmė“, – kalbėjo dabar vicemeru dirbantis politikas.

Jis minėjo darbo pradžią 2015 metais, kai esą jis paveldėjo dovanėlę – didžiulį vietų trūkumą darželiuose: „Didelė dalis vilniečių dar pamena vaikų darželių krizę. 2015 m., kai pradėjau dirbti miesto vadovybėje, iš buvusios kadencijos paveldėjau dovanėlę – Vilniuje trūko 7000 vietų vaikų darželiuose. Tuomet registruojant prašymą darželio vietai gauti galiojo principas – kas pirmesnis, tas gudresnis.

Tūkstančiai tėvų buvo priversti tiesiog dalyvauti lenktynėse dėl vietos darželiuose, o galiausiai išgirsti, kad vietos jiems ten nėra. Taigi nedelsiant turėjome reformuoti visą sistemą – įvedėme mėnesines kompensacijas lankantiems privačius darželius, savivaldybės valdomose patalpose įsteigėme naujus darželius ir suplanavome naujų statybą, o pačią registravimo sistemą skaitmenizavome, taip užbaigiant visas lenktynes bei sukuriant skaidrią ir patogią aplinką. Ir tai padarėme drauge su savivaldybės švietimo srities darbuotojų komanda.“

Toliau jis minėjo atliekų sistemos pertvarką, kuri irgi tapo nemenka krize.

Kaip pasiekimą paminėjo rekonstruotus mokyklų aikštynus, dengtą futbolo aikštę Pilaitėje. O ateityje esą ir pradėti projektai – nacionalinis stadionas, baseinas.

Žada mažesnę šilumos kainą

V.Benkunskas sostinėje kuruoja ir šildymo klausimus, kuris itin aktualus prieš ateinantį šildymo sezoną.

„Nebijau kalbėti ir apie šių dienų dramblį kambaryje – energetiką. Visa Europa suka galvą, kuo ir kaip pakeisti ištisus dešimtmečius naudotas dujas, dėl Rusijos sukelto karo tapusias energetinio šantažo įrankiu. Kol kiti politikai tariamai sprendė šią problemą socialinių tinklų įrašais, mes prisiėmėme atsakomybę ir padarėme sunkius, tačiau būtinus sprendimus.

Vilniaus energetikai kantriai dirbo, kad miestas pasitiktų žiemą pasiruošęs. Ir dabar esame pasirengę atsisakyti gamtinių dujų šilumos gamyboje ir naudoti alternatyvų kurą. Taigi šią sunkią žiemą Vilnius bus ne tik saugus dėl šilumos tiekimo. Tuo pačiu šilumos kaina vartotojams bus netgi mažesnė nei praėjusiais metais“, – pažadėjo vicemeras.

Siūlys nebesiaurinti gatvių

Nepatinka V.Benkunskui ir siaurinamos miesto gatvės, jis žada to nebedaryti.

„Tarp didžiausių šiandieninių miesto skaudulių išlieka transportas. Besidžiaugiant keliomis pertvarkytomis gatvėmis, miestas užmiršo, kad turi 228 kilometrus blogos ar net avarinės būklės gatvių ir dar daugiau apleistų pėsčiųjų takų.

Mano pasiūlymas – nutraukti skubotus, brangius, nepasiteisinusius gatvių siaurinimo projektus. Perskirstyti išteklius duobėtų, prastų gatvių atnaujinimui. Pagrindinis gatvių kokybės matas turi būti ne jų subjektyvi estetinė pusė, o eismo dalyvių saugumas ir patogumas. Pritaikymas specialiajam transportui, miestą aptarnaujančioms tarnyboms“, – plojimų sulaukė tokia vicemero kalba.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus Algirdo gatvė rekonstrukcijos metu
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus Algirdo gatvė rekonstrukcijos metu

Jis pabrėžė nežadantis nei metro, nei tramvajaus, bet atnaujintą autobusų ir troleibusų parką: „Vilniečiai turi pradėti naudotis viešuoju transportu ne dėl dirbtinio eismo sąlygų automobiliams bloginimo, o tik dėl patogios infrastuktūros bei gerai veikiančios sistemos.“

V.Benkunskas žadėjo, kad „Vilniaus ateitis – tai ne naujos avantiūros, tai – kokybiški, kompleksiški, palaipsniui ir profesionaliai įgyvendinami pokyčiai“.

G.Landsbergis sakė, kad šiuose rinkimuose bus matomos kelios grupės kandidatų – esą tai bus partijų atstovai, kuriems tai bus lyg įsipareigojimas partijai, kadangi nuo to priklausys, kaip seksis po Vilniaus Seimo rinkimuose, o kita grupė – be tokių įsipareigojimų.

„Toks juokdarių ar cirkininkų atėjimas į politinę areną, tai pavojinga. Kai pradėjome rengtis rinkimams, aš pasakiau, kad mūsų kandidatas turi būti susietas su politine bendruomene, ta politinė bendruomenė jį palydės į rinkimus, palaikys jam laimėjus ir prisiims atsakomybę už sėkmes ir nesėkmes“, – kalbėjo partijos pirmininkas, teigdamas, kad apie Vilnių konkrečiai nekalbės.

Rinkimuose nesisekė

Praėjusiuose merų rinkimuose 2019 metais TS-LKD delegavo Dainių Kreivį, kuriame tai nebuvo itin sėkmingas pasirodymas. Jis nusileido ne tik meru antrai kadencijai išrinktam Remigijui Šimašiui ir kelis kartus meru buvusiam Artūrui Zuokui, bet ir tuometiniam Darbo partijos pirmininkui Viktorui Uspaskichui.

2015 metų rinkimuose šiai partijai atstovavo Mykolas Majauskas, likęs irgi ketvirtas – be R.Šimašiaus ir A.Zuoko jis nusileido ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderiui Valdemarui Tomaševskiui.

Šios kadencijos Vilniaus miesto taryboje konservatoriai turi 10 atstovų. Jiems priklauso ne tik vicemero, bet ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo postas, kurį užima Adomas Bužinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius