Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 08

Seimo narys konservatorius iš Kauno rajono atskleidė, ar gali pagrįsti savo išlaidas

Iš Kauno rajono kilęs konservatorius Justinas Urbanavičius jau beveik trejus metus matuojasi Seimo nario kėdę, tačiau prieš tai jis dirbo gimtojo rajono savivaldybės taryboje. Dėl politiko veiklos išlaidų kompensavimo kilo nemažai klausimų, bet parlamentaras į juos atsakinėjo vangiai.
Justinas Urbanavičius
Justinas Urbanavičius / Nuotr. iš Justino Urbanavičiaus „Facebook“ profilio

Praėjusią savaitę visuomenininkas, laidų vedėjas ir valdančiųjų postus išjudinusios akcijos „Skaidrinam“ sumanytojas Andrius Tapinas paskelbė 2019-2023 metų Kauno rajono tarybos narių išlaidų ataskaitas.

Kaip rašė A.Tapinas, šioje savivaldybėje išlaidų ataskaitas galėjo klastoti ir socialdemokratai, ir konservatoriai, iš kurių vienas dabar dirba parlamente – J.Urbanavičius.

„Skaičiai iš lubų“

Jis taryboje po 2019 metų pavasarį įvykusių rinkimų dirbo apie pusmetį – iki 2020 metų lapkričio vidurio, kai buvo išrinktas į Seimą. Per šį laikotarpį politikas „įsisavino“ 17 tūkst. 259 eurus ir 48 centus.

Liūto dalis – daugiau nei 9,2 tūkst. eurų – atiteko kurui, šiek tiek mažiau – beveik 6 tūkst. eurų – pašto, telefono ir interneto ryšiui, kanceliarinėms išlaidoms J.Urbanavičius išleido daugiau nei 2 tūkst. eurų.

Anot A.Tapino, dabartinis Seimo narys savo ataskaitose rašė „apvalius skaičius iš lubų“. Be to, politikas per 2020 metų pavasarį paskelbtą karantiną irgi leido apvalias mokesčių mokėtojų suneštas sumas.

Su J.Urbanavičiumi15min bandė susisiekti nuo praėjusios savaitės, tačiau politikas į skambučius neatsiliepė. Tuomet žurnalistas praėjusį penktadienį parašė jam žinutę, į kurią Seimo narys sureagavo po dviejų dienų.

Galiausiai pirmadienio vakarą su J.Urbanavičiumi pavyko pasikalbėti ir užduoti klausimus dėl jo, kaip tarybos nario, išlaidų.

Ar gali pagrįsti išlaidas?

J.Urbanavičius, paklaustas, ar gali savo išlaidas pagrįsti dokumentais, pradėjo pasakoti apie tuo metu galiojusią tarybos nario išlaidų apskaitos tvarką.

„Aš tik trumpai noriu pasakyti, kad buvo nustatyta savivaldybės tarybos tvarka, kurios aš laikiausi ir pateikinėjau ataskaitas kaip ir likusieji tarybos nariai. Nebuvo reikalavimo rinkti tuos čekučius“, – kalbėjo politikas.

Nuotrauka iš vrk.lt/Justinas Urbanavičius
Nuotrauka iš vrk.lt/Justinas Urbanavičius

Perklaustas, ar jokių kvitų nerinko, jis tvirtino to nedaręs. Be to, išlaidų Seimo narys teigė negalintis pagrįsti ir kitais būdais, pavyzdžiui, banko išrašais, ir vietoj tikslaus atsakymo užsiminė lauksiantis teisėsaugos tyrimo pabaigos.

„Dabar vyksta tyrimai – aš lauksiu išvadų, rekomendacijų ir tada spręsiu, kokiu būdu aš toliau savo veiksmus vykdysiu“, – tvirtino J.Urbanavičius.

Apie pinigų grąžinimą kalba miglotai

Paklaustas, ar ketina grąžinti lėšas, kurių negali pagrįsti jokiais dokumentais, jis vėl kalbėjo apie teisėsaugos tyrimą ir į klausimą neatsakė.

„Vyksta tyrimai, aš tikrai labai lauksiu tų išvadų ir rekomendacijų. Pagal jas aš laikysiuosi tvarkos“, – teigė Seimo narys.

J.Urbanavičius tuo pačiu tikino ataskaitas pildęs pats ir tai daręs sąžiningai, „pagal rekomendacijas ir tvarkas“.

Kauno rajono savivaldybės nuotr./Kauno rajono savivaldybė
Kauno rajono savivaldybės nuotr./Kauno rajono savivaldybė

Be kitų išlaidų, ataskaitose buvusi viena eilutė – „aktualios informacijos analizė, komunikacija su gyventojais, institucijomis, įstaigomis“ – užkliuvo A.Tapinui.

Jo teigimu, politikas tam per mėnesį kartais skirdavo 210, 220 ir 230 eurų.

Aš jau tikrai nepamenu, negaliu iškart taip atsakyti. Bet skaitydavau ir vietinę spaudą, bet bijau suklyst.

Paklaustas, kas tai buvo, J.Urbanavičius pabrėžė to nepamenantis.

„Aš jau tikrai nepamenu, negaliu iškart taip atsakyti. Bet skaitydavau ir vietinę spaudą, bet bijau suklyst“, – kalbėjo konservatorius.

Tuo metu degalus jis tvirtino naudojęs vykti į susitikimus su gyventojais ir dar kartą pabrėžė „nieko nesąžiningai nedaręs“.

Pradėtas tyrimas

Dėl Kauno rajono tarybos narių išlaidų dar gegužės pradžioje prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Tokie tyrimai pradėti ir dar keliose savivaldybėse.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Temidė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Temidė

Seimas šiuo metu svarsto tarybos nario išlaidų pakeitimus, kuriais užtikrintų, jog panašios situacijos nepasikartotų.

Vienas iš siūlymų – mokėti fiksuotą atlygį tarybų nariams. Iki šiol tokia alga jiems nebuvo mokama – 20 proc. nuo vietos mero algos.

Tuo metu konservatorių partijos vadovybė šią savaitę pranešė, kad išlaidų negalintys pateisinti partiečiai vienerius metus negalės kandidatuoti į vadovaujančias pareigas, taip pat – artimiausiuose Seimo, savivaldos, Europos Parlamento ir Prezidento rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius