Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 16

Internautai tvirtina radę stebuklingą vaistą nuo vėžio: ar jis tikrai veiksmingesnis už chemoterapiją?

Internautų dėmesio sulaukė itin retas vaisius, tariamai 10 tūkst. kartų veiksmingesnis už chemoterapiją. Farmakologė Simona Stankevičiūtė pabrėžia, kad tokie teiginiai yra tušti, mat skirtingiems navikams taikomas skirtingas gydymas. Be to, norint patvirtinti vaisiaus veiksmingumą gydant vėžį, būtina atlikti tyrimus, bet iki šiol atlikti tyrimai to nepatvirtino, o su žmonėmis jie apskritai nedaryti.
Dygliuotoji anona (Soursop)
Dygliuotoji anona (Soursop) / Shutterstock.com nuotr.

Internautai jau norėtų įsigyti

Apie šį vaisių užsiminta įraše vienoje „Facebook“ grupėje.

„Chemoterapija yra milijardinis verslas, vaisiai – Guanabana, Anona yra 10 tūkstančių kartų veiksmingesni nei chemoterapija… tik kažkodėl farmacijos kompanijos apie tai tyli…“ – atkreipė dėmesį viena grupės narė.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Jos įrašas per savaitę sulaukė beveik 300 reakcijų ir beveik 90 komentarų, juo pasidalijo daugiau nei 140 žmonių.

Kai kurie komentatoriai iškart pradėjo domėtis, kur galima rasti šį vaisių.

„Bet mūsų prekybcentriuose jų nėra, kur jų galima nusipirkti? Gal siunčiate, pasidalinkite, ačiū“, – rašė viena moteris.

Kita internautė prisiminė, kad apie gerąsias šių vaisių savybes jau teko girdėti anksčiau.

„Aš, kai buvau Havajuose, tai gidas pasakojo apie šiuos vaisius, tai pagalvojau, juk per pigu, kad jais gydyti žmones – farmacijos negaus milijardų (kalba netaisyta – red. past.)“, – rašė kita moteris.

Koks tai vaisius?

Dygliuotoji anona (angl. soursop) – iš šiltųjų ir atogrąžų Amerikos regionų kilęs vaisius, vadinamas įvairiai. Jis priklauso kreminių obuolių šeimai.

123rf.com nuotr./Anona
123rf.com nuotr./Anona

Tradicinėje medicinoje jis gali būti naudojamas įvairiais būdais, dažnai naudojamas įvairiems negalavimams gydyti. Augalo vaisiuose ir lapuose esama daug antioksidantų, įskaitant fitosterolius, taninus ir flavonoidus, kurie gali padėti apsisaugoti nuo įvairių sveikatos sutrikimų.

Anona gali padėti esant virškinimo problemoms, kovoti su uždegimais ir bakterijomis, stabilizuoti kraujospūdį.

Viena populiari sveikatos informacijos paslaugų svetainė „WebMD“ pažymi, kad, nors dygliuotoji anona gali būti labai naudinga sveikatai, ji turi ir trūkumų.

Tyrimai parodė, kad iš vaisių ar lapų gaminama arbata gali sukelti panašius į Parkinsono ligos simptomus. Be to, vaisius gali neigiamai sąveikauti su vaistais nuo aukšto kraujospūdžio ar diabeto – jame esantys junginiai gali sustiprinti šių vaistų poveikį.

Tuščias teiginys

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės (LSMU) Kauno klinikų gydytoja klinikinė farmakologė Simona Stankevičiūtė 15min teigė, kad pats teiginys apie vėžio gydymą šiuo vaisiumi yra problematiškas.

„Visų pirma šitas teiginys gana tuščias, nes čia tiesiog rašo, kad vaisiuose yra kažkokia medžiaga, kuri yra „veiksmingesnė“ nei chemoterapija“, – portalui 15min sakė ji.

Kauno klinikų nuotr./Simona Stankevičiūtė
Kauno klinikų nuotr./Simona Stankevičiūtė

Medikės teigimu, lyginti tam tikrą vaistą su chemoterapija bendrai yra beprasmiška ir neteisinga.

„Onkologinės ligos yra labai įvairios ir šiais laikais skirtingo tipo navikui mes taikome skirtingą gydymą.

Toks platus teiginys „xx veiksmingesnis už chemoterapiją“ nepasako nieko, nes minėta chemoterapija yra labai įvairi“, – teigė pašnekovė.

Trūksta įrodymų

S.Stankevičiūtės žodžiais, bet kokia medžiaga, ar būtų išgauta iš vaisių, ar iš gyvūnų, ar sukurta laboratorijoje, turi praeiti ne vieną etapą, kad būtų patvirtinta ir pradėta naudoti gydyti ligai.

„Pirmi įrodymai visuomet ateina iš laboratorijos, kurioje atliekami tyrimai su ląstelėmis, – pabrėžė ji. – Vėžio ląstelėse panaudojus tam tikrą medžiagą galima matyti atsaką ir nuo čia prasideda tolimesnis tos medžiagos – molekulės – kelias į ne klinikinius tyrimus su gyvūnais, po to – ir su žmonėmis. 

KU nuotr./KU Jūros tyrimų instituto laboratorija
KU nuotr./KU Jūros tyrimų instituto laboratorija

Tačiau pamatę atsaką ląstelėse, o kartais ląstelių kultūroje poveikis būna šimtus ir tūkstančius kartų stipresnis nei jau registruotų vaistų, mes jokiu būdų nežinome, ar toks pat ar net panašus atsakas bus matomas žmogaus organizme.

Nes tiriamai medžiagai žmogaus organizme reikia pasiekti taikinį, nukeliauti iki visų navikinių ląstelių, patekti į jų vidų, ten turi susidaryti pakankama tos medžiagos koncentracija ir teigiamas poveikis turi būti toks pat kaip ląstelių kultūroje, be šalutinių reiškinių likusiam organizmui.“

Spręsti dar anksti

Vienas didžiausių sveikatingumo paslaugų tiekėjų Vietname „Vinmec“ pažymi, kad, nors kai kurie laboratoriniai tyrimai parodė, kad vaisius gali turėti priešvėžinių savybių, nėra jokių klinikinių įrodymų, kad jis gali gydyti vėžį ar užkirsti šiai ligai kelią, kai kalbama apie žmones.

Kompanijos teigimu, įvairūs tyrimai parodė, kad vaisiaus ekstraktas veikia daugelio vėžio rūšių ląstelių linijas, tačiau šie tyrimai atlikti tik laboratorijoje ir su gyvūnais. Nepaisant tam tikros sėkmės, vis dar neaišku, kaip veikia šio vaisiaus ekstraktas. Dėl to šie tyrimai neturėtų būti laikomi įrodymais, kad dygliuotoji anona gali gydyti vėžį.

Kaip teigiama pasaulyje pirmaujančios nepriklausomos vėžio labdaros organizacijos pranešime, laboratoriniai tyrimai nustatė, kad dygliuotosios anonos ekstraktas gali sunaikinti kai kurių tipų kepenų ir krūties vėžio ląsteles, atsparias kai kuriems chemoterapijos vaistams.

Naujesnis tyrimas parodė, kad šis ekstraktas veikia pelių prostatos vėžio ląsteles, tačiau tyrimai su žmonėmis dar nebuvo atlikti.

„Daugelyje interneto svetainių graviolų (tai – dar vienas dygliuotosios anonos pavadinimas – red. past.) kapsulės reklamuojamos ir propaguojamos kaip vaistas nuo vėžio, – pažymi tyrėjai. – Tačiau gerbiamos mokslinės vėžio organizacijos jų nepalaiko.“

Apie tokius pačius atradimus praneša ir kiti patikimi šaltiniai (čia, čia, čia).

15min verdiktas: trūksta konteksto. Nors kai kurie tyrimai parodė, kad dygliuotosios anonos vaisiaus ir lapų ekstraktas gali sunaikinti kai kurių tipų vėžines ląsteles, šie tyrimai dar nebuvo atlikti su žmonėmis, dėl to negalimo to laikyti įrodymais, kad vaisius gali gydyti vėžį.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius