-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 09 07

Iš konteksto ištraukę žinių reportažo ištrauką paskleidė melagieną apie skiepus

Socialiniuose tinkluose skiepų priešininkus vienijančiose grupėse žaibiškai išplito TV3 televizijos žinių fragmentas. Reportažo ištrauka, kurioje Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis sako, kad nuo skiepų nemirė nė vienas vaikas, interpretuojama savaip – melagingai tvirtinama, kad vaikų mirčių nebuvo neva dėl to, jog šių dar nespėta vakcinuoti.
Mitingas prieš skiepus
Mitingas prieš skiepus 2017 metais / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naujienos fragmentas internete pasklido iškirptas taip, kad sąmokslo teorijų kūrėjai ėmė juo aktyviai dalytis ir net sveikinti mediką „perėjus į tiesos pusę“.

Reikia pabrėžti, kad plinta tik ištrauka iš viso reportažo, o ir ji pati ištraukta iš konteksto.

Rugsėjo 3 dieną TV3 televizijos žiniose parodytas reportažas, kuriame dekonstruota populiari melagiena apie vakcinaciją nuo koronaviruso.

V.Janušonis žinių laidoje komentavo skandalingai pagarsėjusio vienuolio Pauliaus Vaineikio žodžius apie tariamai nuo COVID-19 skiepo mirusį vaiką.

Rugpjūčio 31 dieną pranciškonų vienuolis socialiniame tinkle išplatino įrašą, kuriuo ragino tėvus atsisakyti skiepyti vaikus, vakcinaciją prilygino šėtonui, nors pats popiežius yra ne kartą raginęs tikinčiuosius skiepytis.

„Savo akimis regėjau tėvus, kurie laidojo savo vaiką po „nekalto“ reklamuoto COVID-19 skiepo!“ – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje aiškino P.Vaineikis.

Kretingoje gyvenančio vienuolio žodžius komentuodamas Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas kalbėjo, kad nuo koronaviruso beveik nėra mirusių vaikų, o nuo vakcinacijos – tuo labiau, nes vaikai iki 12 metų šiuo metu Lietuvoje neskiepijami.

Žmogaus teisių centro įrašo feisbuke stopkadras/Brolis Paulius Vaineikis
Žmogaus teisių centro įrašo feisbuke stopkadras/Brolis Paulius Vaineikis

Tačiau įrašas nutrūksta skiepų priešininkams palankioje vietoje ir socialiniuose tinkluose jis netruko apaugti interpretacijomis, neva medikas tvirtina, kad iki šiol mirčių išvengta tik todėl, kad vaikai nebuvo vakcinuojami nuo koronaviruso. Tai nėra tiesa.

„Iš tikro vaikų, mirusių dėl COVID, iš viso nėra praktiškai, o antras dalykas – vaikų kol kas neskiepija. Tai jų ir mirti negali, kadangi jie yra dar kol kas neskiepijami“, – P.Vaineikio paskleistą melagieną žinių reportaže komentavo V.Janušonis.

Nuo koronaviruso Lietuvoje praėjusių metų gruodį mirė kūdikis, tačiau ne nuo skiepo, o nuo ligos sukeltų komplikacijų mažylio gyvybė užgeso dar įsčiose.

Sudėtinga operacija ir masyvus kraujo perpylimas COVID-19 liga sergančiai pacientei reikalavo daugybės medikų fizinių pastangų, tačiau moters gyvybę pavyko išgelbėti.

Skiepai – nuo 12 metų

Europos vaistų agentūrai (EVA) leidus „Comirnaty“ vakcina nuo koronaviruso skiepyti 12–15 metų asmenis, šios amžiaus grupės vakcinacija Lietuvoje startavo birželį.

Lietuvos statistikos departamento pateikti duomenys rodo, kad amžiaus grupėje nuo 0 iki 10 metų mirčių nuo koronaviruso nepasitaikė.

Rugpjūčio 23 dieną Vilniuje mirė koronavirusu sirgęs 18-metis panevėžietis, tačiau jo mirties priežastis – ne ši liga.

Tarp 20–29 metų asmenų fiksuotos 8 mirtys nuo koronaviruso, visi šie asmenys buvo nepasiskiepiję.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, 24 proc. 12–15 metų amžiaus vaikų yra paskiepyti, t. y. maždaug kas ketvirtas tokio amžiaus grupei priklausantis vaikas.

O 16–24 metų amžiaus kategorijoje – 60 proc.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius