Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 08 10

Jonavoje pagimdė iš Ruklos atvežta migrantė, nėščiųjų centre gali būti ir daugiau

Šeštadienį į Jonavos ligoninę iš Ruklos pabėgėlių priėmimo centro (RPPC) buvo atvežta nėščia jauna migrantė. Moteris sėkmingai pagimdė ir antradienį jau turėtų būti išrašyta iš gydymo įstaigos. Ligoninė medicinines paslaugas teikia ir kitiems iš centro atvežamiems migrantams ir, nors šiuo metu pajėgumų dar užtenka, pastačius papildomą laikiną konteinerių miestelį laukiama gausesnių darbų.
Ruklos pabėgėlių priėmimo centras
Ruklos pabėgėlių priėmimo centras / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Anot šiuo metu ligoninei laikinai vadovaujančio direktoriaus pavaduotojo Vido Kačiušio, 1989 metais gimusi moteris į ligoninę buvo atvežta šeštadienį ir sėkmingai pagimdė.

„Rimtų problemų medicininių nebuvo (…) viskas natūraliai įvyko, natūralus gimdymas“, – 15min sakė jis.

V.Kačiušis taip pat pažymėjo, kad, jo žiniomis, pabėgėlių centre yra ir daugiau nėščių moterų, tačiau jokios pagalbos joms teikti kol kas neprireikė.

Iš centre apgyvendintų pastaraisiais mėnesiais Lietuvos sieną iš Baltarusijos pusės kirtusių migrantų, iki šiol ligoninė gydymą suteikė tik dar vienam suaugusiajam ir dviem vaikams, pavojus jų gyvybei nebuvo kilęs.

RPPC direktorė Beatričė Bernotienė 15min patvirtino, kad šeštadienį viena iš migrančių buvo pristatyta į ligoninę gimdymui, tačiau negalėjo atsakyti, ar centre yra ir daugiau nėščiųjų.

„Neturiu tokios informacijos, nežinau“, – sakė ji.

Laikinojo ligoninės direktoriaus teigimu, šiuo metu visoje medicininės pagalbos migrantams teikimo grandinėje kol kas dar yra problemų, tačiau tikimasi, kad jos išsispręs.

„Mes esame tik trečia grandis visoje šitoje grandinėje, kuri turėtų migrantams teikti paslaugas – mobili komanda, greitosios pagalbos tarnyba, mūsų ligoninė, kuri yra antro lygio įstaiga ir trečio lygio įstaiga, jeigu reikia rimtesnės pagalbos. Matyt, ne viskas dar taip sklandžiai ir greitai gaunasi“, – kalbėjo jis.

Su tuo, kad medikams, socialiniams darbuotojams ir kitiems tarnautojams gali kilti iššūkių teikiant paslaugas migrantams, sutiko ir Jonavos savivaldybės atsakymų į užklausas ir informavimo tarnautojas Evaldas Utyra.

Visgi, jo teigimu, šiuo metu turimų pajėgumų dar užtenka, daugiau jų gali prireikti tik Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai įgyvendinus savo planą ir šalia Ruklos pabėgėlių priėmimo centro pastačius laikiną modulinių namelių miestelį, kuriame galėtų būti apgyvendinta dar apie 500 migrantų.

„Dabartinėje situacijoje, kai yra užpildytas visas esamas centras, tai mums čia papildomų jokių problemų nesukelia – nei čia ligoninei papildomai kažką reikia daryti, nei niekam. Mes kalbame apie tai, kas bus jei papildomai dar 500 bus gyventojų, tai tada jau gali būti, kad tų pajėgumų reikės daugiau. Tai ne tik ligoninės, eina kalba ir apie policijos pajėgas ir kitas tarnybas“, – 15min sakė E.Utyra.

„Mums įdomu žinoti, galbūt pati ministerija ruošiasi, galbūt ji atsiveš savo specialistų iš kažkur, nes jeigu ne, tai natūralu, kad bus apkrauta tiek mūsų ligoninė, tiek greitosios pagalbos stotis, tiek socialinių paslaugų centras“, – teigė jis.

SADM viceministrė Justina Jakštienė praeitą savaitę Jonavos savivaldybės tarybai pristatė planą šalia pabėgėlių centro Rukloje pastatyti laikiną miestelį, kuriame būtų apie šimtas konteinerinių namukų.

Anot jos, šioje teritorijoje būtų apgyvendinami tik labiausiai pažeidžiamų grupių žmonės.

Šiemet į Lietuvą per sieną su Baltarusija pateko daugiau kaip 4 tūkst. neteisėtai sieną kirtusių migrantų.

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali padėtis.

Priimtas sprendimas apgręžti neteisėtai sieną bandančius kirsti asmenis, tai gerokai sumažino plūstančiųjų srautus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius