Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 16 /14:42

Karantinas oro uostuose: iš Lietuvos neišleisti 6 piliečiai, lėktuvuose – burnojimas dėl ilgo laukimo

Dėl koronaviruso sugriežtinus atvykimo ir išvykimo į Lietuvą sąlygas, į Vilniaus oro uostą atskrendantys keleiviai skundžiasi ilgu laukimu lėktuvuose. Jų prašoma kantrybės ir supratingumo – juk patikra, kurios kartais tenka laukti ir kelias valandas, vykdoma siekiant saugumo. Beje, dėl saugumo paskelbus karantiną į mūsų šalį nebuvo įleistas vienas pilietis iš Norvegijos, iš Lietuvos neišleisti šeši piliečiai.
Vilniaus oro uoste
Vilniaus oro uoste / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Skundų, kad tenka valandą ar kelias pasėdėti lėktuve nusileidus Vilniaus oro uoste, 15min sulaukė ne iš vieno skaitytojo. Apie tai plačiau papasakojo naktį iš sekmadienio į pirmadienį iš Frankfurto Vokietijoje į Lietuvą parskridęs Džiugas.

„Atskridom ir nusileidus lėktuvo kapitonas pasakė, kad visiems Lietuvos piliečiams reikia pasilikti lėktuve, o visus užsieniečius išlaipino. Buvo pasakyta, kad reiks laukti valandą arba dvi lėktuve. Aišku, žmonės pradėjo ir nervintis, ir purkštaut – kaip visada“, – pasakojo jis, pridurdamas, kad lėktuve teko praleisti apie valandą.

Žmonės pradėjo ir nervintis, ir purkštaut.

Keleiviams, anot Džiugo, buvo paaiškina, kad bus matuojama jų kūno temperatūra, reikės užpildyti anketas. Taip esą ir buvo.

„Iškart įėjus į oro uostą, užlipus laiptais, pusiaukelėje papurškė dezinfekcinio skysčio ant rankų, tada patikrinto temperatūrą. Tada davė anketą, reikėjo užpildyti kontaktinius duomenis, iš kur skridai, skrydžio numeris, sėdėjimo vieta ir panašiai“, – teigė jis.

Tiesa, Džiugas pažymėjo, kad oro uoste pasitikę specialistai buvo labai mandagūs, noriai atsakinėjo į klausimus.

Atsiprašo, sako, kad dirba visi, kas gali

Lietuvos oro uostų atstovas spaudai Tadas Vasiliauskas atsiprašė keleivių už nepatogumus, tačiau paragino suprasti, kad visos priemonės – tik dėl saugumo.

„Reikia suprasti, kad šiuo metu visuose oro uostuose tęsiama visų keleivių sveikatos patikra. Tikrai labai atsiprašome, kad dėl keleivių saugumo ir visos valstybės saugumo poreikio turime tai toliau tęsti ir toliau tęsim“, – 15min komentavo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tadas Vasiliauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tadas Vasiliauskas

Keliautojų saugumą, pasak atstovo, oro uostuose siekia užtikrinti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai bei kariuomenės atstovai.

Klausiamas, ar jų netrūksta, gal tuomet procesai būtų spartesni, T.Vasiliauskas patikino, kad „visi yra mobilizavę savo pajėgas“, ir pateikė pavyzdį, kai net ir jų neužteko.

„Vakar vienu metu per 30 minučių laikotarpį nusileido 4 lėktuvai. Būtų galima įsivaizduoti, kiek šimtų keleivių turėjo praeiti patikrą. Normalu, kad kiekvienam keleiviui norim skirti dėmesio“, – paaiškino jis.

Tikisi, kad situacija greit pasikeis

O tvarka, su kuria turėtų susidurti kiekvienas į Vilniaus, Kauno ar Palangos oro uostus atvykęs pilietis, yra tokia:

„Nusileidžia lėktuvas, keleiviai jau lėktuvo viduje yra perspėti, kad turi užpildyti anketas – orlaivio įgula tai turi padaryti. Keleiviai [anketas] užpildo lėktuve, tada pajuda į specialų terminalą, numatytą kiekvienam skrydžiui, kur yra pasitinkami NVSC specialistų. Jiems yra tikrinama temperatūra – visiems be išimties, surenkamos anketos, pasirašomi dokumentai dėl karantino ir atsakomybės dėl jo nesilaikymo. Tada jie dar kartą konsultuojami ir tik tada pasiėmę lagaminus išeina iš oro uosto“.

Grįžusiems iš užsienio privaloma 14 dienų saviizoliacija.

Situacija turėtų aprimti.

Oro uostų atstovas vylėsi, kad pirmadienį gyventojų laukimo laikas lėktuvuose sutrumpės, o patikra bus sklandesnė.

„Aš manau, šiandien jau yra ta riba, kada situacija turėtų aprimti, nes lieka tik ta specifinė grupė keliautojų, kuri vis dar gali išvykti“, – teigė jis.

Atšaukti ne visi skrydžiai

Nuo kovo 14-osios Lietuvos piliečiams buvo uždrausta keliauti į 18 pasaulio valstybių, įsigaliojus karantinui, nuo kovo 16-osios – išvykti apskritai draudžiama, tačiau galioja išimtys – leidžiama keliauti svetur, jei ten asmuo gyvena, vyksta į savo darbo vietą, taip pat – kai turi Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovo ar jo įgalioto asmens leidimą.

Reaguodamos į situaciją, dauguma oro linijų atšaukia savo skrydžius, tačiau ne visos.

Skrydžiai iš VNO. Kovo 16 d.
Skrydžiai iš VNO. Kovo 16 d.

„Reikėtų pasiskaityti Vyriausybės nutarimą, kam yra leidžiama išvykti. Yra tam tikros išimtys, kurie yra deklaravę gyvenamą vietą svetur arba turi darbo interesų. Tam skrydžiai ir yra skirti. Lietuvos piliečiai, kurie yra registruoti Lietuvoje, neišvyksta“, – paaiškino T.Vasiliauskas ir patikino, kad aviakompanijos tuščių lėktuvų neskraidina.

Pirmadienį, BNS žiniomis, į Vilniaus oro uostą laukiama atskrendant 35, į Kauno – septynių atskrendančių ir tiek pat išskrendančių lėktuvų. Iš Palangos du skrydžius šią savaitę į Londoną numačiusi „Ryanair“.

„Karts nuo karto atšaukiami, todėl pasakyti, kiek tiksliai, sunku, nes situacija greitai keičiasi“, – BNS teigė Lietuvos oro uostų Strateginės komunikacijos skyriaus vadovas Marius Zelenius.

Sprendžia pačios aviakompanijos

Į Lietuvą dar skraidina pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ ir „Lauda Motion“ bei Baltarusijos „Balavia“, „Brussels airlines“, SAS, „Austrian Airlines“, „Lufthansa“, „Turkish airlines“, „Ukraine International Airlines“.

Paskutinius skrydžius pirmadienį iš Lietuvos vykdo trys bendrovės: „Norwegian Airlines“, „Wizz air“, ir „Air Baltic“.

Iš Palangos dabar galima nuskristi tik į Londoną.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Lėktuvas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Lėktuvas

„Skrydžių mažėja, pačios oro kompanijos mažina skrydžių ir šiai dienai, paskutiniais duomenimis, liko skrydžiai į Londoną. Visos kitos oro kompanijos atšaukė skrydžius“, – BNS teigė Palangos oro uosto vadovas Andrius Daujotas.

Tačiau jis ir negarantavo, kad lėktuvai antradienį ir šeštadienį pakils, kol kas „Ryanair“ jokios informacijos nepateikė.

„Negaliu 100 proc. teigti, kad taip ir bus, bet šiam momentui matau, kas yra mūsų sistemoje – jie nėra dar atšaukti, bet negaliu garantuoti. Aviakompanijos pačios sprendžia“, – teigė A.Daujotas.

Žino tvarką

Lietuvos piliečiams, pasak VSAT Prevencijos skyriaus viršininko Giedriaus Mišučio, jokių galimybių nesilaikyti nurodymų ir iškeliauti nėra.

„Jie išvykt negali, jie neįleidžiami į lėktuvą“, – sakė jis.

VSAT atstovo turimais 9 val. ryto duomenimis, į Lietuvą nebuvo įleistas Norvegijos pilietis, iš mūsų šalies – šeši Lietuvos piliečiai, tačiau situacija, anot jo, greitai keisis.

„Kiekvienu reisu gali būti pasikeitimai“, – nurodė G.Mišutis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis

Į užsienį norintys išvykti gyventojai, pasak jo, gerai informuoti: „Pastebim, kad žmonės gerai išsistudijavę naują tvarką, žino, kokių dokumentų reikia dėl išvykimo sąlygų, tai ir sumažina situacijų skaičių, kai neišvykstama iš Lietuvos.“

Daugiau informacijos apie keliones į užsienį galite rasti čia.

Lietuvoje dėl koronaviruso pavojaus nuo pirmadienio paskelbtas karantinas. Mūsų šalyje nustatyta 14 užsikrėtimo COVID-19 atvejų, dėl viruso atlikti 624 tyrimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius