Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 03 /16:29

Kariuomenė bus siunčiama saugoti sieną nuo nelegaliai atvykstančių migrantų

Migrantų krizei suvaldyti bus pasitelkiama ir kariuomenė. Jau parengti Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo bei Karinės jėgos panaudojimo statuto pakeitimai, kurie leistų pasitelkti karių pagalbą dabartinėmis ekstremaliosios situaijos sąlygomis. Šias pataisas turėtų priimti kitą savaitę į neeilinę sesiją susirinkęs Seimas. Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė esąs pasirengęs jas nedelsdamas pasirašyti.

Antradienį krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas šias pataisas pristatė valstybės vadovui.

„Tikiuosi, kad jau kitą savaitę Seimas neeilinės sesijos metu patvirtins šituos įstatymus, priims juos ir aš ketinu, susipažinęs su jų turiniu, nedelsdamas juos pasirašyti.

Nes manau, kad jie yra reikalingi ir operatyviai reaguojantys į susiklosčiusią situaciją, – po antradienį vykusio susitikimo su A.Anušausku ir kariuomenės vadu generolu leitenantu Valdemaru Rupšiu sakė prezidentas. – Tai yra reikalinga įgalinti karius padėti stabdyti nelegalią migraciją dabartinėmis ekstremaliosios situacijos sąlygomis.“

Pasak G.Nausėdos, valstybė yra pasirengusi maksimaliai apsaugoti savo sienas, panaudodama tam ir reikalingus karinius resursus.

Jis priminė praėjusią savaitę vykusį susitikimą su premjere Ingrida Šimonyte bei politinių partijų lyderiais, kurio metu kalbėta apie būtinybę maksimaliai ir skubiai suteikti kariškiams daugiau įgaliojimų, kad jie galėtų padėti institucijoms kovoti su negalia migracija.

„Prieš kurį laiką diskutavome, ar nepaprastosios padėties įvedimas suteiktų daugiau įgaliojimų kariams šią funkciją vykdyti. Šiandien atsakome į šitą klausimą šių įstatymų pakeitimais“, – nurodė valstybės vadovas.

Kariai jau yra įsitraukę į sienos apsaugą, vykdo kitas funkcijas, pavyzdžiui, padeda įrengti stovyklas migrantams ir palaikyti tvarką jose, tiesti sieną. Pakeitus teisės aktus, šią pagalbą kariai teiks ir toliau.

Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda

G.Nausėdos žodžiais, per susitikimą aptartos ir galimybės pasitelkti papildomų karių, kad nekiltų konkrečių grėsmių kariuomenės funkcijoms vykdyti.

Įgaliojimai plečiami tam tikromis sąlygomis

Tikslaus karių skaičiaus, kurie būtų pasitelkti sienos apsaugai pagal naują tvarką, A.Anušauskas neatskleidė.

„Pakankamai didelis. Gerokai didesnis nei kitų institucijų parama sienos apsaugai ir migrantų krizės valdymui. Šimtai karių, kurie jau dalyvauja padedant sienos apsaugą“, – per spaudos konferenciją sakė jis.

Aliaus Koroliovo nuotr./Arvydas Anušauskas
Aliaus Koroliovo nuotr./Arvydas Anušauskas

Anot ministro, siūlomos teisės aktų pataisos sutampa su karių teisėmis ir įgaliojimais, kurie suteikiami nepaprastosios padėties metu. Jų įgaliojimai būtų prilyginti sienos apsaugos pareigūnų įgaliojimams.

Kariai įgytų teisę duoti privalomus nurodymus fiziniams asmenims, persekioti ir sulaikyti asmenis, vykdančius teisės akto pažeidimą ir nevykdančius nurodymų, tikrinti dokumentus, atlikti asmens apžiūrą ir daiktų patikrinimą.

Esant reikalui, jei pasienio ruože judėtų įtartina transporto priemonė, kariai galėtų ją apžiūrėti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tverečiaus pasienio užkarda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tverečiaus pasienio užkarda

Taip pat būtų leidžiama panaudoti specialiąsias priemones – neletalinę ginkluotę, kaip dabar leidžiama teisėsaugos pareigūnams, siekiant sulaikyti civilius asmenis.

Vyriausybės sprendimu pirmadienį buvo nutarta, kad asmenims neteisėtose vietose kirtus sieną ir neteisėtai patekus į pasienio ruožą turi būti imamasi visų priemonių. Prireikus ir pagal įstatymus būtų leidžiama ir prievartos panaudojimas – grąžinant juos ten, iš kur atėjo.

Šios teisės kariams suteikiamos esant kelioms sąlygoms: tik ekstremaliosios situacijos metu, kai įvykio mastas sparčiai didėja ir iškyla tam tikros grėsmės, gavus Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos vadovo (šiuo metu – vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės) motyvuotą rašytinį prašymą, o sprendimą suderinus su prezidentu, kaip ginkluotųjų pajėgų vadu.

Karių įgaliojimai išplečiami ne ilgiau nei trims mėnesiams (terminas gali būti pratęstas) ir galioja ekstremalios situacijos židinyje (dabar – visame pasienio ruože).

Ginklų negalės naudoti laisviau

V.Rupšys patikino, kad pataisos nekeičia šaunamojo ginklo panaudojimo taisyklių. Jį ir toliau bus galima naudoti arba savisaugai, arga ginamam asmeniui apginti.

„Įgaliojimus įgiję kariai turės naudoti specialiąsias priemones, bet ne ginklą“, – pabrėžė generolas.

Valdemaras Rupšys
Valdemaras Rupšys

Jei Baltarusijos pusėje prasidėtų provokacijos ar būtų panaudoti šaunamieji ginklai, anot jo, tai būtų specifiniai atvejai. „Jei būtų sienos pažeidimas ir ginklo panaudojimas, būtų pereinama į kitą režimą, – sakė kariuomenės vadas. – Karinės teritorijos paskelbimas, kiti teisiniai režimai.“

Skrydžių daugiau

Neteisėtai atvykusiųjų iš Baltarusijos per pastarąsias savaites skaičius jau perkopė 4 tūkst. Statistikos departamento duomenimis, sekmadienį per parą ant sienos buvo sulaikyta daugiausiai iki šiol – 287 – žmonės.

Pirmadienio vakarą vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė paskelbė įsakymą dėl griežtesnės elgesio su migrantais tvarkos. Taip buvo sureaguota į sparčiai augantį atvykstančiųjų iš Baltarusijos srautą.

Iki tol visi sulaikomi migrantai būdavo apgyvendinami, kol svarstomi jų prieglobsčio prašymai. Pagal įsakymą, pavesta migrantus nukreipti į artimiausią veikiantį tarptautinį pasienio kontrolės punktą ar diplomatinę atstovybę.

Be to, Irakas pranešė didinantis skrydžių į Minską apimtis – lėktuvai nuo pirmadienio kyla jau iš keturių miestų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius