Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 01 02

Kauno stadiono rekonstrukcijos užkulisiai: dvigubos darbo sutartys ir raginimas grįžti namo

Po to, kai atlyginimų nesulaukiantys turkai po miesto valdžios langais pradėjo bado streiką, Kauno miesto savivaldybė ketvirtadienį susitiko su S.Dariaus ir S.Girėno stadioną rekonstruojančios „Kayi Construction“ atstovais. Kaip 15min paaiškino bendrovės filialo Lietuvoje advokatas Gintaras Černiauskas, kilusius nesutarimus darbininkai turėtų spręsti grįžę į Turkiją.
Darbuotojai iš Turkijos skelbia bado streiką
Darbuotojai iš Turkijos skelbia bado streiką / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Ketvirtadienį, dar prieš savivaldybės ir bendrovės „Kayi Construction“ atstovų susitikimą, BNS kalbintas administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis teigė: „Šiandien išsikvietėme kompanijos vadovus ir atstovus pokalbiui rimtam ir kažkada po pietų jie turėtų atvykti. Tiek, kiek mūsų galioje, raginsime, spausime kuo greičiau spręsti tas problemas, atsiskaityti su darbuotojais, atnaujinti darbus ir toliau laikytis sutarties.“

Sausio 2 dieną „Kayi Construction“ Lietuvos filiale patikrinimą atliko Valstybinė darbo inspekcija (VDI), tačiau tyrimo rezultatai paaiškės tik kitą savaitę.

Dirba pagal dvi sutartis: lietuvišką ir turkišką

15min primena, kad dar gruodžio pradžioje keli Kaune besidarbuojantys turkai paskelbė streiką. Portalo žiniomis, su jais „Kayi Construction“ atsiskaitė, o jie patys sugrįžo į tėvynę. Neilgai trukus, gruodžio 27 dieną, streiką paskelbė dar 53 iš Turkijos atvykę darbininkai .

Sausio 2 dieną BNS kalbintas Turkijos bendrovės filialo Lietuvoje vadovas Aleksandras Beganskas nurodė, kad Lietuvoje dirbantys Turkijos darbuotojai yra įdarbinti pagal dvi sutartis: Lietuvoje ir Turkijoje. Pagal Lietuvoje sudarytas sutartis su jais planuojama atsiskaityti artimiausiu metu, tačiau didžiausios skolos yra susidariusios pagal sutartis su Turkijoje esančia bendrove.

Pretenzijos – įmonei, veikiančiai Turkijoje

Apie ką už uždarų durų kalbėjosi bendrovės ir Kauno miesto savivaldybės atstovai? Ar jiems pavyko surasti sprendimą? „Kayi Construction“ filialui Lietuvoje atstovaujantis advokatas Gintaras Černiauskas, 15min kalbintas po ketvirtadienį vykusio susitikimo, teigė: „Aptarėme bendrą situaciją dėl statybos darbų, projektavimo darbų, kurie šiek tiek vėluoja. Taip pat, aišku, buvo paliestas klausimas dėl turkų darbininkų, kurie streikuoja prie savivaldybės ir reikalauja išmokėti atlyginimus.

Mes pateikėme paaiškinimą bendrovės vardu, kad pagal sudarytas darbo sutartis su Turkijos darbuotojais yra visiškai atsiskaityta, o apie pretenzijas, kurias jie kelia dėl kažkokių kontraktų, sudarytų su Turkijos bendrove, mes nieko nežinome ir nė negalime komentuoti. Mums svarbiausia, kad pagal Lietuvoje sudarytas sutartis viskas būtų tinkamai vykdoma, kas ir yra padaryta.“

Kitaip tariant, kaip 15min paaiškino advokatas, darbininkų pretenzijos nukreiptos į pagrindinę „Kayi Construction“ bendrovę, įsikūrusią Turkijoje, o ne Lietuvoje veikiantį jos filialą. Anot jo, streikuojantys darbininkai šią situaciją turėtų spręsti sugrįžę į Turkiją, kurios įstatymais remiantis ir buvo sudarytos darbininkų sutartys.

Lietuvoje turkiškų klausimų mes tikrai neišspręsime.

„Kiek man žinoma, tai bendrovės vadovybė yra pasiūliusi grįžti Turkijos piliečiams ir aiškintis tuos klausimus Turkijoje. Tačiau, kiek suprantu, jie kol kas to nedaro motyvuojant tuo, kad neva teisybės Turkijoje jie nesitiki rasti. Tokia įdomi yra pozicija užimta. Aš manau, kad iš principo ji yra neteisinga, nes Lietuvoje turkiškų klausimų mes tikrai neišspręsime“, – 15min teigė G.Černiauskas.

Paklaustas, kodėl darbininkai protestuoja, jeigu atlyginimai jiems tikrai sumokėti, pašnekovas atsakė, kad pagrindinės įmonės viduje gali būti neišspręstų klausimų, tačiau net jeigu ir taip – bendrovės filialas, veikiantis Lietuvoje, su tuo nėra susijęs.

„Ne paslaptis, kad Turkijoje kilusi ekonominė krizė skaudžiai palietė įvairius sektorius, tame tarpe ir statybos, tai šiuo atveju tie žmonės, gali būti, dabar naudoja spaudimo būdą „Kayi“ bendrovei, kad su jais atsiskaitytų dėl turkiškų kažkokių neužbaigtų reikalų.“

Kritikuoja dėl darbo sąlygų

Kiek anksčiau, ketvirtadienį, 15min kalbinta Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos Komunikacijos koordinatorė Jūratė Jasiūnienė atviravo, kad aktualus ne vien atlyginimų, bet darbo sąlygų klausimas.

Anot jos, turkams tekdavo dirbti ilgus viršvalandžius. Be to, kaip pastebėjo už darbuotojų teises kovojančios įstaigos atstovė, darbininkai iki šiol nėra gavę darbo sutarčių kopijų. Negana to, pasak pašnekovės, tik atvykus į Lietuvą visų darbuotojų pasai buvo surinkti, taip apribojant veikimo laisvę. Pasus esą pavyko atgauti tik po aštuonių mėnesių.

Apie Kaune besidarbuojančių turkų pasus paklaustas įmonės advokatas paaiškino, kad paprastai asmens dokumentai trumpam paimami, kad būtų galima sutvarkyti visus reikalingus dokumentus, ir pridūrė, kad apie šią problemą nėra girdėjęs, todėl negali plačiau pakomentuoti.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, – pridūrė jis, – kad profsąjunga šiuo atveju truputį spekuliuoja šia tema ir imasi daugiau galių, negu jai priderėtų.“

Pretenzijų iš savivaldybės pusės ketvirtadienį nebuvo pareikšta.

Ar stadioną rekonstruojančiai įmonei gresia bauda? Anot advokato G.Černiausko, jokių pretenzijų iš savivaldybės pusės ketvirtadienį nebuvo pareikšta.

„Jeigu ir bus grafiko pakoregavimai, tai jie bus atliekami šalių susitarimu“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius