Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 24

Klaipėdoje – mūšis dėl kompensacijų privatiems darželiams

100 eurų ar 220 eurų – dėl tokio dydžio kompensacijų tėvams, kurių atžalos lanko privačius darželius, ketvirtadienį Klaipėdos miesto taryboje užvirė diskusija. Skaičiuojama, kad padidinta kompensacija kainuotų apie 1,8 mln. eurų miesto kišenei. Įvertinus, kad eilės į valstybinius darželius trumpėja ir vos apie 2 proc. vaikų negauna vietų, pasigirdo svarstymų, ar apskritai reikia kompensacijų, ar nevertėtų pastatyti naują darželį.
Vaikai
Vaikai / 123RF.com nuotr.

Ketvirtadienį Klaipėdos tarybos posėdyje užvirė aktyvi diskusija dėl kompensacijų privačius darželius lankantiems.

Dėl kompensacijos – vargo kelias

Šiuo metu Klaipėdos miesto savivaldybė skiria 100 eurų kompensaciją tėvams, kurie veda vaikus į privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Tačiau šiai kompensacijai gauti reikia atitikti ir daugiau sąlygų: abu tėvai turi būti deklaravę gyvenamąją vietą Klaipėdos mieste, bent metus laukę ir negavę valstybinio darželio.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

15min jau rašė apie 2020-aisiais priimtus pokyčius. Jie atsirado įvertinus Lygių galimybių tarnybos specialistų pastabas, kad menkesnes pajamas turintys tėvai yra diskriminuojami. Negalint susimokėti už privačius darželius, vaikai lieka be ugdymo.

Tada atkreiptas dėmesys, kad dalis tėvų nueina į privačius darželius net nebandydami ar net nenorėdami, kad jų vaikas lankytų valstybinį darželį.

2015-aisiais Klaipėdos miesto savivaldybė apsisprendė skirti 100 eurų kompensaciją privačius darželius lankantiems vaikams. Tuo metu kompensacija buvo itin aktuali. Skaičiuota, kad darželių negavo apie 500–600 mažųjų klaipėdiečių.

Kompensacijos dydis nebuvo peržiūrimas beveik dešimtmetį.

Priešingai, – atsirado daugiau ribojimų ją gauti. Tuo metu gretima – Klaipėdos rajono – savivaldybė kompensaciją didino iki 250 eurų.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

Iš miesto – į kaimo darželį

Tarybos narė liberalė Lina Skrupskelienė atkreipė dėmesį į tendenciją: miestiečiai pasiryžta deklaruoti savo gyvenamąją vietą rajone ir vežioti į „anapus Palangos plento“ esančius darželius dėl patrauklesnės kompensacijos.

Skaičiuojama, kad, pakilus mokesčiui už valstybinius Klaipėdos miesto darželius iki 107 eurų, kaina rajono privačiame darželyje ėmė drastiškai nebesiskirti.

Politikė siūlo didinti kompensaciją privačius darželius lankantiems vaikams iki 220 eurų, atsisakyti prievolės laukti eilėje valstybinės įstaigos bent metus ir deklaruoti gyvenamąją vietą abiem tėvams mieste.

„Mes skatiname jaunimą kurtis Klaipėdoje, tačiau, kai jie sukuria šeimas, su malonumu perleidžiame jas rajonui“, – replikavo liberalė.

Kompensaciją didintų, bet nežino, kiek

Klaipėdos miesto savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė ir administracijos vadovas Gintaras Neniškis sutiko, kad laukimo eilėje ir negavus vietos valstybiniame darželyje terminas galėtų būti trumpinamas. Tačiau kartu atkreipė dėmesį, kad vietų ugdymo įstaigose stygius nebėra toks aštrus. Šiuo metu be darželių likę apie 200 vaikų. Tačiau pietinėje dalyje laisvų vietų netgi likę. Anot G.Neniškio, labiausiai trūksta vietos 2–3 metų vaikams. Praaugusiems vaikams vietą gauti yra paprasčiau.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos miesto savivaldybė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos miesto savivaldybė

Anot valdininkų, kompensaciją peržiūrėti galima, tačiau įvertinus galimybes. Dažniausiai skambėjęs siūlymas – indeksuoti kompensaciją.

Vis dėlto po beveik dvi valandas trukusios aršios diskusijos nuspręsta nukelti klausimo nagrinėjimą sausio mėnesiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius