Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 30

Koronavirusas įsisuko į socialinės globos namus: dar vienas, NVSC nutylėtas, atvejis Anykščių rajone

Anykščių rajono savivaldybė prieš kelias dienas informavo, kad COVID-19 nustatytas Aknystos socialinės globos namų darbuotojai. Apie šį įvykį plačiau kalbama nebuvo, nors tai didelė įstaiga – joje gyvena 320 gyventojų, dirba 165 darbuotojai. Tai dar viena socialinė įstaiga, kurioje fiksuojamas užsikrėtimas naujuoju koronavirusu. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) apie šį atvejį globos namuose nepranešė.
Teorijos, COVID-19 protrūkį laikančios dirbtinai sukeltu reiškiniu – itin populiarios
COVID-19 pandemija / „Scanpix“ nuotr.

Pasak Anykščių rajono savivaldybės, iš viso Anykščių rajone yra nustatyti šeši COVID-19 atvejai, keturi žmonės jau pasveiko. „Informuojame, Anykščių rajone nustatytas dar vienas COVID-19 viruso atvejis. Virusu susirgo moteris, dirbanti Aknystos socialinės globos namuose.

Iš visų socialinės globos namų gyventojų ir aptarnaujančio personalo yra paimti mėginiai tyrimams dėl galimo viruso susirgimo. Šiuo metu izoliuoti 7 darbuotojai ir 23 globos namų gyventojai“, – jau prieš kelias dienas feisbuke pranešė savivaldybė.

Daugiau atvejų kol kas nėra

Aknystos socialinės globos namų direktorius Arūnas Kiaušas 15min sakė, kad jau ištirti visi įstaigos darbuotojai – daugiau COVID-19 atvejų nenustatyta.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

„Daugiau nė vienas darbuotojas kol kas neserga. Dėl gyventojų kol kas neturime duomenų. Vakar (trečiadienį, balandžio 29 d. – red. past.) buvo imti mėginiai ir dar neturim jokių atsakymų, aš bent nežinau“, – sakė direktorius.

Jo vadovaujamoje įstaigoje iš viso dirba 165 darbuotojai, gyvena 320 gyventojų. Įstaiga didelė, bet, kaip sako direktorius, jie buvo pasiruošę: „Viskas yra užspausta, sutvarkyta, kiek mes sugebėjome. Kol kas daugiau atvejų neišlindo, vadinasi, kažkiek sugebėjome. Dabar yra labai svarbi šita diena. Jeigu gyventojai nepagavo to viruso, tada tvarkysimės taip pat ir toliau. Viskas būtų gerai, jeigu čia būtų tik treniruotė, o ne karas.“

Viskas būtų gerai, jeigu čia būtų tik treniruotė, o ne karas, – sakė A.Kiaušas.

Šiuo metu įstaigoje izoliuota susirgusi moteris ir dar septyni darbuotojai, taip pat 23 kontaktą turėję gyventojai. Moteris, kuriai testas buvo teigiamas, jokių simptomų nejautė, apie užsikrėtimą sužinojo profilaktiškai testuojant visus socialinės globos paslaugas teikiančios įstaigos darbuotojus.

Įstaigų su užkratu – ne viena

Ši įstaiga Anykščių rajone tik viena iš panašias socialinės globos ir gydymo paslaugas teikiančių visoje Lietuvoje, kurioje fiksuojami užsikrėtimo COVID-19 atvejai.

Šiuo metu didžiausią nerimą kelia Kartenos slaugos ligoninė, kurioje iš 28 pacientų jau 23-ims nustatytas naujasis koronavirusas. Taip pat užsikrėtė ir penki įstaigos darbuotojai. Svarstoma galimybė riboti įvažiavimą į šį Kretingos rajono miestelį, savivaldybė mėgina ieškoti ir gydytojų, kurie padėtų šioje situacijoje.

Sudėtinga situacija ir Antavilių pensionate – trečiadienio vakaro duomenimis, koronavirusu čia užsikrėtė 11 globotinių ir trys darbuotojai. Be to, paaiškėjo, kad ne visi Antavilių pensionato darbuotojai išsityrė nuo COVID-19, nors tą padaryti privalėjo, suabejota ir dėl apsaugos priemonių – ar įstaiga jų turėjo pakankamai.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Nemenčinėje esančioje įstaigoje „Senevita“ nustatyti trys užsikrėtimo atvejai

Į skandalingą situaciją pateko Klaipėdos hospisas, kuriame, kaip skelbta, užsikrėtė 33 pacientai, du mirė.

Po vieną atvejį nustatyta ir Panevėžio A.Bandzos socialinės globos namuose bei Troškūnų Anykščių rajone slaugos ligoninėje.

Trečiadienį pranešta, kad Širvintų parapijos globos namų gyventojos gyvybė užgeso Vilniaus Santaros klinikose. Ji buvo užsikrėtusi COVID-19, tačiau oficiali mirties priežastis nurodoma ūmi žarnyno liga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius