Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 24 /14:14

Koronaviruso aukų Italijoje atgarsiai Lietuvoje: stiprinama apsauga

Reaguodama į padėtį Italijoje, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pirmadienį oficialiai įvardijo keturis šiaurinius Italijos regionus kaip paveiktus koronaviruso. Tai leis visuomenės sveikatos apsaugos specialistams imtis papildomų prevencinių priemonių. Iš Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų atvykstantiems asmenims bus matuojama kūno temperatūra, vertinama bendra savijauta, surenkami kontaktiniai duomenys. Taip pat sprendžiama dėl šią savaitę vyksiančių Kauno „Žalgirio“ ir Milano „EX Armani Exchange Olimpia“ Eurolygos rungtynių.
Algirdas Šešelgis
Algirdas Šešelgis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Spaudos konferencija surengta po SAM Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdžio, vykusio nuo ankstyvo ryto.

Pasak centro vadovo, SAM viceministro Algirdo Šešelgio, naujienos iš Italijos – neraminančios.

„Mes tęsiame prevencinį darbą, reaguojame į pokyčius. (...) Tai, kad koronavirusas pasiekė daugiau nei 150 žmonių Italijoje, mus labai suneramino“, – žurnalistams kalbėjo viceministras.

Jo teigimui, pirmadienį bus kviečiama Valstybės ekstremalių situacijų komisija. Joje ketinama svarstyti, kaip suvaldyti koronaviruso keliamas grėsmes, diskutuoti dėl SAM rezervo didinimo. Taip pat bus sprendžiama, ką daryti dėl artimiausių Kauno „Žalgirio“ rungtynių Eurolygoje su Milano ekipa.

„Mus labai neramina penktadienį vyksiančios rungtynės Kauno „Žalgirio“ arenoje“, – sakė A.Šešelgis.

VIDEO: Spaudos konferencija apie koronavirusą Italijoje: kokių veiksmų imsis Lietuva?

Anot viceministro, panikuoti nėra pagrindo, tačiau žmonės yra raginami permąstyti, ar suplanuotos kelionės į Italiją yra tikrai būtinos.

„Žmonės, kurie keliauja, turi rimtai pergalvoti, ar nevertėtų rimtai susimąstyti, ar kelionė yra neišvengiamai būtina. O gal yra galimybė ją atidėti tolesniam laikotarpiui. Kol kas prognozuoti dėl galimybės pakliūti į karantiną kitose šalyse ir galimybių grįžti namo be karantino turbūt yra labai sunku“, – sakė A.Šešelgis.

Grįžusiems rekomenduojama likti namie

Pirmadienį buvo susitikę Lietuvos oro uostų ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovai.

NVSC Vilniaus departamento Rolanda Lingienė teigia, kad oficialiai pakeitus koronaviruso atvejo apibrėžimą ir į jį įtraukus keturis Italijos regionus, NVSC specialistai gali pradėti vykdyti medicininę kontrolę ne tik iš Kinijos, bet ir Italijos atvykusiems asmenims.

„Tai institucijoms atrišo rankas, galime imtis papildomų veiksmų šios rizikos suvaldymui“, – sakė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Pasak R.Lingienės, jau ankstyvą pirmadienio rytą Lietuvos oro uostuose buvo sutikti pirmieji iš Milano grįžę asmenys. Jiems termovizoriais pamatuota temperatūra, apklausta bendra savijauta, susirinkti kontaktiniai duomenys. Kitas lėktuvas nusileido pirmadienį perpiet.

Anot R.Lingienės, per 100 žmonių sutiko NVSC darbuotojai, Raudonojo kryžiaus ir Šaulių sąjungos savanoriai.

„Turėsime visų jų kontaktus, galėsim skambinti ir aktyviai klausinėti apie jų sveikatos būklę. Jie bus informuoti, ką reikia daryti toliau“, – žurnalistams sakė Vilniaus departamento vadovė.

Tai, kad koronavirusas pasiekė daugiau nei 150 žmonių Italijoje, mus labai suneramino

R.Lingienės teigimu, grįžusiems rekomenduojama vengti socialinių kontaktų ir, jeigu yra galimybė, likti namie. Jeigu dirbti iš namų negalima, asmenys gali prašyti nedarbingumo lapelio.

Visos naujienos apie koronavirusą specialiame 15min polapyje

Žuvusiųjų vis daugėja

Italija tapo didžiausiu koronaviruso židiniu už Azijos ribų. Pirmadienį vietos tarnybos pranešė, kad nuo šios infekcijos mirė dar du žmonės, iš viso penki.

Šiuo metu susirgusiųjų šalyje yra per 200.

Beveik visi Italijoje patvirtinti koronaviruso atvejai yra šiaurinėje šalies dalyje – Lombardijoje ir Venete. Keliolika šių vietovių miestų yra uždaryti – į juos neįleidžiami ir iš jų neišleidžiami žmonės.

Užsienio reikalų ministerija vykstantiesiems į Italiją rekomenduoja imtis atsargos priemonių, nepataria vykti į 12 savivaldybių šiaurės Italijoje. Ekspertai rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į šiaurės Italiją.Naujausią informacija ir rekomendacijas rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius