-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 24 /13:19

Lietuviams siūlo atsisakyti nebūtinų kelionių į koronaviruso užkluptą Italiją

Italijoje pirmadienį pranešta apie ketvirtą žmogų, kuris mirė nuo naujojo koronaviruso (COVID-19). Patvirtintų susirgimų – jau daugiau nei 150. Turizmo ekspertė pataria gerai įvertinti situaciją ir galbūt atsisakyti nebūtinų kelionių į šiaurės Italiją.
Milano katedrą saugo kaukes dėvintys kariai. Katedrą nuspręsta uždaryti lankytojams
Milano katedrą saugo kaukes dėvintys kariai. Katedrą nuspręsta uždaryti lankytojams / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Italija pastarosiomis dienomis ėmėsi griežtų priemonių, norėdama užkirsti kelią naujo viruso plitimui. Keliolika miestelių Lombardijoje ir Venete yra karantinuoti, kituose uždaromos mokyklos, muziejai, kai kurie lankytini objektai, atšaukiami masiniai renginiai. Plačiau skaitykite čia: Italija imasi griežtų priemonių dėl viruso: karantinas, baudos ir atšaukti renginiai.

Lietuvos ambasada Italijoje informuoja, kad dėl sparčiai plintančio koronaviruso laikinai draudžiama vykti į šias savivaldybes ir išvykti iš jų:

Lombardijoje: Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano;

Venete: Vo’ Euganeo, Mira.

Nebūtinų kelionių į Italiją verčiau atsisakyti

„Jeigu dabar žmonės manęs klaustų – tikrai sakyčiau, kad yra kitų šalių, kur galima važiuoti ir keliauti. Nebūtinų kelionių į Italiją aš siūlyčiau atsisakyti, – 15min sakė Žydrė Gavelienė, Nacionalinės turizmo verslo asociacijos, Lietuvos turizmo rūmų ir kelionių agentūros „Estravel“ Vilnius vadovė.

– Jeigu galima nevažiuoti, jeigu galima vėliau planuoti tą kelionę, ypač – jei esate vyresnio amžiaus, turite lėtinių susirgimų, imunitetas silpnesnis, tą ir reikėtų padaryti. Tikrai ne pats geriausias sprendimas dabar būtų vykti į Italiją, kur, neduok Dieve, galima pasigauti virusą.“

Šiuo metu Italijoje – slidinėjimo sezono įkarštis. Anot Ž.Gavelienės, perkančių naujas keliones į Italiją šiuo metu beveik nėra, nes vasaros sezonas dar neatėjęs, o žiemos sezonui kalnuose jau viskas išparduota.

„Jeigu tai yra tik turistinė kelionė, natūralu, kad turėtų veikti sveikas protas“, – teigė turizmo ekspertė. Jeigu ji jau yra suplanuota, Ž.Gavelienė patarė įvertinti savo sveikatos būklę, kelionės neatidėliotinumą ir atidžiai sekti informaciją. O apsisprendusieji vykti turėtų laikytis visų atsargumo priemonių, higienos reikalavimų.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai spaudos konferencijoje pirmadienį sakė, kad žmonės turėtų įsivertinti galimus pavojus ir patys asmeniškai nuspręsti dėl (ne)vykimo. Išsakytas pasiūlymas verčiau atšaukti ar atidėti nebūtinas keliones.

Reikia įvertinti, kad galima ne tik užsikrėsti virusu, bet ir, pavyzdžiui, atsidurti vietoje, kurią būtų nuspręsta karantinuoti. Šalyje išplitus virusui, gali būti priimami sprendimai ir karantinuoti iš šiaurės Italijos grįžtančius keliautojus.

SAM pirmadienį oficialiai įvardijo keturis šiaurinius Italijos regionus kaip paveiktus koronaviruso. Tai leis visuomenės sveikatos apsaugos specialistams imtis papildomų prevencinių priemonių. iš Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų atvykstantiems asmenims bus matuojama kūno temperatūra, vertinama bendra savijauta, surenkami kontaktiniai duomenys. Daugiau informacijos apie tai, kokių veiksmų imasi Lietuva, rasite čia: Koronaviruso aukų Italijoje atgarsiai Lietuvoje: stiprinama apsauga

Ar galima susigrąžinti pinigus?

Turizmo ekspertė atkreipė dėmesį, kad kelionių organizatoriai sprendimus dėl kelionių į šiaurės Italiją keitimo ar atšaukimo priimtų tuo atveju, kai būtų oficialus tarnybų įspėjimas apie pavojų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žydrė Gavelienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žydrė Gavelienė

Kol nėra jo, keliautojai, kurie nenori vykti į jau suplanuotą ir įsigytą kelionę, turėtų komunikuoti su savo kelionės organizatoriumi. „Kiekvienas atvejis čia yra individualus. Pavyzdžiui, jeigu kreiptųsi į mus, būtų pagrindo atšaukti kelionę, tikrai rastumėm sprendimą, kad būtų pakeista kryptis ar data. Ką darytų visa industrija – sunku atsakyti, nes nėra aiškių nurodymų“, – sakė kelionės agentūros vadovė.

Feisbuko diskusijose apie keliones kai kurie lietuviai teigė atsisakantys artimiausiu metu turėjusių vykti kelionių į šiaurės Italiją. Kai kurie atšaukė ir kovo pabaigoje turėjusias būti išvykas. Nevykti tautiečių ragino ir Italijos šiaurėje gyvenantys lietuviai. Kiti keliautojai, tiesa, pasakojo viruso nesibaiminantys ir kelionės planų nekeisiantys.

Jeigu kelionė yra suplanuota savarankiškai, pinigus už ją galėtumėt atgauti nebent pagal turimą kelionės draudimą. Jeigu aviakompanijos nuspręstų atšaukti ar keisti skrydžius, tuomet keleiviai atgautų pinigus arba galėtų rinktis kitą datą. Jeigu oro bendrovės tokio sprendimo nepadarė, o keleivis pats nusprendžia nevykti – pinigų susigrąžinti nepavyks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius