Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 21

Koronavirusui grėsmingai plintant dalis tautiečių „spjauna“: atmintinė, kokių priemonių turi imtis kiekvienas

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, pasaulis užsidaro, iš užsienio į Lietuvą toliau grįžta šimtai piliečių. Pirmieji šalyje užfiksuoti COVID-19 atvejai buvo „įvežtiniai“, bet dabar jau serga ir niekur nekeliavę žmonės, nežinoję, kad galbūt turėjo kontaktą su viruso nešiotojais. Norėdami, kad Lietuvoje būtų išvengta tokios tragedijos, kaip Italijoje, kiekvienas turime imtis ypatingų atsargumo priemonių.
Kaune veiklą pradėjo mobili koronaviruso laboratorija
Kaune veiklą pradėjo mobili koronaviruso laboratorija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šeštadienį paskelbta apie pirmąjį mirties nuo koronaviruso atvejį - Ukmergės ligoninėje užgeso garbaus amžiaus moters gyvybė. Šioje gydymo įstaigoje dirbančiai medikei anksčiau buvo diagnozuotas COVID-19.

Nustatyta, kad gydytoja turėjo kontaktą su 160 asmenų, kurių dauguma – kolegos medikai. Kol kas bandoma išsiaiškinti vadinamąjį „nulinį pacientą“, kuris galėjo paplatinti koronavirusą.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis šeštadienį sakė, kad be abejonės, tai bus žmogus, atvykęs į Lietuvą iš užkrėstų teritorijų ir nesilaikęs saviizoliacijos bei karantino režimo.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Kaip rodo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro COVID-19 atvejų epidemiologinio tyrimo rezultatai, net iš anksčiausiai rizikos šalimis paskelbtų valstybių sugrįžę asmenys ne visada laikėsi izoliacijos: lankėsi pobūviuose, prekybos centruose, koncertuose ir kitur, taip sukeldami grėsmę aplinkiniams.

Net iš anksčiausiai rizikos šalimis paskelbtų valstybių sugrįžę asmenys ne visada laikėsi izoliacijos: lankėsi pobūviuose, prekybos centruose, koncertuose ir kitur, taip sukeldami grėsmę aplinkiniams.

Lygiai taip pat toli gražu ne visada atsakingai elgiasi ir niekur į užsienį pastaruoju metu nevykę gyventojai.

Nepaisant paskelbto karantino, miestų centruose matyti besibūriuojančių paauglių, prekybos centruose ne visi laikosi rekomenduojamo atstumo tarp žmonių, kosti ar čiaudi neužsidengę burnos.

Šalyse, kur iš pradžių nesuvoktas tikrasis koronaviruso grėsmės rimtumas, šiandien už tai mokama didžiulė kaina.

ANSA/AFP/Scanpix/Kremavimui parengti karstai Bergamo, Lombardija, koplyčioje
ANSA/AFP/Scanpix/Kremavimui parengti karstai Bergamo, Lombardija, koplyčioje

Reikalavimai grįžusiems iš užsienio

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nurodo, kad visiems žmonėms, per pastarąsias dvi savaites buvusiems užsienyje ar turėjusiems kontaktą su infekuotu žmogumi, izoliacija yra privaloma.

Visiems žmonėms, per pastarąsias dvi savaites buvusiems užsienyje ar turėjusiems kontaktą su infekuotu žmogumi, izoliacija yra privaloma.

Tai reiškia, kad žmogus visą šį laiką turi vengti socialinių kontaktų – dirbti iš namų, nesilankyti parduotuvėje, turguje, viešose vietose ir panašiai bei stebėti savo sveikatą.

Tam, kad apsaugotų aplinkinius nuo infekcijos platinimo, jei patys yra užsikrėtę virusu, tačiau dar nejaučia simptomų.

Pajutus bent menkiausius požymius (temperatūra, kosulys, apsunkintas kvėpavimas), reikia nedelsiant skambinti nemokama linija 1808.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus gatvė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus gatvė

Jeigu per dvi savaites jokie ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku.

Tais atvejais, jeigu iš užsienio grįžęs žmogus gyvena ne vienas, o su šeima, reikėtų maksimaliai vengti kontakto su namiškiais, laikytis griežtų higienos taisyklių.

Rekomenduojama būti atskiruose kambariuose, naudoti atskirą patalynę, indus ir įrankius. Dažnai vėdinti patalpas, dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius.

Plačiau apie tai skaitykite SAM rekomendacijose.

Būtina maksimaliai vengti kontaktų

Šiuo metu šalyje yra paskelbtas karantinas, tai reiškia, kad visi be išimties turi maksimaliai vengti kontaktų su kitais žmonėmis.

Anksčiau fiksuoti ligos atvejai buvo įvežtiniai, tačiau šiuo metu jau yra patvirtintų atvejų, kai žmonės užsikrėtė vienas nuo kito šalies viduje.

Tai reiškia, kad gali būti ir daugiau užsikrėtusių žmonių, kuriems simptomai dar nepasireiškė.

Todėl yra ypač svarbu laikytis karantino – saugoti vieniems kitus, ypač pagyvenusius, turinčius lėtinių ligų žmones, kuriems virusas ypač pavojingas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilnius per karantiną
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilnius per karantiną

Tik laikydamiesi griežtų, nors keliančių nepatogumų, bet gyvybiškai būtinų reikalavimų, galėsime sustabdyti ligos plitimą ir išsaugoti žmonių gyvybes.

Jeigu įmanoma, reikėtų dirbti iš namų, tais atvejais, jeigu atliekamos darbo funkcijos neleidžia dirbti nuotoliniu būdu reikėtų vengti kontakto su kitais žmonėmis, išlaikyti kuo didesnį atstumą, nemažesnį nei metras.

Būtina laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, dažnai plauti rankas su muilu ir karštu vandeniu arba jas dezinfekuoti dezinfekciniu skysčiu. Taip pat nesilankyti viešose vietose.

Būtina laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, dažnai plauti rankas su muilu ir karštu vandeniu arba jas dezinfekuoti dezinfekciniu skysčiu. Taip pat nesilankyti viešose vietose.

Nustatytų užsikrėtimų skaičius didėja

Iš viso šiuo metu Lietuvoje užfiksuoti 105 užsikrėtimo COVID-19 atvejai.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ukmergės ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ukmergės ligoninė

Medikus vienijančios organizacijos yra kreipęsi į valdžios institucijas, ragindamos dėl koronaviruso tirti daugiau žmonių.

Jų manymu, tyrimai turėtų būti atliekami visiems karščiuojantiems ir turintiems kvėpavimo takų infekcijos simptomų pacientams, neatsižvelgiant į epidemiologinius rizikos faktorius.

Dabar pagal atliekamų tyrimų dėl COVID-19 skaičių Lietuva nuo kitų Baltijos šalių atsilieka kartais.

Šeštadienį paaiškėjo, kad reagentų tyrimams dėl koronaviruso šalyje šiuo metu yra 1,3 tūkstančiai. Paskelbta, kad dėl jų trūkumo mobilūs COVID-19 patikros punktai visoje Lietuvoje, išskyrus Vilnių, dirbs trumpiau.

Naujų siuntų su reagentais tikimasi sulaukti kitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius