Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 21 /10:52

Įtariama, kad Ukmergėje mirusi moteris užsikrėtė ligoninėje, susirgusi medikė turėjo kontaktą su 160 asmenų, 127 jų – medikai

Šeštadienio naktį Lietuvoje patvirtintas pirmasis mirties nuo koronaviruso atvejis – senyva moteris mirė netrukus po to, kai penktadienį buvo pristatyta į Ukmergės ligoninės skubios pagalbos skyrių. Pasak sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio, Ukmergės ligoninės gydytoja, kuriai anksčiau nustatytas COVID-19, turėjo kontaktą su daug žmonių. Ji užsienyje nesilankė, tad stengiamasi išsiaiškinti, kas galėjo išplatinti koronavirusą.
Ukmergės ligoninė
Ukmergės ligoninė / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Šeštadienio rytą prie Vyriausybės surengtos spaudos konferencijos metu sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis sakė, kad mirties nuo koronaviruso atvejis sukrėtė visus.

VIDEO: Komentarai dėl pirmosios koronaviruso aukos Lietuvoje

Paklaustas ar tai, kad šalies medicinos įstaigos gali tapti koronaviruso plitimo židiniais, nėra vilkinto spartesnio testavimo dėl COVID-19 pasekmė, A.Šešelgis sakė: „Manau, kad tikrai ne.“

„Todėl kad visos priemonės, kurios buvo daromos, buvo daromos žingsniu į priekį ir prevenciniais tikslais. Šiandien yra labai sunku pasakyti. Gal mes tikrai rytoj galėsime atsakyti, kad tos priemonės, kurios buvo vykdomos, gal jos buvo jau ir pavėluotos“, – komentavo sveikatos apsaugos viceministras.

Priminus atvejį su infekuotu Santaros klinikų mediku, kuris negalėjo atlikti tyrimų dėl koronaviruso, nors jautė panašius į šios ligos simptomus, bet nebuvo užsienyje ar neturėjo kontakto su žmonėmis, kuriems jau buvo nustatytas šis susirgimas, A.Šešelgis kartojo, kad pagrindinis dėmesys buvo skiriamas žmonėms, atvykusiems iš paveiktų teritorijų.

„Jeigu gydytojas tuo metu nebuvo toje rizikoje, kurioje buvo laikoma, kad tai yra rizika, jis nebuvo tuo metu tiriamas, tol, kol nepasireiškė kažkokie simptomai. Aš nemanau, kad tai buvo klaida, bet, deja, matyt, šiandien reikės pripažinti, kad vis tik turėjo būti plačiau reaguojama į tokius atvejus. Bet kol kas palaukime, neskubėkime, išvadas mes padarysime vėliau, nes prevencinių priemonių, kurių imtasi, buvo labai daug“, – aiškino jis.

Tyrimą atlikti nusprendė teismo medicinos ekspertai

Informacija apie tai, kad Ukmergės ligoninėje mirusi moteris buvo užsikrėtusi koronavirusu, pasak A.Šešelgio, gauta vakare. 1 valandą nakties laboratorija patvirtino, kad žmogus mirė nuo koronaviruso.

Mirė garbaus amžiaus moteris, kuri jau buvo išrašyta iš Ukmergės ligoninės kovo 19 dieną. Tačiau kitą dieną blogai pasijutusi ji vėl atsidūrė medikų rankose.

„Ir, deja, jos netekome“, – nurodė A.Šešelgis.

Testas atliktas tik po mirties. Sprendimą atlikti tyrimą priėmė teismo medicinos ekspertai. A.Šešelgis aiškino, kad jos aplinkoje nebuvo žmonių, kurie būtų iš kažkur atvykę ir ją lankę.

Medikai tokio tyrimo neatliko, nes, pasak A.Šešelgio, pacientė turėjo daug kitokių sveikatos problemų. Gydytojams, kaip nurodė jis, turbūt nebuvo pagrindo įtarti, kad ji galėtų būti užsikrėtusi COVID-19 virusu.

Ukmergės medikės, kuriai anksčiau buvo diagnozuotas koronavirusas, atvejis, kaip sakė A.Šešelgis, labai neramina, nes ji nebuvo išvykusi į užsienį.

Sveikatos apsaugos viceministro teigimu, nustatyta 160 kontaktinių asmenų, turėjusių su medike kontaktą. „Ir kas yra liūdniausia, 127 jų yra gydytojai“, – teigė jis.

Ir kas yra liūdniausia, 127 jų yra gydytojai.

Sveikatos apsaugos viceministras tikino, kad bus vykdomas visų nustatytų kontaktinių asmenų testavimas dėl koronaviruso.

A.Šešelgis sakė, kad sveikatos priežiūros specialistai dabar bando išsiaiškinti, kurioje vietoje ir kas galėjo paplatinti koronavirusą.

„Be jokios abejonės, yra įtarimų, kad iš visos tos aplinkos vis tik bus žmogus, kuris buvo atvykęs iš užkrėstų teritorijų į Lietuvą ir nesilaikė saviizoliacijos ir karantino režimo. Dar kol kas labai sunku pasakyti, tyrimas vyksta, manau, kad artimiausiu metu mūsų specialistai kristalizuos tą židinį, dėl ko pradėjo plisti atvejai, kurie plinta viduje“, – komentavo A.Šešelgis.

Jis akcentavo, kad atvejų, kai koronavirusas plinta viduje, ne tik atkeliauja iš užsienio, turime ne vieną. Viceministras pabrėžė, kad iš užsienio grįžtantys asmenys privalo laikytis saviizoliacijos.

„Dar kartą noriu pasakyti, kad kiekvienas turime dabar prisiimti atsakomybę, kiekvienas turime atsakyti ne tik už save, bet ir šalia esančius tam, kad šita liga neplistų. Ir matome, kad ypač jauni žmonės, kurie atvyko iš užsienio, iš paveiktų teritorijų, jie dar toli gražu nesilaiko tų sąlygų, kurių privalo besąlygiškai laikytis“, – kalbėjo A.Šešelgis.

Ignalinos medikai dirbo kitame rajone

Lietuvoje yra ir daugiau koronavirusu užsikrėtusių medikų. Paklaustas apie tyrimus dėl COVID-19 kitiems šalies gydytojams, A.Šešelgis tvirtino, kad jeigu yra kažkokie menkiausi įtarimai, mėginiai yra imami.

Du medikai, kuriems koronavirusas diagnozuotas Ignalinoje, anot sveikatos apsaugos viceministro, dirbo kito rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigoje.

„Šitą viską žinome, bet dabar kol kas prielaidomis nenorėčiau vadovautis, reikia labai tikslios informacijos, kurią pateiks mūsų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai. Aš kalbėjau apie tai, bet kol nėra, sakykime, labai tikslios informacijos, aš tikrai nenorėčiau ir nekomentuosiu“, – sakė jis.

Šeštadienį A.Šešelgis žadėjo, kad visi atvejai, kurie sukels nors menkiausią įtarimą dėl koronaviruso bus ištirti laboratorijoje.

Liga patvirtinta po mirties

Kaip šeštadienio naktį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) COVID-19 diagnozė buvo patvirtinta po paciento mirties. Asmuo priklausė rizikos grupei.

Naujienų portalo Lrytas.lt šaltinių Valstybinėje teismo medicinos tarnyboje teigimu, 83-ejų moteris mirė penktadienį ryte Ukmergės ligoninėje, priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje. Lrytas.lt šaltinių duomenimis, moteris neseniai buvo išrašyta iš šios ligoninės.

Ketvirtadienį koronavirusas buvo patvirtintas vienai Ukmergės ligoninės medikei, kuri šiuo metu gydoma Santaros klinikose.

Kaip pasakojo Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas, sulaukta patvirtinimo, kad nuo koronaviruso mirė prieš tai iš ligoninės išrašytas žmogus.

„Kuris paskui kreipėsi dėl pablogėjusios sveikatos. Išsikvietė greitąją ir mirė. Tiek turime informacijos“, – šeštadienio rytą telefonu sakė jis.

Kuris paskui kreipėsi dėl pablogėjusios sveikatos. Išsikvietė greitąją ir mirė. Tiek turime informacijos.

Pasak R.Janicko, įsigaliojo algoritmai, gydytojai tiriasi dėl koronaviruso. Esą tik po to bus galima daryti išvadas, ar miręs asmuo COVID-19 galėjo užsikrėsti ligoninėje.

„Visi keliai galimi, kol nėra tikrai nustatyta. Bet čia sveikatos centras tuos dalykus dėliojasi“, – pasakojo Ukmergės rajono meras.

LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Rolandas Janickas
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Rolandas Janickas

R.Janicko teigimu, tą pačią dieną, nuo pat ryto, kai gauta informacija, kad tiriamas galimo koronaviruso atvejis, buvo Ukmergės ligoninėje buvo sustabdytas naujų pacientų priėmimas.

„Paaiškėjus šitam atvejui, ligoninė yra susidėliojusi schemą, gydytojai visi yra saviizoliacijoje. Tų skyrių, kurių gydytojai buvo susiję, veikla nutraukta. Skyriai dezinfekuoti ir ligoninės veikla nėra atnaujinta“, – teigė Ukmergės rajono meras.

Ligoninėje veikia keli skyriai, kurių nei gydytojai, nei pacientai negalėjo turėti kontaktų dėl minėtų atvejų. Pavyzdžiui, Slaugos, Vidaus ligų ir Kardiologijos skyriai.

„Visi kiti skyriai yra uždaryti, jų veikla sustabdyta“, – aiškino R.Janickas.

Nustatytų užsikrėtimų skaičius didėja

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad šeštadienio naktį atlikus tyrimus Lietuvoje patvirtinti dar šeši nauji COVID-19 atvejai.

Iš viso vien per kovo 20 dieną nustatytas 21 koronaviruso infekcija užsikrėtęs asmuo. Šeštadienio duomenimis, bendrai Lietuvoje užfiksuoti 69 užsikrėtimo šia infekcija atvejai.

Skelbta, kad koronavirusu užsikrėtė ir keli medikai.

Medikus vienijančios organizacijos yra kreipęsi į valdžios institucijas, ragindamos dėl koronaviruso tirti daugiau žmonių.

Jų manymu, tyrimai turėtų būti atliekami visiems karščiuojantiems ir turintiems kvėpavimo takų infekcijos simptomų pacientams, neatsižvelgiant į epidemiologinius rizikos faktorius.

Dabar pagal atliekamų tyrimų dėl COVID-19 skaičių Lietuva nuo kitų Baltijos šalių atsilieka kartais.

Ragina vengti susibūrimų

Lietuvoje nuo kovo 16 iki 30 dienos paskelbus karantiną gyventojai raginami maksimaliai vengti susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita.

Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Žmogus, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu koronaviruso infekcijos atveju, pirmiausia turi skambinti į Karštąją koronos liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius