Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25 /17:28

Koronavirusas Lietuvoje: 274 atvejai, 4 mirtys, infekcija nustatyta NVSC darbuotojui

Lietuvoje – ketvirta koronaviruso auka: mirė dar vienas rizikos grupėje buvęs žmogus Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, kurioje buvo gydytas nuo kovo 12 d. Kitos trys viruso aukos yra pacientai iš Ukmergės. Taip pat, ministerijos duomenimis, trečiadienį koronavirusas nustatytas 255 asmenims. Kol kas nenurodyta kur nustatyti šie atvejai, ar jie įvežtiniai ar vietiniai. Per naktį nustatyti 46 nauji atvejai – antradienį užsikrėtę COVID-19 buvo 209 žmonės. Tarp užsikrėtusiųjų – Seimo nario padėjėja, NVSC darbuotojas.
Ligoninė
Ligoninė / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Antradienį ištirti 737 ėminiai. Tai – beveik dvigubai daugiau nei pirmadienį: tądien ištirti 373 ėminiai.

Iš viso iki šiol ištirtas 3471 ėminys dėl įtariamo koronaviruso.

Santaros klinikose antradienį nuo koronaviruso mirė antras žmogus: 90 metų moteris iš Ukmergės. Šeštadienį pirma COVID-19 auka taip pat buvo ukmergiškė 83 metų moteris.

TAIP PAT SKAITYKITE: Koronavirusu užsikrėtusių asmenų maršrutai Lietuvoje: kas, kur, kada buvo?

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

N.Cesiulis praneša apie du naujus atvejus Alytuje

19:24

„2 nauji koronaviruso atvejai Alytuje. Žmonės gerieji, likime namuose. Suprantu visų nerimą. Bet kol kas daugiau informacijos neturiu.

Tai paaiškėjo Alytaus patikros punkte vakar ištyrus 30 žmonių. 4 iš jų patvirtintas COVID-19. Iš 4 užsikrėtusiųjų – 2 alytiškiai. Taigi Alytuje jau 3. Deja, bet taip.

Šiandien ištirta dar 40 žmonių – ar tarp jų yra užsikrėtusiųjų ir kiek, bus aišku rytoj.

Rytdienai gavome 66 reagentus. Taip pat užsisakėme 200 greitųjų testų. Juos gausime kitą savaitę“, – feisbuke paskelbė Alytaus meras.

Alytuje iš viso fiksuojami 3 koronaviruso atvejai.

19:20

Koronavirusas patvirtintas 20 NATO bataliono karių Lietuvoje

Koronavirusas patvirtintas dvidešimčiai Lietuvoje dislokuoto NATO tarptautinio bataliono karių, BNS trečiadienį patvirtino karinio dalinio atstovas žiniasklaidai.

„Yra daugiau patvirtintų atvejų. Šiai akimirkai iš viso yra 20 atvejų“, – BNS sakė kapitonas Evertas-Janas Danielsas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./NATO ir Lietuvos vėliavos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./NATO ir Lietuvos vėliavos

Karininkas nedetalizavo karių pilietybės, išskyrus tai, kad du olandų kariai jau anksčiau parskraidinti į Nyderlandus.

Siekiant stabdyti užkrato plitimą, kariniai mokymai vyksta tik bataliono viduje, bendri veiksmai su kitais daliniais apriboti, siekiant apriboti skirtingų karių kontaktus. 

Apie naujus atvejus batalione Lietuvoje trečiadienį pirmosios pranešė TV3 Žinios.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė Lietuvoje dislokuota 2017 metų vasarį, reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje ir karinį aktyvumą regione. Batalionui Lietuvoje vadovauja Vokietija.

Nustatyta dar 19 koronavirusinės infekcijos atvejų

19:12

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinta dar devyniolika naujų koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejų. Taigi šiuo metu Lietuvoje iš viso yra nustatyti 274 užsikrėtimo šia infekcija atvejai.

Šie duomenys surinkti iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos, Kauno klinikų, Respublikinės Šiaulių ligoninės ir Santaros klinikų laboratorijų. 

Visais atvejais jau pradėti arba bus pradėti epidemiologiniai tyrimai.

Lietuvą pasiekė virš 10 tūkst. reagentų

17:28

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad šiandien Lietuvą pasiekė užsakytieji reagentai. Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją (NVSPL) jau šįryt pasiekė 4500 reagentų, kurie atkeliavo iš Jungtinės Karalystės, o neseniai čia atgabenta ir kita siunta su 6000 reagentų iš Pietų Korėjos.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, tai leis užtikrinti, kad reikiami tyrimai žmonėms būtų atliekami nuolat ir kad šis procesas nenutrūktų.

„Džiaugiamės, kad bendromis jėgomis pavyko išspręsti logistines problemas, kurių buvo kilę. Su tokiomis bėdomis susiduria visas pasaulis, Lietuva – ne išimtis, nes reagentai, asmens apsaugos priemonės ir visa kita, kas reikalinga koroanaviruso situacijos valdymui, yra aukso vertės prekės visame pasaulyje“, – sako A Veryga.

Anot jo, yra ir bus dedamos maksimalios pastangos, kad Lietuvoje nepritrūktų tyrimams reikiamų priemonių. Ir šios atkeliavusios siuntos – dar ne pabaiga. Šiuo metu bendromis pastangomis yra užsakyta beveik 300 tūkst. reagentų, toliau dirbama ties kitais užsakymais.

Nuo praėjusio sekmadienio tai jau trečioji reagentų siunta, kuri atkeliavo į Lietuvą. Gauti reagentai bus išdalinti visoms laboratorijoms, kuriose atliekami ėminių tyrimai dėl naujojo koronaviruso (COVID-19).

COVID-19 nustatytas NVSC darbuotojui

16:44

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad vienam Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento darbuotojui patvirtinta koronavirusinė infekcija (COVID-19). Žmogus izoliuotas, pagal jo sveikatos būklę jam bus teikiama pagalba. Kartų dirbę kolegos izoliuojasi. Tai reiškia, kad mažėja darbo rankų NVSC ir jo padaliniuose.

Jau ieškoma savanorių, kurie padėtų NVSC ir jo padaliniams kasdieniuose darbuose. Dėl pagalbos yra kreiptasi į šalies universitetus, kolegijas, ruošiančias specialistus.

Įvertinus, kad ši infekcija palietė ir NVSC ir jo padalinių kolektyvą ir daliai specialistų teka izoliuotis, informuojame, kad duomenis apie užsikrėtimus nuo šiol teiksime du kartus per dieną, gavę juos iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL). Vėliau šis sprendimas bus keičiamas ir bendroji statistika bus skelbiama kartą per dieną, kaip yra daroma daugelyje šalių.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, visuomenės sveikatos priežiūros specialisto užsikrėtimas tik patvirtina, kad ši infekcija nesirenka, ar tai gydytojas, slaugytojas, ar pareigūnas – ji pavojinga visiems. Tad ir saugotis būtina visiems.

„Visuomenės sveikatos specialistai, kurių kiekvieno žinios ir rankos, šiuo metu aukso vertės yra tie žmonės, kurie atliko ir atlieka tikrai didžiulį darbą oro uostuose, šalies jūsų uoste. Jie greta medikų dirba priešakinėse linijose vardan visų mūsų sėkmės šioje sudėtingoje situacijoje. Tad tai kartu ir labai rimtas signalas kiekvienam iš mūsų padaryti viską, kad apsaugotume ir save, ir kitus. Dar kartą visų prašau susitelkimo. Nekartokime kitų šalių klaidų, kurios kainuoja gyvybes", – sako A.Veryga.

Ukmergės medikai ir likę pacientai pradedami tikrinti dėl koronaviruso

16:31

Ukmergės ligoninės medikai ir pacientai pradedami tikrinti dėl koronaviruso, sako Ukmergės rajono meras. Ukmergės ligoninėje veikia tik vienas – slaugos skyrius.

„Pagaliau gavom mėginius, pradedame testuoti visus likusius pacientus, likusius dirbti gydytojus ir tuos gydytojus, kurie jau yra saviizoliacijoje (...) Labai svarbu, kad mes galėtume matyti visą mastą“, – trečiadienį BNS teigė Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas.

Pasak jo, iš viso Ukmergės ligoninėje dirba apie 300 žmonių. Dėl galimo kontakto izoliuota per 240 darbuotojų.

„Iš saviizoliacijoje esančio medicinos personalo iki šiol buvo ištirta tik apie 10 žmonių“, – sakė meras.

Kaip teigia R.Janickas, ligoninėje šiuo metu veikia tik slaugos skyrius, jame gydomi 95 žmonės.

„Vienintelis yra slaugos skyrius, kuris yra likęs, nes jo negali iškelti, tęsiama priežiūra tų ligonių. (...) Tai daugiausia garbaus amžiaus žmonės. Jie taip pat visi bus tiriami dėl koronaviruso“, – kalbėjo meras.

Pasak R.Janicko, dėl griežtesnių ribojimų mieste sprendimai bus priimti po to, kai ištyrus žmones matysis „galutinis vaizdas“.

„Manom, kad tuos mėginius paimsim per tris dienas, o atsakymai bus su pusės paros vėlavimu, tai manau, kad per keturias dienas turėsim visą galutinį vaizdą“, – teigė Ukmergės rajono meras.

Koronaviruso židiniu Ukmergė tapo kovo 19 dieną, kai Ukmergės ligoninėje dirbančiai medikei patvirtintas susirgimas naujuoju koronavirusu.

Mieste nuo COVID-19 mirė trys žmonės. Ukmergės rajono administracijos direktorius Darius Varnas BNS sakė, kad rajone iš viso registruota 11 naujojo koronaviruso susirgimų.

Trečiadienį spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad Ukmergėje gali būti svarstoma taikyti griežtesnes karantino sąlygas, tačiau tai priklausys nuo Nacionalinio sveikatos centro atliekamo epidemiologinio vertinimo Ukmergės ligoninėje.

Ukmergės portalas gzeme.lt praneša, kad trečiasis nuo koronaviruso miręs ukmergiškis – 79 metų vyras. Jis mirė Ukmergės ligoninėje, tyrimas dėl COVID-19 buvo atliktas po mirties.

Kaip jau anksčiau rašė laikraštis „Gimtoji žemė“, šį savaitgalį ligoninėje mirė keli Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus pacientai. Buvo manyta, kad taip nutiko dėl įvairių lėtinių, juos kamavusių sunkių ligų, tačiau jų palaikų artimiesiems neatidavė. Visi mirusieji buvo tiriami dėl galimo užsikrėtimo koronavirusu ir laukta atsakymų. Dviem moterims įtarimai nepasitvirtino.

Nepatvirtintais duomenimis, šiomis dienomis ligoninėje mirė dar keli pacientai, jiems taip pat atliekami tyrimai.

Kaune svarstoma atidaryti trečiąjį koronaviruso patikros punktą

16:05

Kaune, esant reikalui, galėtų būti atidarytas ir trečias mobilusis koronaviruso patikros punktas.

„Stebime, jeigu bus toks poreikis, jeigu matysime, kad esamų pajėgumų nepakanka, artimiausiu metu turėtumėme galimybę Kaune atidaryti ir trečiąjį (punktą)“, – žurnalistams trečiadienį sakė Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro koordinatorius, direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Pasak jo, šiuo metu abu Kaune veikiantys punktai dirba pilnu pajėgumu, trečiadienį jie turėtų priimti 170 pacientų. Daugiau pacientų priimama šiek tiek sumažinus intervalus tarp atvykstančiųjų.

Artimiausiu metu taip pat planuojama perkelti pirmuosius pacientus į savivaldybės paruoštas patalpas Kauno rajone, Kulautuvoje, kur numatyta gydyti lengvomis koronaviruso formomis sergančius asmenis.

„Planuojame, kad artimiausiu metu, artimiausiomis dienomis pirmieji asmenys gali būti atvežti ir pradės veikti patalpos lengvos formos pacientams“, – sakė P. Keras.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, vadovaujančio valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijoms, įsakymu numatyta, kad į savivaldybių parengtas patalpas turi būti gabenami ir lengva koronaviruso forma sergantys gyventojai.

Budintys gydytojai praneš pacientui, jei koronavirusas nustatytas iš mobiliajame punkte paimto ėminio

14:23

Pacientai, kurių ėminiai dėl koronaviruso (COVID-19) paimti mobiliuosiuose punktuose  ir jiems patvirtinta ši infekcija, atsakymą gaus iš Karštojoje koronos linijoje 1808 dirbančių budinčių gydytojų komandos.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešime nurodo, kad tokia tvarka leis užtikrinti, kad užsikrėtę pacientai diagnozę sužinos greičiau, nei iki šiol. Be to, taip bus sudaryta galimybė gydytojams iš karto įvertinti paciento būklę pagal išsakytus simptomus ir spręsti dėl tolimesnio jų gydymo

Apie neigiamus rezultatus žmonės, kurių ėminiai paimti mobiliuosiuose punktuose, bus informuojami trumpąja SMS žinute. Dėl didelio srauto besikreipiančių šios informacijos pateikimas gali užtrukti ir kelias paras. Svarbu, kad bet kokiu atveju tokie žmonės turi likti izoliacijoje, saugoti savo ir kitų sveikatą. 

Tokį sprendimą antradienį pasirašė sveikatos apsaugos ministras – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga.

Anot jo, šis sprendimas leis išvengti vis dar pasitaikančių situacijų, kai ėminį paėmus mobiliuosiuose punktuose, informacija apie rezultatus žmonėms stipriai vėluoja.  

„Patys mobilieji punktai yra visiškai nauja struktūra, to Lietuvoje niekad neturėjome. Numatyti sąlygas, kaip jie turi dirbti, apgalvoti visas detales laiko labai mažai, todėl neišvengta problemų. Visas pasaulis su panašiais iššūkiais, ko gero, susiduria. Tad džiaugiuosi, kad problemai dėl informacijos apie teigiamus rezultatus pateikimo radome sprendinį. Gydytojų komanda ne tik praneš pacientams apie jų tyrimų rezultatus, jei jie yra užsikrėtę, bet ir iš karto pagal numatytą algoritmą įsitikins, ar jų sveikatos būklė leidžia jiems likti namuose, ar priešingai – jiems reikalinga profesionali medikų pagalba“, – sako ministras A.Veryga. 

SAM primena, kad nuo šiandien veikia visose dešimtyje savivaldybių – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Tauragėje, Telšiuose, Alytuje ir Utenoje – išdėstyti mobilieji patikros punktai. Atvykti į patikros punktą galima tik automobiliu, registracija tyrimui telefonu 1808 bus vykdoma tik tyrimų dieną, t. y. užsiregistruoti kitai dienai nebus galima.

COVID-19 diagnozė patvirtinta Seimo kanceliarijos darbuotojui

13:39 Atnaujinta 14:29

Seimo kanceliarija informuoja, kad COVID-19 diagnozė patvirtinta vienam Seimo kanceliarijos darbuotojui.

Seimo kanceliarija šiuo metu jau yra nustačiusi darbuotojo, galėjusio kelti ligos platinimo pavojų, kontaktus Seimo rūmuose (jų yra tik keletas). Kiekvienas asmuo, kuris turėjo kontaktų su šiuo darbuotoju, taip pat tam tikromis dienomis su šiuo darbuotoju dirbo viename Seimo rūmų aukšte ir galimai naudojosi bendrosiomis patalpomis, bus informuotas asmeniškai.

Šiuo metu Seimo komitetų, komisijų posėdžiai ir Seimo kanceliarijos darbas, kiek įmanoma, organizuojami nuotoliniu būdu. Tokiu būdu darbas bus organizuojamas ir toliau.

Ypatingo atsargumo bus imtasi ir organizuojant Seimo posėdžius. Artimiausias jų numatytas kovo 31 d. Seimo nariai į posėdžių salę turės ateiti tik balsuoti, o klausyti įstatymų pateikimus ar diskusijas (jei jose nenorės dalyvauti), galės stebėti iš savo kabinetų.

PLAČIAU APIE TAI SKAITYKITE ČIA.

Ketvirtoji auka – Panevėžyje

12:18

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad Lietuvoje patvirtintas ketvirtasis mirties nuo koronaviruso (COVID-19) atvejis. Asmuo mirė Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, kurioje buvo gydytas nuo kovo 12 d.  Mirusysis priklausė rizikos grupei.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga reiškia užuojautą šeimai, artimiesiems.

Šalyje paskelbus dviejų savaičių karantiną žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

15min jau rašė, kad šis pacientas ilgai buvo itin sunkios būklės, tačiau vėliau medikai buvo pranešę, kad jo būklė stabilizavosi ir kelia optimizmo. 

Vyras lankėsi Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), į Panevėžio ligoninę buvo atvežtas kovo 12 d., tačiau gydytas dėl kitų ligų, kuriomis sirgo ir anksčiau. Tai, kad jis užsikrėtęs naujuoju koronavirusu, paaiškėjo tik po tyrimo kovo 16 d. vėlų vakarą.

Kitą rytą Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas sakė, kad paciento būklė labai sunki, kadangi jis turi kitų ligų, yra vyresnio amžiaus, todėl priklauso rizikos grupei. Taip pat direktorius patvirtino, kad su pacientu bendravusiems ligoninės medikams teko izoliuotis, jie dirbo be asmens apsaugos priemonių. Šios pasitelktos tik sužinojus apie užsikrėtimą.

Mirusysis drauge su dar 21 žmogumi į  PAR vyko verslo reikalais. Tačiau kartu su vyriškiu keliavusių būrio žmonių niekas nė neketina tirti.

Vienas iš šios delegacijos narių (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, bet neskelbiami dėl asmens duomenų apsaugos) 15min sakė, kad koronaviruso tyrimų su užsikrėtusiuoju kartu keliavusiems niekaip nepavyksta prisiprašyti.

„Niekas mūsų netiria. Visos delegacijos niekas netiria. Mes grįžome kovo 14 dieną, o su sergančiuoju atsiskyrėme 12 dieną ryte Stambule. Nė vieno iš mūsų netyrė. Aš pats asmeniškai skambinau į karštąją liniją tris kartus. Visada neigiamas atsakymas: neturite simptomų“, – pasakojo pašnekovas.

Patvirtinti koronaviruso atvejai: Lietuva – 255, Latvija – 221, Estija – 404

12:07

Baltijos šalyse iki trečiadienio vidurdienio iš viso patvirtinta 880 naujojo koronaviruso atvejų, trys mirtys užfiksuotos Lietuvoje, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Lietuva: patvirtinti 255 atvejai, ištirtas 3471 žmogus, mirė 3 žmonės.

Latvija: patvirtintas 221 atvejis, ištirti 7957 žmonės.

Estija: patvirtinti 404 atvejai, ištirti 4809 žmonės.

Lietuvoje pradės veikti karščiavimo klinikos

11:55

Lietuvos savivaldybėse duris netrukus turėtų atverti vadinamosios karščiavimo klinikos, kuriose viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomų turintiems pacientams bus atliekami išsamesni tyrimai, įtariant koronavirusinę infekciją (COVID-19). Į šias klinikas bus registruojami šeimos gydytojo siuntimą turintys pacientai, kurie turės atvykti jiems paskirtu konkrečiu laiku. Apie tai praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Karščiavimo klinikose pacientams bus atliekamas išsamus sveikatos patikrinimas – bendras kraujo tyrimas, C reaktyvinio baltymo tyrimas, krūtinės ląstos rentgenografinis tyrimas, paimamas tepinėlis iš nosiaryklės dėl koronavirusinės infekcijos, kaip yra daroma mobiliuosiuose punktuose, jei reikia – paskiriamas gydymas.

Numatyta, kad į šias klinikas galės kreiptis 18-60 metų amžiaus pacientai, kurių temperatūra kreipimosi į šeimos gydytoją dieną bus 37,8⁰ C ir daugiau (iki karščiavimą mažinančių vaistų vartojimo), taip pat jaučiantys viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomus.

Pirmiausia – pas šeimos gydytoją

Numatyta, kad pacientas, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui visų pirma turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Šeimos gydytojas priima sprendimą, ar pacientą nukreipti į karščiavimo kliniką, siuntimą užpildo elektroniniu būdu. Tuomet karščiavimo klinikos koordinatorius nedelsdamas susisiekia su karščiuojančiu pacientu jo nurodytu telefonu ir praneša karščiavimo klinikos adresą, vizito laiką, išsiaiškina, ar karščiuojantis pacientas gali į karščiavimo kliniką atvykti pats savo automobiliu arba būti atvežtas kito žmogaus.

Atvykus į karščiavimo kliniką žmonėms nebus leidžiama išlipti iš automobilio ir atidaryti lango, kol nebus nurodyta kitaip. Kartu su savimi žmogus turi turėti tapatybę patvirtinantį dokumentą bei A4 formato lapą su užrašytu mobilaus telefono numeriu, kurį, atvykus į karščiavimo kliniką, reikės padėti koordinatoriaus nurodytoje vietoje automobilio salono viduje. Šiuo numeriu bus susisiekiama ir sutikrinami atvykusio žmogaus duomenys.

Langą žmogus turės pradaryti tada, kai klinikos darbuotojas to paprašys, tad čia dirbančiųjų specialistų nurodymus būtina atidžiai sekti.

Į karščiavimo kliniką žmogus galės užeiti tik gavęs darbuotojo leidimą ir užsidėjęs medicininę kaukę.

Priklausomai nuo karščiuojančio paciento sveikatos būklės, jis galės būti išleidžiamas izoliuotis į izoliavimo vietą arba nukreipiamas į gydymo įstaigas, gydančias koronavirusine infekcija sergančiuosius.

Tiems žmonėms, kurie negalės į karščiavimo klinikas atvykti patys, savivaldybės įpareigotos užtikrinti pacientų transportavimo paslaugas.

Kur ir kiek įrengti tokių klinikų – užduotis savivaldybėms

Tokios naujovės numatytos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintame apraše. Svarbu, kad šių klinikų kūrimui jokių naujų įstaigų neprireiks, savivaldybės jų teritorijoje esančias sveikatos priežiūros paslaugas teikiančias įstaigas paskirs teikti tokias paslaugas.

Dėl karščiavimo klinikų skaičiaus savivaldybėje ir dėl vienoje karščiavimo klinikoje veikiančių kabinetų skaičiaus turės apsispręsti pačios savivaldybės.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, stebinti augantį užsikrėtusiųjų skaičių, svarbu didinti pacientų ištyrimo galimybes maksimaliai saugiomis sąlygomis tiek galimai užsikrėtusiajam, tiek medikams.

„Pasitarę su specialistais, plečiame galimybes dėl tyrimo atlikimo. Tai reiškia, kad į visoje šalyje veiksiančias klinikas galės kreiptis karščiuojantys, jaučiantys šaltkrėtį, kosulį, gerklės skausmą, pasunkėjusį kvėpavimą. Tokia naujovė leis plačiau įvertinti pacientų būklę ir  reaguoti į kiekvieną situaciją individualiai taip, kad pacientas reikiamą pagalbą gautų kuo greičiau", – sako ministras A.Veryga.

Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos 49 pacientų tyrimai dėl COVID-19 – neigiami

11:03

Pirmadienio vakarą Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikoje gydomai pacientei nustačius COVID-19 infekciją, per dieną visiems likusiems Gastroenterologijos klinikoje gydomiems pacientams paimti ėminiai dėl šios infekcijos ištyrimo. Šįryt paaiškėjo, kad visų šių pacientų atsakymai – neigiami. Apie tai Kauno klinikos skelbia pranešime žiniasklaidai.

„Džiaugiamės, kad visiems klinikos pacientams tyrimų atsakymai nepatvirtino COVID-19 infekcijos ir jiems toliau bus tęsiamas reikalingas gydymas dėl tų ligų, dėl kurių jie ir gydomi Kauno klinikose“, – sako Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius. Iš viso ištirti 49 Gastroenterologijos klinikos pacientai.

Šiuo metu tiriami tiesioginį kontaktą su paciente turėję Kauno klinikų darbuotojai. Visi darbuotojai, turėję tiesioginį kontaktą su paciente ar netiesioginį kontaktą su kolegomis iš Gastroenterologijos klinikos, yra išleisti namo į saviizoliaciją, jiems bus atliekami tyrimai dėl COVID-19 infekcijos.

Per pastarąją parą Kauno klinikų Laboratorija padarė 293 tyrimus dėl COVID-19.

Mirė trečias žmogus nuo koronaviruso: liga diagnozuota po mirties

09:54 Atnaujinta 11:14

Ukmergės savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas trečiadienį pranešė apie trečią mirtį nuo koronaviruso.

„Labas rytas Ukmergės r. gyventojai, šiandienos rytui turime 11 susirgimų COVID-19, iš jų 3 mirtys. Likime sveiki“, – savo paskyroje feisbuke pranešė D.Varnas. Vėliau jis pridūrė, kad miręs asmuo taip pat buvo rizikos grupėje, bet daugiau informacijos kol kas neturi.

Pirmosios dvi koronaviruso aukos taip pat buvo iš Ukmergės, gydytos šio miesto ligoninėje. Abi jau buvo garbaus amžiaus, turėjo rimtų kitų ligų.

BNS žinią apie trečią mirtį nuo koronaviruso patvirtino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

„Taip, gavome tą informaciją, žmogus yra Ukmergės ligoninės pacientas. Vyresnio amžiaus, tai yra vietinis atvejis“, – BNS sakė R.Lingienė.  

Ukmergės rajono administracijos direktorius Darius Varnas BNS sakė, kad mirusysis buvo Ukmergės ligoninėje, rajone registruota 11 susirgimų.

Visi trys nuo koronaviruso mirę žmonės – buvę Ukmergės ligoninės pacientai.

Ukmergės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija renkasi į posėdį aptarti situacijai.

11 val. apie mirtį pranešė ir SAM. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga reiškia užuojautą šeimai, artimiesiems. Pranešime nurodyta, kad COVID-19 diagnozuotas po paciento mirties.

S.Skvernelis: 4500 vienetų reagentų jau laboratorijoje

09:47 Atnaujinta 10:28

Trečiadienį premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad pristatyta dar viena reagentų, skirtų koronavirusui COVID-19 nustatyti, siunta jau laboratorijoje. Siunta buvo atgabenta iš Jungtinės Karalystės. 

„Tariu nuoširdų „ačiū“ mūsų ambasados Londone žmonėms už pagalbą ir tarpininkavimą. Jie padarė tikrai daug užtikrindami maksimaliai spartų siuntos pristatymą. Dėkui ir kitiems, kurie padėjo bei prisidėjo“, – feisbuke rašo premjeras.

„4,5 [reagentų] tūkstančio iš Anglijos atvyko“, – BNS sakė Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas.

Pasak jo, reagentai ir buvo užsakyti Anglijoje, jie Lietuvą pasiekė iš Lenkijos krovininiu transportu, o kokiu būdu reagentai buvo gabenami į Lenkiją teigė nežinantis, tačiau jokie specialūs reisai ar kitos priemonės tam nebuvo reikalingos.

Jo teigimu, šiuo metu yra užtikrintas stabilus reagentų tiekimas ir jų nebetruks.

„Dar eina 6 tūkst. iš Pietų Korėjos, tikrai šią savaitę turi pasiekti, todėl šitą temą galima ramiai padėti į šoną“, – sakė V.Zimnickas.

Premjeras Saulius Skvernelis feisbuke dėkojo Lietuvos ambasados Londone darbuotojams, pasak jo, padėjusiems ir tarpininkavusiems vykdant šį užsakymą.

Savaitgalį dėl susisiekimo ir tiekimo sutrikimų užstrigus užsakytoms reagentų siuntoms, Sveikatos apsaugos ministerija skelbė stabdanti kai kurių mobiliųjų koronaviruso punktų veiklą, nes reagentų buvo likę vos 700 tyrimų.

Vilniuje sekmadienio vakarą nusileido Lietuvos karinių oro pajėgų transporto lėktuvas „Spartan“ su 5 tūkst. reagentų, reikalingų koronaviruso tyrimams. Ši siunta atgabenta iš Kinijos per Belgiją.

Kaip skelbė Sveikatos apsaugos ministerija, netrukus Lietuvoje tikimasi gauti dar daugiau nei 25 tūkst. reagentų, šiuo metu yra užsakyta iš viso beveik 200 tūkst. reagentų.

Dar 4 tūkst. reagentų iš Italijos ir Vokietijos antradienį paskelbė gavusios Kauno klinikos.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-25 09:47

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius