Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 12

Lietuvos ypatingajame archyve saugoma Algirdo Brazausko byla – su įdomiomis detalėmis

Socialdemokratų pasipiktinimo dėl kartu su KGB vadais viename stende demonstruoto buvusio Lietuvos komunistų partijos vedlio Algirdo Brazausko portreto sulaukęs Lietuvos ypatingasis archyvas 15min.lt pageidavimu atvertė garsaus Lietuvos politiko bylą. Iš jos aiškėja, kad nuo pat pirmųjų dienų partijoje A.Brazauskas buvo laikomas itin patikimu žmogumi, mat dar septintajame dešimtmetyje jam buvo leista darbo ir poilsio tikslais palikti sovietų imperiją.
Algirdo Mykolo Brazausko asmens byla
Algirdo Mykolo Brazausko asmens byla / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Archyvo saugomą A.Brazausko bylą Lietuvos komunistų partijos centro komitetas (LKP CK) iš naujo užvedė tik 1977 m. Tuomet, kai A.Brazauskas tapo LKP CK sekretoriumi. Tačiau šešiolikos puslapių byloje saugomi dokumentai ir iš ankstyvesnių laikų.

Be visų formalių įrašų apie A.Brazausko išsilavinimą, darbo patirtį, gautus apdovanojimus, byloje įsegta 1962 m. rugsėjo 18 d. A.Brazausko paties ranka rašyta autobiografija.

Pasak istoriko Arvydo Anušausko, tokios biografijos būdavo pateikiamos tik įstojus į partiją, todėl galima nuspėti, kad tuo metu Kauno hidroelektrinės statyboms vadovavęs A.Brazauskas oficialiu LKP nariu tapo nesulaukęs nė trisdešimties metų, gal net dar būdamas studentu.

Į užsienį  – dar 1964 m.

Be kitų formalumų, Ypatingajame archyve saugomoje ir visiems prieinamoje byloje nurodytos visos A.Brazausko išvykos į užsienį. Ko gero, būsimas LKP CK pirmasis sekretorius nuo pirmųjų dienų partijoje buvo laikomas itin patikimu, nes dar gūdžiais 1964 m. jam buvo leista vykti į komandiruotę Suomijoje, o po dvejų metų į Lenkijos liaudies respubliką. Negana to, 1966 m. turistiniais tikslais A.Brazauskas jau lankėsi Austrijoje.

A.Brazauskas sovietmečiu poilsiavo Austrijoje, Švedijoje, Japonijoje, Rumunijoje, Italijoje ir Kuboje.

Remiantis dokumentais, 1967 m. komunistas A.Brazauskas vyko komandiruotėn į Vokietijos demokratinę respubliką,  o po metų turistiniais tikslais aplankė Švediją. 1970 m. A.Brazauskas buvo išleistas į Japoniją. Ši išvyka byloje apibūdinta „moksliniu turizmu“.

Septintajame dešimtmetyje kelionės į užsienį buvo prieinamos tik patikimiausiems valdžios numylėtiniams. Istorikas A.Anušauskas tvirtina, kad 1960-1970 m. kiek laisviau buvo galima keliauti tk po socialistines draugiškas valstybes, o į tikrą užsienį būdavo išleidžiama mažiau nei po tūkstantį žmonių per metus.

Žinoma, griežtos taisyklės galiojo ne visiems. Aukščiausio rango veikėjų KGB netikrindavo ir leidimų išvykti į užsienį neišdavinėjo. Tuo tarpu, kai eiliniai žmonės prieš keliones turėdavo „pasitikrinti patikimumą“ saugume, kuris jiems užvesdavo specialią bylą ir dar spausdavo paskui pateikti ataskaitas, aukščiausiems partijos šulams tokių ceremonijų niekas nerengė. Apie keliones partinėse bylose įrašai atsirasdavo tik pačių keliautojų iniciatyva. 

Tai, kad vien per septintą dešimtnetį A.Brazauskas net keliskart keliavo po Sovietų Sąjungai nedraugiškas valstybes, pasak A.Anušausko, rodo, kad jis nuo pat karjeros pradžios partijoje turėjo labai stiprų užnugarį ir buvo laikomas labai patikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius