Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 10

„Litexpo“ vadovas apie kritiką dėl brangių pirkimų NATO susitikimui: bus dukart pigiau nei Madride

„Litexpo“ direktorius Justinas Bortkevičius savo paskyroje „Facebook“ papasakojo, kodėl parodų rūmai, rengdamiesi NATO viršūnių susitikimui Vilniuje, pirkimus neskelbiamų derybų būdu, o ne rengia viešuosius konkursus. Neskelbiamų derybų būdu vykdomi pirkimai sukėlė daug kritikos dėl išpūstų kainų.
Justinas Bortkevičius
Justinas Bortkevičius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Vos kiek daugiau nei prieš devynis mėnesius, pasirašęs sutartį su URM dėl „Litexpo“ patalpų pritaikymo NATO viršūnių susitikimui, pasakiau savo kolegoms – Lietuvai atiteko nereali galimybė priimti tokį istorinį renginį, o mums - pats didžiausias profesinis iššūkis, tad artimuosius įspėkite, kad į namus grįšite tik liepos pabaigoje“, - savo įrašą pradeda J.Bortkevičius.

NATO atstovai: patalpos netinka

Anot jo, nuo pradžių buvo akivaizdu, kad bus ekstremalu: „2022 m. rugsėjo pabaigoje „Litexpo“ apsilankę NATO sekretoriato atstovai apžiūrėjo patalpas, iščiupinėjo konstrukcijas, įvertino saugumą.

Jų išvada buvo griežta – tai, ką jie mato, NATO viršūnių susitikimui netinka, tad teks keistis iš esmės: griauti, perstatyti, pritaikyti“.

Anot J.Bortkevičiaus, laukė milžiniški darbai, bet tik po šio vizito „sužinojome tikslius poreikius, techninius ir kokybės reikalavimus“.

Jis pasakoja, kad su premjerės suburta darbo grupe pasitvirtintas griežtas darbų planas, spalio mėnuo skirtas techninių specifikacijų rašymui pagal NATO kiekvienai renginio erdvei nustatytus aukščiausius saugumo ir išpildymo sudėtingumo reikalavimus.

„Litexpo“ direktoriaus teigimu, didžioji dalis pirkimų privalėjo būti baigta dar iki 2022 m. pabaigos, kad tiekėjai spėtų užsakyti itin specifinius NATO reikalavimus privalančias atitikti prekes.

„Tad ne, pusantrų metų viešiesiems pirkimams „Litexpo“ niekada neturėjo. Didžiajai daliai pirkimų turėjome lygiai du mėnesius, nes pagal darbų grafiką sutartys su tiekėjais privalėjo būti pasirašytos dar 2022 m. pabaigoje“, - tikina jis.

Kitos išeities nebuvo - tik neskelbiamos derybos

Pasak J.Bortkevičiaus, kasmet „Litexpo“ atlieka viešųjų pirkimų už maždaug 3 mln. eurų.

„Neskelbiamų derybų nevykdėme niekada. Natūralu, kad šiandien girdime klausimą – kodėl šįkart turėjo būti neskelbiamos derybos. Tačiau, įvertinę Viešųjų pirkimų įstatyme numatytas galimybes, visi – „Litexpo“ vadovybė, bendrovės valdyba, URM ir LRV darbo grupė – vieningai sutarėme, kad ypatinga skuba nepalieka jokio kito pasirinkimo“, – teigia jis.

Pasak J.Bortkevičiaus, buvo privalu per trumpiausią įmanomą laiką rasti rimčiausius savo srities profesionalus, patikimiausias įmones, kurios preciziškai tiksliai atitiktų NATO kokybės reikalavimus, turėtų nepriekaištingą reputaciją, kaip to reikalauja STT, VMI, FNTT ir VPT, bei gautų Valstybės saugumo departamento (VSD) leidimus dirbti su informacija su žyme „Slaptai“.

Jis teigia, kad visos įmonės ir visi jų darbuotojai, kurie turės prieigą prie įrangos ar patalpų, kur posėdžiaus NATO lyderiai, privalės turėti VSD leidimus. „Kas susidūrė, žino – vien šių leidimų gavimas gali užtrukti iki pusės metų“, - priduria „Litexpo“ vadovas.

„Tad nuo pirmos dienos iki pat dabar esu tikras dėl mūsų sprendimų – turime juos pagrindžiančius argumentus ir bet kada pateiksime juos atsakingoms kontroliuojančioms institucijoms, taip pat ir dokumentus, kurie dėl saugumo reikalavimų negali būti skelbiami viešai“, - tikina jis.

Dvigubai pigiau nei Madride

„Litexpo“ direktorius teigia, kad jautri informacija ir NATO keliami konfidencialumo reikalavimai yra viena priežasčių, kodėl negalima viešai nagrinėti techninių specifikacijų, kurios didžiąja dalimi nulemia kainas.

Kongresų centro Madride IFEMA pritaikymui NATO viršūnių susitikimui pernai prireikė 35,8 mln. eurų. Mes „Litexpo“ perstatysime ir renginiui parengsime už 17 mln. eurų.

„Tačiau kalbame apie išskirtinius reikalavimus. Lyginti NATO viršūnių susitikimą su M.A.M.A. apdovanojimais yra ne tik neprofesionalu, bet tiesiog elementari spekuliacija. Aukščiausios kokybės įrangą nuomojame daugiau nei mėnesiui, beveik visa ji bus atvežta iš užsienio, jau nekalbant apie tai, kad vasara yra pats karščiausias kitų renginių sezonas. Birželio 30 d. „Litexpo“ privalo būti šimtu procentu paruošta priimti svečius ir, kaip suprantate, tokia įranga paskutinę akimirką nesuvažiuos.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Parodų rūmų „Litexpo“ prieigos
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Parodų rūmų „Litexpo“ prieigos

Ar galėjo būti pigiau? Taip, padarėme viską, kad būtų. Kaip nurodo vieši ispaniški šaltiniai, kongresų centro Madride IFEMA pritaikymui NATO viršūnių susitikimui pernai prireikė 35,8 mln. eurų. Mes „Litexpo“ perstatysime ir renginiui parengsime už 17 mln. eurų. Ar laukiame dvigubai mažiau svečių? Tikrai ne – delegacijų, kortežų, apsaugos, žurnalistų ir pan. skaičius toks pat įspūdingas kaip ir Madride.

Kiekvieno pirkimo atveju ieškojome geriausios įmanomos galimybės – apklausėme bent kelis tiekėjus, darėme rinkos tyrimus. Tai ir atsispindi šiuose skaičiuose“, – teigia jis.

Kritika dėl aukštų kainų

NATO viršūnių susitikime, preliminariais duomenimis, dalyvaus apie 5 tūkst. žmonių, tarp jų – delegacijos iš 40-ies valstybių, jų vadovai ir žurnalistai. Renginys vyks dvi dienas – liepos 11 ir 12.

Aukšto lygio susitikimui reikalingos infrastruktūros pirkimų vertė, pasak „Litexpo“, siekia apie 17 mln. eurų su pridėtinės vertės mokesčiu. Ši suma suderinta su Užsienio reikalų ministerija.

15min rašė, kad klausimų visuomenėje kilo dėl pirkimo būdo, kurį pasirinko „Litexpo“ – dauguma pirkimų atlikti neskelbiamų derybų būdu, tai reiškia, kad į juos užtenka pasikviesti vieną tiekėją.

Šį pirkimų būdą ne kartą kritikavo tiek Viešųjų pirkimų tarnyba, tiek ekspertai. „Transparency International“ Lietuvoje skyrius yra rašęs, kad „neskelbiamos derybos kaip viešųjų pirkimų būdas turėtų būti renkamasis išimtiniais atvejais dėl padidintos rizikos korupcijai, neskaidriems susitarimams.“

„Litexpo“ sulaukė kritikos dėl mobiliojo ryšio paslaugų, įrangos, automobilių nuomos paslaugų pirkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius