Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 03

Lygina A.Lukašenkos sūnų su Estijos prezidentės „sūnumi“, nors baksnoja į rašytoją

Feisbuke skelbiama nuotrauka, neva rodanti skirtingai atrodančias Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos ir Estijos prezidentės Kersti Kaljulaid atžalas. Tačiau nuotraukoje matomi žmonės nėra Estijos vadovės šeimos nariai.
Iš kairės į dešinę: Raivo Aegas, Kersti Kaljulaid, Mikkas Pärnitsas
Iš kairės į dešinę: Raivo Aegas, Kersti Kaljulaid, Mikkas Pärnitsas / Aron Urb, Estijos teisingumo ministerija

„Dvi šalys – du skirtingi pasauliai“, – užrašu rusų kalba padabinta feisbuke skelbiama nuotrauka. Nuo paveikslėlio paskelbimo paskutinę vasaros dieną, juo pasidalino beveik 600 socialinio tinklo vartotojų.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Viršutinėje paveikslėlio dalyje – paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas, po suklastotais laikomų prezidento rinkimų protestų krečiamas Aliaksandras Lukašenka ir jo sūnus Nikolajus.

Apatinėje paveikslėlio dalyje užrašas rusų kalba skelbia, kad atvaizde – Estijos prezidentė ir jos sūnus. Tačiau tai nėra tiesa.

Estijos prezidentės kairėje matomas moteriškais rūbais apsirengęs vyras – Mikkas Pärnitsas. Rašytojas ir visuomenės veikėjas rugpjūčio 19 d. buvo apdovanotas už indėlį kovojant su smurtu. M.Pärnitsas – „Instagram“ kampanijos „Tai nėra gerai“ kūrėjas.

„Kostiumas tam tikra prasme yra vyriškas šarvas, apsaugos forma. Vidutinio amžiaus vyras apsirengęs kostiumu gali sakyti neįtikėtinus dalykus ir žmonės jo vis tiek klausys išsižioję. Todėl nusprendžiau pateikti save pažeidžiamu, pajuokiamu, keistu. Tokiu, kokias dažnas mato moteris“, – sprendimą apsirengti moteriškais rūbais komentavo M.Pärnitsas.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Kai kurie komentuotojai feisbuke neteisingai identifikavo ir K.Kaljulaid dešinėje stovintį vyrą, teigdami neva tai Estijos vadovės sutuoktinis. Tačiau tikroji vyro tapatybė – Raivo Aegas, jis nuo 2019 m. eina šalies teisingumo ministro pareigas.

Karštos savaitės

Baltarusijoje jau kelias savaites vyksta masiniai protestai prieš oficialius prezidento rinkimų rezultatus, kuriais remiantis, šeštai kadencijai su 80,1 proc. balsų buvo perrinktas Aliaksandras Lukašenka, o jo varžovė opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja esą surinko 10,12 proc. balsų.

Per protestus sulaikyti daugiau nei 7 tūkstančiai žmonių. Šimtai jų nukentėjo sulaikymo metu. Penki žmonės neteko gyvybių. Šiuo metu nėra informacijos, kad kieno nors iš teisėsaugos pareigūnų, panaudojusių perteklinę jėgą, atžvilgiu būtų pradėta baudžiamųjų bylų.

Baltarusijos lyderiui talkina Kremliaus propagandos platinimo šaltiniai. Baltarusijos žmonių laisvės siekis tapatinamas su užsienio jėgų intervencija, siekiama parodyti, kad susiduria skirtingi pasauliai. V.Putino režimas nevengia savęs pristatyti kaip tradicinių šeimos vertybių gynėjų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius