-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 01 22

Maisto varguoliams pirkimo konkursas: miltai – „auksiniai“, bet avižų košės kaina – lyg iš kosmoso

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros (ŽŪMPRRA) vadovams artimiausiu metu greičiausiai teks pasiaiškinti ne tik dėl dvigubai brangiau varguoliams nupirktų miltų. Aiškėja, kad ir daugelį kitų maisto produktų agentūra nupirko sunkiai protu suvokiamomis kainomis, o didžiąją dalį šiame konkurse pagriebė bendrovė „Sanitex“.
Avižiniai dribsniai
Avižiniai dribsniai / Vida Press nuotr.

Konkursą pirkti maisto produktus, kurie šiemet dalijami labiausiai nepasiturintiems žmonėms, agentūra paskelbė pernai liepą. 

Šiuo metu yra pasirašytos visos sutartys su laimėtojais, išskyrus vieną – dėl miltų. 

Ši sutartis pakibo ant plauko 15min paskelbus, kad konkursą laimėjo „Malsena Plius“, toną kvietinių miltų pasiūliusi už 600 eurų, kai rinkoje jų kaina bene perpus mažesnė. Be laimėtojos „Malsena Plius“, miltus siūlė tik „Sanitex“, tačiau jos kaina buvo dar labiau išpūsta – 620 eurų už toną. 

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį 15min sakė, kad jam šis konkursas kelia įtarimų ir jis ketina kreiptis į Konkurencijos tarybą.

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį 15min sakė, kad jam šis konkursas kelia įtarimų ir jis ketina kreiptis į Konkurencijos tarybą, kad ši ištirtų, ar dėl kainų nebuvo susitarta iš anksto. 

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) sukritikavo ŽŪMPRRA dėl konkurso, bet neleido nutraukti miltų pirkimo, nes tai prieštarautų įstatymams, o konkurso laimėtojas, padavęs agentūrą į teismą, galėtų prisiteisti dideles sumas. 

Tačiau aiškėja, kad miltai – tik nedidelė didelio pasipinigavimo, kuriuo virto šis konkursas, dalis. 

15min.lt gavo konkurso medžiagą, kurioje nurodytos pirkimo kainos atima žadą. 

Visame 16,4 mln. eurų vertės konkurse dalyvavo 4 bendrovės, tačiau visoms 16 konkurso dalių pasiūlymus pateikė tik viena – „Sanitex“, ji tik kai kuriose konkurso dalyse konkuravo su „Malsena Plius“, „Marijampolės pieno konservais“ ir „Granex“. 

Avižų košės kaina – kaip iš fantastinio filmo 

Pavyzdžiui, greito paruošimo avižų košę agentūrai pasiūlė vienintelė „Sanitex“. 

Bendrovė pardavė 90 tonų šio produkto už milžinišką – 5100 eurų už toną kainą (5,1 euro už kilogramą). 

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinėje sistemoje skelbiama, kad tona avižinių dribsnių pernai rugsėjį rinkoje kainavo 579,68 euro. 

Tokių avižinių košių kainų, jau – su prekybininkų antkainiais, nerasi net prekybos centrų lentynose. 

Tokių avižinių košių kainų, jau – su prekybininkų antkainiais, nerasi net prekybos centrų lentynose. 

Pavyzdžiui, vienos brangiausių greito paruošimo avižinių košių su sėlenomis „Myllyn Paras“ kilogramas kainuoja 3,08 euro. 

Greito paruošimo kviečių košę „Sanitex“ agentūrai pardavė už 1812,5 už toną. Iš viso agentūra nupirko 720 tonų šio produkto. 

Pirkimo ir rinkos kainų skirtumas

Rinkosi iš vieno pasiūlymo

Gerokai pervertintus grikius agentūra taip pat pirko iš „Sanitex“. Ji už toną mokėjo 1375 eurus, kai informacinėje kainų sistemoje nurodoma grikių rinkos kaina birželio–rugpjūčio mėnesiais svyravo nuo 765 iki 930 eurų. 

„Malsena Plius“ už grikių toną prašė 1562 eurų. 

Skaldytus žirnius agentūrai pasiūlė tik „Sanitex“ – po 562,5 eurus už toną. Informacinėje sistemoje skelbiama, kad pernai birželio–liepos mėnesiais jų kaina svyravo nuo 391 iki 383 eurų. 

Cukrų agentūrai siūlė vienintelė „Sanitex“, suprantama, kad ji konkursą ir laimėjo. 

Fotolia nuotr./Cukrus
Fotolia nuotr./Cukrus

Bendrovė pardavė 900 tonų cukraus po 650 eurų už toną. Tuo tarpu didmeninė cukraus kaina pernai birželį siekė 450 eurų už toną, o rugpjūtį šoktelėjo iki 470 eurų už toną. 

Kaip jau skelbė 15min, gerokai brangiau nuspręsta pirkti ir miežines kruopas. Laimėtoju pripažinta „Malsena Plius“, kuri už toną šių kruopų gaus 488 eurus, kai jų kaina birželio – rugpjūčio mėnesiais buvo 292–319 Eur. 

Prekybos centre – pigiau 

Makaronus varguoliams „Sanitex“ ŽŪMPRRA pasiūlė vienintelė. Agentūra nusipirko 1350 tonų makaronų, viena tona kainavo 1567 euro. 

Tai reiškia, kad vienas kilogramas makaronų įkainotas beveik 1 euru 57 euro centais. 

Statistikos apie didmeninę makaronų pardavimo kainą nėra, tačiau Statistikos departamento skelbiamoje vidutinių kainų kaimo parduotuvėse ataskaita rodo, kad pernai rugsėjį, kai agentūros atstovai dėjo parašus ant sutarčių su laimėtojais, statistinis rajono gyventojas, pirkdamas kilogramą makaronų su prekybininkų antkainiu, mokėjo mažiau, nei pasiūlė „Sanitex“ – 1,5 euro. 

Mažmeninės kainos nuo didmeninių skiriasi daug. Pavyzdžiui, miltų kilogramas didmeninėje prekyboje kainuoja 32 centus, o prekybos centruose ši kaina perlipa eurą. 

Konservuotas daržoves viešajame konkurse vienintelė agentūrai pasiūlė „Sanitex“. Jų tona įkainota 2000 eurų arba 2 eurais už kilogramą. 

Vidutinė konservuotų daržovių kaina informacinėje sistemoje neskelbiama, tačiau peržvelgus į prekybos centrų lentynas tampa aišku, kad konservuotų daržovių prekybos centre galima rasti net pigiau. 

„Maxima“ siūlo konservuotų „Netto“ morkų po 1,95 euro už kilogramą, tiek pat konservuotų žirnelių „Bonduelle“ prekybos centre kainuoja 2,68 eurus. 

„Sanitex“ agentūrai pardavė ir rapsų aliejų: 828 tonas po 1283 eurus už kiekvieną. Didmeninės rapsų aliejaus kainos neskelbiamos. 

„Sanitex“ pardavė 225 tonas mėsos konservų po 3200 eurų už toną, tai yra 3,2 euro už kilogramą. 

Vidutinė rapsų aliejaus kaina mažmeninėse kaimo vietovių parduotuvėse siekia apie 2 eurus. 

„Sanitex“ pardavė 225 tonas mėsos konservų po 3200 eurų už toną, tai yra  3,2 euro už kilogramą. 

„Maximos“ interneto tinklalapyje galima rasti pigesnių mėsos konservų. Pavyzdžiui, troškintos jautienos „Frank Pott“ kilogramas kainuoja 1,94 euro už kilogramą, troškinta kiauliena „Maag“ – tiek pat. 

Fotolia nuotr./Trapūs sausainiai
Fotolia nuotr./Trapūs sausainiai

„Sanitex“ nepavyko laimėti konkurso dėl sausų pusryčių, šios bendrovės pasiūlyta kaina buvo 3800 eurų už toną, bet bendrovė „Granex“ jų pasiūlė už 1940 eurų už toną. 

Tačiau „Sanitex“ atsigriebė su sausainiais – pardavė 162 tonas šio produkto, kurio viena tona įkainota 2056 eurais. „Granex“ šią prekę siūlė už 2700 už toną. 

Didmeninė ryžių pardavimo kaina Lietuvoje nėra skelbiama. Toną ryžių „Malsena Plius“ siūlė 900 eurų, tačiau „Sanitex“ pasiūlė kiek mažesnę, 875 eurų už toną kainą ir šią konkurso dalį laimėjo. 

Statistikos duomenimis, pernai rugsėjį kaimo parduotuvėse su prekybininkų antkainiu kilogramas ryžių kainavo 1,41 euro. 

Įvairių grūdų kruopų konkurso dalį laimėjo „Malsena Plius“, pasiūliusi toną produkto už 738 eurus. 

„Sanitex“ sutirštintą pieną tikėjosi parduoti po 2079 eurus už toną. 

Sutirštinto saldaus pieno dalį šiame konkurse laimėjo „Marijampolės pieno konservai“. Jie pasiūlė geresnę kainą už „Sanitex“ – 1561,7 euro už toną. 

„Sanitex“ sutirštintą pieną tikėjosi parduoti po 2079 eurus už toną. 

Pigiausias „Maximos“ interneto parduotuvėje sutirštintas pienas kainuoja 2,91 euro už kilogramą. 

Pirkime – keistas pageidavimas dėl automobilio 

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė trečiadienį pareikalavo agentūros nutraukti viešojo konkurso dalį dėl miltų ir skelbti naują. 

Tačiau Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė teigia, kad jau po konkurso miltų rinkos kainomis susidomėjusi ŽŪMPRRA gerokai pavėlavo – rinkos kainas reikėjo išsiaiškinti prieš konkursą. Tai dar pernai agentūrai rekomendavo VPT. 

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Diana Vilytė
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Diana Vilytė

„VPT antrus metus iš eilės konstatuoja, kad agentūra lėšas pirkti maisto produktus skurstantiems naudoja neracionaliai. Tai tikrai neatsakingi veiksmai“, – teigė D.Vilytė. 

ŽŪMPRRA pareikalavo, kad maisto produktus į tam tikras vietas pristatytų ne mažesnis kaip 12 tonų krovininis automobilis. 

Ji pakartojo, kad keistai atrodo agentūros elgesys, kai ją po konkurso ėmė dominti miltų rinkos kainos, kai tuo tarpu kitų prekių – ne, nors kai kurios jų taip pat išpūstos. 

VPT taip pat užkliuvo keista šio konkurso sąlyga – ŽŪMPRRA pareikalavo, kad maisto produktus į tam tikras vietas pristatytų ne mažesnis kaip 12 tonų krovininis automobilis. 

„Tai rodo, kad viešasis sektorius vis dar nemoka ir kiekvienais metais slysta ant tų pačių lapų. Liūdna“, – teigė D.Vilytė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius