Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 13

Medikus feisbuke užgaulioja niekiniais įrodymais grįsta sąmokslo teorija

Tūkstančiai feisbuko vartotojų Lietuvoje dalinasi medikus užgauliojančiu vaizdo įrašu, kuriame aiškinama, neva užsikrėtimų COVID-19 skaičius auga koronavirusu įvardijant gripo atvejus. Nors tariami įrodymai – niekiniai, daromos išvados – toli siekiančios.
Medikai apžiūri ir išveža sergantį žmogų
Medikai apžiūri ir išveža sergantį žmogų / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Augant užsikrėtimų koronavirusu skaičiui, pandemiją neigiančių asmenų išradingumas įrodinėjant alternatyvią realybę tik stiprėja. Paskutiniam bandymui suteiktas pavadintas „Kreipimasis į Daktarus, Seseles, Slaugytojas“.

15min nuotr./Klaidinantis vaizdo įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis vaizdo įrašas socialiniame tinkle

Beveik 10 tūkst. kartų feisbuke pasidalintame vaizdo įraše aiškinama apie medikų iškraipomus koronaviruso užsikrėtimų atvejus, teigiama, neva COVID-19 susirgimų skaičius didinamas duomenimis apie sergančius gripu. Tai nėra tiesa.

„Permetė gripui“

Pagrindinis tariamo medikų ir valdžios sąmokslo įrodymas pateikiamas vaizdo įrašo pabaigoje, todėl nuo jo ir pradėsime. Autoriai aiškina, kad skirtingai nei pavasarį, šiuo metu COVID-19 serga visos amžiaus grupės.

Tai, anot jų, gali reikšti tik viena – susirgimai sezoniniu gripu yra priskiriami susirgimams koronavirusu. O to įrodymas – Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) tinklalapyje.

Rodoma ši skiltis, kurioje pateikiami duomenys apie sergamumą gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI). Paskutiniai tinklalapyje matomi duomenys pateikti šių metų gegužės 18 dieną.

„Paskutinis įrašas buvo padarytas 2020 m. penkto 18-ą. Būtent čia ir parodo, kad sustabdė gripo susirgimus. Ir visą gripą permetė ant COVID-19. [...] Visi serga, visi serga COVID'u. Vyksta didelė manipuliacija. Permetė gripą COVID'ui“, – konstatuoja įrašą komentuojantis vyro balsas.

Įrašo autoriaus manymu, visose amžiaus grupėse išaugęs sergamumas koronavirusu yra duomenų apie gripą, paverstų skaičiais apie COVID-19, rezultatas.

Tačiau yra kur kas žemiškesnis situacijos paaiškinimas. Pasak ULAC atstovo spaudai Zigmo Nagio, 2019–2020 m. gripo sezonas buvo paskutinis, apie kurį duomenis teikė ULAC.

Remiantis praėjusių metų spalio 23 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymu, informaciją apie gripo ir ŪVKTI atvejus bei duomenis apie dėl gripo hospitalizuotus asmenis teikia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Nepalanki matematika

Pasinaudoję „Google“ paieška nesunkiai aptinkame, kad tai – tiesa. Informacinius pranešimus apie susirgimus gripu ir ŪVKTI skelbia NSVC. Naujausią pranešimą, kuris buvo paskelbtas lapkričio 9 d., galima skaityti – čia.

44-ą šių metų savaitę Lietuvoje nustatyta 17-a gripo atvejų, o 45-ą – 11-a. Ar tai rodo, kad susirgimų gripu skaičius dirbtinai mažinamas? Ne. Tomis pačiomis praėjusių metų savaitėmis nustatyti atitinkamai 22 ir 40 gripo atvejų.

Tai rodo, kad palyginti su praėjusiais metais, kuomet COVID-19 pandemijos nebuvo, susirgimų gripu skaičius sumažėjo vos keliomis dešimtimis vienetų. Tuo metu remiantis Statistikos departamento duomenimis, lapkričio 2–8 d. Lietuvoje nustatyti 9167 COVID-19 atvejai.

Taigi informacija apie gripą niekur nedingo. Ją šiuo metu skelbia nebe ULAC, o NVSC. Dirbtinai padidinti COVID-19 susirgimų skaičių gripo atvejais nepavyktų, nes tokiu metų laiku sergamumas gripu yra keliasdešimt kartų žemesnis nei koronavirusu šiuo metu.

„Neregistruota vakcina“

Feisbuke skelbiamu vaizdo įrašu aiškinama, kad COVID-19 statistika „dirbtinai išpučiama“, kad Lietuvoje būtų galima greičiau pradėti naudoti bendrovių „Pfizer“ ir „BionNTech“ vakciną nuo koronaviruso pavadinimu „BNT162b2“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso (meninė iliustracija)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso (meninė iliustracija)

To įrodymu pateikiamas Vilniaus universiteto (VU) medicinos profesoriaus Vytauto Kasiulevičiaus teiginys, kad Lietuvai reikėtų siekti gauti „BNT162b2“ vakciną „netgi nesant jos registracijai“. Socialiniuose tinkluose šie žodžiai pateikiami įrodymu, esą mūsų šalyje siekiama naudoti nesaugią vakciną.

Tačiau reikėtų priminti, kad Lietuva – Europos Sąjungos (ES) narė, priklausanti bendrajai ES rinkai. Tai reiškia, kad prieš patekdama į bet kurios Bendrijos narės rinką vakcina turi būti patvirtinta Europos vaistų agentūros (EMA).

EMA tiriamų COVID-19 gydyti skirtų preparatų ir vakcinų sąrašas – čia.

Tačiau EMA vis dar tikrina „BNT162b2“, o vakcina ES rinkai galės būti pateikiama tik įvertinus mokslinius tyrimus apie preparato saugumą. Kitaip tariant, Lietuva gali siekti gauti vakciną iki jos registravimo, anksčiau atsistoti į laukiančiųjų eilę, tačiau skiepas mūsų šalį pasieks tik po registracijos patvirtinimo.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

„Kreipimasis į medikus“

Vaizdo įrašas pradedamas autoriaus kreipimusi į mūsų šalies medikus. Priešakinėse kovos su COVID-19 linijose dirbantys medicinos darbuotojai kaltinami slepiantys informaciją.

Įrodymai nėra pateikiami, tačiau svaidomasi frazėmis, kaip „mums yra žinoma“. Deja, tačiau argumentacija tokiu būdu neveikia. Antraip tikrinant faktus pakaktų parašyti, kad „yra žinoma, jog vaizdo įraše pateikiami duomenys neatitinka realybės“.

Įrašo autoriai aiškina apie neva medikų pasirašytas sutartis, neleidžiančias kalbėti apie COVID-19. Pavyzdžiui, ligonines filmuojant prašalaičiams, jų neįsileisti į patalpas ar neteikti informacijos apie pacientus.

Santaros klinikų komunikacijos tarnybos vadovė Jolanta Normantienė laiške 15min paaiškino, kad Lietuvos Respublikos pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo 10 straipsniu, pacientų privatus gyvenimas yra neliečiamas.

Manau, kad čia yra geriausias atsakymas, kodėl neatskleidžiama informacija apie pacientą.

„Manau, kad čia yra geriausias atsakymas, kodėl neatskleidžiama informacija apie pacientą“, – paaiškino J.Normantienė.

15min vertinimu, vaizdo įraše pateikiama informacija – klaidinanti. Įrodymai apie tariamus medikų nusižengimus nėra pateikiami, o informacija apie nesaugios vakcinos naudojimą Lietuvoje neturi pagrindo. Duomenys apie susirgimus gripu niekur nedingo. Informaciją teikia nebe ULAC, o NVSC.

Patikimi šaltiniai

Informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius