Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 26

Melagienų kūrėjų taikinyje – tarptautinės pratybos ir Lietuvos paramedikai

Neseniai pasibaigusios pratybos „Geležinis vilkas 2023-I“ tapo dezinformacijos kūrėjų taikiniu. Iš pradžių angliškuose, vėliau rusiškuose, o galiausiai ir lietuviškuose šaltiniuose pasirodžius melagienoms, esą pratybos buvo puolamosios, o Lietuvos karo paramedikai verbuojami dirbti kitose šalyse, Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas tokią informaciją paneigė, tačiau ši ir toliau plinta informacinėje erdvėje.
Mokymai
Mokymai (asociatyvi nuotr.) / KAM archyvo nuotr.

Gegužės 22 dieną prorusiškame tinklalapyje „The Duran“ pasirodė publikacija anglų kalba, kurios antraštė skelbė: „Kas vyksta prisidengus karinėmis pratybomis Lietuvoje“

Kipre registruotas portalas „The Duran“, susijęs su Rusijos valstybine žiniasklaidos priemone „Russia today“ (RT). Čia nuolat skalbiama dezinformacija ir melagienos, rengiant publikacijas remiamasi abejotinais šaltiniais, faktai netikrinami, o kartais net atvirai meluojama skaitytojams.

Šis tinklapis ne kartą buvo panaudotas nuo 2017 metų vykdomai dezinformacijos kampanijai „The Ghostwriter“ skleisti. Ši operacija nutaikyta prieš Lietuvą Latviją ir Estiją, o taip pat NATO karius regione.

Gegužės 22 dieną šiame, portale pasirodė Klaus Weber vardu pasivadinusio asmens publikacija, kurioje svarstoma, kad Lietuva, prisidengdama „Geležinio vilko“ pratybomis, ruošia savo karius ir gydytojus dalyvavimui karinėse operacijose užsienyje.

Įdomu tai, kad tai vienintelis šio autoriaus parašytas tekstas svetainėje.

Netikri darbo skelbimai

Publikacijoje tvirtinama, esą „Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija aktyviai verbuoja žmones, masiškai siųsdama elektroninius laiškus Lietuvos piliečiams, kviečiančius tarnauti karo medikais Lietuvos karo medicinos tarnyboje. Kviečiami asmenys, mokantys lenkų ir rusų arba ukrainiečių kalbas. Nurodoma, kad siuntimas vyks į užsienį“.

Kaip „įrodymas“ pateikiamas net suklastotas darbo skelbimas.

Autorius tvirtina, kad tokiu būdu Lietuvos kontingentas ruošiasi dalyvauti operacijoje Ukrainos, kuri nėra NATO narė, teritorijoje, o tai leistų užsienio kariams įžengti į Ukrainą nepažeidžiant tarptautinės teisės.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai pastebėjo, kad jau kitą dieną šią melagieną pakartojo puslapis anglų kalba „Daily Kos“, o po jo, gegužės 25 d., puslapis rusų kalba „Novosti VPK“ ( rus.„Новости ВПК“).

Tiesa, pastarasis portalas ne tik perspausdino tekstą, bet „pridėjo“ ir pamąstymų nuo savęs.

„Kas slypi už karinių pratybų Lietuvoje. JAV dienraštis „Daily Kos“, pagal peržiūrų skaičių konkuruojantis su rawstory.com (19,8 mln.) ir politico.com (45,8 mln.), paskelbė dokumentus apie tikrąjį tarptautinių NATO pratybų Lietuvoje tikslą“, – skelbiama perspausdintos publikacijos pradžioje.

Tiesa, rusų autoriai nepridėjo, kad „Daily Kos“ įspėjo skaitytojus, kad publikacija nebuvo peržiūrėta redakcijos, tad ši už jos turinį neatsako.

Atkeliavo ir iki Lietuvos

Gegužės 24 dieną žinutę apie neva planuojamus siųsti paramedikus ėmė platinti melagienas nuolat skleidžiantis lietuviškas portalas ldiena.lt bei jo klonas 20min.lt.

Tiesa, lietuvių publikacijoje po tuo pačiu „pasiskolintu“ tekstu pasirašė jau naujas autorius – Juozas Matulaitis.

Kaip pastebi Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai, visos šios melagienos yra papildytos suklastotu Sveikatos apsaugos ministerijos raštu, kuriame patalpintas mėgėjiškai redaguotas skelbimas kviečiantis tarnybai karo medikų gretose Lenkijoje.

Tokį neegzistuojantį raštą „Dėl darbo pasiūlymų sveikatos priežiūros specialistams“, neva, pasirašiusi Sveikatos apsaugos viceministrė šių metų gegužės 15 dieną.

Gerai žinoma taktika

Tai ne pirmas kartas, kuomet rusų propagandininkai naudojasi tokiomis priemonėmis – galimai rusų finansuojamuose užsienio tinklaraščiuose ar nišiniuose naujienų portaluose atsiranda žinutė, kuria remdamiesi rusai ima tiražuoti melagienas.

Toks metodas net turi savo pavadinimą – „karuselė“.

Ji veikia paprastai – svetainė įsideda „Russia Today“, tarkime, išgalvotą istoriją apie „NATO karių išprievartautą mergaitę“, tuomet šią informaciją perima Rusijos oficialūs kanalai ir nurodo, kad cituoja „autoritetingą“ šaltinį pavadinimu „Europos Parlamentas šiandien“, tada „Russia Today“ percituoja Rusijos žiniasklaidą ir t. t. – melo karuselė užsisuka.

Kaip atpažinti klastotę?

Išplatintame pranešime žiniasklaidai Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento informacinės aplinkos vertinimo specialistai siūlo išlikti budriems ir pateikia keletą patarimų kaip atpažinti suklastotus dokumentus, net jei šie iš pirmo žvilgsnio ir atrodo labai įtikinami.

1. Suklastoto rašto kokybė ženkliai sumažinta, vos įskaitoma. Tai komunikuoja apie galimai dažną kopijavimą, klaidų slėpimą, neprofesionalų arba skubų darbą.

2. Ant rašto nėra gavėjų adresatų. Pagal raštvedybos taisykles tokia informacija būtų talpinama.

3. Rašto preambulėje kviečiami Lietuvos gyventojai ir kitų valstybių piliečiai, kurie gyvena Lietuvoje dalyvauti tarptautinėje misijoje kaip karo medicinos tarnybos specialistai. Jau tai turi kelti abejones, nes Lietuvos kariuomenėje tarnauti gali tik Lietuvos pilietybę turintys asmenys.

Papildomai analitikai pastebi, kad suklastotame rašte įdėtas „Darbo pasiūlymo aprašymas“ daugumoje atitinka lietuviškuose puslapiuose prieinamus tipinius karo medikų darbo pasiūlymus, tačiau padaryti keli pakeitimai, tokie kaip koreguota pasiūlymo data, prie reikalavimų darbuotojui pridėtas lenkų arba rusų (ukrainiečių) kalbos mokėjimas, padidintas atlyginimas, panaikinti keli nereikšmingi punktai.

Tikėtina, kad tokie pakeitimai buvo reikalingi siekiamam informaciniam efektui sustiprinti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius