-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 20

Ministerijos planas: gydytojų stokojančias rajonų ligonines išgelbės savarankiškesni rezidentai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) imasi pertvarkos medikų rezidentūros srityje, t.y. bus plečiamas paslaugų, kurias rezidentai galės teikti visiškai savarankiškai, sąrašas. Tai reiškia, kad jie galės būti siunčiami į regionus ir patenkinti rajoninių ligoninių, kuriose labai trūksta specialistų, poreikius.
Ligoninė
Ligoninė / Vida Press nuotr.

Šiuo tikslu diegiamas pakopinis kompetencijų modelis, leidžiantis dar studijų nebaigusiam rezidentui be kito mediko priežiūros teikti daugybę paslaugų, kurias šiuo metu jam savarankiškai teikti draudžiama.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, ši naujovė naudinga ne tik rezidentams, bet ir gydytojams bei pacientams.

Įsigaliojus pakeitimams, rezidentai galės išrašyti receptus, gimimo, mirties ir kitokias specialias pažymas bei atlikti kitus darbus. Ministro teigimu, tai neabejotinai palengvins gydytojų darbą, iš dalies sumažins jų darbo krūvį, kurį perims jaunieji gydytojai.

Taip pat SAM tikisi, kad ši naujovė leis rezidentūros bazėse, esančiose rajonuose, bent iš dalies sumažinti gydytojų trūkumą ir užtikrinti geresnį paslaugų prieinamumą pacientams regionuose.

Tai reiškia, kad daliai rezidentų, norės jie to ar ne, teks savo medicininę praktiką atlikti rajonuose.

„Pagal dabartinę tvarką turime sistemą, kai, buitiškai sakant, yra viskas arba nieko. Jeigu tu nesi galutinai baigęs rezidentūros, daugybės dalykų, pats už tai atsakydamas, negali daryti, net jei esi išmokęs ir įsisavinęs tas kompetencijas. Etapinių kompetencijų įteisinimas kaip tik leistų gydytojams rezidentams vykdyti tam tikras manipuliacijas, kurias jie yra išmokę. Jie patys už jas ir atsakytų. Ir tuomet, išvykę į rajonines ligonines, jie galėtų patenkinti bent jau dalį tų paslaugų, kurių ten trūksta.

Šie pasikeitimai, kuriems pritarė ir Jaunųjų gydytojų asociacija, spręstų dvi problemas. Viena iš problemų, dėl ko jauni specialistai linkę emigruoti iš Lietuvos, yra savirealizacijos galimybės stoka. Jauni gydytojai labai aiškiai sako, kad jeigu jaustų, kad gali savo išmoktas kompetencijas iš karto pritaikyti, gali tobulėti, net jei ta galimybė būtų regionuose, tai motyvuotų būti ir dirbti Lietuvoje. Ir yra didelė tikimybė, kad dalis jaunųjų gydytojų liktų tuose regionuose“, – teigė A.Veryga.

Tai bent iš dalies spręstų dar vieną problemą – specialistų trūkumą regionuose, į kuriuos labai sunku juos prisitraukti. Jaunieji gydytojai, kurių kompetencijos jau būtų įteisintos, tam tikra prasme patenkintų specialistų poreikį regionuose.

Šiuo pokyčius įteisinantys teisės aktai Seimą pasieks per pavasario sesiją. Ministras tikisi, kad šiemet bent jau vienoje ar dviejose rezidentūrų programose etapinis kompetencijų įteisinimas prasidės.

Planuojama pradėti nuo populiariausių rezidentūrų krypčių: šeimos medicinos, galbūt dar kelių sričių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius