Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 01 /15:43

J.Petrauskienė su ministeriją užėmusiais mokytojais išsiskyrė be sutarimo, bet atsistatydinti neketina

Nuo trečiadienio Švietimo ir mokslo ministerijoje įsikūrę mokytojai po penktadienio protesto vėl liko nakvoti ministerijoje, ant grindų. Vidurdienį pas mokytojus atvyko ministrė Jurgita Petrauskienė ir buvo sėsta kalbėtis. Tai nepadėjo. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas sako, kad mokytojai ministerijoje gyvens, kol bus pasiektas susitarimas – kad ir iki Kalėdų.
Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM
Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Po 14 val. kalbėtis su maždaug 20 mokytojų sėdo ministrė, Seimo narys Tomas Tomilinas, ministerijos kancleris Tomas Daukantas, patarėjas Arminas Varanauskas, prisijungė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša. Apie 15 val. prie diskusijos prisijungė Lietuvos Švietimo Tarybos pirmininkė profesorė, habilituota daktarė Vilija Targamadzė.

Pasikalbėję su politikais apie valandą mokytojai pratrūko. Jie prie to paties stalo sėdinčiai ministrei į akis rėžė: „Išsivaikščiokite, atsistatydinkite“.

Mokytojai tikino, kad nebegali klausyti išsisukinėjimų, kai visiems aišku, kad etatinis apmokėjimas nepasiteisino, kad jis buvo įvestas jėga, o ministrė nė nenori derėtis, nenori taisyti klaidų, kurias pripažįsta pati ministerija. Vietoj to, mokytojų akimis, dabar jau bandoma supriešinti ne tik pedagogų profsąjungas, bet ir visus šalies biudžetininkus tarpusavyje.

15.30 val. mokytojų ministerijoje skaičius viršijo leistiną 30. Daugiau jų į ministeriją nebuvo įleista, todėl žmonės su vėliavomis ėmė būriuotis prie ministerijos lauke.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM

Salėje, kur vyksta posėdis, pasigirdo jų giedamas himnas. Netrukus žmonės išsiskirstė.

Mokytojų ir politikų pokalbis baigėsi 16 val. Sutarimo nerasta.

Posėdžio įrašas:

Neatsistatydins, nes jaučia atsakomybę

Šeštadienį pas mokytojus ministrė jau nesugrįš. Ji lieka prie pozicijos, kad derėtis bus galima pirmadienį.

„Patys mokytojai pripažįsta ir visos šalys, sėdėjusios trylika valandų, pripažįsta, kad modelis yra tobulintinas ir yra pateikti siūlymai, kaip tai padaryti“, – po posėdžio šeštadienį kalbėjo ji.

Klausiama tiesiai, ar dar turi kantrybės dirbti ir ar verta laukti antradienį laukiančios interpeliacijos, kai jau ją delegavusios partijos nariai neslepia norintys jos atsistatydinimo, ministrė tikino suprantanti, kokios atsakomybės ėmėsi.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM

„Aš jaučiu didelę atsakomybę už vykdomas sudėtingas reformas. Jeigu jos būtų vykdomos prieš dešimt metų, kaip vyko Suomijoje, kitose šalyse, kurių švietimo sistemomis mes žavimės, mes nebūtume toje situacijoje, kurioje dabar esame“, – teigė ji.

Ministrė tikino norinti taisyti klaidas ir pripažįsta, kad jų yra, tačiau tikino, kad vis dėlto pokyčiai negali būti tokie greiti, kokių pageidauja streikuojanti profsąjunga, nes valstybė tam neturi 300 mln. eurų 2019 m. biudžete.

A.Navickas po posėdžio sakė, kad profsąjunga jau nebeturi kantrybės klausyti to paties per tą patį.

„Na, ji negali tiesiog vesti derybų. Trūksta gebėjimų girdėti, spręsti, rengti projektus. Juk ministerija tas variklis, kuris turėtų teikti siūlymus, parengti projektus, o ne rašyti protokolą, kad susitarsime dėl aiškumo. Jie turi parengti konkrečius etato struktūros projektus“, – teigė profsąjungos vadovas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Navickas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Navickas

Jis tikino, kad tai net nėra pinigų klausimas. Be to, jis priminė, kad dabar švietimui yra skiriama 4,2 proc. BVP, nors turi būti skiriami 6 proc.

„Dabar yra principo reikalas nepasiduoti, aš suprantu. Ir kaip čia drįso mokytojai kažko reikalauti ir pasiekti? Gaila, kad sveikas protas nenugalės“, – teigė jis.

Pažadėjo grąžinti sofas

Pradėdamas pokalbį su profsąjungiečiais E.Jovaiša tikino, kad mokytojams šeštadienį bus grąžintas internetas, sofos ir kiti patogumai ir įvertino, kad tai atimti buvo „negerai“.

„Nesusipratimas yra ir jautrus momentas šis: nuo kada skaičiuojamas tikras etatas? (...) Kaip 27 val. turintis mokytojas gali neturėti etato? Kodėl mes tai palikome spręsti mokykloms? Nes tikėjome savarankiškumu. Pasirodo, tai buvo klaida“ – pareiškė E.Jovaiša.

„Ta demokratija trenkė mums per veidą kapitaliai“, – tęsė Seimo narys.

Kol E.Jovaiša kalbėjo, ministrė nepaleido iš rankų telefono ir su kažkuo intensyviai susirašinėjo feisbuke.

Mokytojai piktinosi, kad yra situacijų, kai vienodą valandų skaičių turintys to paties profilio mokytojai gauna skirtingą atlygį, ir klausė, kodėl ministerijos siūlyme tai nėra išspręsta. Jie tikino dabartine ministerijos vadovybe nepasitikintys ir nebenorintys klausyti jų pažadų, kad kažkas keisis kitais metais.

A.Navickas reikalavo pasiūlymo raštu ir tikino, kad įsigaliojimas turi būti numatytas nedelsiant, o ne nuo kitų metų.

Čia ne derybos, – kartojo ministrė ir E.Jovaiša.

„Jūs puikūs iškalbingi kalbėtojai, puikiai mokate pasukti kalbą sau naudinga linkme. Štai atėjote ir jau įvėlėte mus į beprasmę diskusiją. (...) Tarimasis yra, kai abi šalys susitaria ir turi svertą suderinamumui. Tik čia yra galimybė“, – kalbėjo A.Navickas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM

E.Jovaiša atsakė, kad čia nevyksta derybos, o tik kalbamasi.

Tada jis pasiūlė mokytojams išeiti, pasivaikščioti, pailsėti ir „pasaugoti sveikatą“.

Pasiūlė susitikti ir su kitų profesijų profsąjungomis

T.Tomilinas pridūrė, kad ir mokytojais pasitikėjimas yra vidutinis, bet šeštadienį ryte dar viena krizė esą buvo išspręsta. Pasak jo, jei pavyko susitarti, kad ministerijoje nuolat bus ir nakvos 30 žmonių, o ne 100, tai gal įmanoma susitarti ir dėl etatinio užmokesčio problemų.

Jis klausė, ar prie derybų stalo gali atvykti ir kitos kitų profesijų atstovų profsąjungos, kiti specialistai, nes biudžetas yra vienas visai valstybei ir tartis turi visi.

„Tai yra absoliučiai nekonstruktyvu, bet mes absoliučiai sutinkame, kad derybos vyktų visose ministerijose. Mes puikiai suprantame, kad ekonominė situacija yra dabar labai gera, o viešasis sektorius apmokamas menkiausiai“, – atsakė A.Navickas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė ir Andrius Navickas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė ir Andrius Navickas

„Tavo pasiūlymas yra... Tomai, esi dar jaunas politikas, neturintis patirties ir, suprantat, kaip čia neįžeidžiant pasakyti...“, – tęsė jis teigdamas, kad pasakymai, jog mokytojai nori kažką atimti iš kitų, yra tik bandymas supriešinti skirtingų profesijų biudžetininkus.

„Mes neprašome to, kas mums nepriklauso“, – akcentavo jis.

T.Tomilinas sakė suprantantis tokį atsakymą kaip atsisakymą susitikti su kitų profesijų profsąjungomis. Mokytojai pareiškė, kad jie gali pastreikuoti už visus, kad galbūt jie tik bus pirmieji išsireikalavę to, kas priklauso.

„Jūs patys nusprendėte čia gyventi“, – atrėžė T.Tomilinas.

Mokytojai klausė, kur ministrė buvo tada, kai jie tik pradėjo streikuoti. Ministrė atsakė, kad jos darbotvarkės – viešos. Paprašyta neatsakinėti ne į temą, ministrė pakonkretino: „Visą laiką dirbu švietimo ir mokslo, o šiuo metu dar ir sporto srityse... rengėmės siūlymams, kaip šias problemas išspręsti. Jie yra pateikti ir jums išsiųsti. Mes pasakome, kad pasitikėjimas mokyklų laisve buvo klaida“.

Mokytojai siūlė „ponams“ nusileisti iš aukštybių ir pasižiūrėti, kas vyksta iš tiesų. Jie klausė, kodėl ministerija neišbandė etatinio apmokėjimo sistemos keliose pilotinėse mokyklose, kodėl nepatikrino jo kokybės, o tiesiog buldozeriu jį liepė per kelis mėnesius įdiegti.

Kitas mokytojas pridūrė, kad jau netrukus ateis laikas, kai savo teises ginti imsis ne tik mokytojai: „Jeigu parduotuvėse liks miegmaišių, viskas bus gerai“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Ministrė pasirodė su pyragu

J.Petrauskienė gerokai papiktino mokytojus, nes nebuvo su jais susitikti penktadienį, kai mokytojai į ministeriją lipo per langus. Ministerijoje J.Petrauskienė pasirodė šeštadienį prieš vidurdienį.

Ministrės pasirodymas kai kuriuos mokytojus pravirkdė. Jie sakė, kad ministrė atnešė pyragą ir pradėjo su šypsena klausinėti, kaip pedagogai miegojo, kaip jaučiasi. „Institucinės ir galios patyčios“, – taip J.Petrauskienės kalbas įvertino mokytoja Roma iš Vilniaus.

Pyragu mokytojai nutarė nesivaišinti. Kaip aiškino, jiems svarbu įvykdyti reikalavimai, o ne pakišos.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM

Viena pedagogė tikino, kad ministrė kartoja tas pačias kalbas ir jų negirdi.

„Čia ne derybos“, – nukirto ministrė. Ji tikino suprantanti, kad daug politikų nori pasifotografuoti kaip mokytojų geradariai. Mokytojus tokios kalbos supykdė.

Jie prašė ministrės žmogiškumo ir sakė, kad mamos jau nori grįžti pas vaikus, visi nori grįžti į darbus.

Taip pat viena pedagogė sakė, kad jau apie 25 val. klauso tų pačių ministrės kalbų.

Ministrė atsakė, kad atvažiavo į ministeriją kaip žmogus. „Aš turiu darbo visam savaitgaliui, bet atvažiavau“, – kalbėjo ji. Tuomet ministrė išėjo trumpam pasitarti su Seimo nariu Tomu Tomilinu, viceministru ir ministerijos kancleriu. Po to prasidėjo ilgasis pokalbis, kurį 15min transliavo.

Ministrė: man labai gaila

Žurnalistams ministrė, paklausta, kodėl galiausiai nutarė atvykti pas mokytojus, sakė, kad su jais kalbasi kasdien, o šiandien dar turi ir darbo ministerijoje.

Ji apgailestavo, kad mokytojai pasirinko nekonstruktyvų būdą nakvoti ministerijoje.

„Man tikrai labai gaila, kad mokytojai yra pasirinkę tokį būdą čia leisti laiką, čia miegoti, o ne būti su savo šeimomis“, – sakė ji.

Man tikrai labai gaila, kad mokytojai yra pasirinkę tokį būdą čia leisti laiką, čia miegoti, o ne būti su savo šeimomis.

Ministrė akcentavo, kad derybos suplanuotos kitą savaitę, ir pareiškė tikinti, kad norint susitarti, tai visada įmanoma, tačiau svarbiausia grįžti į normalų ugdymo proceso ritmą.

„Dialogas turi vykti konstruktyviu būdu, 99 proc. šiandien dirba mokyklose. Jie taip pat yra iškėlę siūlymus, kaip tobulinti etatinio įvedimo tvarką. Jie pripažįsta konstruktyvų dialogą. (...) Manau, kad ta forma, kuri čia pasirinkta – lipti per ministerijos langus ir tokiu būdu rasti, kaip kalbėtis, nėra labai konstruktyvi“, – teigė ji.

Paklausta, kodėl ministerija mokytojams nepaliko bent sofų, J.Petrauskienė sakė, kad buvo užrakinti koridoriai, nes čia – valstybinė įstaiga.

„Turime užtikrinti ir saugumą, ministerijos kompiuteriuose yra ir valstybės duomenys, todėl yra užrakinti koridoriai, kad užtikrintume saugumą, o mokytojų tikrai, manau, namuose laukia lovos ir iš ministerijos sofos nėra išneštos, yra užrakinti koridoriai“, – kalbėjo J.Petrauskienė.

VIDEO: ŠMM okupavę mokytojai sulaukė ministrės: lipti per langus nėra konstruktyvus dialogas

Moderatoriumi užsiėmė būti T.Tomilinas

Moderatoriaus vaidmens tarp mokytojų ir ministrės ėmėsi Seimo narys „valstietis“ T.Tomilinas.

Jis su ministre ir kancleriu Tomu Daukantu suderino, kad ministerija leistų pastate vienu metu būti 30 mokytojų. Jie galės išeiti į lauką, keistis. Taip pat, bus įleisti žurnalistai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM

Mokytojai Švietimo ir mokslo ministerijoje įsikūrė trečiadienį. Penktadienį, profsąjungos duomenimis, apie penkiolika mokytojų liko patalpose ir neišėjo mitinguoti prie Seimo.

Tuomet ministerijos apsauga pareikalavo mokytojų patalpas palikti. Tačiau jie nepakluso. Atvirkščiai – į ministeriją per langus lipo vis daugiau mokytojų. Kilo nemenka suirutė, tačiau šeštadienį ryte prie ministerijos jau buvo ramu.

Pastatą saugantys apsaugininkai žurnalistus į pastatą šeštadienį ryte buvo atsisakę įleisti. Per užrakintas duris 15min jie paaiškino jokio atskiro nurodymo dėl žurnalistų negavę, todėl esą elgsis, kaip ir su prisijungti prie protesto norinčiais mokytojais – neįleis.

Apsaugininkų teigimu, nakčiai ministerijoje buvo likę apie 15 mokytojų.

Atvyko T.Tomilinas, kviečiamas premjeras

Prieš vidurdienį ministerijoje užrakintais mokytojais susirūpinimą parodė Seimo narys T.Tomilinas. Jį apsauga į ministeriją įleido.

Kaip 15min pasakojo A.Navickas, Seimo narys derėjosi, kad į ministeriją būtų įleidžiami su mokytojais pabendrauti panorusi Lietuvos Švietimo Tarybos pirmininkė profesorė, habilituota daktarė Vilija Targamadzė, bandė susisiekti su ministre.

„Jis bando prisiskambinti intensyviai, bet nepavyksta. Premjerui pavyksta, o ministrei – ne. Premjeras sako yra susirūpinęs, nori su mumis bendrauti, mes jį kviečiame dalykinių pietų“, – apie 11 val. sakė A.Navickas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM

Šeštadienį karšto maisto mokytojams atvežė Seimo narė Dovilė Šakalienė. Kol jie buvo užrakinti ministerijoje, kitų galimybių jo gauti nebuvo.

Kol kas, pasak A.Navicko, mokytojai valgyti dar turi, nes buvo atsinešę iš anksto.

Galvojam, kad, jei jau maisto nebus, tai kartu ir bado akciją tuo pačiu paskelbti.

„Kol kas iš bado nenumirsim, bet galvojam, kad, jei jau maisto nebus, tai kartu ir bado akciją tuo pačiu paskelbti“, – ironizavo profsąjungos vadovas.

Badauti mokytojams neteks. Sekmadienį mokytojams karštus pietus ketina parūpinti Lietuvos žemdirbiai.

Nakvojo ant grindų

Šeštadienį po 8 val. ryto streikuojančios profsąjungos vadovas A.Navickas 15min pasakojo, kad žmonės ministerijoje nakvojo ant grindų pasitiesę žmonių suneštus čiužinius ir miegmaišius, mat minkštasuolius ministerijos darbuotojai penktadienį išnešė į kitas patalpas.

Vėliau LRT jis patikslino, kad buvo išnešta net 60 sofų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dar šią savaitę ŠMM koridoriuose stovėjo sofos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dar šią savaitę ŠMM koridoriuose stovėjo sofos

„Apie 60 sofų, kurios stovėjo koridoriuose, buvo išneštos. Tai, matyt, ministerija ruošiasi deryboms išnešdama sofas. Tai tikrai absurdiška situacija, kurią mokytojai vertina žemiau plintuso“, – LRT sakė jis.

Tačiau mokytojai vis dar pasiryžę nenusileisti.

„Nakvojo mūsų apie 15-20, nes vakar jau nieko nebeįleido, nors buvo žmonių apie 20-30 iš Panevėžio atvažiavusių apie vidurnaktį, norėjo čia nakvoti, bet neįleido“, – pasakojo A.Navickas.

Pasak jo, savaitgaliui ministerijoje liko mokytojai iš Klaipėdos, Panevėžio, Zarasų ir Vilniaus.

Ne, ne, neatsirado ministrė. Dingusi.

A.Navickas sako, kad mokytojai pasirengę derėtis dėl savo reikalavimų bet kada, tačiau iki šiol net nėra aišku, kur apskritai yra švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė.

Penktadienį ministerijoje kilusio šurmulio ji neatvyko raminti, neatsiliepė telefonu. Mokytojai sako nežinantys, kur ministrė yra ir kuo užsiima, užuot sprendusi krizę.

„Ne, ne, neatsirado ministrė. Dingusi. Buvo kancleris atsiradęs, pakalbėjome ir tiek. Neaišku, kur ji. Matyt, užimta darbotvarkė“, – ironizavo A.Navickas.

Tačiau atsitraukti mokytojai neketina. Profsąjungos vadovas sako, kad ministerijos pastato neapleis tiek, kiek reikės.

„Mes liksime tol, kol susitarsime. Iki Kalėdų gali tekti“, – šeštadienį sakė jis.

Mes liksime tol, kol susitarsime. Iki Kalėdų gali tekti.

Jau tris savaites streikuojanti A.Navicko vadovaujama profsąjunga ministeriją užėmė trečiadienį. Penktadienį buvo rengiamas mitingas prie Seimo, taigi dalis mokytojų patalpas buvo palikę. Grįžę jie rado užrakintas duris ir atgal į ministeriją sulipo per langus.

Tikėtasi, kad galbūt pasikalbėti ateis ir švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. Tačiau ministrė nepasirodė.

Penktadienį J.Petrauskienės galimybėmis toliau užimti švietimo ir mokslo ministrės pareigas suabejojo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ketvirtadienį Vyriausybės ir švietimo profsąjungų atstovai derybas dėl etatinio mokytojų apmokėjimo modelio koregavimo atidėjo – nebuvo rastas konsensusas. Profsąjungų atstovus pirmadienį į posėdį kviečiasi Vyriausybė – planuojama svarstyti biudžeto projektą, aptarti profsąjungų reikalavimus.

Derybų pabaigoje ketvirtadienį nestreikuojančios profsąjungos iš esmės sutarė dėl maždaug dešimties punktų, kaip modelį reikėtų taisyti, numatyti daugiau finansavimo švietimo pagalbos specialistams, tačiau dėl Andriaus Navicko vadovaujamos streikuojančios Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) reikalavimų sutarta nebuvo ir derybos buvo atidėtos.

Ministerijoje vykusių derybų metu iškelta idėja parengti politinių partijų susitarimą dėl mokytojų algų didinimo nuo 2020 metų.

LŠDPS reikalauja:

  • įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų ir 18 valandų skirta kitiems darbams;
  • mažinti mokinių skaičių klasėse;
  • turi būti parengta pedagoginių ir nepedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio kėlimo programa, pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc.;
  • valandos etatui skaičiuojamos ne metams, o savaitei;
  • ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų pedagogų etate turėtų būti ne mažiau kaip šešios nekontaktinės valandos.

Įvedant etatinį apmokėjimo modelį siekta atlyginti už visus mokytojo darbus, išlaikyti stabilų darbo krūvį, į mokyklas pritraukti jaunų specialistų. Pritaikius modelį, ministerijos duomenimis, užmokestis kilo 70 proc. mokytojų.

Opozicija dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo, kitų metų švietimo biudžeto, aukštųjų mokyklų jungimo, ugdymo programų keitimo, ministrės vyro Evaldo Petrausko verslo ir kitų klausimų švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei inicijavo interpeliaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius