Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 27

Nepaliauja gąsdinti žmones dėl vakcinų poveikio: melas, kad jos pakeis DNR

Skiepų nuo COVID-19 priešininkai nepaliauja aiškinti, kad iRNR technologija, pagal kurią gaminamos kai kurios vakcinos, negrįžtamai pakeičia žmogaus genetinę informaciją. Tai yra melas – vos patekusi į ląstelę iRNR suyra net nepasiekusi branduolio, kur slypi DNR. Vakcina tik „paaiškina“ ląstelei, kaip gaminti viruso spyglio baltymą ar jo dalį, ir kurti imunitetą.
Skiepijimo akimirka
Skiepijimo akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Paaiškinimas, kaip iRNR technologija paremtos vakcinos keičia paskiepytojo genomą, išdėstytas socialiniame tinkle „Facebook“ plintančiame įraše.

Iš vienos šį įrašą paskelbusios moters paskyros juo pasidalinta bemaž 600 kartų.

„Jei tai tiesa, visa žmonija laimi 0-1“, – tokį komentarą prie nelabai sklandžia ir taisyklinga kalba surašyto teksto paliko „Facebook“ vartotoja.

123RF.com nuotr./DNR
123RF.com nuotr./DNR

B.Gatesas bylos nepralaimėjo

Įraše teigiama, kad milijardierius filantropas Billas Gatesas, JAV nacionalinio infekcinių ligų instituto direktorius, prezidento vyriausiasis patarėjas COVID-19 klausimais Anthony Fauci ir „Big Pharma“ (angl. „Didžioji farmacija“) „pralaimėjo ieškinį JAV Aukščiausiajame teisme, neįrodydami, kad visos jų vakcinos per pastaruosius 32 metus buvo saugios piliečių sveikatai“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas

Gandais, esą Gatesų fondas pralaimėjo bylą teisme, nes buvo patvirtinta, kad vakcinos yra nesaugios, socialiniuose tinkluose dalijamasi jau kone metus.

Pernai gegužę „YouTube“ buvo patalpintas vaizdo įrašas, kuriame gydytoju iš Džordžijos valstijos prisistatęs vyras aiškino, esą teismas Gatesų fondo pralaimėtoje byloje pripažino, kad vakcinavimas nebus privalomas ir kad buvo įrodytas vakcinų nesaugumas.

Tai buvo klaidinanti žinia.

Įraše minimoje byloje figūravo Informuoto sutikimo veiksmų tinklas (Informed Consent Action Network, ICAN) bei JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC). Billo ir Melindos Gatesų fondas skiria lėšų pastarajam, tačiau su byla tiesiogiai neturėjo nieko bendro.

Teismas nepriėmė verdikto ICAN naudai. Byla buvo nutraukta, centrui atliktus nemažai tyrimų, kurie patvirtino, kad skiepai nesukelia autizmo.

123RF.com nuotr./Skiepijama mergaitė
123RF.com nuotr./Skiepijama mergaitė

Šis mitas paremtas tyrimu, kurio autorius britų gydytojas Andrew Wakefieldas klastojo rezultatus ir aiškino, esą skiepai nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės padidina autizmo riziką.

Iš to jis turėjo net ir finansinės naudos – buvo nustatyti ir įrodyti jo susitarimai su advokatais, kurie spaudė šeimas, auginančias autistus vaikus, teikti ieškinius vakcinas gaminusioms farmacijos kompanijoms.

Vėliau visi jo teiginiai buvo paneigti, o pats tyrimas pripažintas didžiausia klastote medicinos istorijoje.

A.Wakefieldas neteko gydytojo licencijos ir buvo priverstas sprukti iš Jungtinės Karalystės.

Remiasi vienu aktyviausių melagienų platintojų

„Facebook“ plintančiame tekste rašoma, kad ieškinį pateikė senatoriaus Kennedy vadovaujama mokslininkų grupė, o toliau cituojamas Robertas F.Kennedy jaunesnysis: „Naujos COVID vakcinos reikėtų vengti bet kokia kaina“.

Žinomas konspiracijų teorijų kūrėjas ir skleidėjas nėra senatorius. Šias pareigas ėjo jo tėvas Robertas F.Kennedy, nužudytojo JAV prezidento Johno F. Kennedy brolis.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinamu tekstu gąsdinama, kad vakcinos pakeis žmogaus genomą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinamu tekstu gąsdinama, kad vakcinos pakeis žmogaus genomą

R.F.Kennedy jaunesnysis yra vienas aktyviausių pasaulyje melagienų, nukreiptų prieš skiepus, platintojų.

Neseniai dėl to jo paskyrą užblokavo socialinis tinklas „Instagram“.

Net artimieji yra pareiškę, kad jis, kalbėdamas apie vakcinas, „tragiškai klysta“.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) teigimu, vakcinos yra skirtos padėti imunitetui pradėti gaminti antikūnus, nukreiptus prieš tam tikrą ligą.

Skiepai yra saugūs, o jų sukeliamas šalutinis poveikis paprastai yra nestiprus ir netrukus praeina.

Dalis vakcinų gaminamos „tradiciniu“ būdu

Toliau tekste primenama, kad vakcina „visada buvo pats patogenas – mikrobas ar virusas, kuris buvo užmuštas arba susilpnintas, ir jis buvo įvestas į kūną, siekiant gaminti antikūnus“.

Bet vakcina nuo COVID-19 esanti kitokia.

„Koronaviruso vakcina nėra vakcina“, – teigiama įraše. Nes esą pirmą kartą vakcinacijos istorijoje iRNR (angl. messenger RNA) technologija paremtos vakcinos „tiesiogiai kišasi į paciento genetinę medžiagą ir todėl keičia individualią genetinę medžiagą“.

ZUMAPRESS.com/„Pfizer“ logotipas ir užrašas „Mokslas nugalės“
ZUMAPRESS.com/„Pfizer“ logotipas ir užrašas „Mokslas nugalės“

Remiantis šiais išvedžiojimais, patekusi į žmogaus ląstelę iRNR „perprogramuoja normalią RNR/DNR, kuri pradeda gaminti kitą baltymą“.

Būklė po vakcinavimo lyginama su tokiais genetiniais sutrikimais, kaip Dauno, Klainfelterio, Ternerio ir Retto sindromais, hemofilija ir panašiai.

„Jei po skiepijimo iRNR pasireiškia vakcinacijos simptomas, negalime jums padėti, nes vakcinavimo padaryta žala bus genetiškai negrįžtama.“

Taip pat gąsdinama, kad paskiepytieji vėliau nebegalės papildomai gydyti vakcinos simptomų.

Iki šiol naudotose vakcinose nuo įvairių ligų išties būdavo patogenų.

Pavyzdžiui, MMR vakcinoje nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės yra nedidelis kiekis gyvo, bet silpno viruso.

Kai kurios jau sukurtos ir leistos naudoti bei tebekuriamos vakcinos nuo COVID-19 yra panašaus tipo.

Pavyzdžiui, Prancūzijos kompanijos „Valneva“ ir kinų kompanijų „Sinovac“ bei „Sinopharm“ vakcinose esama neaktyvaus viruso.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“

Trys vakcinos – Europos Sąjungoje patvirtinta, bet Lietuvos dar nepasiekusi JAV kompanijos „Johnson & Johnson“, rusų „Sputnik V“ ir britų bei švedų sukurta „AstraZeneca“ – paremtos adenovirusiniais vektoriais.

Gaminant šias vakcinas, adenovirusų šeimos virusas modifikuojamas taip, kad sudėtyje turėtų SARS-CoV-2 dyglio baltymą koduojantį geną.

Jis pats negali daugintis, todėl nesukelia ligos. Tačiau kartu su šia vakcina patenka viruso genas, todėl ląstelės pradeda gaminti dyglio baltymą.

Čia galima rasti daugiau informacijos apie pačias vakcinas, kuo jos skiriasi ir panašiai.

Gąsdina įgimtomis ligomis

Informacine RNR paremtos tik trys vakcinos – jau naudojamos kompanijų „Pfizer“/„BioNTech“ ir „Moderna“, taip pat dar nebaigta kurti vokiečių „CureVac“.

Tokios vakcinos anksčiau išties nenaudotos, bet pati technologija nėra nauja. Ji tiriama jau beveik du dešimtmečius (pavyzdžiui, aiškinamasi, ar padėtų gydant vėžį).

Mitas, kad šios vakcinos gali pakeisti paskiepyto žmogaus genomą.

Paprastai kalbant, iRNR yra instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

Ląstelių branduoliuose pagal DNR esančią informaciją nuolat gaminama iRNR. Ji keliauja į ląstelės citoplazmą, kurioje pagal užkoduotą informaciją sintetinamas atitinkamas organizmui reikalingas baltymas.

Šios vakcinos veikia panašiai – įterpia iRNR į ląstelės citoplazmą.

SARS-CoV-2 viruso spyglio baltymą koduojančią iRNR „praryja“ imuninės ląstelės, kurios galiausiai stimuliuoja B limfocitus pradėti gaminti antikūnus.

Kitaip tariant, iRNR iš vakcinos moko mūsų ląsteles gaminti baltymą, kuris paskatina imuninį atsaką. Vos patekusi į ląstelę ji suyra, net nepasiekusi ląstelės branduolio, kur yra DNR.

Frazės apie DNR ar RNR perprogravimą galėjo gimti iš atradimo, kad paprasčiausios odos ląstelės gali būti paverstos kamieninėmis ląstelėmis, kurios gali tapti įvairiomis kitomis ląstelėmis.

Vienas iš būdų tai padaryti – iRNR perprogramavimas.

Asmeninio archyvo nuotr./Kamieninių ląstelių paėmimo procedūra
Asmeninio archyvo nuotr./Kamieninių ląstelių paėmimo procedūra

Kadangi iRNR nesąveikauja su DNR ir nekeičia žmogaus genomo, teigti, kad vakcinos gali sukelti tokias ligas, kaip Dauno, Ternerio ar Klainfelterio sindromai, klaidinga.

Tai yra įgimtos, o ne skiepų sukeltos chromosominės ligos.

Patikimi šaltiniai

Informacinę erdvę stebinčių institucijų atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Statistikos departamentas, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Jei jums kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius