-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 05 16 /14:42

NSGK liudijęs Tomas Dapkus: sulaukiau klausimų ir apie „Rosatom“ veiklą Lietuvoje

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) liudijęs žurnalistas Tomas Dapkus trečiadienį teigė sulaukęs klausimų ir apie bendrovės „Rosatom“ veiklą mūsų šalyje ir Rusijos įtaką Lietuvoje. T.Dapkus žurnalistams teigė pateikęs informaciją, kuri iki šiol buvo neskelbta. Komiteto pirmininkas Vytautas Bakas teigė, jog jo buvo klausiama ir apie kitus NSGK tyrimo objektus, ne tik „MG Baltic“.
Tomas Dapkus
Tomas Dapkus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Žurnalistas sulaukė klausimų ne tik apie koncerno „MG Baltic“ reikalus, bet ir kita tema – apie įmonės „Rosatom“ veiklą Lietuvoje.

„Manęs paklausė tam tikros informacijos, susijusios su „Rosatom“ veikla, ir aš ją pateikiau. Manęs paklausė, kas man yra žinoma apie „Nukem“ veiklą, apie „Rosatom“ veiklą, ir aš tuos dalykus papasakojau, kaip ir apie kitas verslo grupes“, – teigė jis.

Žurnalistas aiškino, kad apie tai komitetui pateikė anksčiau neskelbtos informacijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Rosatom“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Rosatom“

Klausiamas, ką jis apie tai tai gali žinoti, T.Dapkus patikslino sulaukęs klausimų, kas jam minėta tema tapo žinoma per jo žurnalistinę veiklą.

Jo teigimu, Valstybės saugumo departamentas (VSD) sekė jį, žinojo jo šaltinius, iš kurių jis gauna informaciją žurnalistinei veiklai, ir juos paviešino.

Kaip aš galiu tęsti darbą, kaip galiu atlikti kažkokius žurnalistinius tyrimus, jeigu VSD viešina mano šaltinius, su kuriais mane sieja žurnalistinė veikla?

„Kaip aš galiu tęsti darbą, kaip galiu atlikti kažkokius žurnalistinius tyrimus, jeigu VSD viešina mano šaltinius, su kuriais mane sieja žurnalistinė veikla?“, – piktinosi žurnalistas.

T.Dapkaus teigimu, kadangi jo šaltiniai tapo vieši, NSGK nariai jo klausė ir dėl kitų, su „MG Baltic“ nesusijusių dalykų.

NSGK pirmininkas V.Bakas teigė, kad NSGK naujos informacijos iš T.Dapkaus neišgirdo.

„Buvau minėjęs, kad mes pono T.Dapkaus klausime ne tik apie tai, kas yra viešoje erdvėje, uždavinėjome klausimus apskritai apie visą tyrimą ir kai kuriuos jo aspektus“, – sakė jis.

NSGK pirmininkas prasitarė, kad vykdant parlamentinį tyrimą, buvo tyrinėjama dar viena žiniasklaidos priemonė, tačiau kokia – jis nedetalizavo.

T.Dapkus: atskleidus, kas užtušuota, pažyma bliūkšta

T.Dapkaus teigimu, informacija apie „MG Baltic“ turėtų būti pateikta pilna, nes daug kas VSD pažymoje – ištraukta iš konteksto, be to, jis NSGK posėdyje sužinojo, jo žodžiais, juokingų dalykų.

„Pavyzdžiui, kad Konstitucinio Teismo pirmininkas (teisėjas – aut.) ponas Romualdas Kęstutis Urbaitis – mano žmogus ar statytinis. Aš poną Urbaitį vieną kartą gyvenime matęs“, – kalbėjo T.Dapkus.

Jo teigimu, komiteto posėdyje buvo atskleisti kai kurie dalykai, kurie pažymose paslėpti.

Be to, jis teigė girdėjęs, kad pažymose, kurias turi NSGK, minimi ir kai kurie komiteto nariai, tačiau ar tikrai, ir kas tiksliai, jis posėdyje nesuprato: „Viena komiteto narė prasitarė, kad ji yra minima, bet paskui pradėjo juoktis visi, aš nežinau, kas ten yra.“

NSGK dirba tik viena moteris – konservatorė Rasa Juknevičienė, todėl T.Dapkus greičiausiai minėjo šią Seimo narę.

„Kai paskelbė, kas yra užtušuota, tai dar labiau šita visa VSD pažyma bliūkšta ir aš atkreipiau dėmesį, kad mano vaidmuo yra perdėtai išpūstas ir netinkamai interpretuotas (...) Komiteto pirmininkas pabrėžė, kad aš nesu tiriamas, kad tiriamos yra verslo grupės“, – sakė jis.

T.Dapkaus įsitikinimu, reikėtų paviešinti visas pavardes ir tai, anot jo, leistų labai gerai atsakyti į kiekvieną pažymos punktą.

Žurnalistas pakartojo, ką sakęs anksčiau – esą į Saugumo departamento akiratį pateko dėl to, kad jam už žurnalistinę veiklą esą kerštauja kai kurie VSD pareigūnai. Žurnalistas jų įvardinti viešai nepanoro, bet teigė NSGK pavardes pasakęs.

„Tie dalykai jau vyksta nuo 2006 metų tęstinai“, – pridūrė jis. T.Dapkus visa tai pavadino beprecedente šmeižto kampanija prieš jį.

Paklaustas, ar nevertėtų patikrinti šios versijos – galbūt tikrai kažkas iš VSD kerštauja T.Dapkui, V.Bakas priminė, kad egzistuoja parlamentinė kontrolė ir spectarnybų darbas yra prižiūrimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Dapkus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Dapkus

T.Dapkus taip pat pakartojo ketinantis gintis teisinėmis priemonėmis, nes kai kuriais atvejais paviešinti visiškai nesusiję su minėta tema dalykai ir asmeninio gyvenimo detalės.

Dabar viešinami privataus pobūdžio pokalbiai, pavyzdžiui, aš su teisėju tariuosi susitikti vietoj krepšinio kažką veikti kito ir mes nusikeikiame. Bet tame nėra nei Raimondo Kurlianskio, nei „MG Baltic“, ir aš net nedirbau „MG Baltic“.

Žurnalistas pabrėžė, kad jo pokalbių klausomasi nuo 2006 metų iki pat dabar – tai jis atpažino iš kai kurių pažymoje esančių savo pokalbių.

Tačiau, anot T.Dapkaus, per visą šį laiką jam nebuvo pareikšta jokių kalinimų, jis nesulaukė jokių įspėjimų. Tai žurnalistas vadina žmogaus teisių pažeidimu.

„Dabar viešinami privataus pobūdžio pokalbiai, pavyzdžiui, aš su teisėju tariuosi susitikti vietoj krepšinio kažką veikti kito ir mes nusikeikiame. Bet tame nėra nei Raimondo Kurlianskio, nei „MG Baltic“, ir aš net nedirbau „MG Baltic“, aš dirbau LRT. Kokiu pagrindu yra šis pokalbis viešinamas?“, – klausė jis.

Žurnalistas teigė, kad, jo žiniomis, jo ir kitų žurnalistų 2006-2008 metais VSD klausėsi, o visas sankcijas pasiklausymui išdavė tas pats Šiaulių teisėjas Boleslovas Kalainis, kuris esą yra prisipažinęs, kad leidimus išduodavo net neskaitęs prašymų, nors leidimai privalo būti motyvuoti.

„Tai kokiu pagrindu tai buvo daroma ir kokio spaudimo dar galima laukti?“, – klausė jis.

V.Bakas po posėdžio žurnalistams nekomentavo, ar iš tiesų departamentas klausėsi ir kitų žurnalistų. „Kaip matote, vienas iš mūsų tyrimo objektų yra asmenų, kurie valdo žiniasklaidos priemonę, naudojimasis ta priemone“, – paaiškino jis.

K.Jucevičių apskundė prokurorams

T.Dapkus kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir apskundė buvusį FNTT vadovą Kęstutį Jucevičių, viešai paskelbusį, kad FNTT atliko tyrimą, kurio metu aiškinosi pinigų operacijas, kurias atliko T.Dapkaus žmona.

Aš atėjau ginti ne „MG Baltic“ ar atskirus jo vadovus, aš kalbėjau apie save ir kas man yra žinoma.

„Esu ne kartą apie tai pasisakęs ir daugiau nekomentuosiu, laukiu iš Generalinės prokuratūros atsakymo“, – teigė jis.

Žurnalistas yra nusprendęs kurį laiką nebevesti laidos LNK, tačiau, ar liks dirbti šio koncerno žiniasklaidos priemonėse, dar nežino – dėl to jis žadėjo apsispręsti vėliau.

„Aš atėjau ginti ne „MG Baltic“ ar atskirus jo vadovus, aš kalbėjau apie save ir kas man yra žinoma“, – sakė jis.

NSGK pirmininkas po posėdžio sakė, kad komitetą domina ne atskiri žurnalistai, bet interesų grupės, kurių veikimas daro žalą valstybei.

VSD dokumentuose T.Dapkus vadinamas koncerno tarpininku

VSD rašte Seimo komitetui rašoma, kad T.Dapkus buvo verslo koncerno „MG Baltic“ vadovų interesams atstovaujantis tarpininkas ir naudojo surinktą informaciją kaip šantažo įrankį.

Visuomenės informavimo etikos komisija kitą savaitę ketina spręsti, ar svarstyti T.Dapkaus elgesį, BNS sakė jos pirmininkas Viktoras Trofimišinas.

NSGK baigia tyrimą dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams. Išvadas komitetas turi patvirtinti iki birželio 1-osios, po to ketinama paviešinti dalį sukauptos medžiagos.

Suprasti akimirksniu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius