Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 20

Kyšio ėmimu įtariamas Panevėžio meras kaltinimus neigia: „Tai man – absoliuti staigmena“

Panevėžio miesto savivaldybėje – vėl Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų vizitas. Panevėžio meras įtariamas iš „Lietkabelio“ krepšinio klubo prezidento paėmęs kyšį ir pažadėjęs, kad už tai savivaldybė skirs paramą klubui. Pirmadienio popietę Panevėžio apylinkės teismas priėmė sprendimą merą nušalinti nuo pareigų – jis vėl negalės rodytis savivaldybėje. Šįkart – mėnesį.
R.M.Račkauskas teisme
R.M.Račkauskas teisme / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Klampina parama krepšiniui

STT Panevėžio valdybos pareigūnai turi duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad Panevėžio miesto meras R.Račkauskas 2019-ųjų metų pavasarį susitarė priimti iš Panevėžio krepšinio klubo „Lietkabelis“ prezidento Alvydo Bieliausko ne mažesnį nei trijų tūkstančių eurų kyšį.

Už šį kyšį meras, pasinaudodamas savo įgaliojimais, kaip įtariama, pažadėjo klubo prezidentui paveikti Panevėžio miesto savivaldybės administracijos darbuotojus, savivaldybės kontroliuojamų įmonių vadovus, jog minėtam sporto klubui būtų skirta finansinė parama.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL rungtynėse susitinka: Panevėžio „Lietkabelis“ – Klaipėdos „Neptūnas“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL rungtynėse susitinka: Panevėžio „Lietkabelis“ – Klaipėdos „Neptūnas“

Panevėžio meras buvo sulaikytas, jam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, uždraudžiant lankytis tam tikrose vietose, tarp jų ir savivaldybėje.

Pirmadienį taip pat kreiptasi į teismą prašant merą trims mėnesiams nušalinti nuo pareigų. Teismas tokį prokurorų prašymą patenkino iš dalies ir merą nuo pareigų nušalino mėnesiui.

„Įvertinus visus ikiteisminio tyrimo duomenis, mero išreikštą poziciją, teismas nusprendė, kad šiuo metu, vykstant ikiteisminiam tyrimui, įtariamojo prekyba poveikiu R.M.Račkausko darbas Panevėžio miesto savivaldybės mero pareigose yra nesuderinamas. Nušalindami nuo pareigų siekiame užkirsti galimybę trukdyti procesui arba daryti naujas nusikalstamas veikas“, – sakė Panevėžio apylinkės teismo atsiųstame pranešime cituojamas Panevėžio rūmų teisėjas Marius Jankauskas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./R.M.Račkauskas teisme
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./R.M.Račkauskas teisme

Kaltinimus kategoriškai neigia

Pats meras su tokiais kaltinimais nesutinka ir yra įsitikinęs savo teisumu. Panevėžio savivaldybės vadovo teigimu, jam metami kaltinimai yra nepagrįsti ir turėtų subliūkšti.

„Nušalinimo prasmė kokia? Ką čia gali tyrimui kliudyti? Praeitą kartą irgi devynis mėnesius šalino ir iškart pirmą savaitę po rinkimų visų rizikų lyg nebeliko. Aš manau, kad išvadas kiekvienas pasidarys.

Augusto Didžgalvio nuotr./Alvydas Bieliauskas
Augusto Didžgalvio nuotr./Alvydas Bieliauskas

Staigmena man, absoliuti. Čia tokia logika sekant, kas mėnesį gali ką nors sugalvoti. Kažkam, matyt, nepatinka, kai darbai Panevėžyje vyksta, ar ne tie juos vykdo.

Kad esu sekamas, tai akivaizdu. Reikia įprasti, kad tas sekimas totalus. Įsivaizduokite, sekamas žmogus kažko blogo net jei ir norėtų nedarytų. Suprantate, paprastas būdas. Be didelių įrodymų gali nušalinti žmogų iš esmės kiek reikia.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio apygardos prokuratūroje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio apygardos prokuratūroje

Yra programos, mes sportą remiame konkursiniu būdu pagal programas ir čia sporto skyrius tuo užsiima. Miestas skiria tiek dėmesio, kiek gali skirti. Tai reprezentacinis miesto klubas. Jei neklystu, biudžete skiriame tiek pat jau gal trečius metus. Tą paramą skiriame nuosekliai. Palyginus su kitais miestais, gauname priekaištų, kad dar per mažai skiriame. Kiti miestai skiria daugiau, nors turnyrinėje lentelėje komandos yra žemiau.

Nežinau, apie kokį kyšį čia eina kalba. Tikrai jokių kyšių neėmiau, neimu ir neimsiu. Tai laukiame, kol kažkas patiems bus aiškiau. Matyt, bliūkšta ten anie visi reikalai. Reikia kažko naujo. Kito paaiškinimo neturiu“, – sakė Rytis Mykolas Račkauskas.

15min nuotr./Panevėžio meras įtariamas iš „Lietkabelio“ prezidento paėmęs kyšį už miesto paramą krepšinio klubui
15min nuotr./Panevėžio meras įtariamas iš „Lietkabelio“ prezidento paėmęs kyšį už miesto paramą krepšinio klubui

Teisėsaugos atstovai nenurodė, ar įtarimai pateikti ir krepšinio klubo vadovui.

„Dar kol kas atliekami veiksmai ir negalėtume atsakyti į šį klausimą“, – sakė prokurorė N. Grunskienė.

Panevėžio miesto savivaldybėje pirmadienį atliktos kratos, jos taip pat buvo atliekamos asmenų darbo vietose ir namuose.

Nemalonumai su teisėsauga merui – ne pirmi

Šiuo metu Šiaulių apygardos teismas nagrinėja Panevėžio mero R.M.Račkausko baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo.

Panevėžio meras kaltinamas per patarėją davęs neteisėtus nurodymus savivaldybės tarnautojams, taip siekiant, kad organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų konkursų, organizuojamų savivaldybės, laimėtoja taptų su bendrovės „Lukrecijos reklama“ direktoriumi Mariumi Vaupšu susijusi įmonė. Tačiau bylos nagrinėjimą gali sutrikdyti tai, kad M.Vaupšas šių metų pradžioje mirė. Paprastai tokiais atvejais baudžiamasis procesas mirusio asmens atžvilgiu nutraukiamas, BNS sakė Panevėžio prokuratūros atstovė spaudai Rasa Stundžienė.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./R.M.Račkauskas teisme
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./R.M.Račkauskas teisme

Taip pat įtariama, kad su juo iš anksto suderintos paslaugų kainos, perkamų paslaugų apimtys, kitos detalės. Buvo susitarta ir dėl tolesnio bendradarbiavimo, kad konsultacines paslaugas Panevėžio miesto savivaldybė ir ateityje pirks iš M.Vaupšo atstovaujamos bendrovės.

Bylos duomenimis, naudingų konsultacijų R.M.Račkauskui galėjo būti suteikta ir asmeniškai, kaip politikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius