Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 24 /11:42

Nustatyti 26 nauji COVID-19 atvejai: 13 – Kaune, susiję su transporto įmone, 9 – Vilniaus apskrityje

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 26 nauji koronaviruso infekcijos atvejai, penktadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Situaciją aptarusi sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė pastebėjo, jog atvejų skaičius išaugo, o staigų šuolį esą lėmė gedimai Registrų centre.
Koronavirusas
Koronavirusas / 123RF.com nuotr.

„Didesnis skaičius yra šoktelėjęs ir yra susijęs su užtrukusiais epidemiologiniais tyrimais, kurie buvo įtakoti sulėtėjusio informacijos gavimo dėl situacijos Registrų centre“, – penktadienį spaudos konferencijos metu komentavo K.Garuolienė.

Artimiausiu metu, pasak jos, svarstoma įvesti privalomą kaukių dėvėjimą viešajame transporte, prekybos centruose ir kitose masinio susibūrimo vietose. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kaukės
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kaukės

Vertindama COVID-19 atvejų skaičių, NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Korkut pabrėžė, jog atsipalaiduoti negalime.

„Matome, kad atvejų skaičius paskutinėmis dienomis auga. Tai rodo, kad atsipalaiduoti negalim, – sakė ji. – Kita vertus, džiugina tendencija, jog dauguma atvejų yra identifikuojami – jų užsikrėtimo aplinkybės, jie buvo izoliuoti.“

Specialistė tikino norinti atkreipti dėmesį į saviizoliacijos svarbą.

„Iš vakar tų paminėtų trylikos atvejų Kaune užsieniečių, kurie susirgo po kontakto, jie praėjusią savaitę buvo ištirti, jų tyrimo rezultatai buvo neigiami. Šią savaitę juos pakartojus, tyrimas jau yra teigiamas. Tai, kad izoliacijos pradžioje, pirmomis dienomis jeigu žmogus viruso neišskiria, tai dar nereiškia, kad žmogus nesusirgs. Izoliacijos reikia sąžiningai laikytis iki pat paskutinės dienos“, – kalbėjo E.Korkut.

Izoliacijos reikia sąžiningai laikytis iki pat paskutinės dienos.

Iš viso šalyje patvirtinta 1986 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 277 asmenys, 1616 – pasveiko, 99 žmonės yra izoliacijoje.

Trylika iš naujų patvirtintų atvejų – Kaune, susijusių su protrūkiu transporto įmonėje „Hegelmann transporte“. Devyni naujai patvirtinti atvejai, nustatyti Vilniaus apskrityje, siejami su šeimos šventėmis, kurios dalyviams jau anksčiau patvirtinta COVID-19 liga. Kaip užsikrėtė dar vienas asmuo Vilniuje, šiuo metu nėra aišku, aplinkybės nustatinėjamos. Dar vienas atvejis patvirtintas Panevėžio apskrityje. Be to, nustatyti dar du įvežtiniai atvejai: iš Švedijos ir Ispanijos.

Pirmasis iš per vakar parą patvirtintų atvejų nustatytas Vilniaus apskrityje asmeniui, kuris kontaktavo su liepos 4 d. šeimos šventėje Salininkuose dalyvavusiu žmogumi. Iš viso su šia šeimos švente Salininkuose siejamų atvejų dabar jau yra vienuolika, įskaitant šį vakar nustatytą naują atvejį.

Dar aštuoni nauji atvejai vakarykščią parą patvirtini Vilniaus apskrityje. Visi jie yra siejami su viena šeimos švente, vykusia liepos 11 d. Kaip skelbta anksčiau, šioje šventėje dalyvavo asmenys, liepos 2 d. grįžę iš Kroatijos, kuriems pirmiesiems patvirtintas koronavirusas. Taigi iki šiol jau yra nustatyta keturiolika su šia šeimos švente siejamų COVID-19 atvejų, įskaitant nustatytus vakar.

TAIP PAT SKAITYKITE: Atnaujinti koronavirusu užsikrėtusių asmenų maršrutai Lietuvoje: kas, kur, kada buvo?

Trylika naujų atvejų per vakar patvirtinta Kauno apskrityje. Visi šie atvejai yra susiję su protrūkiu transporto įmonėje „Hegelmann transporte“. COVID-19 patvirtinta dvylikai užsieniečių, turėjusių kontaktą gyvenamojoje vietoje su užsikrėtusiaisiais. Šie asmenys buvo izoliacijoje. Taip pat koronavirusas nustatytas vienam vairuotojui lietuviui, kontaktavusiam su šiais asmenimis. Tai reiškia, kad su šiuo protrūkiu iš viso dabar siejami 34 patvirtinti atvejai, įskaitant nustatytus vakar.

Dvidešimt trečiasis per vakar nustatytas atvejis registruotas Panevėžio apskrityje. COVID-19 liga nustatyta asmeniui, turėjusiam kontaktą su žmogumi, kuriam anksčiau patvirtintas koronavirusas. Asmuo koronavirusinei infekcijai būdingų simptomų nejautė. Nustatyti trys kontaktiniai asmenys, kurie izoliavosi. Epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

Dvidešimt ketvirtasis atvejis patvirtintas Vilniuje. Asmeniui tyrimas koronavirusinei infekcijai nustatyti atliktas dėl jaučiamų simptomų. Nustatyta, kad žmogus nuo birželio 30 d. atostogavo, todėl darbe kontaktų neturėjo. Kokiomis aplinkybėmis asmuo galėjo užsikrėsti, šiuo metu aiškinamasi.

Dvidešimt penktasis atvejis nustatytas Klaipėdos apskrityje. Asmuo per Daniją į Palangos oro uostą atvyko iš Švedijos. Atvejis nustatytas profilaktinio patikrinimo metu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Laboratorija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Laboratorija

Dvidešimt šeštasis per vakar parą patvirtintas atvejis nustatytas Kauno apskrityje. Asmuo liepos 20 d. į Lietuvą per Vilniaus oro uostą grįžo iš Ispanijos. Turimais duomenimis, žmogus izoliavosi, sąlyčio su kitais žmonėmis neturėjo. Tyrimas atliktas profilaktiškai po kelionės.

Dėl COVID-19 ligoninėse gydoma 13 asmenų, du iš jų – reanimacijose

Dėl koronaviruso ligoninėse šiuo metu gydoma 13 asmenų, du iš jų reanimacijose, taip pat nurodė NVSC.

NVSC atstovė E.Korkut spaudos konferencijos metu penktadienį teigė, jog dviems ligoninėse gydomiems žmonėms reikalingos deguonies kaukės, vienam taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos liepos 24 d. 9 val. duomenimis:

  • Per vakar dieną ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 3380
  • Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 497245 (iš jų – 138661 iš mobilių punktų)

Ištirta ėminių per parą

Liko neištirta ėminių

Iš viso

Iš jų

iš viso

iš jų iš mobilių punktų

neigiami

teigiami

iš viso

iš jų iš mobilių punktų

iš viso

iš jų iš mobilių punktų

iš viso

iš jų iš mobilių punktų

VU ligoninės Santaros klinikų laboratorija

689

0

685

0

4

0

2

0

Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorija

391

62

390

61

1

0

0

0

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija

304

3

304

3

0

0

45

0

Respublikinės Šiaulių ligoninės laboratorija

178

0

178

0

0

0

0

0

LSMU ligoninės Kauno klinikų laboratorija

901

297

889

285

12

12

0

0

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorija

280

225

277

222

3

3

0

0

Nacionalinio vėžio instituto laboratorija

45

0

45

0

0

0

0

0

UAB „Baltic Medics“

35

12

35

12

0

0

0

0

UAB „Diagnostikos laboratorija“ („Antėja“)

171

29

171

29

0

0

173

0

UAB „Medicina practica laboratorija“

215

50

214

49

1

1

0

0

UAB „SK Impeks Medicinos diagnostikos centras“

60

0

60

0

0

0

0

0

UAB „Invitro diagnostika“

75

37

72

34

3

3

0

0

Respublikinės Panevėžio ligoninės laboratorija

36

0

36

0

0

0

0

0

Iš viso:

3380

715

3356

695

24

19

220

0


*Laboratorijos teikia bendrą iš gautų ėminių nustatytą koronaviruso infekcijų skaičių. Į šį skaičių įeina tiek naujai nustatytieji atvejai, tiek pakartotiniai. Primename, kad žmogus bus laikomas pasveikusiu, kai du iš eilės atlikti pakartotiniai testai dėl koronaviruso infekcijos, esant ne mažesniam nei paros intervalui, bus neigiami. Arba praėjus 37 dienoms nuo diagnozuoto užsikrėtimo, jei dėl tam tikrų priežasčių vėlesni tepinėliai dėl viruso nebus ištirti. Jei atlikus pakartotinį tyrimą bus gautas teigiamas atsakymas, šeimos gydytojas tęs paciento stebėseną bei gydymą ir siųs pakartoti tyrimą ne anksčiau kaip po 14 dienų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius