Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 19

Obelies upėje pastebėtos žuvų gaišenos

Kėdainių rajono Pelėdnagių seniūnijos Paobelio kaimo gyventojai, atėję maudytis į šalia kaimo tekančią Obelies upę, pamatė žuvų gaišenas. Apie išvystą reginį vietiniai kaip mat informavo gamtos apsaugą. Sureaguota į pranešimą buvo nedelsiant – upelio pakrantes iššukavo ir upelį išžvalgė aplinkosaugininkai ir Kėdainių rajono savivaldybės specialistai.
Paobelio kaimo gyventojai, atėję maudytis į šalia kaimo esančią Obelies upę, pamatė žuvų gaišenas.
Paobelio kaimo gyventojai, atėję maudytis į šalia kaimo esančią Obelies upę, pamatė žuvų gaišenas. / Paobelio kaimo gyventojos nuotr.
Temos: 3 Ekologija Žuvis Upė

Pamatė gyventojai

„Rinkos aikštė“ pakalbino Paobelio gyventojus, pamačiusius nugaišusias žuvis. Šie žurnalistams perdavė jų padarytas nuotraukas ir vaizdo medžiagą.

„Prieš savaitę toje pat vietoje buvome – nei vienos gaišenos. O dabar kas.... Daug žuvų kritusių, ne viena ir ne dvi. Mes nedelsiant informavome gamtos apsaugą, tegul tiria, kas čia nutiko. Gal vėl kokio „tručo“ prileista“, – dėstė negyvas žuvis užfiksavusi ir apie tai specialiąsias tarnybas informavusi Paobelio kaimo gyventoja.

Išžvalgė upę

Netrukus paaiškėjo, kad žurnalistus ir aplinkosaugininkus apie kritusias žuvis informavusi moteris nebuvo pirmoji, kuri pastebėjo žuvų gaišenas. Aplinkos apsaugos specialistai jau turėjo informacijos, kad žuvys upelyje krinta. Pirmąjį pranešimą apie nugaišusias žuvis aplinkosaugininkai gavo birželio 17 dieną.

Penktadienio rytą „Rinkos aikštė“ susisiekė su Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybos Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininku Kęstučiu Čeliešiumi. Šis nuramino, kad situacija nėra tokia bloga, kaip gali atrodyti iš šalies.

VIDEO: Obelies upėje rastos žuvų gaišenos

„Tyrimų atsakymų ko kas dar nėra. Jie padaromi per tris darbo dienas nuo mėginio paėmimo. Masinio žuvų kritimo tikrai nėra. Mūsų specialistai upės vandenį stebi nuolatos, jis nuolatos tikrinamas. Gali būti, kad gyvūnai taip reaguoja į labai staigų atšilimą, arba kažkas išmetė kažkokios chemijos. Lietus nuo teritorijos chemiją praskiestų, tikrai netikim, kad čia lietus atplukdė chemiją nuo laukų ir dėl to taip atsitiko. Ir šiandien mūsų specialistai tikrina aplinkines įmones, ar nebuvo kažkas iš jų išleista.

Aplinkos apsaugos specialistai jau turėjo informacijos, kad žuvys upelyje krinta.

Man yra tekę susidurti, kad po įrangos praplovimo gali atsitikti panašūs dalykai, tas praplovimas ir nuleidimas į upelį tikrai turi neigiamą poveikį. Kitas dalykas – buvo nustatyta labai aukšta vandens temperatūra 22,4 laipsnio. Nors mūsų tyrimai rodo, kad deguonies dar užtenka. Žmones galiu nuraminti, masinio žuvų kritimo nebus, tačiau negerai, negražu kaip taip darosi, taip vyksta“, – kalbėjo aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas K.Čeliešius.

Deguonies koncentracija upės vandenyje buvo tirta 17 ir 18 dieną. Abi dienas ji atitiko normatyvus. Cheminiai vandens tyrimų rezultatai paaiškės pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius