Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 14

Opozicija atimtą galimybę gauti nedarbingumo išmoką dėl pandemijos atidėjus mokesčius vadina diskriminacija

Opozicinės Socialdemokratų partijos atstovai teigia, kad dalis dirbančiųjų savarankiškai, kurie pasinaudojo valstybės suteikta galimybe atidėti mokesčių mokėjimą ir dėl to negali gauti nedarbo draudimo išmokos, pandemijos metu yra diskriminuojami. Jie kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją ir „Sodrą“ ragindami peržiūrėti ir keisti praktiką. Apie tokią situaciją prieš kelias dienas rašė 15min.
Saulėtas Vilnius žiemą
Tėvai su vaikais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min prieš kelias dienas pasakojo kino pramonėje dirbančio Roberto istoriją. Jo veiklą patenka į pandemijos paveiktų veiklų sąrašą, tad pavasarį vyras kreipėsi dėl galimybės sumokėti vėliau mokesčius už 2019 metus. Jam tokia galimybė buvo suteikta, mokėjimas atidėtas – susimokėti jam reikės per ketverius metus, mokėjimų pradžia yra šių metų birželis.

Tačiau šeimai nusprendus neleisto vaiko į darželį, Robertas pasiėmė nedarbingumą vaiko priežiūrai. Štai tada ir paaiškėjo keistas niuansas – „Sodra“ atmetė jo prašymą gauti nedarbingumo išmoką, kadangi jis nėra sumokėjęs mokesčių už 2019 metus, o kaip savarankiškai dirbantis už 2020 metus irgi dar nemokėjo. Tad išmoką jis būtinai gaus, tačiau tik susimokėjęs, vadinasi, po daugiau nei ketverių metų, kaip numatyta tos pačios „Sodros“ sudėliotame mokėjimų grafike.

Plačiau skaitykite čia: Viena ranka duoda, o kita atima: dėl pandemijos leido atidėti mokesčių mokėjimą, bet nemokės ligos išmokos.

Ragina keisti praktiką

Seimo opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos nariai Gintautas Paluckas ir Rasa Budbergytė teigia kreipęsi į „Sodrą“ ir VMI, ragindamas peržiūrėti tokius ir panašius atvejus ir kuo greičiau keisti praktiką.

Kaip teigia pranešime spaudai G.Paluckas, „situacija yra absurdiška ir tokia traktuotė stebina: „Įmonės, kurios atidėjo mokesčius, nelaikomos jų nemokėjusiomis, o štai savarankiškai dirbantiems taikomas jau kitoks principas. Taip būti negali.“

Ko vertas mokesčių atidėjimo susitarimas, jei, prireikus paslaugų, prašoma tuos mokesčius susimokėti?

Pasak G.Palucko, jeigu vykdantiems individualią veiklą žmonėms yra leista atidėti mokesčius, šie neturėtų būti traukiami į sąrašus kaip jų nesumokėję.

„Ko vertas mokesčių atidėjimo susitarimas, jei, prireikus paslaugų, prašoma tuos mokesčius susimokėti? Paslaugų pandemijos metu reikia čia ir dabar, o ne tada, kai bus išmokėti visi atidėti mokesčiai, taigi po 2 ar 3 metų. Tokios ir panašios istorijos liudija, kad dalis dirbančiųjų savarankiškai yra diskriminuojami, nors sąžiningai mokėjo mokesčius eilę metų“, – teigia G.Paluckas.

Turėtų traktuoti vienodai

R.Budbergytė įsitikinusi, kad įmonėms ir dirbantiesiems savarankiškai VMI ir „Sodra“ turi taikyti tuos pačius principus, o dabar yra taip, kad įmonės, kurios susitarė dėl mokesčių atidėjimo, vertinamos kaip atlikusios pareigą valstybei, taigi – neįtraukiamos į jokius skolininkų sąrašus, joms netaikomos jokios sankcijos. Todėl ir dirbantieji savarankiškai, kuriems atidėti mokesčiai, turi būti traktuojami lygiai taip pat.

„Antraip mokesčių atidėjimas yra tarsi meškos paslauga. Viena vertus, skolingas, kita vertus – tarsi ne“, – pranešime cituojama R.Budbergytė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra

„Sodra“ savo ruožtu situaciją aiškina taip: jeigu nėra sumokėti mokesčiai šiuo konkrečiu atveju už 2019 metus ir nemokėta nė už vieną mėnesį 2020 metais, asmuo nėra laikomas apdraustu ir neturi įgijęs reikiamo socialinio draudimo stažo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius