-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 04

Opozicija balsavime dėl Viktoro Pranckiečio nedalyvaus

Opozicijai priklausantys konservatoriai, Socialdemokratų partija ir Liberalų sąjūdis antradienį planuojamame balsavime dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio likimo nedalyvaus, po partijos lyderių susitikimo ketvirtadienį Seime pranešė opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Julius Sabatauskas
Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Julius Sabatauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Susitikimo tikslas – aptarti dabartinę susidariusią situaciją ir kitą antradienį laukiantį balsavimą, galimai, dėl Seimo pirmininko atstatydinimo.

Pozicija nesikeičia, mes ją jau buvome įgarsinę anksčiau, kad balsavime dėl Seimo pirmininko atstatydinimo nedalyvausime“, – teigė liberalė.

Anot jos, derybos dėl koalicijos – muilo opera.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Mes matome tokią muilo operą pastarąjį mėnesį, kai imituojama labai daug veiksmų, bet iš esmės niekas nesikeičia. Kalbama apie naują koaliciją, o veikėjai yra visi seni. Manyčiau, kad mes visi sutinkame, kad būtent tai ir galėtų būti tos naujos-senos koalicijos testas. Ar ji yra tikra, ar tie balsai iš tikrųjų yra palaikymas jų siekiams, tikslams, ar iš tiesų susitarta dėl postų dalybų“, – apie balsavimą dėl V.Pranckiečio kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

„Laukiame kito antradienio. Jei taip susiklostytų, kad Seimo pirmininkas balsavimą laimi, o manome, kad tai yra galimas scenarijus, Ramūnas Karbauskis yra viešai įsipareigojęs, kad tokiu atveju būtų priešlaikiniai rinkimai“, – aiškino ji ir teigė, kad apie Seimo balsavimą dėl premjero Saulius Skvernelio kalbėti anksti.

Teiraujantis, ar opozicija palaikytų pirmalaikių rinkimų idėją, V.Čmilytė-Nielsen atsakė: „Kai kuriais atvejais net ir opozicija sutinka su Ramūnu Karbauskiu.“

Pirmalaikiai rinkimai, anot socialdemokrato Juliaus Sabatausko, įmanomi ir kitu atveju.

„Jeigu jie susitars suformuoti kitą Vyriausybę, bent jau keis ministrus, ministrų ne daug liko, kad pasikeistų daugiau kaip pusė ministrų, vadinasi, reikia iš naujo patvirtinti Vyriausybės programą. Seimas, jeigu nepatvirtina Vyriausybės programos naujos, ta nauja gali būti ta pati sena programa pakeitus porą pastraipų arba skaičiukų, tai tada jau kamuolys yra prezidento rankose. Ir prezidentas turi teisę inicijuoti pirmalaikius rinkimus [...]“, – komentavo Seimo narys.

Jei Seimas nuspręstų V.Pranckietį palikti pareigose, keturių partijų koalicinės sutarties galiojimas nutrūktų, po posėdžio trečiadienį teigė „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas bei „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Ketvirtadienį „socialdarbiečių“ derybininkas Andrius Palionis pareiškė, kad iš jų pusės nebus reikalaujama nutraukti koalicinę sutartį, jeigu V.Pranckietis nebus atstatydintas.

„Matom tokį blaškymąsi, neturėjimą tvirtos pozicijos. Tokį didelį niežėjimą. Norisi labai pasikasyti ir ta vieta, kur kasosi, yra Seimo pirmininko vieta“, – situaciją įvertino J.Sabatauskas.

Norisi labai pasikasyti ir ta vieta, kur kasosi, yra Seimo pirmininko vieta.

Anot jo, formuojama koalicija visai nėra nauja.

„Šiandien mes neturime derybų dėl kažkokios naujos koalicijos. Koalicija yra ta pati, subjektai tie patys, kurie derasi, nesvarbu kaip jie vadinasi – ar derasi, kaip frakcijų atstovai, ar partijų atstovai. Tačiau vienas dalykas aišku – jeigu Seimo pirmininkas laimi, tai yra, jei jo nesugeba atstatydinti, tai žlunga „socialdarbiečių“ viltys turėti Seimo pirmininką. Tačiau ar žlunga šita koalicija, aš labai abejoju“, – svarstė jis.

„Niekas iš esmės nesikeičia, – antrino V.Čmilytė-Nielsen. – Gerus pasiūlymus visada esame pasiruošę palaikyti, tačiau jų nėra tiek daug.“

„Ir iki šiol mes nebalsuojame „prieš“, kad juos teikia Vyriausybė ar koalicijos partneriai, ir atvirkščiai. Mes visada remiame tuos siūlymus, kuriems pritariame, kurie atitinka mūsų įsitikinimus ir programas“, – teigė J.Sabatauskas.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis sakė atsiliepsiantis į „valstiečių“ frakcijos nario Vytauto Bako kvietimą palaikyti pataisas, susijusias su kova prieš korupciją.

„Aš kaip politikas galiu sau užduoti klausimą, ar aš esu opozicija kovai su korupcija? Negaliu. Ir turbūt visi matome jos reikalingumą“, – dėstė jis ir sakė kviesiantis ir kitus opozicijos kolegas palaikyti antikorupcinius įstatymų projektus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Šiuo metu opozicija turi 50 atstovų Seime, nuo antradienio, kai į Europos Parlamentą išvykusius pakeis kiti parlamentarai, jų bus trimis daugiau.

Tam, kad Seimo pirmininkas būtų atstatydintas, už tai turi nubalsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras. Seimo vadovo pareigas užimantis V.Pranckietis pats trauktis neketina.

Koalicinės sutarties pasirašymas tarp „socialdarbiečių“, „valstiečių“, Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjungos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ planuojamas penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius