TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 15 /2023 02 16

Paauglį gelbėjusiam ir žuvusiam medikui bei dviem policininkams – garbingi apdovanojimai

Lapkričio vidury Lietuvą sukrėtė tragedija – Vilniuje ant traukinio vagono užlipęs paauglys nuplėšė elektros kabelį, elektra trenkė ir jam, ir jį gelbėti atskubėjusiam paramedikui. Vilniaus greitosios pagalbos stoties darbuotojas Dmitrijus Alimovas nuo patirtų sužalojimų mirė.
Valstybės apdovanojimų iteikimo ceremonija
Valstybės apdovanojimų įteikimo ceremonija / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Vasario 16-ąją jo atminimas pagerbtas prezidentūroje, kur jį ir du ten pat į pagalbą skubėjusius policijos pareigūnus prezidentas apdovanojo Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiais.

Iškilmingos ceremonijos metu Dmitrijui Alimovui skirtą apdovanojimą atsiėmė jo sūnus ir dukra.

Užlipo ant vagono ir palietė laidą

Skaudžiai pasibaigusi nelaimė įvyko lapkričio 14 d. Naujojoje Vilnioje.

A.Kojelavičiaus gatvėje, geležinkelio stoties teritorijoje, 17-metis vaikinas, užlipęs ant traukinio vagono, prisilietė prie aukštos įtampos laido ir patyrė elektros iškrovą, nuo jos užsidegė drabužiai. Vaikinas prarado sąmonę.

Kaip pranešė Policijos departamentas, greitosios medicinos pagalbos darbuotojas (gim. 1986 m.), norėdamas suteikti nukentėjusiajam pirmąją pagalbą, užlipo ant traukino vagono ir taip pat patyrė elektros iškrovą, nuo kurios užsidegė drabužiai. Netekęs sąmonės, medikas D.Alimovas nukrito nuo vagono.

Įvykio vietoje buvęs Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato 45 metų pareigūnas, gesindamas degantį greitosios pagalbos darbuotoją, nudegė rankos plaštaką.

VIDEO: Nufilmuota, kaip gelbėjamas geležinkelyje nuo elektros nukentėjęs medikas

D.Alimovas nuo patirtų sužalojimų ligoninėje mirė po dviejų dienų. Jo gelbėtas jaunuolis stipriai apdegė, tačiau išgyveno.

„Be tėčio liko du paaugliai. Dmitrijui tebuvo vos 36-eri“, – feisbuke tuomet skelbė Vilniaus miesto greitosios medicinos pagalbos medikai.

Medikas į paskutinę kelionę išlydėtas Vilniaus greitosios medicinos pagalbos medikams jo atminimą pagerbiant minutei įjungus greitosios pagalbos automobilių švyturėlius ir garsinius signalus.

Šiuo metu Vilniaus policija įvykį tebetiria. Kaip 15min informavo sostinės policijos atstovė Julija Samorokovskaja, tyrimas tęsiamas pagal LR BK 137 str. 3 d. (137 straipsnis. Sunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo) bei mirties priežasčiai nustatyti.

VIDEO: Žmonės susirinko pagerbti paauglį gelbėjusio paramediko Dmitrijaus Alimovo atminimą

Apdovanojo Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiais

Praėjus keliems mėnesiams dekretu „Dėl apdovanojimo Lietuvos valstybės ordinais ir medaliais“ prezidentas Gitanas Nausėda Vasario 16-ąją pagerbė ir D.Alimovą, ir du Vilniaus policijos pareigūnus Igorį Boreišo bei Stanislavą Semaško.

„Apdovanoju Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi Dmitrijų Alimovą (po mirties) – greitosios pagalbos mediką, 2022 m. lapkričio 14 d. gelbėjusį elektros iškrovos nutrenktą paauglį, už drąsą, sumanumą ir ryžtą gelbstint žūvančius žmones, nepaisant gresiančio pavojaus savo gyvybei.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Paramedikas Dmitrijus Alimovas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Paramedikas Dmitrijus Alimovas

Igorį Boreišo – Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus 1-ojo poskyrio specialistą, 2022 m. lapkričio 14 d. gelbėjusį elektros iškrovos nutrenktą paauglį ir atskubėjusį mediką, už drąsą, sumanymą ir ryžtą gelbstint žūvančius žmones, nepaisant gresiančio pavojaus savo gyvybei.

Stanislavą Semaško – Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Reagavimo valdybos 4-ojo skyriaus vyriausiąjį patrulį, 2022 m. lapkričio 14 d. gelbėjusį elektros iškrovos nutrenktą paauglį ir atskubėjusį mediką, už drąsą, sumanymą ir ryžtą gelbstint žūvančius žmones, nepaisant gresiančio pavojaus savo gyvybei“, – anksčiau buvo rašoma prezidento pasirašytame dekrete.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiais Vasario 16-ąją apdovanoti ir dar du policijos pareigūnai. Druskininkų policijos komisariato reagavimo skyriaus vyriausiasis patrulis Giedrius Goberis 2021 m. kovo 28 d. išgelbėjo skęstantį žmogų. Skuodo rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Artūras Tiškus ne tarnybos metu 2021 m. rugpjūčio 2 d. Palangos paplūdimyje išgelbėjo skendusią moterį ir jo mažametę dukrą.

Pirmas žuvęs šiame darbe per 30 metų

D.Alimovas yra pirmasis Vilniaus greitosios pagalbos darbuotojas, žuvęs gelbėdamas žmogų per visą Nepriklausomybės laikotarpį.

Kaip 15min rašė nelaimės dieną, į pagalbą nukentėjusiam jaunuoliui atvyko greitosios pagalbos ekipažas. Medikas suskubo prie jo, tačiau laidai buvo neatjungti nuo įtampos, tad GMP darbuotojas patyrė elektros iškrovą. Jo drabužiai taip pat užsidegė.

Teko skubiai kviesti avarinę tarnybą, kad pastarosios specialistai pirmiausiai pasirūpintų šioje vietoje atjungti elektros srovę. Tuo metu elektros smūgį patyręs GPM medikas skubiai išvežtas į Lazdynų ligoninę.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Atsisveikinimas su paramediku Dmitrijumi Alimovu
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Atsisveikinimas su paramediku Dmitrijumi Alimovu

Kaip 15min pasakojo atsitiktinai įvykio vietoje tuoj po jaunuolio nelaimės atsidūręs vilnietis, skaudžiausias buvo epizodas, kuomet aukšta įtampa smogė pirmajam į pagalbą atskubėjusiam medikui: „Iškrovos garsas buvo kaip sprogimo.“

„Tas nukentėjęs vaikinas buvo pakibęs ant gelsvos cisternos, žemyn galva. Medikai su policininkais bandė jį nukelti“, – pasakojo jis, kaip prasidėjo spontaniška gelbėjimo operacija, turėjusį nelemtą tęsinį.

Liudininko teigimu, vagonas, ant kurio buvo nuo elektros nukentėjęs vaikinas, stovėjo maždaug už 50 metrų nuo pėsčiųjų viaduko. Todėl labiau tikėtinas scenarijus, kad ant jo buvo užlipta iš apačios, o ne šokant nuo pėsčiųjų tilto. Jam susidarė įspūdis, kad jaunuoliai – vaikinas su mergina, čia ieškojo nuotykių, galbūt filmavosi arba fotografavosi.

15min skaitytojo nuotr./Vilniuje vaikinas šoko ant traukinio – nuplėšė kabelį: elektra trenkė ir medikui
15min skaitytojo nuotr./Vilniuje vaikinas šoko ant traukinio – nuplėšė kabelį: elektra trenkė ir medikui

„Kad pasiektų nukentėjusį žmogų, medikui irgi teko užlipti ant cisternos. Staiga pasigirdo tas pokštelėjimas. Blykstelėjo ir nuo elektros smūgio medikas nukrito žemėn“, – pasakojo liudininkas, kuris laukė prie įvykio vietos, jei reikėtų fizinės pagalbos nešti nukentėjusįjį per bėgius iki GMP automobilio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius