Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 24

Palaikyti G.Nausėdos debatuose į Vilnių delegaciją siunčia R.Malinausko judėjimas

Druskininkų mero Ričardo Malinausko vadovaujamas judėjimas organizuoja nemokamą kelionę į Vilnių penktadienio vakarą stebėti paskutinių kandidatų į prezidentus Ingridos Šimonytės ir Gitano Nausėdos debatų. Nors judėjimo atstovai nurodo, kad vyksta palaikyti G.Nausėdos, skelbime, kuriame prisijungti prie delegacijos kviečiami gyventojai, apie tai nutylima. Savo ruožtu šio kandidato rinkimų štabas į debatus atvykti pakvietė savo rėmėjus iš kai kurių organizacijų, tam užsakė kelis autobusus.
Ričardas Malinauskas
Ričardas Malinauskas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

LRT organizuojami televizijos debatai vyks paskutinę rinkimų agitacijos dieną Simono Daukanto aikštėje prie Prezidentūros rūmų. Klausimus kandidatams į prezidentus galės užduoti gyventojai.

Gegužės 20 dieną viešoji įstaiga Druskininkų jaunimo užimtumo centras (JUC) savo feisbuko paskyroje pasidalino kvietimu nemokamai nuvykti į šiuos debatus.

„Sveiki, gal nori nemokamai nuvykti į tiesioginius prezidento debatus Vilniuje? Gegužės 24 d. penktadienį 17.30 val. pajudės delegacija iš Druskininkų link Vilniaus. Nori kartu? Rašyk komentaruose NORIU ir mes su tavimi susisieksime“, – teigiama kvietime.

15min nuotr./Druskininkų jaunimo užimtumo centras (JUC)
15min nuotr./Druskininkų jaunimo užimtumo centras (JUC)

Tačiau, kaip paaiškėjo, šios kelionės organizatoriai – ne minėtas centras, o asociacija-nepartinis judėjimas „Už Druskininkus“. Jo pirmininkas – prekyba poveikiu ir papirkimu teisėjų korupcijos byloje įtariamas R.Malinauskas, prieš antrąjį prezidento rinkimų turą paskelbęs apie paramą G.Nausėdai.

Pirmame rinkimų ture Druskininkų meras paramą reiškė kandidatui į prezidentus premjerui Sauliui Skverneliui.

Į paskutinius prezidentinius debatus G.Nausėdos rėmėjus atvykti kvietė ir jo rinkimų štabas. Pavyzdžiui, jo kvietimu iš Kauno turėtų atvykti apie 20 Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) bendruomenės narių, palaikančių šį kandidatą.

Kvietimas balsavimo teisę turintiems jaunuoliams

Paklausti, kas organizuoja druskininkiečių kelionę į Vilnių stebėti rinkimų debatų, Druskininkų JUC atstovai informavo, kad tai – judėjimas „Už Druskininkus“.

„Atsakydami į jūsų užklausą, informuojame, kad reaguodami į žiniasklaidoje paskelbtą viešą kvietimą apie pirmą kartą Lietuvoje organizuojamus viešus LR prezidento rinkimų debatus Daukanto aikštėje, į kuriuos kviečiama atvykti visus Lietuvos gyventojus, judėjimas-asociacija „Už Druskininkus“ inicijavo kvietimą vykti į šiuos debatus“, – teigiama Druskininkų JUC pateiktame atsakyme.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda

Pasak centro atstovų, jie feisbuko paskyroje kvietimu pasidalino atsižvelgdami į savo veiklos tikslus.

„Atsižvelgdami į tai, kad įstaigos vienas iš prioritetinių veiklos tikslų yra jaunimo pilietiškumo ugdymas, o populiariausias informavimas ir bendravimas yra socialiniai tinklai – informacija pasidalinta socialiniame tinkle – facebook, kviečiant balsavimo teisę turinčius jaunuolius vykti į debatus“, – nurodė Druskininkų JUC atstovai.

Jie neatsakė į klausimą, kiek žmonių jiems pareiškė norą važiuoti į Vilnių.

Nusprendė visuotiniame susirinkime

R.Malinauskas kalbėtis su 15min atsisakė.

Judėjimo „Už Druskininkus“ atstovas klausimus paprašė atsiųsti elektroniniu paštu. Gautas atsakymas judėjimo „Už Druskininkus“ valdybos vardu.

„Iš viešosios erdvės gavę informaciją apie S.Daukanto aikštėje organizuojamus kandidatų į Respublikos prezidentus debatus, nepartinio judėjimo „Už Druskininkus“ nariai visuotiniame narių susirinkime savo iniciatyva nusprendė dalyvauti debatuose ir vienareikšmiškai palaikyti Gitaną Nausėdą. Judėjimas „Už Druskininkus“ yra visuomeninė organizacija, vykdanti veiklą iš surinkto nario mokesčio“, – teigiama atsakyme.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ričardas Malinauskas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ričardas Malinauskas

Judėjimo „Už Druskininkus“ nariai visuotiniame narių susirinkime savo iniciatyva nusprendė dalyvauti debatuose ir vienareikšmiškai palaikyti Gitaną Nausėdą.

Sulaukė ir neoficialios informacijos

I.Šimonytę prezidento rinkimuose iškėlusios TS-LKD Druskininkų skyriaus pirmininkas Konstantinas Rečkovas sakė, kad pirmiausia informacijos apie organizuojamą kelionę iš Druskininkų į debatus sulaukė neoficialiais kanalais.

Vėliau jis pamatė ir viešą skelbimą, išplatintą Druskininkų JUC. „Tai yra vienintelė vieša informacija, kurią esame matę“, – sakė K.Rečkovas.

Pasak konservatoriaus, pagal anonimiškai pateiktą informaciją, kurios jis sulaukė, kelionė į debatus galėjo būti organizuojama G.Nausėdai palaikyti.

„Iš tos informacijos, kurią mes gavome, apie tokios kelionės organizavimą, buvo aiškiai pasakyta, kad vienam iš kandidatų palaikyti. Juo labiau, kad ponas R.Malinauskas buvo išreiškęs šiam kandidatui tokį, sakyčiau, kaip ir palaikymą vietiniame laikraštyje. Pavyzdžiui, kai jo paklausė: „O ką jūs palaikytumėte?“, jis sakė, kad „aš vienareikšmiškai palaikau tą kandidatą, kuris Druskininkuose pirmavo pirmajame ture“. Niekam ne paslaptis, tai yra ponas G.Nausėda“, – teigė K.Rečkovas.

Kartu jis akcentavo, kad informacija apie tai, kad kelionė skirta G.Nausėdai palaikyti, yra anoniminė. Jis negali nei patvirtinti, nei paneigti, kad yra būtent taip.

K.Rečkovo teigimu, labai svarbu, kas yra pagrindinis kelionės organizatorius.

„Iš tikrųjų tai yra svarbu, turint omenyje, kokiu pagrindu bus atrenkami dalyviai: ar tai bus neutralus rinkimų debatų stebėjimas, ar vis dėlto yra renkama palaikymo komanda vienam iš kandidatų“, – pabrėžė jis.

Iš tikrųjų tai yra svarbu, turint omenyje, kokiu pagrindu bus atrenkami dalyviai: ar tai bus neutralus rinkimų debatų stebėjimas, ar vis dėlto yra renkama palaikymo komanda vienam iš kandidatų.

K.Rečkovas teigė, kad svarbu ir tai, kieno lėšomis bus apmokėtos kelionės išlaidos.

„Mums šiuo atveju svarbiausia yra, kad tokios kelionės, tokie dalykai nebūtų finansuojami savivaldybės pinigais arba slepiami po kažkokiais socialiniais projektais. Jeigu tai yra finansuojama to politinio judėjimo lėšomis, jie yra laisvi tai daryti“, – įvertino konservatorius.

TS-LKD Druskininkų skyrius, pasak K.Rečkovo, neorganizuoja panašios išvykos į prezidentinius debatus.

„Mūsų atveju kiekvienas partijos narys ar kiekvienas prijaučiantis yra laisvas atvykti. Iš tikrųjų mes raginame žmones atvykti, bet neorganizuojame jokio centralizuoto atvykimo, nefinansuojame transporto. Mes tiesiog suteikiame savo nariams informaciją, kada, kur vyks tie debatai. Ir, aišku, kiekvienas yra laisvas po darbo atvykti į Vilnių ir dalyvauti, o jeigu ne, tai stebėti tiesioginę transliaciją“, – aiškino jis.

Pasiūlė du autobusus

Kai kuriuos rėmėjus į debatus pakvietė G.Nausėdos štabas. Tokio siūlymo sulaukė ir LSMU bendruomenė.

Pasak universiteto Rinkodaros ir komunikacijos tarnybos, vykti į debatus siūlyta palaikantiesiems G.Nausėdos kandidatūrą. Kandidato atstovai pasiūlė du autobusus. Norą vykti į Vilnių pareiškė apie 20 žmonių.

„Siūlymo pakviesti universiteto bendruomenę stebėti minėtų debatų sulaukėme iš Gitano Nausėdos rinkimų štabo. Jei kitas kandidatas būtų kreipęsis prašydamas išplatinti informaciją, ją būtume išplatinę“, – tikino LSMU atstovai.

G.Nausėdos rinkimų štabo komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas aiškino, kad tokių kandidatų debatų, kokie yra organizuojami penktadienio vakarą Simono Daukanto aikštėje, Lietuvoje dar nėra buvę.

„Dėl debatų formato ir dėl to, kad čia baigiamasis kampanijos renginys, nusprendėme pakviesti savanorius, rinkimų stebėtojus, kelias organizacijas su kuriomis užmezgėme santykius per rinkimų kampaniją – LSMU, kurčiųjų organizacijos narius – ir tokiu būdu paminėti kampanijos pabaigą. Iš viso bus 2 autobusai ir 2 mikroautobusai. Kokia nuomos kaina, galėsime pasakyti pirmadienį. Taip pat žinome, kad dalis savanorių atvažiuos savu transportu. Tikimės, kad bus 100-150 žmonių“, – sakė A.Zabarauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius