Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 15

Panika dėl skiepų nuo meningokokinės infekcijos: kada į Lietuvą atkeliaus vakcina?

Jau keturias vaikų gyvybes šiemet pasiglemžusi meningokokinė infekcija sėja paniką tarp tėvų. Jie masiškai kreipiasi į gydymo įstaigas norėdami savo atžalas paskiepyti, sutikdami patys susimokėti už brangiai kainuojančią vakciną nuo Lietuvoje labiausiai paplitusio B tipo meningokoko infekcijos, tačiau Lietuvoje vakcinos nėra.
Skiepijimas
Skiepijimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tėvai piktinasi, medikai padėti negali

„Vakcinos neturime, nors žmonės aktyviai klausinėja. Iki šiol mes jos neužsakydavome, nes tokio poreikio nebuvo. Tai pirmi metai, kai atsirado jos paklausa, deja, kai pradėjome teirautis apie galimybę jos gauti, pasirodė, kad tai šiuo metu neįmanoma.

Vieni žmonės dėl to piktinasi, kiti nesipiktina, bet nei vieniems, nei kitiems padėti negalime. Tiekėjai greičiausiai vakcinos kiekius planavo pagal praėjusių metų poreikį. Vakcina brangi, kainuoja apie 130 eurų, o jos galiojimo terminas ribotas.

Tenka išklausyti ir kodėl vakcina nekompensuojama. Esą aš moku mokesčius, tad kodėl turiu skiepyti vaiką už savo pinigus. Suprantu, kad vakcina brangi, bet rūpinantis savo vaiko ateitimi visada įmanoma suplanuoti savo biudžetą.

Europoje yra vienas gamintojas ir jis nesugeba pagaminti tiek vakcinos, kiek jos dabar reikia.

Kita vertus, jei yra du ar trys vaikai, kuriems reikia kelių skiepo dozių, susidaro 400-800 eurų. Gaunant minimalų atlyginimą tai visai neįmanoma, todėl pasipiktinimas gal ir pagrįstas, nes valstybė turėtų rūpintis savo piliečiais, juolab kad komplikacija yra pati grėsmingiausia – mirtis“, – svarstė Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja gydymui Ona Panasenkienė.

Medikė įspėjo, kad kai atsiranda ryškiausias meningokokinės infekcijos požymis – bėrimas, situacija jau prasta. Tėvai turėtų būti budrūs ir suskubti kreiptis į gydytoją, jei tik vaikui labai staigiai pakyla aukšta temperatūra, atsiranda skausmai, pykinimas, sutrinka kaklo judesių koordinacija.

Valstybė vakcinos kiekių nereguliuoja

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė teigė, kad vakcinos Lietuvoje nebeliko dėl padidėjusių vaikų skiepijimo mastų.

Vien sausio mėnesio buvo paskiepyti 95 vaikai, pernai tuo pačiu metu – 51. Iš viso 2015 m. buvo paskiepyti 1045, 2013 m. – 338, 2013 m., kai vakcina visoje Europoje pasirodė pirmą kartą, – nė vieno.

„Europoje yra vienas gamintojas ir jis nesugeba pagaminti tiek vakcinos, kiek jos dabar reikia. Ir tai liečia ne tik Lietuvą – visoje Europoje pasiūla mažesnė nei paklausa.

Noras skiepyti vaikus padidėja tuomet, kai įvyksta didžiulė bėda. Tačiau peržiūrėjusių metų statistiką, vakcina, kaip aš sakau, tiesiog gulėjo lentynose, o užsakymai buvo daromi pagal praėjusius metus. Žinant, kad vakcina brangi, gamintojo atstovas, aišku, planuoja įvežamus kiekius, kad nepatirtų nuostolio. Tai komercinė vakcina, mes su ja neturime jokio kontakto, tačiau kilus bumui ir mes skambiname tiekėjui ir žmogiškai teiraujamės apie galimybes“, – teigė pašnekovė.

Jos žiniomis, dar šią savaitę Lietuvą pasieks nedidelis vakcinos kiekis – galbūt iki 300 dozių, kurios bus gautos iš kitų Europos šalių. Didesnis kiekis Lietuvą turėtų pasiekti antroje balandžio pusėje.

Šiemet vakcina kompensuojama nebus

Skiepyti nuo meningokoko infekcijos galima kūdikius nuo 2 mėnesių. Jiems reikia keturių vakcinos dozių. Jeigu vaikas pradedamas skiepyti nuo pusės metų iki metų – trijų, nuo 2 iki 10 metų – dviejų dozių, taigi susidaro didžiulės sumos. Didžiausia sergamumo rizika – vaikams iki penkerių metų ir paaugliams. Mat mažų vaikų imuninė sistema dar nėra iki galo susiformavusi, o paauglystės laikotarpiu ji taip pat išsibalansuoja.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė šiemet kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir Valstybinę ligonių kasą siūlydama kompensuoti meningokoko infekcijos skiepų vaikams išlaidas.

D.Razmuvienė patvirtino, kad vakcinos kompensavimo klausimas svarstomas – tiek nacionaliniu, tiek ministerijos lygiu, bet kol kas konkrečių sprendimų nėra.

15min konferencijoje pirmadienį dalyvavęs naujasis sveikatos apsaugos ministras Juras Požela patikino, kad šiemet teigiamo atsakymo tikrai nebus.

„Reikia aiškiai skaičiuoti, kiek vakcinavus vaiką valstybė gali sutaupyti jam nesusirgus po to. Meningokoko vakcina yra nauja, vos keli metai taikoma. Manau, žiūrint į ateitį natūralu, kad valstybė plės privalomų skiepų, už kuriuos valstybė sumoka, sąrašą, ir meningokoko skiepai ten pateks. Bet kada, negaliu pasakyti, šiuo metu vyksta skaičiavimai. Šiemet galimybių,  kad tai įvyktų, matyt, nėra“, – teigė ministras.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Juras Požela
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Juras Požela

Pasak D.Razmuvienės, net jei rytoj būtų duotas pinigų maišas vakcinai nupirkti, vakcina Lietuvą pasiektų maždaug po metų, nes tiek laiko prireiktų ją pagaminti.

„Gamintojas nesugebės greitai pagaminti vakcinos – nesvarbu 10 ar 50 tūkst. vienetų. Visos vakcinos gaminamos nuo pusės metų iki metų. Tačiau vakcinos kompensavimo klausimas svarstomas, nes nacionalinėje imunoprofilaktikos programoje yra punktas, kad vaikų profilaktinio skiepijimo kalendorių reikia papildyti naujais skiepais, atsižvelgiant į vaikų sergamumo situaciją, vakcinos efektyvumą, ligos naštą ir pan.

Vakcinos tiekimą planavome pagal poreikį, kurį turėjome pernai, tačiau šių metų visuomenės sujudimas pranoko bet kokias galimas prognozes.

Kol kas valstybė negali jos kompensuoti, bet gerai, kad bent galime turėti šį produktą. Jei vakcinos apskritai nebūtų, net komercinėje rinkoje, būtų daugiau triukšmo“, – įsitikinusi pašnekovė.

Vakcina atkeliaus po mėnesio

Lietuvai vakciną tiekiančios kompanijos atstovas, nenorėjęs skelbti savo pavardės, taip pat nesitiki, kad vakcina mūsų šalyje greitai bus kompensuojama.

„Šoktelėjusį susidomėjimą tiek iš tėvelių, tiek iš sveikatos apsaugos institucijų iš tiesų pastebėjome. Tai natūralu. Sergamumo pikas meningokokine infekcija – gruodžio-vasario mėnesiais, nors iš tiesų susirgti galima ir vasarą.

Žmonės paskaito žiniasklaidoje baisių istorijų, o tos istorijos iš tiesų baisios – net jei nesibaigia mirtimi, labai dažnos komplikacijos iki galūnių amputavimo, smegenų pažeidimo atvejų. Liga – iš tiesų ne dovanėlė. Šiemet vakcinos tiekimą planavome pagal poreikį, kurį turėjome pernai, tačiau šių metų visuomenės sujudimas pranoko bet kokias galimas prognozes.

Tiesiogiai Lietuvai pagamintos vakcinos jau nebeturime. Žinau, kad didmenininkai nedidelius kiekius vakcinos dar įsiveža iš kitų šalių. Mano žiniomis, jos galima gauti Vokietijoje, nes šalis ruošiasi jos kompensavimo įteisinimui, todėl užpirko daugiau.

Kitose Europos šalyse situacija panaši kaip Lietuvoje. Specialiai Lietuvai skirta partija turėtų atvykti maždaug po mėnesio. Užsakėme didesnius vakcinos kiekius, nes tiems vaikams, kurie buvo paskiepyti šiuo metu, po dviejų mėnesių reikės antro skiepo. Taigi bus pakankamas vakcinos kiekis ir ateityje turėtų nebetrūkti“, – teigė pašnekovas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, vien tik per šiuos metus meningokoko infekcija nusinešė keturių vaikų gyvybes nuo 8 mėnesių iki 7 metų. Iš viso šiemet registruoti 22 meningokokinės infekcijos atvejai – 5 suaugusieji ir 17 vaikų.

2015 m. iš 74 registruotų meningokoko atvejų buvo 7 mirtys, 2014 m. – iš 71 atvejo 5 mirtys, 2013 m. – iš 89 atvejų 11 mirčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius