Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 07

Pildantis ligoninėms netyla pandemiją neigiančios teorijos: kartoja pramanus apie 5G ryšį, koronavirusą lygina su gripu

Tūkstančiai feisbuko vartotojų Lietuvoje dalinasi vaizdo įrašu, kuriame tariama Jungtinių Tautų (JT) atstovė skelbia, kad jokios pandemijos nėra ir nebuvo. Tai nėra tiesa, o išsakytos mintys jau ne kartą paneigtos.
Miunchene vykusio protesto prieš COVID-19 pandemiją dalyvė dėvi marškinėlius, raginančius stabdyti 5G tinklo plėtrą
Miunchene vykusio protesto prieš pandemiją dalyvė dėvi marškinėlius, raginančius stabdyti 5G tinklo plėtrą / „Scanpix“ nuotr.

„Visa tiesa apie seniai suplanuotą geno..cidą...Žiūrėkite ir dalinkitės, tai ne juokai jau...“, – socialiniame tinkle skelbia įrašu pasidalinusi lietuvė. Per savaitę vaizdo įrašu pasidalinta 7 tūkst. kartų, tūkstantį kartų per paskutines 24 valandas.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Lietuviškai dubliuotame vaizdo įraše įžvalgomis dalinasi Claire Edwards, kurią įrašo autoriai pristato kaip JT redaktorę ir tarpkultūrinio rašymo trenerę.

Čia ir sutinkame pirmąjį netikslumą. Naujienų agentūrą „Reuters“ susisiekė su JT atstovais, kurie patvirtino, kad C.Edwards išties dirbo organizacijoje, tačiau ji užėmė konferencijoms rengti skirtų paslaugų koordinatorės (ang. Conference services officer) pareigas.

Kitaip tariant, nuo 1999 m. iki 2017 m. JT dirbo renginių organizatore. Organizacijos tinklalapyje detaliai aprašoma, ką tokias pareigas užimantis pareigūnas atlieka. Apie jokias redaktoriams būdingas pareigas neužsimenama.

Pramanai apie Billą Gatesą

Vaizdo įraše aiškinama neva vienas „Microsoft“ įkūrėjų, B.Gatesas, prisidėjo prie „pandemijos plano“ parengimo, o viso plano tikslas – sumažinti žmonijos populiaciją.

Panašūs pagrindo neturintys teiginiai pandemiją lydi nuo pat koronaviruso protrūkio pradžios, 15min panašius mitus išsklaidyti bandė jau ne kartą.

Daugiau apie teiginius, neva B.Gatesas yra elito sąmokslo valdyti populiaciją dalis – čia. Daugiau apie pramanus dėl tariamų verslininko kėslų sumažinti gyventojų skaičių – čia. Apie tariamą „Microsoft“ planą sužymėti žmones mikroschemomis – čia.

5G ryšys su COVID-19 nesusijęs

Vaizdo įraše aiškinama neva bevielis ryšis kenkia imuninei sistemai, 5G su pandemija siejamas dėl neva dažno susirgimų skaičiaus vietose, kuriose naujos kartos ryšys yra aktyvus. Tai nėra tiesa.

Apie klaidinančias teorijas, siejančias 5G ir COVID-19, jau esame rašę ne kartą. COVID-19 sukeliantis virusas SARS-CoV-2 plinta ne oro bangomis, o iškvepiamo oro lašelių pagalba.

VIDEO: Mokslininkai pateikė COVID-19 prognozes, jas įvertino prezidentas: kelia rūpestį, bet nėra tragiškos

Jokios sąsajos tarp 5G ryšio tinklo aprėpties ir koronaviruso nėra. Jei tai būtų tiesa, remiantis „Ookla“ pasauliniu 5G tinklo žemėlapiu, dėl infrastuktūros naujos kartos ryšiui trūkumo susirgimų koronavirusu neturėtų būti Indijoje, Brazilijoje ir Rusijoje.

Tačiau worldometers.info pateikiami duomenys apie susirgimų skaičių visose pasaulio valstybėse rodo, kad šios trys šalys pagal COVID-19 atvejų skaičių atitinkamai užima 2-ą, 3-ą ir 4-ą vietas.

Koronavirusas – pavojingesnis už gripą

C.Edwards vaizdo įraše aiškina neva COVID-19 ne ką pavojingesnė liga nei sezoninis gripas, tačiau prieinami duomenys Lietuvoje ir pasaulyje rodo, kad tai nėra tiesa.

Lyginant COVID-19 ir sezoninį gripą taip pat matomi akivaizdūs skirtumai. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2015–2016 m. gripo sezono metu Lietuvoje nuo ligos mirė 22 žmonės. 2016–2017 m. liga pareikalavo 3 gyvybių, 2017–2018 m. – 14, 2018–2019 m. – 26, o 2019–2020 m. – 11.

Per pastaruosius penkerius metus nuo sezoninio gripo mirė 73 žmonės, o COVID-19 per 10 šių metų mėnesių Lietuvoje nusinešė 192 gyvybes. Vien 2020 m. COVID-19 nusinešė 2,6 karto daugiau gyvybių nei sezoninis gripas per penkerius metus.

PSO skaičiuoja, kad pasaulyje sezoninis gripas kasmet nusineša nuo 290 tūkst. iki 650 tūkst. gyvybių. Dar nesibaigus šiems metams COVID-19 jau pareikalavo daugiau nei 1,2 mln. gyvybių. Skaičiuojama, kad neradus vakcinos šis skaičius gali padvigubėti.

Koronavirusas – realybės dalis

Skirtingai nei aiškinama tūkstančius kartų pasidalintame vaizdo įraše, COVID-19 yra tikra liga, sukėlusi pasaulinę pandemiją. Dar nė metų negyvuojanti liga spėjo nusinešti 1,2 mln. gyvybių visame pasaulyje. Pasaulyje nustatyti 49 mln. COVID-19 atvejų, 35 mln. nuo ligos jau pasveiko, 12 mln. žmonių serga šiuo metu.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), duomenimis, nuo ligos protrūkio pradžios Lietuvoje užfiksuota kiek daugiau nei 20 tūkst. COVID-19 atvejų. Šiuo metu serga kiek daugiau nei 15 tūkst. mūsų šalies gyventojų. 5,4 tūkst. koronavirusą įveikė.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Jei neįtikina skaičiai, galima pateikti aibę atvejų kuomet koronavirusu sirgo parduotuvių darbuotojai, visuomenės veikėjai, Lietuvos ir užsienio politikai, krepšininkai, futbolininkai.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovai koronaviruso pandemijos situaciją Europoje ketvirtadienį prilygino sprogimui.

„Mes matome sprogimą... ta prasme, kad reikia tik kelių dienų, kad Europos regione atvejų padaugėtų milijonu“, – naujienų agentūrai AFP sakė PSO Europos departamento direktorius Hansas Kluge.

Patikimi šaltiniai

Dėmesio socialiniame tinkle ieškančių paskyrų savininkai moka išnaudoti žmonių emocijas, todėl informacinės erdvės stebėsenos ekspertai pataria vengti įrašų, kuriais bandoma išgauti stiprią skaitytojo emocinę reakciją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje

Tokių įrašų autoriai puikiai suvokia, kad emocijomis grįstos žinutės plinta kur kas greičiau, nei ramiu tonu pateikiami įrašai. Rekomenduojama nesivelti į diskusijas komentaruose.

Pastebima, kad nesutarimai kartais kurstomi tyčia, siekiant sukurti susipriešinusios visuomenės įvaizdį.

Informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius