Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 04 19 /17:59

Visi išteisinti, E.Masiulis pinigus ėmė, bet nėra įrodymų, kad ne sau

2169 dienos – arba 5 metai, 11 mėnesių ir 8 dienos. Tiek laiko praėjo nuo gegužės ketvirtadienio ryto, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba išplatino lakonišką pranešimą apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu. Šis tyrimas virto viena didžiausių Lietuvos politinės korupcijos bylų. Antradienį Vilniaus apygardos teisme nuosprendžius išgirdo buvę ir esami Seimo nariai, verslininkas, vienas didžiausių verslo koncernų Lietuvoje ir dvi parlamentinės partijos.
Raimondas Kurlianskis
Raimondas Kurlianskis, Eligijus Masiulis, Darius Mockus / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Teismas verdiktą pradeda skelbti 13.30 val.

Specialų 15min pasakojimą apie šią bylą skaitykite čia: Nuo eurų butelio dėžutėje iki nuosprendžio

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

S.Skvernelis atkirto V.Mitalui

17:59 Atnaujinta 19:24

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis, komentuodamas išteisinamąjį sprendimą politinės korupcijos byloje, daugiau dėmesio skyrė ne sprendimui, o vieno Laisvės partijos lyderių Vytauto Mitalo pastabai, kad dėl šios bylos daugiau laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, gavusi progą sudaryti Vyriausybę, kuriai vadovavo S.Skvernelis.

„Toks jausmas, kad kieno valdžia, to ir teisingumas. Kokie iškalbingi Seimo pirmininkės ir vicepirmininko V.Mitalo pasisakymai... Pastarasis retoriškai klausia, kaip Lietuva būtų atrodžiusi be praėjusios kadencijos politinės daugumos valdymo? Atsakau. Paprastai – chirurgai, kuriems „menamai ir galimai“ įbruko 100 Eur kyšį, būtų teisiami, o liberalų (su visomis pakraipomis) elitas sėkmingai imtų paskolas dėžutėse, ir tai būtų tik „neetiškas politikams“ elgesys.

Tai emocijos po teismo sprendimo. Pirmojo, tikėtina, negalutinio“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė S.Skvernelis.

Seimo pirmininkė pripažįsta klaidą

17:54

Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen, iš karto po politinės korupcijos dalyvius, tarp jų ir tris buvusius liberalus bei visą Liberalų sąjūdį išteisinusio teismo sprendimo, pareiškusi, kad tokio teismo sprendimo ir tikėjosi, pripažino klaidą, kad netiksliai suformulavo mintis, ir pabrėžė, kad turėjo omeny tik teismo sprendimo dalį dėl Liberalų sąjūdžio.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Tokio teismo sprendimo ir tikėjausi. Gerai, kad baigėsi šis ilgas ir sekinantis procesas.

Tikiu Liberalų sąjūdžio žmonėmis, kurie šiandien kuria partiją ir rūpinasi jos ateitimi. Esu dėkinga kiekvienam, kas tikėjo mūsų partija sunkiausiu metu. Šiandien džiaugiuosi matydama, kaip dirba ir keičiasi skyriai, kaip prie mūsų jungiasi nauji entuziastingi žmonės.

Šiemet partija atsinaujins ir vizualiai, turime paruošę įvairių naujienų, kurias pristatysime artimiausiu metu“, – savo paskyroje „Facebook“ iš karto po teismo sprendimo parašė ji.

Sulaukusi daug kritikos V.Čmilytė-Nielsen patikslino, kad taip įvertino teismo sprendimo dalį dėl Liberalų sąjūdžio.

Galiausiai ji pripažino klaidą.

„Taip, padariau klaidą paskelbdama tokį dviprasmį įrašą. Neįvertinusi, kad jį skaitantys galvos apie visą teismo sprendimą, o ne tik Liberalų sąjūdį liečiančią jo dalį.

Taip, kritika, kurią dabar gaunu FB, pagrįsta, gera pamoka dėl skelbiamų minčių tikslumo. Turėjau mintį apie sprendimą formuluoti kuo aiškiau“, – rašė Seimo pirmininkė.

 

Ekspertai: „MG grupė“ didelės žalos nepatyrė, bet politikų ir verslo santykiai tapo skaidresni

16:17

Antradienį teismui paskelbus sprendimą dėl nuo 2016 m. nagrinėtos korupcijos bylos, „MG grupė“ (buvusi „MG Baltic“), galėjusi sulaukti net iki 1,5 mln. eurų baudos, buvo išteisinta. Taip pat išteisinti ir į skandalą įsivėlę politikai. 15min kalbinti ekspertai teigė, kad net ir gavus baudą, poveikis koncernui būtų buvęs minimalus.

Antradienį Vilniaus apygardos teisme priimtu nuosprendžiu „MG grupė“ (buvusi „MG Baltic“) buvo išteisinta, nors prokuroras siūlė bendrovei skirti 1,5 mln. eurų bauda.

Finansiškai įmonei tai nebūtų buvusi didelė suma – pavyzdžiui, koncerno konsoliduotas grynasis pelnas 2021 m. buvo 30,406 mln. eurų, nurodoma Registrų centrui pateiktoje „MG Baltic“ ataskaitoje.

Potenciali bauda būtų siekusi nepilnus 5 proc. nuo pernykščio grupės pelno.

Vis dėlto, jei byla nenukeliaus į aukštesnės instancijos teismus, bendrovė liks švari ir jokių baudų nesulauks.

15min kalbintas rinkodaros ekspertas Giedrius Juozapavičius sakė, kad net jei teismo sprendimas nebus pakeistas aukštesnėje instancijoje, bent jau reputacinė žala koncernui išliks. „Įtaką reputacijai neabejotinai padarė“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas pastebėjo, kad bendrovė mažiau nukentėjo dar ir dėl to, kad neturi vieno produkto, į kurį vartotojas galėtų nukreipti savo vienokią ar kitokią savo poziciją. Tą buvo galima pastebėti „Grigeo“ gaminių boikoto atveju po Kuršių taršos skandalo ar dabar vykstančių akcijų dėl „Vičiūnų“ pozicijos Rusijos invazijos į Ukrainą atžvilgiu.

„Jų [„MG grupės“] portfelis yra diversifikuotas – logiška, kad poveikis galutiniam vartotojui nėra tiek taiklus. Mano manymu, tos įmonės poveikį daug skaudžiau patiria per kitas dalis – pavyzdžiui, darbdavio įvaizdį“, – kalbėjo G.Juozapavičius.

15min kalbintas „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas prognozavo, kad byla aukštesnės instancijos teismuose gali trukti dar ne vienerius metus.

„Šį istorija tęsis. Bus labai įdomu, kaip į šią situaciją pažvelgs Apeliacinis teismas. Išgirdome įdomų teismo nuosprendį“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis pastebėjo, kad per pastaruosius bylos nagrinėjimo metus Lietuvos politika tapo skaidresnė. „Turime geriau veikiantį lobistinės veiklos įstatymą, turime žymiai daugiau duomenų ir informacijos apie tai, su kuo susitikinėja politikai, kaip priiminėja sprendimus“, – kalbėjo S.Muravjovas.

Pašnekovas pridūrė, kad verslo ir politikos santykis per šiuos metus taip pat „šiek tiek“ pasikeitė į gerąją pusę.

„Aš matau daugiau skaidrumo verslo ir viešojo sektoriaus atstovų santykyje, tačiau ir čia pasigendu didesnės verslininkų iniciatyvos. Iš mūsų tyrimų matome, kad visa atsakomybė už korupcinių rizikų suvaldymą yra užkraunama ant viešojo sektoriaus pečių“, – kalbėjo pašnekovas.

Daugiau skaitykite: Ekspertai apie bylos atomazgą: tikrieji pralaimėtojai yra politikai, ne verslas

E.Gentvilas: prokuroras J.Laucius turėtų gelbėti „reputacijos likučius“

15:52

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius turėtų gelbėti savo „reputacijos likučius“ ir neskųsti išteisinamojo nuosprendžio „MG grupės“, anksčiau besivadinusios koncernu „MG Baltic“, politinės korupcijos byloje visa apimtimi, sako Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Anot jo, prokuroras kaltinamajame akte „nekaltino partijos niekuo“, teismo procese nė vienas posėdis taip pat nebuvo skirtas partijos ir jos institucijų veiklai analizuoti, o kaltinimai buvo pareikšti dėl „partijos vienasmenio valdymo organo – partijos pirmininko galimai nusikalstamos veikos“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Spėju, kad prokuroras Laucius, gavęs visais klausimais per savo reputaciją, nesiryš visa apimtimi skųsti savo sprendimo“, – žurnalistams Seime antradienį sakė E.Gentvilas.

„Manau, kad prokuroras Laucius turėtų, vertinu jo galimą logiką, turėtų galvoti apie tai, kaip išgelbėti savo reputacijos likučius. Tai jis turėtų skųsti galbūt pavienius epizodus, gal susijusius su fiziniais asmenimis, susijusius su realių pinigų pasirodymu“, – teigė jis.

Politikas pabrėžė, kad „prokuroro argumentai ir Specialiųjų tyrimų tarnybos surinkti tariami įrodymai neįtikino teismo“. Jis pats sako pasitikintis Lietuvos teisingumu.

„Iš kitos pusės, gali atsirasti pavienis prokuroras, kuriam pasirodo, kad reikia kaltinimais pasitaškyti iš kairės į dešinę kaip klebonui su krapyla“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Vilniaus apygardos teismas antradienį paskelbė išteisinantis visus kaltinamuosius vienoje didžiausių ir garsiausių politinės korupcijos bylų.

Daugiau skaitykite: Nuosprendis korupcijos byloje: politikai ir džiaugiasi, ir stebisi, įtaria teisėsaugos darbo broką

Advokatai triumfuoja, bet nujaučia bylos tęsinį

15:32

„Tikrai malonu išgirsti savo išsakytus argumentus tarp teismo paskelbtų nuosprendžio motyvų“, – pasidžiaugė Vytauto Gapšio advokatas Mindaugas Barkauskas, plačiau pirminio verdikto komentuoti kol kas nenorėjęs. Teisininkas pridūrė, kad šis rezonansinis baudžiamosios teisės ginčas tikriausiai dar persikels į aukštesnės instancijos teismą.

Panašiai santūrios pozicijos po posėdžio antradienį laikėsi ir bene garsiausio išteisintojo E.Masiulio gynėjas Ruslanas Boiko, kartojęs, kad viską pakankamai išsamiai pakomentavo asmeniškai kaltinamasis. R.Boiko tuo pačiu replikavo, jog „dar susitiksim“, taip pat planuodamas dirbti ateityje peržiūrint šią bylą apeliacine tvarka.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Raimondas Kurlianskis, Simonas Slapšinskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Raimondas Kurlianskis, Simonas Slapšinskas

G.Steponavičiaus gynėjas Rimgaudas Černius pareiškė, kad tokio verdikto ir tikėjosi. Jis pabrėžė, kad išteisinamajame nuosprendyje teismas „savaip“ sudėliojo argumentus, kodėl, kolegijos vertinimu, visi prokuratūros kaltinimai šioje byloje nepasitvirtino. Tačiau tarp savo ginamojo ir kitų kaltinamųjų išteisinimo motyvų R.Černius girdėjo ir gynybos argumentus atitinkančių teisinių gaidų.

Nuo pat ikiteisminio tyrimo pradžios nuolat teikėme skundus apie vadovaujančio prokuroro šališkumą, tyrime naudojamų duomenų selektyvumą, pernelyg laisvą interpretavimą.

R.Kurlianskį šiame teisme gynęs advokatas Simonas Slapšinskas irgi antrino kolegai, kad išteisinamojo nuosprendžio paskelbimas anaiptol nebuvo staigmena. Anot S.Slapšinsko, valstybinis kaltinimas šioje byloje yra susilaukęs daug gynybos kritikos, advokatas palankiai vertina, kad į ją atsižvelgė ir teismas. Tiesa, kol kas tik pirmosios instancijos.

„Nuo pat ikiteisminio tyrimo pradžios nuolat teikėme skundus apie vadovaujančio prokuroro šališkumą, tyrime naudojamų duomenų selektyvumą, pernelyg laisvą interpretaciją. Labai gaila, kad ikiteisminio tyrimo stadijoje prokuratūros vadovybė į tai demonstratyviai ir sąmoningai nereagavo. Džiaugiamės, kad reagavo teismas“, – 15min kalbėjo S.Slapšinskas.

R.Kurlianskis: visada sakiau, kad tuščias puodas garsiai skamba

15:30

 „MG grupės“, anksčiau besivadinusios „MG Baltic“, politinės korupcijos byloje išteisintas buvęs koncerno viceprezidentas Raimondas Kurlianskis sako, kad padarė viską, ką galėjo, kad apsigintų.

Verslininkas tvirtino, kad prokuroro argumentai apie jo politinę korupciją visą laiką buvo tušti, tačiau teigė, jog ši pergalė nėra galutinė.

„Nė viena pergalė nėra galutinė ir šita taip pat nėra galutinė. Antra, aš visą laiką sakydavau, kad tuščias puodas garsiai skamba, tiesą sakant, aš ir įrodinėjau tai apie (...) keturis metus laiko, kad prokuroras yra tuščias puodas. Teismas su mano argumentas ir įrodymais sutiko“, – žurnalistams antradienį sakė R.Kurlianskis.

„Aš manau, kad aš padariau, ir mano gynėjai padarė viską kaip įmanoma geriausiai. Tai tokį rezultatą ir turime“, – pridūrė jis.

R.Kurlianskis neatsakė į klausimą, ar ateityje bandys remti partijas ar politikus.

Daugiau skaitykite: R.Kurlianskis: visada sakiau, kad tuščias puodas garsiai skamba

Prezidentas nekomentuoja „MG grupės“ bylos, ragina taip elgtis kitus politikus

15:24

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pareiškė nekomentuosiantis išteisinamojo nuosprendžio „MG grupės“, anksčiau besivadinusios „MG Baltic“, politinės korupcijos byloje ir paragino nuo vertinimų susilaikyti kitus politikus.

„Prezidentas nekomentuos sprendimo dėl konkrečios bylos, kuri dar gali būti svarstoma aukštesnės instancijos teismuose“, – teigiama BNS atsiųstame komentare.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prezidento Gitano Nausėdos spaudos konferencija apie situaciją Ukrainoje
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prezidento Gitano Nausėdos spaudos konferencija apie situaciją Ukrainoje

„Prezidento nuomone, tiek Seimo pirmininkė, tiek kiti politikai turėtų susilaikyti nuo vertinimų apie tai, kokio verdikto byloje jie tikėjosi, nes visuomenei gali kilti rimtų abejonių dėl politinių lūkesčių materializavimosi, kas teisinėje ir demokratinėje valstybėje yra netoleruotina“, – nurodoma jame.

Vilniaus apygardos teismas antradienį išteisino visus kaltinamuosius vienoje didžiausių ir garsiausių politinės korupcijos bylų.

 

E.Masiulis: „Šiandien esu labai pažeistas“

15:23 Atnaujinta 15:47

Išteisinimo politinės korupcijos byloje sulaukęs buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis žurnalistams po nuosprendžio sakė, jog džiaugiasi išteisinimu, bet apkaltino kaltinimą palaikiusį prokurorą Justą Laucių galbūt dariusį karjerą.

E.Masiulis tvirtina, kad yra pasiruošęs ir tolimesnei gynybai, jeigu prokuratūra skųs pirmosios instancijos teismo sprendimą.

„Šis prokuroras tikrai turbūt neras viduje moralinių principų pasakyti bent jau atsiprašau, bet kokia kaina bandys įrodinėti savo išgalvotus argumentus aukštesnėse instancijose, bet mes esame pasiruošę ir toliau ginti tuos argumentus“, – teigė E.Masiulis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eligijus Masiulis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eligijus Masiulis

„Šiandien esu labai pažeistas, nes ta byla man kainavo labai daug visus tuos šešis metus“, – sakė E.Masiulis. Jis dar teigė negalįs atsakyti į klausimą, ką veiks ateity, nes mano, jog teismo sprendimas bus skundžiamas.

Jis kol kas nekomentavo, ar ketina gaivinti savo politinę karjerą.

„Aš šiandien nieko negaivinsiu. Emociškai, kaip žmogus, esu labai giliai pažeistas, nes visa šita byla man kainavo labai daug nepagrįstų priekaištų, pasmerkimų, bet lygiai taip pat džiaugiuosi, kad Lietuvoj yra labai daug žmonių, pažįstamų, artimų žmonių, kurie visada manimi tikėjo, tiki ir tikės ateity“, – sakė buvęs politikas.

„Šiandien aš tikrai nesu pasiruošęs atsakyti į klausimus dėl mano tolimesnės veiklos. Aš šiandien tiesiog džiaugiuosi tuo, kad teismui pavyko priimti tokį sprendimą“, – pridūrė buvęs liberalų lyderis.

Daugiau skaitykite: Išteisintas E.Masiulis rėžė kaltinimus jo kaltę įrodinėjusiam prokurorui

STT atsisako komentuoti išteisinamąjį nuosprendį „MG grupės“ politinės korupcijos byloje

15:16

Ikiteisminį tyrimą „MG grupės“, anksčiau besivadinusios „MG Baltic“, politinės korupcijos byloje atlikusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antradienį atsisakė komentuoti išteisinamąjį pirmosios instancijos teismo sprendimą.

„STT nevertina ir nekomentuoja teismų sprendimų. Tai yra pirmosios instancijos teismo sprendimas, kuris gali būti skundžiamas apeliacine, o vėliau ir kasacine tvarka“, – teigiama BNS atsiųstame tarnybos komentare.

Anksčiau antradienį Vilniaus apygardos teismas paskelbė išteisinantis visus kaltinamuosius vienoje didžiausių ir garsiausių politinės korupcijos bylų.

Po „MG grupės“ bylos nuosprendžio G.Landsbergis laukia prokurorų paaiškinimų

15:15

Valdančiųjų konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad po išteisinamojo nuosprendžio „MG grupės“ politinės korupcijos byloje turi pasisakyti prokurorai.

Pats politikas atsisakė vertinti Vilniaus apygardos teismo sprendimą.

„Suprantame, kad tai yra dar nepadėtas taškas, bus kiti etapai ir ypatingai kritiški politikų komentarai gali būti traktuojami kaip kišimasis į bylą. Todėl aš nuo platesnio komentaro susilaikau“, – žurnalistams Seime antradienį sakė G.Landsbergis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Pirmiausia įvertinti konkretų šitą teismo sprendimą turi prokurorai. Jie valstybės vardu kaltina, (...) tai jie turi paaiškinti, kaip jie vertina, kas atsitiko“, – pridūrė jis.

Vilniaus apygardos teismas antradienį išteisino visus kaltinamuosius byloje. Šis nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacinės instancijos teismui.

Daugiau skaitykite: Politikai vertina nuosprendį korupcijos byloje: džiaugiasi, kvestionuoja teisėsaugos darbą

„Darbo partijos“ seniūnas: reputacinė žala partijai dėl korupcijos bylos – milžiniška

15:14

„MG grupės“ politinės korupcijos byla padarė milžinišką žalą joje figūravusioms ir išteisintoms politinėms jėgoms, taip pat ir „Darbo partijai“, sako jos frakcijos Seime seniūnas Viktoras Fiodorovas.

„Taip, reputacinė žala yra milžiniška, matyt, kažkokios galimybės dabar įrodyti kitaip bus pakankamai sudėtinga visuomenei, žiniasklaidoje, matyt, šiandien tuo ir pasibaigs, kad visiems paskelbė, kad išteisinti, o visi tie metai, kurie buvo praleisti ir visą laiką buvo primenama apie partiją, apie partijos kolegas, kad jie yra teisiami – tie metai tikrai liks“, – žurnalistams sakė V.Fiodorovas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas

Jo nuomone, teismas patvirtino, kad įrodymai byloje buvo neįtikinami.

„Tokią nuojautą turėjome, kad viskas bus gerai. Tiek, kiek teko sekti pačios bylos eigą, skaityti, girdėti parodymus, akivaizdžiai matėsi, kad viskas yra pritempta. Tai šiandien ir įrodė pirmosios instancijos teismas“, – sakė V.Fiodorovas.

Politikas neabejojo, kad prokuratūra sprendimą skųs.

„Matyt, kad jis skųs, galvoju, kad skųs, o bet kokiu atveju gynybai partija yra pasiruošusi“, – sakė V.Fiodorovas.

Vilniaus apygardos teismas antradienį išteisino visus kaltinamuosius vienoje didžiausių ir garsiausių politinės korupcijos bylų.

Daugiau skaitykite: Politikai vertina nuosprendį korupcijos byloje: džiaugiasi, kvestionuoja teisėsaugos darbą

„Valstiečių“ seniūnė: dabar taps normalu Seimo nariui paskolas gauti dėžutėse, sako

15:12

Didžiausiosios opozicinės „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teigia, kad išteisinamasis nuosprendis vadinamojoje koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nustebino.

„Nustebino, suprantu, kad dabar kaip ir normalu Seimo nariui paskolas gauti dėžutėje“, – antradienį žurnalistams sakė politikė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Norkienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Norkienė

„Aišku, aš čia šaržuoju. Bet tikiuosi, kad tai yra pirmos instancijos teismas, kad prokurorai bus principingi, nepaisant to, kas yra kaltinamieji ir teisiamieji, duos apeliaciją, ir byla turbūt turėtų keliauti į kitos instancijos teismą“, – teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė.

Pasak A.Norkienės, išteisinamasis nuosprendis gali rodyti ir teisėsaugos darbo broką, prastai atliktą tyrimą, tačiau ji svarstė, jog tai gali būti ir politinis užsakymas.

„Keistas sprendimas. Galbūt tai yra teisėsaugos tyrimo brokas, jeigu buvo nusikaltimas ir nebuvo galimybės to įrodyti, kita vertus, kas galėtų paveikti, ar tai nėra koks nors politinis užsakymas“, – sakė Seimo narė.

„Kai sulauki tokio nuosprendžio, minčių kyla įvairių“, – tvirtino ji.

Politikės teigimu, po šio verdikto darbo turės ir teisininkai, ir politikai.

Vilniaus apygardos teismas antradienį išteisino visus kaltinamuosius vienoje didžiausių ir garsiausių politinės korupcijos bylų.

Plačiau skaitykite: Politikai vertina nuosprendį korupcijos byloje: džiaugiasi, kvestionuoja teisėsaugos darbą

J.Laucius nevertina teismo sprendimo

15:10

Prokuroras Justas Laucius, komentuodamas išteisinamąjį teismo nuosprendį sakė:

„Gyvenime kartas nuo karto vyksta tokių reiškinių, žmonės gyvenime padaro tam tikrų veiksmų, kuriuos teisiškai vertinti teisę turi tik teismas. Ne politikai, ne žiniasklaida, ne prokuroras, o tik teismas. Duotuoju atveju taip ir buvo padaryta, teismas teisiškai įvertino nustatytus faktus. O ar tas vertinimas nėra be teisinių priekaištų, prokuratūra savo nuomonę pateiks per 20 dienų“, – sakė byloje kaltinimą palaikantis prokuroras.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Justas Laucius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Justas Laucius

Paklaustas, ar skųs nuosprendį, J.Laucius sakė: „Šiuo metu nuosprendį vertinu kaip duotybę ir gerbiu kaip ir kiekvieną Lietuvos teismo nuosprendį, netgi jei jis neįsiteisėjęs“, – sakė jis.

V.Mitalas: kyla klausimų dėl politinės korupcijos byloje surinktų įrodymų kokybės

14:50

Laisvės partijos, atskilusios nuo Liberalų sąjūdžio, frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas sako, kad teismo sprendimas „MG grupės“ politinės korupcijos byloje kelia klausimų dėl ikiteisminio tyrimo kokybės.

„Visa šita istorija palieka tokį neskanų skonį burnoje. Ir ji kelia klausimus apie tai, kaip Lietuvoje yra renkami įrodymai, kaip dirba tos tarnybos, kurios turi dirbti paruošdamos medžiagą bylos nagrinėjimui – Specialiųjų tyrimų tarnyba, prokuratūra“, – Seime žurnalistams antradienį sakė V.Mitalas.

„Vėl ir vėl prisimename tai, ką reikia Lietuvoje sutvarkyti, t.y. teisminį įrodinėjimą, kuris šiuo atveju paliko daugybę žmonių nei pakartais, nei paleistais nuo 2016-ųjų“, – pridūrė jis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

Anot parlamentaro, kyla klausimas ir dėl itin ilgo teismų proceso, per kurį Vyriausioji rinkimų komisija priėmė nepalankių kai kurioms partijoms sprendimų. Politiko įsitikinimu, byla, pasibaigusi visų kaltinamųjų išteisinimu, buvo naudinga Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS).  

„Aišku, kad tai – didelis klausimas. Bet turbūt kad didžiausia laimė šios bylos kontekste teko valstiečiams-žaliesiems, kurie galėjo Lietuvą valdyti laimėję labai didelį kiekį mandatų praėjusiuose Seimo rinkimuose. Kokia Lietuva būtų buvusi be Valstiečių ir žaliųjų valdymo keturis metus, galime dabar tik spėlioti“, – tikino jis.

Vilniaus apygardos teismas antradienį išteisino kaltinamuosius „MG grupės“, anksčiau besivadinusios „MG Baltic“, politinės korupcijos byloje.

Kaltinimai dėl papirkimų ir prekybos poveikiu siekiant naudingų sprendimų priėmimo buvo buvo pareikšti buvusiam koncerno viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui, kaltinimai kyšininkavimu –  buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui, buvusiam partijos nariui Šarūnui Gustainiui ir buvusiam parlamentarui „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui.

Eksliberalas Gintaras Steponavičius buvo kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Teismas taip pat išteisino kaip juridinius asmenis kaltintus „MG grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją.

Daugiau skaitykite: Politikai vertina nuosprendį korupcijos byloje: džiaugiasi, kvestionuoja STT darbą

Socialdemokratas A.Sysas: gali tekti kelti STT darbo kokybės klausimą

14:47

Opozicijos atstovas socialdemokratas Algirdas Sysas mano, kad korupcijos byla keliaus į aukštesnės pakopos teismus. Jei ir juose kaltinamieji bus išteisinti, tada, anot politiko, bus galima kelti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų darbo kokybės klausimą.

„Jeigu taip įvyks iki galo, čia dar viena garsi STT byla, kuri prasideda su antrankiais, naktiniais vizitais, žmonių išvedimais, didele pompastika, o po penkių, šešių, po dešimties metų – šnipštas ir niekas nebūna nuteistas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Sysas

Kažką reikia tada su šia struktūra daryti, nes visas jų darbas yra tik iššovimas pirminės informacijos. Jeigu visgi teisingumą vykdo teismas ir jei teismas priima tokį sprendimą, vadinasi, [pareigūnai] kažko nepadarė“, – komentavo socialdemokratas.

Politikams po tokio proceso, pasak jo, dažniausiai jau neįmanoma nusiplauti reputacijos dėmės.

„Tokios bylos, aš manau, kad uždeda antpečius visam gyvenimui. Niekas neužmiršta“, – pažymėjo A.Sysas.

Daugiau skaitykite: Politikai vertina nuosprendį korupcijos byloje: džiaugiasi, kvestionuoja STT darbą

Teisėja: prokurorai patys susiejo paramą viešajai įstaigai su kyšiu

14:41

Aiškindama bylos epizodą, kurioje buvęs liberalas Šarūnas Gustainis yra kaltinamas sulaukęs kyšio, kaip paramos viešajai įstaigai, Nijolė Žimkienė teigė, kad tokias išvadas padarė patys prokurorai.

„Tokie vertinimai yra deklaratyvūs, jų byloje esantys įrodymai nepatvirtina“, – pabrėžė ji. 

Š.Gustainiui kaip kyšis inkriminuotas 2015 metų liepą iš koncerno žiniasklaidos įmonės į „Taikomosios politikos instituto“ sąskaitą pervesti 8,7 tūkst. eurų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Šarūnas Gustainis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Šarūnas Gustainis

Anot teisėjos, jokių duomenų, kurie patvirtintų tokią prokurorų versiją, byloje nėra, o prokurorai tiesiog „preziumuoja kyšio davimą ir gavimą“ bei susieja paramą, kuri buvo gauta vasarą, su rudenį – po trijų mėnesių – vykusiu pokalbiu tarp Š.Gustainio ir R.Kurlianskio. 

„Pati parama viešajai įstaigai nepagrįstai siejama su neteisėtu veikimu“, – konstatavo teisėja. 

„MG grupės“ advokatas: išteisinamasis nuosprendis parodo teismų atsparumą

14:38

„MG grupės“ advokatas sako, kad išteisinamasis nuosprendis koncerno politinės korupcijos byloje parodo Lietuvos teismų sistemos atsparumą, jis pateks į baudžiamosios teisės istoriją.

Anot advokato Lino Belevičiaus, teismai nepasidavė šešerius metus trukusiam politiniam spaudimui.

„Šis teismo nuosprendis įeis į baudžiamosios teisės istoriją, nepaisant to, kad šešerius metus teismams buvo darytas aukščiausio lygio politikų ir valstybės institucijų spaudimas“, – BNS antradienį sakė teisininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Belevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Belevičius

„Sprendimas tik įrodo, kad teisė nėra politikų tarnaitė“, – pridūrė jis.

„Kadangi ši byla daug metų buvo pristatoma kaip didžiausia politinės korupcijos byla, sulaukė didžiausio visuomenės susidomėjimo, didžiausios politikų įtakos, tai teismo sprendimas tam nepasiduoti parodo mūsų teismų kvalifikaciją ir atsparumą“, – kalbėjo L.Belevičius.

Vilniaus apygardos teismas antradienį išteisino visus kaltinamuosius byloje.

Kaltinimai dėl eilės papirkimų ir prekybos poveikiu, siekiant koncernui naudingų sprendimų priėmimo, buvo pareikšti buvusiam koncerno viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.

Kyšininkavimu byloje buvo kaltinami buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, buvęs šios partijos narys Šarūnas Gustainis ir parlamentaras, Darbo frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Buvęs liberalas Gintaras Steponavičius buvo kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Teismas taip pat išteisino kaip juridinius asmenis kaltintus „MG grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją.

Jie išteisinti kaip nepadarę veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos požymių.

R. Kurlianskiui, E. Masiuliui ir V. Gapšiui prokuroras siūlė skirti laisvės atėmimo bausmes, dešimttūkstantines baudas, suėmimą teismo salėje ir uždrausti jiems eiti įvairias pareigas.

Š. Gustainiui ir G. Steponavičiui siūlyta skirti baudas bei draudimą eiti įvairias pareigas.

„MG grupei“ buvo siūloma skirti daugiau nei pusantro milijonų eurų, Liberalų sąjūdžiui – beveik 565 tūkst., Darbo partijai – beveik 377 tūkst. eurų baudas.

V.Čmilytė-Nielsen nemato E.Masiulio sugrįžimo į partiją

14:37

Seimo pirmininkė Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia visuomet tikėjusi, kad partija su korupcijos istorija neturi nieko bendro, tačiau nemato galimybės išteisintam buvusiam partijos lyderiui Eligijui Masiuliui sugrįžti į politinę jėgą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eligijus Masiulis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eligijus Masiulis

„Tokio (teismo – BNS) sprendimo tikėjausi. Ne kartą esu sakiusi, kad kai priėmiau sprendimą kandidatuoti į partijos pirmininkes, tą dariau, nes tvirtai tikėjau, jog partija kaip organizacija yra su šia istorija nesusijusi ir nekalta“, – antradienį Seime sakė parlamento vadovė, komentuodama išteisinamąjį nuosprendį vadinamojoje koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje.

V. Čmilytė-Nielsen pripažino, kad byla padarė reputacinės žalos partijai.

„Žinoma, reputacinė žala partijai buvo padaryta, mes su ta reputacine žala gyvename daug metų, praėjome ne vienus rinkimus, ir esu labai dėkinga mūsų bendruomenei, visų pirma Liberalų sąjūdžio nariams, kurie sunkiausiu momentu nenusisuko, neišėjo, liko partijoje, tikėjo jos nekaltumu ir šiandien yra mūsų nariai“, – sakė politikė.

Anot jos, po 2016 metų gegužės, kai su pinigais buvo sulaikytas tuometinis Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis, visą laiką Liberalų sąjūdžio reputaciją temdė tam tikras šešėlis.

Ji pripažino nematanti E.Masiulio grįžtant į partiją.

„Manau, kad tai praeitas etapas“, – teigė partijos pirmininkė, paklausta, ar priimtų E.Masiulį į Liberalų sąjūdį, jei šis panorėtų grįžti.

Vilniaus apygardos teismas antradienį Liberalų sąjūdį ir kitus kaltinamuosius politine korupcija išteisino nepadarius nusikaltimo.

Prokuroras kaltino Liberalų sąjūdį kyšininkavimu ir prekyba poveikiu bei siūlė skirti beveik 565 tūkst. eurų baudą.

Daugiau skaitykite: Politikai vertina nuosprendį korupcijos byloje: džiaugiasi, kvestionuoja STT darbą

S.Spurga: matyt, pareigūnų darbas buvo ne be priekaištų

14:31

Mykolo Romerio universiteto docento Sauliaus Spurgos teigimu, pirminė žinia nepaliks nė vieno abejingo, nes ši didžiulė saga, besitęsusi šešerius metus, buvo prikausčiusi visuomenės dėmesį, sukėlė daug pašalinių efektų, tyrimų, samprotavimų, net pakeitė šalies politinį žemėlapį, nes dalis nuo Liberalų sąjūdžio atsiskyrusių politikų sukūrė naują partiją – Laisvės partiją.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Spurga
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Spurga

„Šita byla baigėsi išteisinamuoju nuosprendžiu ir palieka mus visus išsižiojusius – kaip čia taip įvyko ar išvis kažkas buvo? Iš tikrųjų jūs kalbinate mane, kai dar nebaigtas skaityti nuosprendis, bet visi prisiminėme, kad lyg tie pinigai buvo, lyg jie buvo pažymėti.

Bet kokiu atveju bylos tyrimas užsitęsė per ilgai ir, matyt, jeigu teismas taip skelbia, tai neturime pagrindo abejoti teismo sprendimu, nors dar gali būti ir apeliacijos. Matyt, prokurorų ir pareigūnų darbas nebuvo be priekaišto“, – svarstė apžvalgininkas.

Daugiau skaitykite: Politologai apie politinės korupcijos bylos finalą: paliko visus išsižiojusius

R.Urbonaitė: pakirs pasitikėjimą teisine ir politine sistema

14:28

Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytojos Rimos Urbonaitės teigimu, jeigu, kaip paskelbė teismas, visi teisiamieji dėl nieko nekalti, vadinasi, nekalti.

Ji nesiėmė vertinti teisinių teismo nuosprendžio niuansų. Tačiau kalbėdama apie vertinimus visuomenėje, politologė spėjo, kad jie bus labai aštrūs.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

„Kad apskritai žmonės dar kartą pasakys, jog mes neturime kaip tikėti teisingumu. Tai aš tą irgi matau. Ir bendrai politinės sistemos, kurios dalimi yra ir vykdomoji valdžia, ir įstatymų leidžiamoji, ir teisminė valdžia – tai yra visos politinės sistemos, vadinkime, pasitikėjimui bent jau kol kas šita byla su šitu epizodu tikrai neduos jokio pozityvaus impulso“, – akcentavo mokslininkė.

Komentuodama garsiosios bylos finalą R.Urbonaitė sakė, kad bus daug nusivylimo, daug kritinio vertinimo. Vėlgi, jos akimis, tai darsyk pakirs pasitikėjimą politine sistema.

Daugiau skaitykite: Politologai apie politinės korupcijos bylos finalą: paliko visus išsižiojusius

E.Masiulis nesilaikė veiklos standartų, bet nusikaltimo nepadarė

14:23

Teismo manymu, baudžiamojoje byloje nėra duomenų, kad R.Kurlianskis E.Masiuliui būtų perdavęs ne sau pačiam priklausančius pinigus. 2016 metų gegužės 10 dieną (...) skolindamas asmeninius pinigus E.Masiuliui, net ir norėdamas paremti jo politinę veiklą, nusikalstamos veikos nepadarė.

Teisėja atkreipė dėmesį, kad 2016 metais dar negaliojo įstatymas, draudžiantis neteisėtą paramą politinėms partijoms ir kriminalizuojantis bandymus ją užmaskuoti ar kitaip paslėpti

E.Masiulis, skolindamasis pinigus grynaisiais, nesudarius notariškai patvirtintos paskolos sutarties, teismo manymu, nesilaikė aukščiausių valstybės tarnautojams taikomų veiklos standartų, tačiau nusikalstamos veikos taip pat nepadarė.

V.Čmilytė-Nielsen: „Tokio sprendimo ir tikėjausi“

14:20

Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen, komentuodama teismo sprendimą politinės korupcijos byloje išteisinti visus kaltinamuosius, taip pat ir Liberalų sąjūdį, sakė tokio sprendimo ir tikėjusis.

„Tokio teismo sprendimo ir tikėjausi. Gerai, kad baigėsi šis ilgas ir sekinantis procesas.

Tikiu Liberalų sąjūdžio žmonėmis, kurie šiandien kuria partiją ir rūpinasi jos ateitimi. Esu dėkinga kiekvienam, kas tikėjo mūsų partija sunkiausiu metu. Šiandien džiaugiuosi matydama, kaip dirba ir keičiasi skyriai, kaip prie mūsų jungiasi nauji entuziastingi žmonės.

Šiemet partija atsinaujins ir vizualiai, turime paruošę įvairių naujienų, kurias pristatysime artimiausiu metu“, – savo paskyroje „Facebook“ parašė ji.

Teismas: įrodymų, kad E.Masiulis ėmė pinigus ne sau, nėra

14:11

Teismas, pasisakydamas dėl E.Masiuliui R.Kurlianskio perduotus 90 tūkst. eurų ir degtinės butelio, pripažino, kad toks faktas buvo, bet sakė, kad byloje nėra įrodymų, jog šie pinigai buvo paimti ne sau.

„Duomenų, kad pinigus iš R.Kurlianskio E.Masiulis paėmė ne sau, o kitiems juridiniams asmenims – nėra“, – sakė teisėja Nijolė Žimkienė.

Anot jos, taip pat nėra įrodymų, kad E.Masiulis priėmė pinigus už kažkokius koncernui palankius sprendimus.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eligijus Masiulis ir Raimondas Kurlianskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eligijus Masiulis ir Raimondas Kurlianskis

Teismas taip pat nurodė, kad prokuratūros išvardyti politikų veiksmai, už kuriuos esą buvo atsiskaityta, buvo arba neatlikti, arba tų veiksmų rezultatas buvo priešingas nei esą siekė R.Kurlianskis.

„Esant prieštaringoms aplinkybėms, išnaudojus visas galimybes įrodymams surinkti (...) abejonės vertinamos kaltinamojo naudai“, – sakė teisėjų kolegijos pirmininkė.

Taip pat, pasak teismo, nėra surinkta įrodymų, kad pinigus E.Masiulis galėjo paimti už politinį veikimą ateityje.

Teisėjų kritika per laisvoms kaltinamojo akto interpretacijoms, nereikšmingų detalių sureikšminimui

13:55

Teisėjai skaitant argumentus, kodėl priimtas išteisinamasis nuosprendis, ne kartą išsakyta kritika prokurorų surašytam kaltinamajam aktui.

Pavyzdžiui – prokurorai kaip kyšio dalyką buvo įvardiję ir Eligijaus Masiulio dalyvavimą koncerno kontroliuojamos LNK televizijos laidoje su žurnalistu Tomu Dapkumi.

„Su tokia laisva kyšio interpretacija teisėjų kolegija nesutiko“, – konstatavo N.Žimkienė.

Teismo salėje sėdintis prokuroras Justas Laucius visas mintis rašosi į užrašų knygutę, kartais, lyg nepritardamas teisėjų išvadoms, pasukiodamas galvą į šonus.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„MG Baltic“ byla
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„MG Baltic“ byla

 

E.Masiulis atsipalaidavo, bet išteisinimą sutiko santūriai

13:45

Išgirdęs išteisinantį teisėjo verdiktą buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis regimai atsipalaidavo ir uždavęs klausimą savo advokatui paslapčia suspaudė su juo rankas – pergalę teismo salėje šventė santūriai.

 

R.Kurlianskis, E.Masiulis ir kiti kaltinamieji išteisinti

13:42

Teismas paskelbė, kad pagal kaltinime nurodytus Baudžiamojo kodekso straipsnius kaltinamieji R.Kulianskis, E.Masiulis, V.Gapšys, Š.Gustainis, E.Steponavičius yra išteisinti. Taip pat išteisinta ir „MG Grupė“, Liberalų sąjūdis bei Darbo partija.

Jie išteisinti kaip nepadarę veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos požymių.

Teisėjai pradeda skelbti nuosprendį

13:34 Atnaujinta 13:38

Salėje pasirodė trijų teisėjų kolegija – Jurgita Kolyčienė, Ugnius Trumpulis ir Nijolė Žimkienė. Kolegijos pirmininkė N.Žimkienė pradėjo skelbti nuosprendį.

Teisiamieji pasirodė

13:30 Atnaujinta 13:32

Teismo salėje pasirodė teisiamieji. Į teismo salę kartu atėjo verslininkas Raimondas Kurlianskis ir Eligijus Masiulis bei būrys advokatų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./MG Baltic byla
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./MG Baltic byla

R.Kurlianskis posėdžio pradžios laukia rankas sukryžiavęs ant krūtinės ir suspaudęs lūpas – pozoje, kurioje viso proceso metu praleido turbūt daugiausiai laiko. Jis stovi tiesiai priešais sėdintį prokurorą Justą Laucių. Tuo metu E.Masiulis – paniręs į telefoną. Kai jį pasideda, grąžo rankas.

Įtampos neprasklaido ir juokeliai su advokatu.

Ką tik į salę kartu atvyko ir Šarūnas Gustainis bei Gintaras Steponavičius. Abu jie bendrauja tik su savo gynėjais.

Prokuroras Justas Laucius nuo komentarų susilaikė

13:19

Į teismo salę atvyko kaltinimą palaikantis prokuroras Justas Laucius. Kaip ir didžiosios dalies kitų posėdžių metu, nuo komentarų žiniasklaidai jis susilaikė. Nė vieno iš kaltinamųjų vis dar nėra.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./MG Baltic byla
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./MG Baltic byla

 

Teismo sprendimo laukia būrys žurnalistų

13:12

Kol kas teisme nepasirodė kaltinamieji. Prie teismo salės laukia susirinkęs tik gausus būrys žurnalistų.

Ingrida Šimonytė apie koalicijos ateitį: reikia sulaukti teismo sprendimo

13:05

Paklausta, kiek svarbu, jog pagaliau bus paskelbtas nuosprendis „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje ir ar gali kilti klausimas dėl Liberalų sąjūdžio ateities koalicijoje, jei partija bus nuteista, premjerė Ingrida Šimonytė atsakė, jog visa tai komentuoti reikėtų po teismo sprendimo.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Aš tikrai nenoriu spekuliuoti kažkokiais teiginiais, kas būtų, jeigu būtų <...>. Man atrodo, visada tokiais atvejais geriausia sulaukti teismo sprendimo, žinoti, koks yra sprendimas, žinoti, kokie yra motyvai, ir tada jau atitinkamai komentuoti ir esant reikalui daryti kažkokius sprendimus“, – antradienį žurnalistams sakė I.Šimonytė.

Koaliciją su konservatoriais ir Laisvės partija sudaręs Liberalų sąjūdis „MG Baltic“ byloje kaltinamas kyšininkavimu ir prekyba poveikiu. Partija kaltę neigia.

Algirdas Butkevičius: byla užsitęsė per ilgai

13:03

Ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir papirkimo pradėtas 2016 metų gegužę. Premjero pareigas tuo metu ėjo Algirdas Butkevičius.

Politinės korupcijos byla, pasak jo, turėjo būti išnagrinėta greičiau.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

„Labai blogai, kad byla užsitęsė. Aš manau, toks ilgas laikotarpis sukelia labai daug problemų ir tiems, kurie gina save, samdant advokatus, mokant jiems didžiulius pinigus, taip pat – ir psichologiniu požiūriu. Tai vargina ir pačius teisėjus, ir advokatus, kaltinamuosius. Aš manau, procesai teismuose turėtų būti atliekami daug greičiau“, –15min komentavo A.Butkevičius.

Pasak jo, svarbu, kad antradienį paaiškės bylos nuosprendis ir Lietuvoje bus įvykdytas teisingumas. Koks tas sprendimas bus, politikas spėlioti nesiėmė.

Viktorija Čmilytė-Nielsen: „Tai buvo Damoklo kardas virš partijos“

13:02

Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad teisminis procesas dėl Liberalų sąjūdžio partijai padarė daug žalos ir virš partijos galvos kabojo kaip Damoklo kardas.

„Toks procesas, toks skandalas padarė didžiulę žalą. Tačiau aš labai didžiuojuosi Liberalų sąjūdžio bendruomene, kuri sugebėjo atsitiesti, kuri sugebėjo išlikti vieninga, prie kurios ir šiandieną jungiasi nauji žmonės, kurie tiki šios partijos ateitimi. Aš esu jiems labai dėkinga.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Teismo sprendimas kažkuria prasme kaip Damoklo kardas kabėjo virš partijos galvos, [o mes] padarėme labai daug ir už tai esu dėkinga kiekvienam Liberalų sąjūdžio partijos nariui, kiekvienam simpatikui“, – antradienį žurnalistams Seime komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, pozityvu tai, kad sprendimas byloje pagaliau skelbiamas.

„Liberalų sąjūdis nuo pat pradžių sakė, kad mes laukiame greito sprendimo. Aš kaip partijos pirmininkė tikiu, kad tas sprendimas bus teigiamas mūsų partijai. Aš tikiu, kad mūsų organizacija jai inkriminuojamose veiklose nedalyvavo, nebuvo su jomis susijusi. Žinoma, tai, kad sprendimas šiandieną jau yra skelbiamas po tikrai ilgai labai besitęsusio proceso, yra pozityvu“, - teigė Seimo pirmininkė.

Paskutinis atnaujinimas 2022-04-19 13:02

Beveik ketverius metus teisiamųjų suole sėdėjo buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis, jo buvę kolegos Gintaras Steponavičius ir Šarūnas Gustainis, bei buvęs Darbo partijos narys, šiuo metu vis dar parlamentaras, Vytautas Gapšys. Kartu su jais verdikto laukia buvęs koncerno „MG Baltic“ (neseniai pervadinto „MG Grupe“) viceprezidentas Raimondas Kurlianskis bei su jais susiję juridiniai asmenys – Liberalų sąjūdis, Darbo partija ir „MG grupė“.

VIDEO: „MG Baltic“ byla – finišo tiesiojoje: kaip viskas vyko ir kas sėdi teisiamųjų suole?

Kuo kaltinami teisiamieji?

Raimondas Kurlianskis

Dėl kelių papirkimų įtariamas R.Kurlianskis, įtariama, siekė koncernui naudingų politinių sprendimų įstatymų leidyboje ir kitose srityse.

Prokuroras jam siūlo skirti pusseptintų metų laisvės atėmimo bausmę, 37,7 tūkst. eurų baudą ir uždrausti eiti vadovaujamas pareigas viešajame ir privačiame sektoriuose septynerius metus.

Be kita ko, teismo prašoma suimti R.Kurlianskį teismo salėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

Teisėsaugos duomenimis, R. Kurlianskis, 2015–2016 metais iš viso davė 27,1 tūkst. eurų vertės kyšius tuometiniam Seimo nariui V.Gapšiui. Už palankius sprendimus buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas įtariamas davęs 106,2 tūkst. eurų kyšį.

Verslininkas kaltę neigia, sako, kad kaltinimai byloje yra nelogiški ir neatitinka realybės.

Eligijus Masiulis

E.Masiuliui kaltinimas kyšininkavimu, prekyba poveikiu bei neteisėtu praturtėjimu. Siūloma bausmė – septyneri metai laisvės atėmimo.

E. Masiuliui prokuroras taip prašo skirti 37,6 tūkst. eurų baudą, konfiskuoti 106,2 tūkst. eurų, kuriuos buvęs politikas, kaip įtariama, gavo iš R. Kurlianskio, konfiskuoti ir išieškoti 137,7 tūkst. eurų vertės turtą, kuris, kaltintojo manymu, yra gautas iš neteisėto praturtėjimo.

Jį, kaip ir R. Kurlianskį, prašoma suimti teismo salėje.

Iš buvusio Seimo nario ir eksministro taip pat siūloma atimti teisę būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas septynerius metus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Raimondas Kurlianskis ir Eligijus Masiulis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Raimondas Kurlianskis ir Eligijus Masiulis

Jis kaltinamas paėmęs kyšį už įtaką parenkant vietą Jono Basanavičiaus paminklui Vilniuje, Seime svarstant Vartojimo kreditų įstatymo pataisas ir nutarimą dėl kelio Vilnius–Utena.

E. Masiulis teigia, kad iš R. Kurlianskio pinigus pasiskolino, o ne ėmė kyšį. Komentuodamas namuose teisėsaugos rastus pinigus buvęs liberalų lyderis sakė, kad tai yra šeimos verslo lėšos, skirtos investicijoms į nekilnojamąjį turtą.

Vytautas Gapšys

Šiuo metu Seimo nariu dirbantis V.Gapšys kaltinamas kyšininkavimu ir prekyba poveikiu. Siūloma bausmė – pusšeštų metų laisvės atėmimo.

Prokuroras taip pat prašo valstybės naudai išieškoti 27 tūkst. eurų, gautų kaip kyšiai, ir atimti teisę būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas septynerius metus.

V.Gapšys įtariamas galėjęs veikti koncerno naudai Seime svarstant Pelno mokesčio ir Vartojimų kredito įstatymų pataisas bei balsuojant dėl kelio Vilnius–Utena projekto.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Gapšys
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Gapšys

Kaltinimai V.Gapšiui susiję ir su galimu poveikiu tuometinei žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei, kad ši priimtų ar duotų nurodymą priimti „MG grupei“ naudingus sprendimus tuometinėje Ūkio ministerijoje, Nacionalinėje žemės tarnyboje ir Nacionalinėje mokėjimo agentūroje. Abu politikai tuomet priklausė Darbo partijai.

Prokuratūra taip pat įtaria, jog siekta, kad V.Gapšys paveiktų ir tuometinę Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkę Dangutę Mikutienę, kad ši sutiktų su Žilvino Padaigos skyrimu į Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininko pareigas.

Įtariama, kad V.Gapšys kyšius gavo kaip nuolaidą politinei reklamai „MG grupės“ valdomose televizijose ir per apsimestinį paramos sutartį tarp grupės valdomos bendrovės ir vienos viešosios įstaigos.

Parlamentaras yra sakęs, kad įtarimai jam kelia šypseną, o nuolaida politinei reklamai buvo pasiekta per įprastas derybas.

Šarūnas Gustainis

Jam kaltinimai pateikti dėl kyšininkavimo. Siūloma bausmė – daugiau nei 28 tūkst. eurų bauda.

Taip pat prokurorai prašo išieškoti dar 8,7 tūkst. eurų kaip netiesiogiai gautą kyšį bei atimti teisę būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas penkerius metus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis

Š.Gustainis įtariamas už „MG grupei“ naudingų sprendimų priėmimą Seime paėmęs beveik 9 tūkst. eurų kyšį, užmaskuotą kaip parama viešajai įstaigai Taikomosios politikos institutas.

Anot teisėsaugos, vykdydamas R.Kurlianskio prašymą Š.Gustainis Seime registravo Vartojimo kredito įstatymo pataisas ir balsavo už jų priėmimą.

Š.Gustainis teisėsaugos įtarimus yra pavadinęs absurdiškais.

Gintaras Steponavičius

Eksparlamentarą prašoma pripažinti kaltu dėl piktnaudžiavimo nesant kyšininkavimo požymių. Siūloma bausmė – beveik 17 tūkst. eurų bauda. Jam taip pat siūloma atimti teisę būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas ketverius metus.

Buvęs Liberalų sąjūdžio narys įtariamas su R.Kurlianskiu taręsis dėl neteisėto Liberalų sąjūdžio finansavimo per savo vardo paramos fondą ir jo steigtą „Laisvės studijų centrą“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintaras Steponavičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintaras Steponavičius

Anot pareigūnų, susitaręs dėl paramos šioms organizacijoms G.Steponavičius Seime balsavo dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo.

G.Steponavičius neigia kaip nors balsavęs koncerno prašymu ir sako nevykdęs neteisėtos veiklos.

Liberalų sąjūdis, Darbo partija, „MG grupė“

Teisėsaugai įtariant, kad „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija gavo naudos iš jų atstovų galbūt neteisėtos veiklos, kaltinimai buvo pateikti ir šiems trims juridiniams asmenimis.

„MG grupė“ prašoma pripažinti kalta dėl papirkimų ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija – dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu.

„MG grupei“ prokurorai siūlo skirti maždaug 1,5 mln. eurų dydžio baudą, Liberalų sąjūdžiui – apie 565 tūkst. eurų baudą, Darbo partijai – beveik 373 tūkst. eurų baudą.

„MG grupės“ vadovas Darius Mockus, reaguodamas į pareikštus įtarimus sakė, jog tokiu veiksmu „gerokai išsikvėpusiam žaidimui nuspręsta suteikti šiek tiek daugiau intrigos“. Koncernas teigė, kad R.Kurlianskis tuometiniame „MG Baltic“ neužėmė jokių pareigų, todėl įmonių grupė negavo jokios naudos iš galimai neteisėtų verslininko veiksmų.

Abi kaltinamos partijos taip pat nurodo, jog kaltinamieji byloje neatstovavo joms darydami galimus nusikaltimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius