-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 05

Plinta naujų viruso variantų grafikas, nors viruso kaitos suplanuoti neįmanoma

Socialiniuose tinkluose jau kelis mėnesius platinama lentelė su tariamu naujų koronaviruso variantų grafiku ir komentarais, esą jis patvirtina, kad pandemija buvo suplanuota, siekiant užvaldyti žmoniją. Tačiau ši logika neatitinka viruso vystymosi ciklo – naujos atmainos randasi jam dauginantis. Šį procesą nuspėti itin sunku, todėl neįmanoma parengti plano, kada tikėtis naujo varianto.
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Gąsdina žmonijos išnykimu

Paveikslėlyje, kuris plinta socialiniuose tinkluose įvairiose pasaulio šalyse, matyti nedidelė lentelė, kurios pirmame stulpelyje surašyta 21 graikų abėcėlės raidė, antrame – jų pavadinimai (nėra tik pirmų trijų – alfa, beta, gama). Trečiame stulpelyje nurodytos įvairios datos – išvardyti visi mėnesiai nuo 2021 m. birželio iki 2023 m. vasario.

Lentelėje virš raidžių ispaniškai parašyta „Atmainos / variantai”, o virš datų – „Paleidimas“. Visa lentelė pavadinta „Atmainų grafikas“. Dešinėje pridėti Baltimorėje (JAV) veikiančio Johnso Hopkinso universiteto, Billo ir Melindos Gatesų fondo, Pasaulio ekonomikos forumo ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), kurių būstinės yra Šveicarijoje, logotipai.

Iš komentarų, kuriais lentelę palydi ja besidalijantys žmonės, tampa aišku, esą tai yra SARS-CoV-2 atmainų atsiradimo planas.

„Tai gali būti įdomu, – dar liepos pabaigoje prie paveiksliuko prirašė viena amerikietė iš JAV šiaurės vakaruose esančios Vašingtono valstijos. – Galimai tai yra suplanuoti COVID-19 variantai – tik pažiūrėkite į datas, kada jie bus „paleisti“ į žiniasklaidą.“

Kita moteris iš Nešvilio (Tenesio valstija), sėkminga verslininkė, laimėjusi daugiau nei 40 pardavimų, lyderystės ir literatūros apdovanojimų, kaip pati rašo savo paskyroje „Facebook“, prie tokios pačios frazės pridėjo platesnį paaiškinimą, esą skiepai nesaugo nuo ligos, kuri neegzistuoja.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai tvirtina, esą iš anksto žinoma, kada apie koronaviruso variantus bus pranešta žiniasklaidai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai tvirtina, esą iš anksto žinoma, kada apie koronaviruso variantus bus pranešta žiniasklaidai

Vakcina, anot jos, į kūną įdiegia operacinę sistemą, kuri bus valdoma 5G ryšiu, siekiant kontroliuoti žmogų ir priversti jį paklusti. „Galiausiai privalomi taps kasmečiai „atnaujinimai“, kol galiausiai jumis bus atsikratyta kaip nenaudingu valgytoju. Pirmasis atnaujinimas numatytas 2021 m. rugsėjį“, – gąsdino amerikietė.

Ji dar pridėjo, kad paskutinė atmaina suplanuota 2023 m. vasariui, o tai esą reiškia, kad 7 mlrd. žmonių turės mirti. Nauji variantai esą seks vienas po kito, kol 7 mlrd. žmonių neišmirs. Tai sustabdyti, moters žodžiais, galima tik susivienijus ir atsisakius „vakcinų žudikių“.

Vaizdų paieškos internete sistema rodo, kad viena pirmųjų lentele su viruso atmainų grafiku savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo Argentinos partijos „Sąjunga už respubliką“.

Jos įraše teigiama, esą jau cirkuliuoja koronaviruso atmainų žemėlapis iki 2023-iųjų, bet ne nuo pandemijos, o nuo depopuliacijos pradžios. „Sveiki atvykę į išlikimo žaidimą!“ – įrašą baigė marginalinė partija.

Kiti lentelę platinę žmonės ragino kitus nebūti kvailais ir nepasiduoti manipuliacijoms. Internete plito panašūs įrašai ir indoneziečių, prancūzų, rumunų, vokiečių kalbomis.

Naujausi (čia ir čia) Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) pasirodė lapkričio pabaigoje, ten jau nustačius užsikrėtimų omikron atmaina.

Uraganai „suplanuoti“ iki 2026-ųjų

Analizuojant lentelėje surašytus koronaviruso variantų pavadinimus, planas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti realus. Pirmoji jame minima delta atmaina jau dominuoja visame pasaulyje, prieš kurį laiką buvo daug kalbama apie lambda ir miu atmainas, lapkričio pabaigoje pranešta apie omikron atmainą.

Kadangi grafikas imtas platinti gerokai anksčiau, išties gali pasirodyti, kad pastarojo varianto pasirodymas buvo numatytas iš anksto.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Socialinių tinklų vartotojai tvirtina, esą iš anksto žinoma, kada apie koronaviruso variantus bus pranešta žiniasklaidai
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Socialinių tinklų vartotojai tvirtina, esą iš anksto žinoma, kada apie koronaviruso variantus bus pranešta žiniasklaidai

Tačiau ir toks teiginys bei šią lentelę lydintys įrašai socialiniuose tinkluose, ir joje pateikiama informacija apie viruso atmainų „paleidimo datas“ yra melas.

Klaidinti gali jau pats būsimų variantų išvardijimas. Teisinga tik tiek, kad atmainų tokiais pavadinimais išties gali būti – jei jos apskritai atsiras ir PSO jas taip pavadins. Organizacija dar gegužę paskelbė, kad nauji viruso variantai bus vadinami graikų abėcėlės raidėmis, taip vengiant jų priskyrimo vienai šaliai, kur yra pirmą kartą nustatomi.

Panašiai iš anksto žinomi uraganų pavadinimai (jiems parenkami žmonių vardai). Tropinių ciklonų pavadinimai jau sugalvoti iki 2026 m. pabaigos, tačiau kur ir kada tiksliai jie kils, nežinoma.

Grafike nėra pirmųjų atmainų alfa (pirmą kartą užfiksuotas pernai rugsėjį Jungtinėje Karalystėje, JK), beta (pirmą kartą užfiksuotas pernai gegužę PAR) ir gama (pirmą kartą užfiksuotas pernai lapkritį Brazilijoje).

Pirmoji įrašyta delta atmaina tariamai pasirodė šiemet birželį. Tačiau ji pasirodė jau pernai Indijoje. Šiemet balandį PSO jį įvertino kaip dėmesio vertą, o jau po mėnesio – susirūpinimą keliantį.

Imago / Scanpix nuotr./Koronaviruso delta atmaina užkrečiamesnė nei jos pirmtakės
Imago / Scanpix nuotr./Koronaviruso delta atmaina užkrečiamesnė nei jos pirmtakės

Eta, jota, kapa ir lambda atmainos esą turėjo pasirodyti nuo rugsėjo iki sausio. Tačiau ši informacija taip pat neteisinga – visi keturi variantai buvo nustatyti pernai spalį ir jau laikomi dėmesio vertais.

Virusų kaitą nuspėti sunku

Grafikas yra klaidingas jau vien dėl virusų savybių. Jie yra neląstelinės sandaros gyvybės formos, negalinčios daugintis ir augti ne šeimininko ląstelėje.

Virusai gali užkrėsti bet kokį iš ląstelių sudarytą organizmą. Prisitvirtinęs prie ląstelės membranos ir pro ją įleidęs nukleorūgštį, viduje virusas gamina savo nukleorūgštis ir tokiu būdu dauginasi.

123RF.com nuotr./Kaip atrodo virusas, patekęs į kraują
123RF.com nuotr./Kaip atrodo virusas, patekęs į kraują

Randantis kopijoms, vienas baltymas – RNR polimerazė – gali pridaryti klaidų, dėl to virusas šiek tiek keičiasi. Kuo daugiau galimybių plisti jis turi, tuo aktyviau dauginasi, o kartu gali keistis. Šiame vaizdo įraše paaiškinta, kaip tai vyksta.

Tokios atmainos paprastai neturi didelės įtakos viruso savybėms, tačiau kai kurios gali lemti didesnį užkrečiamumą ar sukeltos ligos sunkumą.

Virusai keičiasi savaime ir, nors mokslininkai stengiasi nuspėti, kada galima laukti naujų variantų, tai nėra lengva. Bato universiteto (JK) mikrobų evoliucijos profesoriaus Edo Feilo teigimu, atsitiktinai mutuojanti RNR, chaotiškas perdavimas ir tik iš dalies suprantamos natūralios atrankos jėgos kelia iššūkių net įžvalgiausiems pranašams.

Žinoma tik tiek, kad kuo ilgiau virusas bus platinamas, tuo ilgiau jis galės daugintis ir keistis.

Ekspertai negali nurodyti, kurį konkrečiai mėnesį pasirodys naujas viruso variantas ar kada jis taps keliančiu susirūpinimą, tuo labiau neįmanoma, kad ši informacija būtų iš anksto perduota žiniasklaidai.

SARS-CoV-2 keitėsi nuo pat 2019 m. pabaigos, kai buvo pirmą kartą rastas. Kiti RNR virusai, pavyzdžiui, gripo, keičiasi taip dažnai, kad gydytojai rekomenduoja nuo jų skiepytis kasmet. Naujasis koronavirusas, manoma, keičiasi bent keturis kartus rečiau.

Mokslininkai yra nustatę tūkstančius SARS-CoV-2 mutacijų, tačiau ne visos jos reiškia, kad viruso variantas sulauks didesnio dėmesio. PSO penkias atmainas (alfa, beta, gama, delta, omikron) laiko keliančiomis susirūpinimą, dvi (lambda, miu) – dėmesio vertomis.

Šaltinis neaiškus

Nepaisant paveiksliuke paminėtų įvairių sričių – akademinės, sveikatos, ekonomikos ir labdaros – organizacijų, lentelės šaltinis nėra aiškus. Galima daryti tik prielaidą, esą jos kažkaip su tuo susijusios.

Tai atitinka vieną populiariausių su COVID-19 susijusių sąmokslo teorijų – esą pandemija buvo suplanuota, siekiant užvaldyti žmonių protus, jų turtą ir visą žmoniją apskritai.

Šios organizacijos nuolat figūruoja įvairiose sąmokslo teorijose apie koronavirusą, pandemiją ir vakcinas.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų kolekcija: COVID-19 sugalvota dėl 5G ryšio ir siekiant užvaldyti pasaulį

Pasaulio ekonomikos forumas (PEF) paneigė ryšį su grafiku. „Tai yra melagiena, kuri neturi nieko bendro su PEF“, – pažymėjo atstovas spaudai.

„Tai nėra PSO dokumentas“, – patikino šios organizacijos atstovas spaudai Tarikas Jašarevićius.

„Scanpix“ nuotr./Sąmokslo teorijos virtualioje erdvėje turi atgarsių ir realiuose protestuose
„Scanpix“ nuotr./Sąmokslo teorijos virtualioje erdvėje turi atgarsių ir realiuose protestuose

Bilo ir Melindos fondas ryšį su panašiais planais yra paneigęs anksčiau.

Nė vienos iš minėtų organizacijų tinklalapiuose nėra nė užuominos į platinamą lentelę ar viruso atmainų „paleidimo datas“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius