Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 04

Politologai: prezidento sprendimas saugus ir leis nesusipykti su valdančiaisiais

Prezidentas Gitanas Nausėda, nutardamas neskirti susisiekimo ministru Kasparo Adomaičio ir žemės ūkio ministre Dalios Miniataitės, pasirinko saugiausią kelią, nes valdantiesiems mažiausiai skausminga juos pakeisti. Tokiu būdu G.Nausėda laikosi tradicijos netvirtinti visų pateiktų kandidatų, tačiau neina į atvirą konfliktą su premjere ir Seimu.

Dar šią savaitę 15min šaltiniai tvirtino, kad G.Nausėda premjerei Ingridai Šimonytei užsiminė, kad ministrais neskirs K.Adomaičio ir į sveikatos apsaugos ministrus siūlyto Arūno Dulkio. Tačiau dėl pastarojo prezidentas nuomonę pakeitė.

Kaip aiškino pats G.Nausėda, nuomonę jis pakeitė dėl to, kad I.Šimonytė prisiėmė už A.Dulkį asmeninę atsakomybę.

„Aš tikrai nenoriu, kad dirbti nesisektų ir norėčiau būti neteisus, linkiu geriausios kloties A.Dulkiui“, – šyptelėdamas spaudos konferencijoje penktadienį sakė prezidentas.

VIDEO: Gitanas Nausėda atmetė susisiekimo ir žemės ūkio ministrų kandidatūras

Prezidentas neslėpė abejojantis ir dėl Dainiaus Kreivio galimybių eiti energetikos ministro pareigas nepainiojant viešųjų ir privačių interesų, tačiau valstybės vadovas suteikė kandidatui pasitikėjimo kreditą.

Nenorėjo skatinti kalbų apie asmeniškumus

Vilniaus politikos analizės instituto vadovė Virginija Būdienė tikino, kad sprendimas A.Dulkį paskirti nustebino labiausiai. Pasak politologės, prezidentas aiškiai pasakė, kad sveikatos apsaugos ministrą skiria tik todėl, kad nenori būti apkaltintas besiremiantis tik savo asmeninėmis simpatijomis.

„Prezidentas pasakė, kad nori parodyti, jog nėra išankstinio nusistatymo. Čia nėra motyvas skirti ministrą, jei prezidentas tikrai buvo pasakęs premjerei I.Šimonytei, kad kandidatūra abejotina“, – sakė politologė.

Prezidentas pasakė, kad nori parodyti, jog nėra išankstinio nusistatymo.

Pasak politologės, šiek tiek keista buvo ir detalė, kad prezidentas apie Vyriausybės formavimą pasisakyti stojo vienas. Taip pat ji pastebėjo tai, kad G.Nausėda penktadienį nesiima pasirašyti dekreto su nepilnu ministrų sąrašu ir lauks galutinio termino tai padaryti, bet, greičiausiai, vienu ypu tuomet jau paskirs visus ministrus.

„Manau, tiesiog taip susitarė su premjere, kad visus vienu kartu“, – teigė ji.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Politologė Virginija Būdienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Politologė Virginija Būdienė

Atmetė tuos, kuriuos atmesti buvo lengva, bet ar tai – gerai?

O ar įtikinamos priežastys, dėl kurių buvo atmesti K.Adomaitis ir D.Miniataitė? Juk už juos taip pat asmeninę atsakomybę prisiimti ketino I.Šimonytė, tai kodėl A.Dulkio atveju tai argumentas, o K.Adomaičio ir D.Miniataitės – ne?

Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Šarūno Liekio nuomone, nelabai: „Tokius argumentus galima buvo pateikti, ko gero, 75 proc. visų ministrų, nes stipresni yra tik gal trys ministrai: švietimo, krašto apsaugos ir užsienio reikalų, o visi kiti labai abejotini“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Liekis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Liekis

Pasak Š.Liekio, todėl lieka neaišku, kodėl atmesti būtent du kandidatai ir būtent šie, o ne kiti.

Turėti pažeidžiamą kabinetą, turint omenyje ideologinius prieštaravimus tarp prezidentūros ir Vyriausybės, yra netgi patogu.

„Čia yra klausimas dėl standartų. Kokie standartai yra taikomi į aukščiausius postus ateinantiems dirbti žmonėms. Jei vieni kritikuojami dėl neskaidrumo, neetiško elgesio ir visada turime tokių žmonių, kurie padarę akivaizdžius pažeidimus, bet ir toliau dirba aukščiausiose pozicijose. O, deja, kitus sugebama eliminuoti. Akivaizdu, kad čia prezidentas turi nedidelį pasirinkimą. D.Grybauskaitės laikais kandidatūros buvo derinamos tyliai, o čia sąrašas buvo atneštas jam stalo nesuderintas“, – kalbėjo politologas.

Pasak Š.Liekio, pasirinktas sprendimas saugus ta prasme, kad paskirtus ministrus bus galima kritikuoti vėliau.

„Turėti pažeidžiamą kabinetą, turint omenyje ideologinius prieštaravimus tarp prezidentūros ir Vyriausybės, yra netgi patogu“, – sakė jis.

G.Nausėda įvertino taikos su valdančiaisiais poreikį

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Kęstutis Girnius 15min teigė, kad prezidento sprendimas atmesti du kandidatus, rodo, kad jis renkasi taikos kelią.

„Buvo laukiama didelės konfrontacijos, o gauta audra stiklinėje. Atmesti du kandidatai – vieno atmetimo ir buvo laukta, tik D.Miniataitės atmetimas nelauktas, bet ji pasiūlyta paskutinę minutę, tai galima paskutinę minutę, matyt, ir atmesti. Ji nėra partijos narė, niekas neverks, kad ji nebuvo patvirtinta. Buvo laukiama konfrontacijos, bet G.Nausėda elgiasi gana švelniai“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Rima Urbonaitė ir Kęstutis Girnius
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Rima Urbonaitė ir Kęstutis Girnius

Pasak jo, buvo sudarytas įspūdis, kad bręsta konfliktas, konfrontacija, svarstyta, ar prezidentas neviršija savo įgaliojimų, tačiau visa tai liko tik žodžiais, nes nieko panašaus neįvyko.

Buvo laukiama didelės konfrontacijos, o gauta audra stiklinėje.

„Buvo laukiama kovos, bet viskas baigėsi labai mandagiai. Manau, kad G.Nausėda yra taikus žmogus, jis nori veikti vidaus politikoje, jam svarbi gerovės valstybė, o prezidentas gali veikti vidaus politiką tik tuo atveju, jei jis turi valdančiosios daugumos palaikymą. Jei to nėra, jo pasiūlymai atmetami, veto atmetami. Jei jis eitų konfrontacijos keliu, tai jis turėtų palaidoti gerovės valstybės viziją. Tai manau, ir nulėmė sprendimus, o ne šalutiniai tikslai, pavyzdžiui, parodyti, kad jis tvirtas, griežtas ir nenusileidžiantis D.Grybauskaitės antrasis įkūnijimas“, – teigė K.Girnius.

„Laisvės partija gali tik džiaugtis, kad E.Dobrovolskos neatmetė, Liberalų sąjūdis ir konservatoriai visai nenukentėjo, nes atmesta tik D.Miniataitė, kuri ne partijos narė“, – apibendrino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius