-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 15

Politologas: mūšyje su konservatoriais dėl Kauno „valstiečių“ neišgelbės nė merų meras

Ar reklaminiuose stenduose draugiškai šalia Sauliaus Skvernelio besišypsantis Visvaldas Matijošaitis padės kauniečiams apsispręsti, ką — Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ar Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatus palaikyti Seimo rinkimuose? Politologas Bernaras Ivanovas sako, Kaunas antrajame rinkimų ture bus svarbus, tačiau merų mero – kaip lankydamasis Kaune jį yra pavadinęs Saulius Skvernelis – žodžiai „valstiečių“ neišgelbės – pergalė žadama dešiniesiems.
Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio susitikimas
Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio susitikimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Konservatoriai vs. „valstiečiai“ — sunkiasvorių mūšis dėl Kauno

15min politologas paaiškino, kad antrajame Seimo rinkimų ture kauniečių pasirinkimas bus išties reikšmingas, o ypač TS-LKD. Jis atkreipė dėmesį, kad LVŽS atstovai, tarp kurių ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga (19 proc.), Panemunės apygardoje pirmame ture smarkiai atsilikęs nuo konservatorės Gintarės Skaistės (33 proc.),— pasirodė silpnokai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bernaras Ivanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bernaras Ivanovas

Vis dėlto, nors šįkart persvara dešiniųjų pusėje, jo nuomone, nereikėtų galvoti, kad kauniečiai sugrįžo į konservatorių glėbį. Verta prisiminti, kad už šią partiją 2016-aisiais ir dabar balsavusių kauniečių skaičius drastiškai nesiskiria. Pavyzdžiui, prieš ketverius metus TS-LKD pirmininką Gabrielių Landsbergį palaikė 38 proc. rinkėjų — lygiai tiek už jį balsavo ir šįkart.

15min montažas/Gabrielius Landsbergis ir Ramūnas Karbauskis
15min montažas/Gabrielius Landsbergis ir Ramūnas Karbauskis

Palaikymas konservatoriams akivaizdžiau išaugo Šilainiuose, kur prieš ketverius metus susirungusius LŽVS pirmininką Ramūną Karbauskį (39 proc.) ir tuometį konservatorių, o dabar jau rinkimuose fiasko patyrusios Krikščionių sąjungos pirmininką Rimantą Joną Dagį (19 proc.) pakeitė Jurgita Šiugždinienė (31 proc.) ir „valstietė“ Ligita Valalytė (16 proc.), o šiuose rinkimuose Kalniečių apygardoje pasirodžiusią LVŽS kandidatę Aušrą Papirtienę (17 proc.) aplenkė konservatorius Arvydas Anušauskas (31 proc.). Įdomu tai, kad 2016 m. rezultatai buvo priešingi — pirmajame ture A.Papirtienė gavo 20, o TS-LKD atstovavęs Andrius Kupčinskas — 17 proc. balsų.

Pasak politologo B.Ivanovo, Kaunas tikrai svarbus, bet tai tinkamai įvertinti bus galima tik sulaukus galutinių rezultatų. 15min paklaustas, ar patekti į Seimą turi šansų mero rinkimuose gyventojų palaikymo nesulaukusi konservatorė J.Šiugždinienė, jis sakė, kad prognozuoti sunku. Vis dėlto, svarstė, aišku viena — šie rinkimai gali pažerti netikėtumų.

VIDEO: Ką išdavė politikų kūno kalba, nors Šimonytė, Karbauskis ir Armonaitė tai slėpė?

„Valstiečių“ neišgelbės nė V.Matijošaitis

Ar reklaminiuose stenduose draugiškai šalia Sauliaus Skvernelio besišypsantis meras Visvaldas Matijošaitis padės kauniečiams apsispręsti, ką — konservatorius ar „valstiečius“ palaikyti po dviejų savaičių? B.Ivanovas pastebėjo, kad rinkėjai „Vieningo Kauno“ ir LVŽS nesieja, todėl mero išreikštas palaikymas neturi reikšmės. Pasak jo, Karbauskio sėkmė — arba nesėkmė — nuo V.Matijošaičio nepriklauso.

Kodėl aklai meru tikintys kauniečiai nesiklauso jo raginimo balsuoti už LVŽS? Kaip paaiškino B.Ivanovas, priešingai negu Vakarų Europoje, rinkėjai nėra stipriai susaistyti politinių partijų ar judėjimų. Tai būdinga ne vien Kaunui ar Lietuvai, o visai posovietinei regioninei erdvei. „Rinkėjas gyvena savo gyvenimą, o politikai — savo“, — pridūrė jis.

Galbūt nujautė, kad po rinkimų gali tekti bendrauti su kitomis politinėmis jėgomis…

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad ir pati V.Matijošaičio parama nėra ir nebuvo intensyvi net Prezidento rinkimų metu, kai Kaune susitikę LVŽS kandidatas į prezidentus premjeras S.Skvernelis ir meras kirto spurgas ar lankėsi Vytauto Didžiojo universitete.

„Įspūdis buvo toks, lyg ne iš geros valios“, — įvertino B.Ivanovas ir nusistebėjo, kad net „valstiečių“ reklamos prieš Seimo rinkimus Kaune buvo mažoka: „Konservatorių daug, Uspaskicho daug, o „žaliųjų“, susidarė įspūdis, mažai. Atrodo, kad Kaunas šiuose rinkimuose išlaikė distanciją nuo valstiečių žaliųjų. Galbūt nujautė, kad po rinkimų gali tekti bendrauti su kitomis politinėmis jėgomis…“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Aurelijus Veryga

Konservatoriai surinko dalį protesto balsų

Politologas B.Ivanovas įsitikinęs, kad LVŽS žemyn smarkiai timptelėjo antireitingai, o geriausias to pavyzdys — prasti sveikatos apsaugos ministro rezultatai Panemunės apygardoje.

„Maniau, — prisiminė B.Ivanovas, — kad vis tik pono Verygos matomumas nulems ir jam bus lengviau rinkimuose, bet suklydau. Pasirodo, kad antireitingas veikia labai stipriai.“

Anot jo, jeigu per iki rinkimų likusį laiką nebus didelių siurprizų, konservatoriai turėtų laimėti. Nors antradienį su žurnalistais kalbėjęs „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis svarstė, esą pagrindinis partijos konkurentas Seimo rinkimuose savo lubas jau pasiekė, 15min kalbintas politologas paaiškino, kad šįkart TS-LKD jas pramušė. Jo teigimu, konservatoriai surinko ne tik savo rinkėjus, bet ir protesto balsus tų, kuriuos paveikė minėtas „valstiečių“ antireitingas. Taigi, pirmajame Seimo rinkimų ture konservatorius palaikė ir tie, kurie anksčiau už juos nebalsuodavo.

„Konservatorių didžioji problema ir būdavo ta, kad jie nemoka dirbti ne su savo rinkėjais, o dabar ta grupė, dėl pačių „valstiečių“ padarytų klaidų, prasiplėtė“, — kalbėjo jis.

Neduok Dieve, dabar būti Karbauskio vietoje, liūdna istorija piešiasi.

B.Ivanovo teigimu, nors iš pradžių atrodė, kad pandemija Seimo rinkimuose LVŽS atsilieps teigiamai, nutiko priešingai.

„Neduok Dieve, dabar būti Karbauskio vietoje, liūdna istorija piešiasi. Dabar jam galima palinkėti, kaip ir dera demokratinėje valstybėje, konsoliduotis ir konstruktyviai padirbėti opozicijoje. Susirinkti tai, kas yra teigiamo, pozityvaus, ir stengtis atstovauti socialinei dienotvarkei. Aišku, nelaikyčiau jų kairiąja partija. Socialdemokratų istorija buvo nesėkminga, ir tie bebrai pakišo koją…

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./TS-LKD spaudos konferencija belaukiant LR Seimo rinkimų rezultatų
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./TS-LKD spaudos konferencija belaukiant LR Seimo rinkimų rezultatų

Atrodo, kad politinėje dienotvarkėje gerovės valstybės nematysime, todėl norėtųsi, kad opozicija konsoliduotų konservatorius, kurie ateina su tuo pačiu šūkiu: taupykime Vokietijos (net ne mūsų, o paskolintus) pinigus, dažnai pamiršdami, kad dabar ne 2008-ųjų krizės situacija — mes esame euro zonoje ir tas taupymas nėra toks jau labai svarbus. Dienotvarkė, manau, bus tokia pati, kaip ir Kubiliaus laikais, todėl situacija iš opozicijos reikalaus kalbėti socialinėmis temomis“, — paklaustas, ką dabar darytų, atsidūręs LVŽS pirmininko R.Karbauskio vietoje, kalbėjo politologas.

B.Ivanovas pastebėjo, kad TS-LKD pasirinkta neutrali pozicija iki šiol pasiteisino, turėtų suveikti ir antrajame Seimo rinkimų ture. Pašnekovo žodžiais kalbant, dabar konservatoriai primena dramblį porceliano parduotuvėje — bijo krustelėti, nes vos pajudėjus gali sudaužyti tai, kas buvo sukaupta.

Kalbant paprastai, jeigu dabar partija imtų svaidytis pareiškimais, kad į koalicija eitų su viena ar kita politine jėga — atbaidytų rinkėjus. Pagalvokite, kaip reaguotų TS-LKD palaikyti besiruošiantys paplūdimio Lukiškių aikštėje skeptikai, išgirdę apie būsimą koaliciją su Laisvės partija arba atvirkščiai — dešinysis elektoratas gali neapsidžiaugti „draugyste“ su socialdemokratais ar kairiaisiais save laikančiais „darbiečiais“.

Konservatorių ir „valstiečių“ dvikovos Kaune

Šilainių apygarda: konservatorė Jurgita Šiugždinienė (31 proc.) ir „valstietė“ Ligita Valalytė (16 proc.).

Kalniečių apygarda: konservatorius Arvydas Anušauskas (31 proc.) ir „valstietė“ Aušra Papirtienė (17 proc.).

Petrašiūnų-Gričiupio apygarda: konservatorius Kazys Starkevičius (33 proc.) ir „valstietis“ Gediminas Vasiliauskas (16 proc.).

Panemunės apygarda: konservatorė Gintarė Skaistė (33 proc.) ir „valstietis“ Aurelijus Veryga (19 proc.).

Aleksoto-Vilijampolės apygarda: konservatorius Vytautas Juozapaitis (28 proc.) ir „valstietė“ Karolina Žekaitė (14 proc.).

Centro-Žaliakalnio apygarda: konservatorius Gabrielius Landsbergis (38 proc.) ir „valstiečių“ kandidatė Audronė Jankuvienė (13 proc.).

Tik Savanorių apygardoje antrame ture susikaus konservatorius Paulius Lukševičius (23 proc.) ir Laisvės partijos atstovas Marius Matijošaitis (15 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius