-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 24

Algirdas Butkevičius išsižada savo žodžių apie žento išsimokėtinai pirktas „Ministerium“ akcijas

Socialdemokratų partijos pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius išsižada savo žodžių apie žento Evaldo Vaitasiaus įsigytą 50 proc. viešųjų ryšių kompanijos „Ministerium“ akcijų paketą. Praėjusią savaitę viešėjęs Liberalų sąjūdžio frakcijoje A.Butkevičius pasakojo, kad žentas už akcijas mokėjo dalimis, tačiau ketvirtadienį Seime šių žodžių jau išsižadėjo. Kiek E.Vaitasius mokėjo už „Ministerium“ akcijas, premjeras vėl nepasakė.
Evaldas Vaitasius, Algirdas Butkevičius ir Dalia Kutraitė-Giedraitienė
Evaldas Vaitasius, Algirdas Butkevičius ir Dalia Kutraitė-Giedraitienė / 15min.lt montažas

Ketvirtadienį į Seimą iškviestas pasiaiškinti dėl šios istorijos premjeras teigė, kad neįvardins žento sumokėtos sumos, nes tai esą komercinė paslaptis.

„Į šį klausimą gali atsakyti tik įmonė „Ministerium“, nes sandoris yra įmonės ir fizinio asmens komercinė paslaptis. Neturiu teisės kalbėti apie privačios kompanijos akcijų vertę ar kitus susitarimus, nes tik vienas asmuo yra mano dukters vyras, o kitas – pašalinis asmuo“, – teigė  A.Butkevičius.

Tačiau jis patikino, kad už akcijas buvo sumokėta bankiniu pavedimu ir paneigė savo žodžius, kad žentas akcijas galėjo pirkti išsimokėtinai. Cituodamas „Ministerium“ pranešimą, A.Butkevičius tikino, kad už akcijas jo žentas sumokėjo bankiniu pavedimu, o įmonė tikrai neturėjo 500 tūkst. litų nepaskirstyto pelno.

Žinau, kad priimant sprendimą mano dukra su žentu pirmiausia svarstė įsigijimo išsimokėtinai variantą, – sakė A.Butkevičius.

„Žinau, kad priimant sprendimą mano dukra su žentu pirmiausia svarstė įsigijimo išsimokėtinai variantą. Bet jie nederina su manimi kiekvieno savo žingsnio ir neprivalo to daryti. Tad nežinojau, kaip galiausiai nuspręsta sumokėti už akcijas. Turiu jus nuvilti, visi dokumentai yra tvarkingi ir viskas yra teisėta“, – Seime į opozicijos klausimus atsakinėjo A.Butkevičius.

Dar praėjusią savaitę premjeras kalbėjo taip: „Žinau, kad buvo susitarta, jei aš teisingai supratau, per keletą kartų sumokėti. Vienais metais tiek sumoka, nes jis, reiškia, neturi tiek pinigų. Antrais metais, kadangi pelninga bendrovė, tiek ir trečiais... Negaliu atsakyti, ar ten trejus, ar ketverius metus. Bet viskas vyko skaidriai“.

Cituodamas šį pasisakymą opozicijos lyderis Andrius Kubilius ketvirtadienį perklausė, ar konservatoriai teisingai suprato, kad premjeras savo anksčiau pasakytus žodžius dabar vadina netiesa.

„Ar jūs dabar teigiate, kad šitie žodžiai yra netiesa, kuriuos jūs pasakėte, ir žentas jus apgavo kalbėdamas apie tai, kad pirko išsipirktinai? Ar jūs taip pat teigiate, kad žentas, pasirodo, turėjo pinigų išpirkti akcijas, nes jūs viešai čia sakėte, kad jis neturi pinigų?“ – klausė A.Kubilius.

A.Butkevičius atsakydamas ėmė kaltinti žiniasklaidą neteisingu citavimu. „Pirmiausia, aš norėčiau pasakyti, kad vyko diskusija šiuo klausimu. Juk diskusija, tai ne tiesiogiai klausimas. Gal galėjo pirkti ir keliais etapais. Buvo pasakyta, kiek aš turiu informacijos ir kiek žinau, kad tokie pokalbiai anksčiau vyko, kad gal ir galėjo. „Gal galėjo“ žodžių kažkodėl nėra. Būtų labai įdomu pasiklausyti, jeigu buvo padarytas įrašas“, – kalbėjo A.Butkevičius. 

15min.lt išsaugojo premjero pasisakymo Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdyje įrašą ir, premjero pageidavimu, sudaro galimybę jam paklausyti, kaip iš tikrųjų skambėjo jo žodžiai.

Premjerą ginančių užsakomųjų straipsnių prisiprašė konservatoriai

A.Butkevičius tikino dviem advokatų kontoroms, kurios konsultavo jį apie galimybes dėl 15min.lt publikacijos skųstis teismui, mokėjęs iš savo asmeninių lėšų.

Kalbėdamas apie teisinius veiksmus, kalbėjau apie perspektyvas, bet kol kas to nedarau, – sakė A.Butkevičius.

„Kreiptis į advokatų kontoras yra išimtinai mano, kaip fizinio asmens, teisė. Neprivalau jums to komentuoti. Bet kokias išlaidas sumoku pats, kaip fizinis asmuo. Kalbėdamas apie teisinius veiksmus, kalbėjau apie perspektyvas, bet kol kas to nedarau“, – sakė A.Butkevičius. Jis pridūrė negalintis pasakyti, ar į teismus nesikreips „Ministerium“.

Klausiamas, kaip spaudoje pasirodė daugybė užsakomųjų premjerą ginančių straipsnių ir kas už juos mokėjo, premjeras tikino pirkęs tik užsakymo numeriu pažymėtus pranešimus ir už juos mokėjęs savo asmeninėmis lėšomis. Premjeras aiškino, kad užsakomuosius straipsnius pirko tik todėl, kad jo atsakymų paprašė konservatoriai.

„Opozicinė konservatorių partija pareikalavo mano viešo paaiškinimo dėl dukters vyro akcijų pirkimo datos ir Konkurencijos tarybos vadovo apsilankymo. Tad, opozicijos pageidavimu, atsakiau į šiuos klausimus viešu pareiškimu, kuris buvo išplatintas Vyriausybės kanceliarijos rugsėjo 14 dieną.

O mano paties asmeniniu užsakymu, iš mano paties asmeninių lėšų tas pats tekstas buvo išspausdintas leidiniuose „Verslo žinios“, „Lietuvos žinios“, „Lietuvos rytas“, „Vakaro žinios“. Tie tekstai skaidriai pažymėti užsakymo numeriais ir mano pavarde, kaip reikalauja įstatymas. Tokiu būdu įgyvendinau jūsų, gerbiama opozicija, reikalavimą paaiškinti situaciją viešai. Jokių kitų tekstų neužsakinėjau ir nežadu to daryti“, – aiškino premjeras.

Klausė, ar turi dar dukrų

Tuo tarpu konservatorius Sergejus Jovaiša su ironija premjero klausė, ar jis netyčia neturi dar kokių netekėjusių dukrų, mat jis žinąs vieną jaunuolį, valdantį statybų kompaniją, kuri nelaimi viešųjų pirkimų konkursų.

Gal turite dar neištekėjusių dukrų? – klausė S.Jovaiša.

„Gal turite dar neištekėjusių dukrų?“ – klausė S.Jovaiša.

„Aš labai atsakingai pasakau, kad mano gyvenimo tikslas yra padėti žmogui su negalia. Pirmiausia padėti, jeigu galima, vaikams. Bet niekada jūs manęs, kaip politiko, nesvarbu, ar būtų opozicija, ar valdančioji dauguma, nesivarginkite ir neprašykite, kad aš kokiuose tai dalykuose, ir ypač, kas liečia viešąjį sektorių, galėtumėte paprašyti ir sulaukti paramos“, – be humoro atsakė A.Butkevičius.

Socialdemokratai parlamentaras Artūras Skardžius ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas taip pat pasinaudojo galimybe paklausti premjero. A.Skardžius suteikė A.Butkevičiui šansą prisiminti A.Kubiliaus uošvės istoriją, o J.Olekas klausė, ar premjeras nebūtų norėjęs dėl šios istorijos aiškintis be žiniasklaidos žinios.

„Aš manau, kad politikai jau yra pasiekę tokį lygį, kur galima visus klausimus išsiaiškinti susėdus prie stalo. Aš visada esu atviras ir galima buvo pasikviesti į frakciją ir pasikalbėti. Bet šiandien mes žinome, koks buvo tikslas ir tik tiek galėčiau pasakyti“, – J.Olekui atsakė premjeras.

Po premjero atsakymų A.Kubilius konstatavo, kad A.Butkevičius tikslių atsakymų nepateikė.

„Mes neišgirdome iš ministro pirmininko jokių aiškių atsakymų. Tai atsikalbėjimas, kuris parašytas advokatų, bet ne politiko atsakymas viešas ir skaidrus, kuris paneigtų bet kokias abejones tokioje istorijoje, kokia iš tikrųjų kelia daug natūralių klaustukų. Ne kasdien Lietuvoje susiduriame su tokia istorija, kai partijos vienos iš buvusių kampanijos vadovių sūnus po to įsteigia įmonę, kurią po to perima premjero žentas, o įmonė veikia iš vyriausybės užsakymų viešinimui“, – kalbėjo A.Kubilius žadėdamas, kad atsakymų konservatoriai ieškos ir toliau.

Premjeras atsakė, kad į visus klausimus jau atsakė pranešimais dienraščiuose. „Jaučiuosi pagal savo sąžinę atlikęs tai,  kas man, kaip politikui, priklauso“, – teigė jis.

15min.lt infografikas/Premjero, jo žento Evaldo Vaitasiaus ir visuomeninės patarėjos Dalios Kutraitės-Giedraitienės ryšiai su „Ministerium“
15min.lt infografikas/Premjero, jo žento Evaldo Vaitasiaus ir visuomeninės patarėjos Dalios Kutraitės-Giedraitienės ryšiai su „Ministerium“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius