Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 22

Premjero patarėjas: Darius Gudelis į Vyriausybę vaikšto kaip draugas

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas alfa.lt laidoje teigė, kad viešųjų ryšių ekspertas ir verslininkas Darius Gudelis Vyriausybėje nuolat lankosi kaip draugas.
Saulius Skvernelis ir Darius Gudelis
Saulius Skvenelis ir Darius Gudelis / 15min nuotr.

Premjero patarėjas buvo klausiamas apie 15min tyrimą, kuris parodė, kad premjeras Saulius Skvernelis nuolat susitikinėja su komunikacijos agentūros „VIP viešosios informacijos partneriai“ akcininku Dariumi Gudeliu. Tačiau jų susitikimai nėra deklaruojami. Vien praėjusiais metais D.Gudeliui buvo išduota 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus.

Tiek S.Skvernelis, tiek D.Gudelis tikina, jog jų susitikimai nesusiję su pasiruošimu prezidento rinkimams ar viešųjų ryšių konsultacijomis. Vis dėlto D.Gudelis pripažįsta su premjeru bei jo aplinka pasidalinantis savo profesinėmis žiniomis bei turima informacija. Verslininkas ir krepšinio klubo „Rytas“ dalininkas taip pat tvirtino su premjeru pasikalbantis apie krepšinį.

Tuo pat metu D.Gudelio įmonės laimėjo viešųjų pirkimų už daugiau nei 2,5 mln. eurų. Ši suma yra didžiausia tarp viešųjų ryšių agentūrų, taip pat – geriausias paties D.Gudelio verslo rezultatas.

Šią istoriją galite pamatyti specialioje 15min tyrimų laidoje:

VIDEO: 15min tyrimas: slaptąjį premjero patarėją lydi milijoninė sėkmė

Premjero patarėjas S.Malinauskas alfa.lt laidoje teigė, kad viešųjų ryšių ekspertas daugiau kartų Vyriausybėje susitiko su juo, o ne su premjeru.

„Mes tikrai esame susitikę daug kartų su Dariumi Gudeliu“, – sakė S.Malinauskas.

Tokią premjero patarėjo versiją neigia pats D.Gudelis, kuris 15min sakė: „Su Skirmantu Malinausku esu susitikęs turbūt keletą kartų, tikrai ne daugiau. Nelabai jį pažinojau iki šiol, gal kaip žurnalistą daugiau.“

Vyriausybėje lankosi kaip draugas

S.Skvernelis susitikimų su verslininku ir viešųjų ryšių konsultantu savo oficialioje darbotvarkėje nenurodė. Anksčiau kitas premjero patarėjas Tomas Beržinskas 15min komentavo, jog ministro pirmininko darbotvarkę sudaro tiek oficialūs, tiek neoficialūs, darbiniai, nenumatyti ar neplanuoti susitikimai. O skelbti apie tokius praktikos nėra.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

Bet S.Malinauskas alfa.lt eteryje tvirtino, jog susitikimai su D.Gudeliu Vyriausybės rūmuose buvo oficialūs.

„Jeigu susitikimas yra Vyriausybėje ir jeigu yra išrašomas leidimas, tai tas susitikimas yra oficialus“, – kalbėjo S.Malinauskas.

Paklaustas, kodėl tuomet susitikimai nėra deklaruojami ir kodėl apie juos nėra pranešama, premjero patarėjas teigė, kad nėra tokios pareigos.

„Vyriausybė siūlo lobizmo įstatymo pakeitimą. Šiuo metu tokios pareigos nėra, t. y. galima tai daryti arba galima to nedaryti. <...> Tie susitikimai ir daug ministro pirmininko, kaip ir ministro pirmininko patarėjų, susitikimų nepakliūva į oficialią darbotvarkę“, – sakė S.Malinauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Gudelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Gudelis

Vėliau S.Malinauskas pridūrė, kad susitikimai buvo nedeklaruoti ir dėl to, kad D.Gudelis Vyriausybėje lankėsi kaip draugas.

„Dariaus Gudelio atveju, jis eina kaip pažįstamas, draugas kalbėtis, nėra jokių darbinių santykių. Bet kuriuo atveju įtraukimas susitikimo (į darbotvarkę, – 15min), jis iš karto suponuoja ką? Kyla didžiulė <...> spekuliacija“, – sakė S.Malinauskas.

V.Sinkevičiui – draugas, kuriam nereikia mokėti

Anksčiau D.Gudelį draugu vadino ir kitas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) politikas, ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

Dabar V.Sinkevičius siekia Vilniaus mero posto. 15min tyrimas parodė, kad jis taip pat susitinka su viešųjų ryšių ekspertu. Ministras neneigė apsilankantis ir D.Gudelio komunikacijos agentūros biure.

Po žurnalistų klausimų savo feisbuke V.Sinkevičius apie santykius su D.Gudeliu rašė: „Žinote, man nereikia mokėti žmonėms, kad jie būtų mano draugai, man tai būtų keista.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

Akcentuoja, kad pirkimus laimėdavo ir anksčiau

S.Malinauskas buvo klausiamas, kaip vertina faktą, kai D.Gudelis eina pas premjerą kaip draugas, o vėliau jo įmonės gauna daugiausia valstybės užsakymų.

„Jeigu bent vienas konkursas kelia abejonių, iš karto yra institucijos“, – kalbėjo S.Malinauskas.

Premjero patarėjas tvirtino, kad D.Gudelio bendrovės yra stambios ir jau seniai sėkmingai dirba – jos ir anksčiau yra laimėjusios viešuosius pirkimus, pavyzdžiui, kai ministro pirmininko pareigas ėjo Algirdas Butkevičius.

Donato Gvildžio iliustracija/D.Gudelio įmonių rezultatai viešuosiuose pirkimuose
Donato Gvildžio iliustracija/D.Gudelio įmonių rezultatai viešuosiuose pirkimuose

15min atkreipia dėmesį, kad būtent 2018 metai D.Gudelio bendrovėms buvo rekordiniai ir lyginant su ankstesniais metais, ir su kitais rinkos dalyviais. Atlikdami tyrimą išanalizavome 30-ies komunikacijos įmonių septynerių metų rezultatus viešuosiuose pirkimuose ir rėmėmės Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius