Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 20 /15:21

Stringant reagentų tiekimui į Lietuvą, prezidentas bandys prašyti, kad jų paskolintų Norvegija

Penktadienį paaiškėjus, kad koronavirusui nustatyti reikalingų reagentų tiekimo grandinė smarkiai trūkinėja, siunta niekaip nepasiekia Lietuvos, prezidentas Gitanas Nausėda pranešė šiuo klausimu bandysiantis prašyti Norvegijos pagalbos – galbūt šalis reagentų paskolins.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvai siekiant suvaldyti COVID-19 plitimą, šalies vadovas interviu portalo „Delfi“ laidai „Dėmesio centre“ teigė ypatingai norintis atkreipti dėmesį į medicinos įrangos ir reagentų trūkumą mūsų šalyje.

„Ties tuo klausimu tenka net įsitraukti dirbant su tomis šalimis, kurios galbūt net galėtų mums pademonstruoti savo draugiškumą. Štai ir po mūsų interviu kalbėsiuosi galimai su Norvegijos atstovais. Galbūt jie mums laikinai galėtų padėti, kol ta reagentų partija užstrigo keliaudama. Grynas paskolinimo faktas, kuris padėtų laimėti laiko“, – kalbėjo prezidentas.

Turbūt šiandien ko mažiausia reikia, tai mėginti reikalauti kažkieno galvos.

Jis teigė suprantantis, kad ne visos valdžios institucijos sugeba gerai suplanuoti darbus ir juos įgyvendinti, bet pridūrė nemanantis, kad dėl to reiktų reikalauti „kažkieno galvos“.

„Turbūt šiandien ko mažiausia reikia, tai mėginti reikalauti kažkieno galvos. Galbūt padaryti tai ir įvertinti, ką padarė gerai ar ką padarė blogai, o dabar turime suremti pečius ir visi kartu dirbti“, – ragino G.Nausėda.

Tiesa, stebėdamas, kaip situaciją dėl koronaviruso valdo Vyriausybė, Ekstremalių situacijų komisija, prezidentas teigė pasigendantis koordinacijos. Jos esą trūksta ir savivaldybėse.

„Akivaizdžiai trūksta koordinacijos. Sakydamas tam, aš turiu galvoje ne tik atskiras valdžios institucijas, bet, pavyzdžiui, ir regioninį lygmenį, kuomet centrinės valdžios institucijos gana sunkiai susišneka su atskirų savivaldybių merais. Ir ypatingai tų savivaldybių, kurios šiuo metu patiria tuos didžiausius išmėginimus arba spaudimą“, – dėstė G.Nausėda, konkrečiai paminėdamas Klaipėdą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Klaipėda
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Klaipėda

Šiame mieste, kaip pabrėžė jis, yra pakankamai daug užsikrėtusiųjų COVID-19, taip pat – atvyksta keltai, kuriais į Lietuvą iš užsienio sugrįš srautas žmonių.

„Reikia pasiruošti šitam srautui žmonių, kuris pasipila iš keltų. Ten yra ir užsienio piliečiai, reikia juos konvojuoti, palydėti iki sienų ir taip toliau. Reikia patikrinti jų sveikatą“, – kalbėjo G.Nausėda.

Paragino tinkamai apsaugoti medikus

Penktadienį kai kuriuos iš šių klausimų jis nuotolinio vaizdo skambučio būdu aptarė su premjeru Sauliumi Skverneliu. Šalies vadovas paragino ministrą pirmininką imtis spartesnių veiksmų dėl medikų aprūpinimo, pagalbos mūsų ir kitų šalių piliečiams.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas telefonu bendrauja su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas telefonu bendrauja su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu

„Prezidentas paragino premjerą kuo skubiau užtikrinti tinkamą medikų aprūpinimą apsaugos priemonėmis, suteikti pagalbą Lietuvos piliečiams grįžti namo, užtikrinti saugų kitų šalių piliečių tranzitą per Lietuvos teritoriją“, – po susitikimo išplatintame pranešime paskelbė prezidentūra.

Pokalbio metu G.Nausėda su premjeru taip pat teigė aptaręs ekonomikos skatinimo priemonių planą ir paramą jautriausioms visuomenės grupėms.

„Prezidento teigimu, nepaisydami šalyje paskelbto karantino, turime pasirūpinti, kad Lietuvos piliečiams būtų užtikrintos galimybės saugiai sugrįžti į Lietuvą sausumos, jūrų bei oro transportu, taip pat, kad Europos Sąjungos piliečiams būtų sudarytos sąlygos per Lietuvą nuvykti į savo šalį laikantis visų būtinų saugumo priemonių“, – dėstoma pranešime.

Šiuo laikotarpiu itin svarbus sklandus visų valstybės institucijų bendradarbiavimas.

Prezidento įsitikinimu, „šiuo laikotarpiu itin svarbus sklandus visų valstybės institucijų bendradarbiavimas, informacijos apsikeitimas tarp centrinės valdžios ir savivaldos institucijų“.

Nesklandumų su informacijos pateikimu kilo ketvirtadienį, kai Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, jog koronavirusu užsikrėtusi Ukmergės ligoninės medikė dirbo Kauno klinikose ir „Kardiolitos“ klinikoje. Vėliau ministerija išplatino kitą – patikslintą – pranešimą, kuriame šios įstaigos nebebuvo minimos. Kodėl, paaiškinta nebuvo.

Galimas klaidas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį aiškino įtampa ir epidemiologų, kurie ieško susirgusiojo kontaktų, didžiuliais krūviais bei nuovargiu.

Antradienį Seimas priėmė, o prezidentas trečiadienį pasirašė, įstatymų paketą, kuriuo siekiama paskatinti šalies ekonomiką koronaviruso ligos protrūkio Lietuvoje laikotarpiu.

Vyriausybė žada skirti iki 5 mlrd. eurų priemonėms stabdyti koronaviruso plitimą ir mažinti jo daromą žalą.

Penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė pasirašiusi tiekimo sutartis dėl medicinos asmens apsaugos priemonių šalies gydymo įstaigoms – tūkstančių vienetų respiratorių, medicininių kaukių, chalatų, akinių ir pan. Žadama, kad šalį priemonės pasieks artimiausiu metu.

Piliečiai, norintys grįžti į savo šalį tranzitu per Lietuvą, gali tai padaryti iki kovo 23 dienos.

Karantinas dėl COVID-19 pavojaus Lietuvoje paskelbtas nuo kovo 16 iki kovo 30 dienos. Su jo režimu galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius