Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 16 /17:58

Prieš skiepus vaikams – sunkieji ginklai: platinama istoriją apie mirusią mergaitę

Internete plinta šiurpi istorija apie mergaitę, kuri tariamai mirė pasiskiepijusi, kad galėtų lankyti baseiną. Nors nepatikslinta, nuo kurios ligos buvo skiepas, šimtai komentatorių leidosi į diskusiją apie vakcinas nuo COVID-19. Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT), registruojanti nepageidaujamus šalutinius poveikius po skiepų, dar nė sykio nenustatė, kad kas nors būtų miręs dėl šių vakcinų.
Skiepijama mergaitė
Skiepijama mergaitė / 123RF.com nuotr.

„Vilniuje po skiepo mire nepilnametė kuri labai norėjo lankyti baseiną kuri lankė jos draugė, – rašoma vienoje socialinio tinklo „Facebook“ grupėje, kur tėvai dažnai dalijasi neigiama informacija apie skiepus nuo COVID-19, vaikų testavimą ir kitus ribojimus. – Mama buvo prieš bet galiausiai sutiko. Po skiepo pakilo temperatūra kuri laikėsi trys dienas bet išgelbėti mergaitės na pavyko (kalba netaisyta – red. past.).“

Įrašas sulaukė daugiau nei 600 įvairių reakcijų ir 300 komentarų. Juo per porą dienų pasidalinta beveik 700 kartų – ne tik privačiose žmonių paskyrose, bet ir įvairiose kitose grupėse.

Šią istoriją socialiniame tinkle papasakojusio vilniečio paklausti, iš kur gavo tokią informaciją, nepavyko – į 15min žinutę jis nesureagavo.

Ryšio tarp skiepų ir mirčių nepatvirtino

Nepageidaujamus šalutinius vakcinų poveikius registruojanti VVKT informacijos apie žmones, kurie būtų mirę dėl vakcinų nuo COVID-19, neturi.

„Per visą vakcinacijos laikotarpį (nuo praėjusio gruodžio 27 d. – red. past.) esame gavę 28 pranešimus apie žmonių mirtis po vakcinacijos, – portalą 15min informavo VVKT atstovė spaudai Aistė Tautvydienė. – Nė vienu atveju priežastinis ryšys tarp vakcinos ir mirties nebuvo nustatytas.“

Per kiek daugiau nei 11 šių metų mėnesių VVKT dėl vakcinų nuo COVID-19 šalutinio poveikio gavo daugiau nei 6,4 tūkst. pranešimų.

Dėl jų skundėsi visų amžiaus grupių paskiepytieji, pradedant 12-15 metų vaikais. Sunkiomis pripažintos 392 reakcijos.

PA Images/Scanpix nuotr./„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos
PA Images/Scanpix nuotr./„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos

Kaip paaiškino A.Tautvydienė, kiekvieną pranešimą VVKT vertina individualiai. „Įtariamos nepageidaujamos reakcijos, taip pat ir mirties, priežastinis ryšys vertinamas pagal tam tikrus kriterijus.

Kitaip tariant, vertinama, ar po skiepijimo buvo pasireiškę nepageidaujamo poveikio simptomai, ar nustatyta laboratorinių ar kitų tyrimų pakitimų, ar yra kitų duomenų, patvirtinančių, kad tai galėjo sutrikdyti asmens sveikatą ar net sukelti mirtį.“

Patvirtinančių duomenų nenustačius, vertinama, ar yra kitų galimų mirties priežasčių ir ar mirtis tikėtina, atsižvelgiant į vakcinos veikimo būdą bei sukeliamus poveikius. Šiais atvejais ypač svarbi informacija ir apie tai, kokiomis lėtinėmis ar kitomis ligomis asmuo sirgo iki skiepijimo bei duomenys apie kitus jo sveikatos būklės rodiklius.

Taip pat skaitykite: Policijos suvestinėse skiepų priešininkai „rado“ žalos patvirtinimą, nors mirčių dėl jų nenustatyta

Pasak VVKT atstovės, remiantis pateiktų pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas duomenimis, mirę asmenys priklausė vyresnio amžiaus grupei (pacientų amžiaus mediana – 70 m.).

Dauguma atvejų mirties priežastys buvo nurodytos kaip širdies-kraujagyslių sistemos ir kitos lėtinės ligos. „Svarbu įvertinti ir tai, kad tai buvo senyvo amžiaus pacientai, sirgę lėtinėmis ligomis, kurios galėjo lemti mirtį, – pažymėjo A.Tautvydienė. – Nė vienu iš atvejų mirtis nebuvo vertinta, kaip tiesiogiai susijusi su vakcinacija.“

Per kiek daugiau nei 11 šių metų mėnesių VVKT dėl vakcinų nuo COVID-19 šalutinio poveikio gavo daugiau nei 6,4 tūkst. pranešimų.

Dėl jų skundėsi visų amžiaus grupių paskiepytieji, pradedant 12-15 metų vaikais. Sunkiomis pripažintos 392 reakcijos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašas apie tariamai po skiepo mirusią mergaitę
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašas apie tariamai po skiepo mirusią mergaitę

Galimybių paso vaikams dar nereikia

Abejonių kelia ir detalė, kad minėta mergaitė galimai skiepijosi dėl baseino.

Nuo rugsėjo 13-osios baseinai iš savo lankytojų prašo galimybių paso, kitaip tariant, patvirtinimo, kad žmogus yra persirgęs COVID-19, pasiskiepijęs nuo šios šios ligos arba turi neigiamą testo atsakymą. Pagal dabartinę tvarką, iš vaikų iki 16 metų galimybių paso neprašoma.

Tik nuo gruodžio pabaigos kai kurioms veikloms galimybių paso reikės ir jaunesniems vaikams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Protestas prieš galimybių pasą vaikams nuo 12 metų
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Protestas prieš galimybių pasą vaikams nuo 12 metų

Vyriausybė nutarė, kad galimybių pasas bus išduodamas 12 metų ir 2 mėnesių amžiaus sulaukusiems vaikams, jis bus reikalingas pramoginėms kontaktinėms veikloms – koncertams, kino teatrams, kavinėms, atrakcionams ir pan., taip pat – baseinams.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius