Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 30

Propagandai apie migrantus Lietuvoje pasitelkta nuotrauka iš senos krizės

Prokremliškas portalas gąsdina, kad migrantų krizė Lietuvoje gali peraugti į politinę ir baigtis išankstiniais rinkimais bei Vilniaus šturmu. Teiginiams, esą situacija tampa nebekontroliuojama, pateikiamos nežinia kuo grįstos prognozės, o įspūdžiui sustiprinti pridėta nuotrauka, kurioje įamžinta migrantų minia, bet ne Lietuvoje ir net ne pastaraisiais metais.
Pasienio užkardoje apgyvendinti pabėgeliai
Pasienio užkardoje apgyvendinti pabėgeliai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vaizdas – visai ne iš Lietuvos

Portalo rubaltic.ru skaitytojų dėmesį ketvirtadienį turėjo patraukti įspūdinga nuotrauka. Joje matyti daugybė į plačią eilę išsirikiavusių žmonių.

Eilės priekyje – keli specialiųjų policijos pajėgų pareigūnai su neperšaunamomis liemenėmis, šalmais ir skydais. Ant vieno nugaros matyti užrašas „Policija“, tad galima susidaryti įspūdį, kad žmonių eilė nufotografuota mūsų šalyje.

VIDEO: Slaptos migrantų schemos: maršrutai, pinigai ir pasipelnyti siekiantys lietuviai

Tai turėtų būti suprantama ir iš antraštės: „Vilniaus šturmas ir Vyriausybės atstatydinimas: prie ko veda migrantų krizė Lietuvoje“. Ją ir penktadienį priešpiet buvo galima rasti vienoje iš viršutinių tinklalapio pozicijų, tik vėliau atsidūrė kiek žemiau.

Nors tekste išties rašoma apie dabartinę situaciją mūsų šalyje, nuotraukoje įamžintas visai kitas įvykis.

Ekrano nuotr. iš rubaltic.ru/JAV portalas nurodytas kaip nuotraukos šaltinis
Ekrano nuotr. iš rubaltic.ru/JAV portalas nurodytas kaip nuotraukos šaltinis

Fotografijos kampe mažomis raidelėmis nurodytas nuotraukos šaltinis: wsj.com. Tai yra populiaraus JAV dienraščio „The Wall Street Journal“ interneto svetainė.

Tačiau nuotrauka – ne šio dienraščio (ir mažai tikėtina, kad buvo gautas leidimas ją perpublikuoti).

Vaizdų paieškos internete sistemos rodo, kad ši nuotrauka buvo naudojama jau 2015 m. Bene anksčiausias iš rastų tekstų, kurie buvo ja iliustruojami, publikuotas 2015 m. spalio pabaigoje portale america.aljazeera.com.

Straipsnyje „Atvykus 12 tūkst. pabėgėlių, Slovėnija prašo ES pagalbos“ rašoma, kad ši Balkanų šalis kreipėsi pagalbos, kai per vieną parą iš Kroatijos atvyko tiek daug užsieniečių.

Apačioje nurodyta, kad nuotraukoje užfiksuota, kaip policija lydi pabėgėlius per Dobovos miestelį, esantį greta Slovėnijos-Kroatijos sienos. Ji paimta iš „Getty Images“, autorius – Jeffas Mitchellas.

Aptariama fotografija yra pagrindinė straipsnio iliustracija, bet čia publikuojama 16 nuotraukų (ne vien iš Slovėnijos) galerija. Greičiausiai jos (bent jau Slovėnijoje) padarytos kaip tik tuo metu – spalio pabaigoje.

Tai galima suprasti iš palyginti šiltos žmonių aprangos ir nekokio oro. Tai yra pirma detalė, dėl kurios galima suabejoti, kad vaizdas – iš Lietuvos, kokį įspūdį bandoma sudaryti.

Ekrano nuotr. iš america.aljazeeracom/Tikroji migrantų nuotrauka iš Slovėnijos
Ekrano nuotr. iš america.aljazeeracom/Tikroji migrantų nuotrauka iš Slovėnijos

Nereikėtų apsigauti iš užrašo ant pareigūno nugaros. „Policija“ slovėniškai rašoma lygiai taip pat.

Ragina atverti sieną į Vakarus

Analitikos portalu apie Baltijos regioną prisistatančio rubaltic.ru straipsnyje informacija apie migrantų krizę Lietuvoje pateikiama tendencingai, daug dėmesio skiriama paaiškinimams, kad reikėtų keisti valdžią, ir raginimams pažeisti tarptautinius dokumentus.

Apžvalgininko Aleksejaus Iljaševičiaus straipsnyje aiškinama, esą „situacija su migrantais Lietuvoje nebekontroliuojama“.

„Nekviesti svečiai iš Šiaurės Afrikos ir Vidurio Rytų nesigėdija garsiai skelbti savo teisių, maištai pabėgėlių stovyklose tapo sisteminiu reiškiniu.

Neatmestina, kad rudenį daugiatūkstantinė nelegalų armija patrauks šturmuoti Vilnių ir išprovokuos Lietuvoje rimtą politinę krizę.“

Statistikos departamento duomenimis, absoliuti dauguma neteisėtai į Lietuvą pastaruoju metu atvykusių migrantų išties yra iš Vidurio Rytų (daugiau nei 2 tūkst. – iš Irako, bemaž 100 – iš Sirijos. Tačiau atvykėlių iš Šiaurės Afrikos gali būti nebent vienetai, nė viena šio regiono valstybė statistikoje neišskirta.

Toliau rašoma, kad migrantai nepaliauja plūsti per Lietuvos-Baltarusijos sieną, net tose vietose, kur įrengta tvora. Apie tokius atvejus papasakojo Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis. Tvorą pavyko įveikti trims Kongo, Kamerūno ir Gvinėjos piliečiams.

Autorius pasakoja, esą migrantai nesidrovi garsiai skelbti savo teisių. Priminti atvejai, kai kelios dešimtys žmonių Užsieniečių registracijos centre Pabradėje elgėsi agresyviai ir mėgino išsiveržti iš stovyklos, Ignalinoje atsisakė maisto.

Tarp migrantų esą jau randasi savų lyderių ir kuriasi valstybė valstybėje.

„Jei dabartinė dinamika išsilaikys, jau rudenį nelegaliai atvykusių migrantų skaičius Lietuvoje gali pasiekti dešimtis tūkstančių, – gąsdinama straipsnyje. – Tuomet situacija taps ne šiaip įtempta, o „sprogstama“.

Per liepą buvo sulaikyta daugiau nei 1,5 tūkst. migrantų. Pastarosiomis savaitėmis pasieniečiai sulaikydavo po 20-170 neteisėtai į Lietuvą atvykusių žmonių.

Jų jau yra kiek daugiau nei 3 tūkst. Bet, skaičiuojant ar vienaip, ar kitaip, pagal dabartines prasčiausias tendencijas šis skaičius gali išaugti iki 5-8 tūkst. Tad portalo gąsdinimas dešimtimis tūkstančių migrantų yra perdėtas.

Vidmanto Balkūno/15min nuotr./Migrantai buvusioje Vydenių mokykloje
Vidmanto Balkūno/15min nuotr./Migrantai buvusioje Vydenių mokykloje

A.Iljaševičius aiškina, esą Lietuvai „elementariai nepakaks jėgų daugiatūkstantinei nepatenkintų pabėgėlių miniai sulaikyti“.

Cituojamas Aliaksandro Lukašenkos režimui palankiu laikomo Baltarusijos politologo Aleksejaus Dzermanto mintis, esą „visa ši gauja dėl šalčio, alkio ir nevilties patrauks šturmuoti didelį miestą, tikėtina, Vilnių“.

Taip migrantų krizė esą virs politine. Galiausiai straipsnyje iškeliamas klausimas: „Jei Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė negali išspręsti šios problemos, kam reikalinga tokia Vyriausybė?“ Ir pridedama, esą neatmestini išankstiniai parlamento rinkimai.

Kadangi didžiumos migrantų tikslas yra Vakarų Europa, A.Iljaševičius ragina pasekti A.Lukašenkos pavyzdžiu ir „leisti migrantams ramiai patekti, pavyzdžiui, į Lenkijos teritoriją arba jūra tiesiai į Vokietiją“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius