Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 01 /17:06

Prorusišku vadintam Remigijui Žemaitaičiui – trukdžiai vadovauti Lietuvos delegacijai NATO PA

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pateikė Seimui siūlymą Lietuvos delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje (PA) pirmininku paskirti „Tvarkos ir teisingumo“ atstovą, Seimo narį Remigijų Žemaitaitį. Anksčiau šis politikas Seime buvo sulaukęs priekaištų dėl prorusiškų pasisakymų.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį nutarimo projektą dėl R.Žemaitaičio įtraukimo į delegaciją buvo bandoma pateikti Seimui. Tačiau konservatoriai pasipriešino pateikimui ir pareikalavo šiuo klausimu daryti pertrauką. 

Pasak Seimo narių, savo pasisakymais apie Ukrainą pagarsėjęs R.Žemaitaitis negali tapti šios garbingos delegacijos nariu. Konservatorė R.Juknevičienė pabrėžė, kad šiais laikais, kai egzistuoja „Google“, visi žinos, kad šis Seimo narys prieštarauja valstybės pozicijai. 

„Ta bent tegul jis ateina, tegu pasisako iš tribūnos, tegu komitete pasisako, kad mes žinotume, gal jis tada suklydo, gal kitaip elgsis, gal jis neišsakys tokių baisių nuomonių, kokias išsakė čia?“ – klausė R.Juknevičienė.

Į diskusiją stojo ir iš delegacijos išbraukiamas „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius, pareiškęs, kad R.Žemaitaitis „pastatys R.Juknevičienę į vietą ir viskas bus tvarkoj“. 

Išgirdusi, kiek Seime kilo aistrų dėl R.Žemaitaičio skyrimo, prie mikrofono stojo Seimo pirmininkė L.Graužinienė. Ji kreipėsi į „tvarkiečius“ siūlydama dar pagalvoti, ar ne geriau būtų vietoj R.Žemaitaičio į delegaciją siųsti Audito komiteto pirmininkę Jolitą Vaickienę.

Prie klausimo Seimas grįš ketvirtadienį.

Prorusiškas pažiūras neigia

Pats R.Žemaitaitis kategoriškai neigia esantis prorusiškų pažiūrų.

„Dėl to, kas apie mane kalbama – prorusiškas ar neprorusiškas aš esu, tai galiu pasikartoti, kad sprendimas turi būti randamas visur bendru sutarimu, neturi būti atskiriama viena grupė ar viena valstybė.

Juolab, kad NATO mūsų tikslas yra kiek įmanoma daugiau dėti pastangų, kad į NATO patektų kuo daugiau valstybių, kad būtume vieningos ir palaikytume viena kitą. Kartu manau, kad NATO grupės darbas yra daugiau diplomatinis, daugiau rezoliucijų, aišku, nemaža dalis pasitarimų vyks dėl saugumo užtikrinimo tiek Ukrainos konflikte, tiek, manau, dabar bus aktualus Sirijos-Rusijos konfliktas, priešraketinių gynybos bazių statymo, o pagrindinis darbas liks dėl BVP skyrimo gynybai“, – sakė R.Žemaitaitis. 

Jis sakė ketinantis tęsti jau pradėtus darbus, nes naujiems pradėti laiko tiesiog per mažai. 

„Reikės tęsti pradėtus darbus su delegacijos nariais“, – sakė jis. R.Žemaitaitis tikino suderinsiantis pareigas Ekonomikos komiteto pirmininko pareigas su vadovavimu delegacijai NATO PA, nes joje posėdžiai vyksta ne kiekvieną savaitę.

Pakeistų A.Mazuronį

R.Žemaitaičiui Lietuvos delegacijos NATO PA vadovo pareigose siūloma pakeisti po konflikto su L.Graužiniene iš delegacijos pirmininko pareigų atsistatydinusį liberalą Andrių Mazuronį. 

Dėl teikimo dar turės balsuoti Seimas. Parlamentas iš pradžių turės R.Žemaitaitį įtraukti į delegacijos narius, nes šiuo metu „tvarkiečiams“ delegacijoje pavaduojančio nario pozicijoje atstovauja Seimo narys Vytautas Kamblevičius. 

Jis į delegaciją buvo įtrauktas vos prieš du mėnesius. Dabar „tvarkiečiai“ panoro V.Kamblevičių pakeisti R.Žemaitaičiu, o Seimo pirmininkė L.Graužinienė pasiūlė jį paskirti ir visos delegacijos vadovu.

Be V.Kamblevičiaus, delegacijai tikrųjų narių teisėmis priklausė „darbietis“ Kęstutis Daukšys, konservatorė Rasa Juknevičienė, socialdemokratas Domas Petrulis ir atsistatydinęs Andrius Mazuronis. Pastarajam dabar siūloma būti pavaduojančiu delegacijos nariu. 

A.Mazuronis iš delegacijos pirmininko pareigų nutarė atsistatydinti po to, kai Seimo valdyba atsisakė jį išleisti į NATO PA renginį Briuselyje. 

„Ta nekompetencija ir tas bukumas, kuris spinduliuoja iš Seimo pirmininkės, užkniso juodai. Atsibodo kariauti su žmogumi, kuris nesuvokia ar nenori suvokti, apie ką šnekame. Jeigu ji mano, kad čia kažkoks turistavimas, ar ką, tai, jei turistaučiau, juk ne Briuselį pasirinkčiau“, – tuomet 15min.lt savo sprendimą komentavo A.Mazuronis.

Kaltino prorusiškumu

Anksčiau, 2014 m. pradžioje, pasisakydamas dėl Ukrainos klausimų R.Žemaitaitis kitų Seimo narių buvo apkaltintas prorusiškais pasisakymais. 

Seimo narys tuomet iš rezoliucijos Ukrainai palaikyti projekto pasiūlė išbraukti teiginį, kad planuojamas referendumas dėl Krymo prieštarauja Ukrainos konstitucijai ir jo rezultatai bus neteisėti.

„Tvarkos ir teisingumo“ atstovas taip pat pasiūlė įrašyti, kad Seimas ragina naują Ukrainos valdžią grįžti prie susitarimo, kuris buvo pasirašytas tarp pabėgusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir opozicijos.

„Tvarkietis“ taip pat pasiūlė Seimui įrašyti teiginį, kad Lietuva ragina pradėti tyrimą dėl Kijeve vykusių susišaudymų. 

Seimo nariams pasirodė, kad R.Žemaitaitis siūlymų ėmėsi prisiklausęs rusiškos propagandos, tačiau jis pats griežtai tai neigė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius