Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 31

R.Karbauskis bando diriguoti Vaiko raidos centro perkėlimui į Santaros klinikų Ortopedijos skyriaus patalpas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis po susitikimo su Santaros klinikos administracija patikino, kad Vaiko raidos centro perkėlimas – neišvengiamas, tačiau laikinas. Esą jis pats kalbėsis su premjeru, kad šis įtikintų statybines bendroves, kurios šiuo metu dėl teisės statyti naują pastatą ginčijasi teisme, rasti sutarimą.
Ramūnas Karbauskis ir Justinas Ivaška
Medikai ir R.Karbauskis po susitikimo dėl Vaikų raidos centro / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Bandys verslininkus sugraudinti

„Šios reformos, apie kurias papasakota, atrodo, yra neišvengiamos, kita vertus, situacija su Vaiko raidos centru įsisenėjusi, tai problema, kuri nespręsta daug metų. Tenka labai apgailestauti, kad šiandien procesas nevyksta dėl verslininkų teisminių ginčų. Ir tas ginčas atideda statybų pradžią, nors viskas padaryta, visi konkursai įvykę. Matyt, reikės prašyti premjero ir kitų valstybės pareigūnų, kad bandytų įtikinti verslininkus rasti sprendimus ne teismuose ir statybos neatsidėtų metams, nes kenčia vaikai.

Ar yra pateisinama, kai ginčijamasi tokiu klausimu, kai vaikai tokiomis sąlygomis turi gyventi toliau? Mat kiek jie ilgai ginčysis teisme, tiek vaikai gyvens tokiomis sąlygomis – tokiomis, kokios dabar yra, ar laikinai naujomis. Teismai gali užsitęsti labai ilgai, jei pačios įmonės neras sprendimo tarpusavyje“, – teigė politikas.

Pasak jo, ilgesnis išlikimas ir veikla Vaiko raidos centre darosi nebeįmanomi, todėl ieškoma sprendimų, kurie mažiausiai sukurtų problemų pacientams, vaikams. Ir šie sprendimai kol kas laikini. Kita vertus, reikia atskirti administracines reformas pačiose Santaros klinikose, siekiant optimizuoti administracines išlaidas ir pagerinti pacientų aptarnavimą.

Teismai gali užtrukti metų metus

„Skubos čia nėra, pats planuoju važiuoti į Vaiko raidos centrą, pažiūrėti, kaip viskas ten atrodo, ir pasidalinti, kad perspektyva visgi yra gera. Atsiradus naujam Vaiko raidos centrui, naujame pastate vaikai turės tikrai daug geresnes sąlygas, tik vėlgi reikia apgailestauti, kad tiek daug metų klausimas nebuvo sprendžiamas. Jeigu verslininkai savo ginčus greitai nutrauks, po dvejų su trupučio metų turėsime visiškai kitos kokybės Vaiko raidos centrą.

Klinikų vadovai mane patiko, kad skubaus sprendimo čia tikrai nebus, nes jis pirmiausia turi tenkinti pacientus, tuomet Vaiko raidos centro personalą, kuris tam tikrą laiką, kaip supratau, turės dirbti per dvi vietas“, – tikino Seimo Kultūros komiteto narys.

Paklaustas, kodėl jis, kaip Kultūros komiteto pirmininkas, susidomėjo šiuo klausimu, R.Karbauskis tikino, kad jis, kaip politikas, domisi įvairiais klausimais – tiek medicinos, tiek švietimo.

Ortopedinį skyrių planuota pertvarkyti seniai

Santaros klinikų direktoriaus pareigas laikinai einantis Justinas Ivaška patvirtino, kad dabartinės pertvarkos Ortopedijos-traumatologijos centre susijusios su tęstinėmis pertvarkomis, kurios vykdomos Santaros klinikose. Reformos vyksta jau pora metų, įvairūs padaliniai reorganizuojami ir jungiami, norint sumažinti administruojančių asmenų skaičių, kad kuo daugiau lėšų liktų vaikų sveikatos priežiūrai.

„Mes džiaugiamės, kad politiniai sprendimai dėl naujo ligoninės korpuso nesikeičia, tačiau tai užtruks bent pusantrų metų ir mes negalime Vaiko raidos centro pacientų palikti tokiose sunkiose sąlygose“, – sakė medikas.

Dalį Vaiko raidos centro planuojama perkelti į Ortopedijos skyrių, dalį – į ligoninės patalpas Kairiūkščio gatvėje, kur įsikūręs Dermatovenerologijos ligų centras, suaugusiųjų Vidaus ligų skyrius ir psichiatrijos skyrius, Reabilitologijos centras.

„Mes daug diskutavome dėl tokio išskaidymo su kolektyvu, vertinome kiekvieną patalpą ir tikrai radome sutarimą, konceptualių problemų nebematome, tik techninės detalės“, – teigė J.Ivaška.

15min jau rašė, kad šiai reformai itin priešinasi Ortopedijos-traumatologijos centre dirbantys medikai bei šiame centre gydomų vaikų tėvai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justinas Ivaška
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justinas Ivaška

Santaros klinikos: gerai bus visiems

Šiuo metu Vaiko raidos centro stacionare gydoma per 40 vaikų, taip pat vaikams teikiama ambulatorinė pagalba.

„Nei ortopedinio, nei traumatologinio skyriaus pacientams sąlygos tikrai nebus pablogintos. Patalpos susideda ne tik iš palatų, bet ir iš administracinės paskirties, techninės paskirties patalpų. Kai yra du skyriai, natūralu, kad administracinės paskirties patalpos dubliuojasi. Jas naudojant racionaliau, ir Vaikų raidos centro personalui bei pacientams atsiras vietos, ir nenukentės ortopediniai pacientai. Garantuojame, kad vietų ortopedijos ir traumatologijos pacientams tikrai nesumažės“, – tikino J.Ivaška.

Vaikų ligoninės direktorius prof. Juozas Raistenskis taip pat tikino, kad ortopediniams pacientams, kurie šiuo metu planinių operacijų turi laukti mažiausiai du mėnesius, eilės nepadidės, tačiau sumažės laukimo laikas Vaiko raidos centro pacientams, kurie šiuo metu turi laukti apie pusmetį, o raidos sutrikimų, kurių Lietuvoje labai daugėja, atvejais laikas labai svarbus.

Kaip gali nesumažėti palatų ir lovų, kai du skyriai atsidurs vieno patalpose, laikinasis Santaros klinikų vadovas neatsakė, bet pakvietė į ekskursiją pamatyti, kaip tai atrodys.

„Jeigu dabar personalas turi dirbti per du aukštus, viename aukšte jiems bus daug patogiau ir pacientai jausis geriau. Planuojama, kad persikraustymas įvyks per vasarą. Žvėryne tikrai centras negali likti, nes per tą laiką, kol buvo priimti gautiniai sprendimai (dėl naujo pastato statybų), sąlygos Vaiko raidos centre yra daug blogesnės nei ten, kur centras persikels. Nuodėmė vaikus laikyti blogesnėmis sąlygomis, jeigu galima bent truputėlį jas pagerint. O kad dešimt metų strigo statybos – ligoninė yra tik vykdytojai. Nebuvo priimti sprendimai ir nebuvo skirtas finansavimas“, – sakė J.Ivaška.

Šiuo metu naujam Vaiko raidos centrui skirta 7,5 mln. eurų.

Bus papildyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius